Razni mrežni problemi

Problem: D-Link wireless router

dhamilton ned 2.3.2008 13:28

Koristim D-Link DSL684 router koji sam dopbio u adsl paketu od T-coma. U principu ne znam točno u čemu je problem jer sve izvrsno funkcionira osim jedne vrlo čudne stvari. Naime, preko web sučelja se logiram na stranice na kojima prevodim tekst, a kad želim snimiti promjene u status baru internet pretraživača dugo stoji "sending request to "adresa""  nakon čega dobijem poruku da je vrijeme isteklo, a promjene nisu spremljene. Kompjuter s kojeg radim sam žicom spojio na Siemensov ruter (također iz T-comovog paketa) i sve funkcionira normalno. Pokušao sam zatim spojiti komp žicom na D-linkov ruter, ali problem i dalje postoji. Isključio sam firewall na kompu i ruteru, stavio IP od kompovog eth interfacea kao DMZ, ali i dalje ništa. Probao sam resetirati u tvorničke postavke - ništa. Čak sam posudio drugi model D-link routera i wizardom postavio adsl vezu, ali ni to ne funkcionira. Svaka ideja je dobrodošla.

indig0F10w ned 2.3.2008 16:31

Koji browser koristiš? Jesi li probao sa Operom ili Firefoxom? Da li ti je router podešen da je stalno spojen na internet ili samo kada ti hoćeš pa se odspoji za par minuta kad završiš s radom?

 

Problem je kao što kažeš u server timeoutu. Dakle, server ti da npr. 5 minuta da nešto uneseš, ako to ne napraviš u tom roku onda server zatvori konekciju koju si otvorio kada si se spojio na tu stranicu za prevođenje. Mislim da si predugo "idle".

dhamilton ned 2.3.2008 20:05

inače koristim firefox, ali probao sam i ms internet explorer. router je stalno spojen na net. kužim zašto misliš da sam predugo idle, ali nije to u pitanju. na starom routeru (simensovom) je cijela situacija potpuno ista (osim šta nije wireless) o sve funkcionira. probao sam save-ati stanje čim se logiram na stranicu, ali ništa. kao da mi router blokira promet prema stranici, ali ne znam zašto sve drugo radi. da stvar bude gora sistemac dotične stranice kaže da mu se nitko drugi nije žalio na taj problem, a još k tome i sam koristi d-linkovi opremu.

dhamilton ned 2.3.2008 23:55

sad ne pišem s mjesta gdje imam taj problem, pa ne mogu probati. ipak siguran sam da neće uspjeti pošto kako sam napisao u prvom postu - isprobao sam dva rutera na istom kompu, s jednim ruterom radi (siemens - žica), s drugim ne (d-link - wireless).

indig0F10w sri 5.3.2008 01:46
dhamilton kaže...

Kompjuter s kojeg radim sam žicom spojio na Siemensov ruter (također iz T-comovog paketa) i sve funkcionira normalno. Pokušao sam zatim spojiti komp žicom na D-linkov ruter, ali problem i dalje postoji.

  Ups, nekako sam to izostavio kada sam čitao...
Tux Slave sri 5.3.2008 18:26

QoS = Quality Of Service

 

Negdje u opcijama rutera(192.168.1.1) imas opciju QoS. Ona ti moze usporiti sveukupni rad rutera.

Ja sam imao isti problem kao ti sa Kasda-om i kad sam iskljucio QoS sve je opet radilo normalno.


Arch user, Don't Panic!!!
scorpion667 pet 7.3.2008 03:18

Tu ti nekada problem može stvarati i antivirusni program (npr.BitDefender). Probaj spustiti razinu zaštite dok to radiš ili (da budeš siguran) izbriši antivirus pa provjeri. Tako jedino možeš znati.


CORE 2 DUO E4300 @ 1.8GHZ
2 GB RAM 667MHZ
ASUS 7300 GT @ 475/920
iron maiden pon 7.4.2008 21:15

Koristim D-Link DSL684 router, a spajam se na njega sa netgear WG111v3 wireless usb adapterom. Sve mi je radilo ok dosad dok prekjučer se nisam išao spojiti na internet i pojavila mi se poruka da se ne može spojiti, a u prikazu mrežnih veza nema ikone wlan veze. Nakon što sam ponovno instalirao drivere za usb sve radi normalno međutim čim sam ugasio računalo ponovno se nisam mogao spojiti. Da li je problem u usb, driveru ili možda windowsu.Molim pomoć.Hvala!

Križ pet 5.4.2019 11:54

Molim pomoc! Navedeni router ne zeli nikako proraditi sa t-com sim karticom. Kad uđem u router vidim da je konetiran ali ne daje vezu sa internetom. Ne radi po defoltu niti kad se konfigurira.Zanima me slijedece mozda t-com ne dozvoljava da se radi sa tom vrstom rutera ili ne znam ga ja konfigurirati. Ima li tko iskustva sa routerom?

ihush pet 5.4.2019 13:56

-sva oprema na tržištu mora imati upute, podržavati simove operatera itd.. tako da bi moralo raditi, biti kompatibilno i dovoljno jednostavno za običnog korisnika.. ali preduvjet da je ispravno, router-modem i sim.

