AngeL_FreaK sub 6.6.2020 15:39

Pozdrav ekipa!

Nadam se da ću dobro objasnit.

Preselio sam se u novi stan i u njemu u svakoj prostoriji imam utičnice za internet (utp). Stavio sam Mikrotik 941 i skonfigurirao sam ga da radi kao glupi switch. Sve portove sam stavio u bridge mode i to je to. U svakoj prostoriji imam internet.

Problem je nastao kad sam u spavaćoj sobi stavio max tv i tada u drugoj prostoriji di mi je komp nestane interneta.Nakon restart kompa internet radi normalno na njemu ali ne radi na max tv-u. Odštekam mrežni kabel iz max tv-a i zaštekam natrag i normalno dobijem internet na njemu ali opet u sobi di je komp tamop nestane. Isprobao sam u 3 prostoriji da li se događa isto ali tamo sve radi normalno. (isprobavao sam laptop i komp).

Jel netko možda zna šta bi moglo bit? Moram napomenut da kad jedan uređaj ima internet on radi normalno bez problema cijelo vrijeme. Problem nastaje kad upalim komp i max tv u drugoj prostoriji tada ovisno kojeg prvo upalim ovome drugome nestane internet.

Mislio sam probat drugi switch u ponedjeljak.

btw. radi se o t-com optika.

Nadam se da sam sve dobro objasnio

Hvala unaprijed

Wolverine sub 6.6.2020 19:29

pitanje kako su ti kablovi u stanu provedeni.

t-com na svojim ruterima ima posebno specificirano različite portove za spojiti max tv prijemnik i posebni za spojiti redovni internet, i sad je pitanje na koji si ti spojio switch

 

zato ti vjerojatno nastaju problemi kad uključiš max tv jer bi lako moguće moglo biti da ti je u te dve sobe ista linija (ajmo to tako nazvati) spojena na isti port na switchu pa kad spojiš novi uređaj switch mu daje prednost a blokira onaj koji je do tada bio spojen (sigurno netko može to stručnije opisati )

AngeL_FreaK pon 8.6.2020 14:43
perkoxcar kaže...

Ukratko - kabel od uticnice koja je za maxtv direktno spojiti u tcom modem/router, a ostale uticnice mozes preko switcha pospajat.

 

Ne mogu jer je to dodatni maxt tv uređaj koji je u spavaćoj sobi a router mi je u dnevnoj.

Mislim da nije do toga. Prije mi je utp kabel bi zastekan u tv isto preko uticnice na zidu pa se isto desavalo. Probat cu za početak zamjeniti switch pa javim.

crostriker pon 8.6.2020 15:00

Nešto tu ne štima.

 

Taj RB si spojio na jedan od lan portova na modemu od HT-a i konfigurirao da radi kao switch. 

I onda iz RB-a si spojio UTP-ove po stanu da imaš internet okolo.

 

Ako si spojio MaxTV na taj isti sada switch radit ce ti ove probleme.

HT na modemima ima "any service port" što znaći na modem bi automatski trebao skužiti što je spojeno na njega, u ovom slučaju obićan PC ili MaxTV ili nekakav voice gateway koji oni dilaju, samim time kad port po MAC adresi skuži što je spojeno on na njega pušta određeni VLAN, Samim rebootom MaxTV-a ovaj pušta Vlan za maxtv i pušta promet za njega, isto tako ti onda nemaš pristup netu.

 

Za MaxTV bi trebao imati dedicirani lan port bez drugih popratnih sadržaja baš zbog vlana i automatskih filozofija HT-ovih modema, najbolje bi bilo kad bi imao Maxtv spojen direktno na modem.

Ako to ne možeš odraditi onda bi ga mogao odraditi VLANOM na RB-u samo isto tako bi trebao imati direktno doveden Utp sa HT-ovog modema u RB i onda njega Tagirat i poslat van di ti je maxtv.

perkoxcar uto 9.6.2020 13:20

Nemoj bacati novce i mijenjati switch jer nije do toga.Maxtv jednostavno mora biti ukopcan direktno u router HT-a, ako ga kopcas u switch onda switch sluzi samo za maxtv.Ako imas provucene utp kabele po cijelom stanu najmanji je problem premjestiti router.

 

Postoji i opcija da preko powerline-a dovedes posebni utp od modema do maxtv-a.

ihush uto 9.6.2020 16:12
AngeL_FreaK kaže...
..

Mislim da nije do toga. ..

 -misliš? .. :)

-mreža-lan je jedno, iptv-maxtv drugo, odvojeno, tj u jednoj žici ili-ili, ne oboje tj morao bi imati switch koji može hendlati odvojene mreže (vlan).

tcom-max na routeru-modemu su označeni žutom bojom lan posrtovi x2 i crveno iptv x2 .. to interno router ima i firmwareu. Da ti to što želiš radi preko switcha tad bi tcom imao 'problem' kako kontrolirati pretplatu tj ako želiš dva prijemnika, plaćaš dva tj upravo zato to ne radi (ne da ne može nego ne dozvoljavaju, novac), dok druig iperateri ne razdvajaju lan portove tj spojiš na bilo koji i kad router prepozna prijemnik na liniji podesi (isto kao tcom koji to ima odvojeno-fixno i označeno bojom)..

 

-jednostavan test, spoji direktno računalo, tv prijemnik, na modem-router.. radi? mora raditi, ako ne radi prijavi kvar. Nakon tog, kad potvrdiš da direktno radi, ponovi isto što si već radio, spoji tv u zid, radit će.. ali neće mreža-pc-internet, .. resetiraš, spojiš pc, radit će, ali neće iptv.. tj ili-ili, ne oboje tj trebaš dvije žice za dvije različite mreže (ili opremu koja bi to mogla tako routati a to opet ne može kroz isti kabel u zidu tj nakon modema koji to razdvoji, ne smiješ više mixati signal mada ti to sve izgleda 'isto', zaštita, jer bi inače mogao spojiti cca 250 prijemnika i gledati tv.

MrBlc uto 9.6.2020 18:10

Ukoliko ti je na vezi router - switch dovoljno 100 Mbit/s (a dovoljno je ako ti internet nije brži od toga i ako router ne spajaš direktno uređaj koji treba veću brzinu prema ostatku LAN-a (primjerice NAS), možeš korisiti ovakav adaptor na oba kraja kabela koji vodi od routera do switcha: https://www.lanshack.com/QuickTreX-Network-Splitter-Pair-P47.aspx

 

Na strani routera, oba porta spojiš u router, a na strani switcha jedan port ide u switch, a u drugi direktno spajaš kabel prema MaxTV-u. Na taj način MaxTV zaobilazi router, ali koristi dvije parice kabela do switcha koje se na 100 Mbit/s ethernetu ne koriste.