-podaci za spajanje, gateway-dns.. tj APN su stvar operatera, potraži postavke za sim operatera kojeg koristiš (tcom-hr..)

npr:

8. Otvorit će se novi izbornik za unos konfiguracijskih parametara. Potrebno je unijeti postavke u sljedeća polja:

  • Ime (Name): upišite FMS

  • APN: upišite fms.ht.hr

  • Vrsta APN-a (APN type): odaberite default

  • Vrsta provjere autentičnosti (Authentication type): odaberite PAP

  • -odnosno, provjeri, pitaj-čitaj..

pravila, što god da si do sad radio-isprobavao.. prvo reset modema/routera (factory default..) može soft ili rupica (držiš dok se uređaj ne ugasi, tad pustiš.. obično 4-7sec..) ..

ihush pet 5.4.2019 21:47
Križ kaže...

Evo proradio je. Svaka cast.Da nisam dobio upute za taj fms.ht.hr ne bi radio. To nigdje na internetu nisam pronasao.

Pozdrav iz Rijeke.....

 -nisi pronašao jer ne znaš što treba tražiti.. ni ja ne znam te stvari napamet (nisam tcom juzer..) nego znam što tražiti, ostalo zna google i to se kao dio uputa pitanja-odgovori nalazi na tcomovim stranicama.

-problem, naravno da to ne piše u manualu modema, jer proizvođač ne zna koje sve operatere ti imaš.. tj to su podaci koje unosiš ovisno o opreateru.

-drugi problem, naravno da ni tcom i sl. operater neće na prvoj stranici nuditi upute za korištenje operme koja nije njihova, dok će njihova već biti predpodešena kao npr mobitel. (zapravo ne radi tcom ništa, nego se samo firmware brandira.. i teoretski može biti isti-identičan uređaj kojeg kupiš neovisno u trgovini, samo s tom razlikom, soft-podaci..).

 

(to je više ostalima, za ostale operatere ili mrežnu opremu, snalažljivost, ključne riječi.. i google može sve pronaći, ali moramo znati što tražimo, a početnik to u pravilu ne može znati.. zato je tu npr forum) :)

 

edit: ++ za npr izlazni mail server, također može biti potrebno podesiti .. tko ima poslovni mali-server, prepourka koristiti te podatke, tad radi neovisno o operateru-mreži.. ili postavke koje dobijete od operatera ali to u pravilu radi samo na toj mreži (autentifikacija..). pop3/smtp.. ili imap i razlikuju se verzije-portovi-postavke za nrp mso-2007-stariji/noviji 2003 više nema support itd., nema veze s webmailom. Dolazni mail nije problem. To je stvar zakona-pravila tj zato mora postojati autentifikacija (ili fiksna linija operatera s ugovorom po čemu se tad konkretno zna tko je posalo mail..).

Križ sub 6.4.2019 08:37

Da ocito ne znam tražiti. početnik sam.Prvi put se susrecem sa ruterom tako da je to za mene visa fizika. Sad ruter radi, medjutim mogu se spojiti samo sa PC preko WI Fi.Ako se zelim spojiti sa mobitelom na ruter onda mi javlja da je doslo do  greske provjere. Isto tako i lan portovi ne rade povezani eternal kabelima. Gledao sam uputstva na stranicama D-link ali ne znam engleski. Poludit cu sa ovim ruterom.

ihush sub 6.4.2019 11:25

-vjerojatno pogrešan wlan standard (abgn..) tj brzina i nosioc na 2.4-5ghz.. ne podržavaju svi uređaji sve.

-postavke sigurnosti, enkripcija, normalan wpa2-psk.. open nije poželjan tj defaultno ga blokira.. router može nuditi opcije npr wep-wap-wpa2, mix itd..

-postavke auto-dhcp, tj da postavke dobije od routera koji mora imati aktivan dhcp server, ako nema dhcp servera tad moraš ručno postaviti wateqay+dns server itd..

 

-normalno je biti početnik, nitko ne može znati sve.. razlika je kad to jednom složiš idući put je lakše mada se sve mijenja, izgled uređaja-softwarea, opcije, standardi.. ali se prilagodiš kao kad uđeš u drugi auto. Problem je ''kvaka-22'' tj ne možeš znati što tražiš kad to prvi put tražiš, jer tad .. vrtiš se u krug. Upute, hrv-eng.. sve to nakon nekog vremena razumiješ na drugi način.

 

npr kako podesiti lan portove, koje mogućnosti ima router, ima li uopće sve routerske mogućnosti ili je neki koji je specijaliziran za SIM, osakaćen.. ili je možda defaultno u AP modu.

-ako je u AP modu, tad je defaultno isključen DHCP (jer to tad radi 'glavni router').. i to bi bilo jedostavno objašnjenje problema kojeg imaš, ali tad bi isti problem bio za sve uređaje neovisno spojen preko wlan-lan a PC ti radi... (ako je na PCju ručna postavka tad je to objašnjenje) itd..

-bezbroj mrežnih preobelma, razlika je što bi morao biti na toj mreži i tad bi vidio, voako nagađam iz čarobne kugle a tako se ne riješava, tako se samo nagađa.. npr što ako je router neispravan, što ako je .. itd.. iskusan mrežaš to jednostavno vidi, pignanjem mreže, statusom ledica... karikirano ''po mirisu-zvuku''.. a tebi kao početniku to sve izgleda jednako i tad logično ne daš takvu informaciju..

-to je normalno, nisi zbog tog loš juzer, noramalan, nitko ne mo ra znati sve i ne može znati prvi put dok to tek treba naučiti a ove stvari mogu raditi automatikom, defaultno sve ili kao sad, može biti da samo par sitnica treba znati. Da je operema od operatera tad bi već bila tako podešena, upalio bi i radilo bi.. zato većina korisnika ni ne može sve potrebno znati.