Razni mrežni problemi

Mrežni disk + folderi s šifrom

Simao čet 21.3.2019 10:10

Pokušao bih u učionici podesiti da mi učenici spremaju sve dokumente na disk u mom računalu. 

E sad ako me netko može uputiti kako bi to bilo zgodno da jedni drugima ne mogu brisati mape dokumente. Znači da imaju ili šifru za svakog učenika ili postoji li mogućnost da nekako dodijelim sve to skupa

Hvala!

bunker čet 21.3.2019 10:22

 

Koji os je na vašem pc, a koji os je na računalima učenika ?

 

Koliko je to sigurno ako je samo na vašem disku , a želite da svaki učenik ima neki vid pristupa tom disku ? Cloud sync bi možda bio bolja solucija, ako imate brzi flat net... Takvih cloud multiuser rješenja ima dosta, no oni bolji nisu besplatni...

 

 

wifi čet 21.3.2019 10:36
Simao kaže...

Pokušao bih u učionici podesiti da mi učenici spremaju sve dokumente na disk u mom računalu. 

E sad ako me netko može uputiti kako bi to bilo zgodno da jedni drugima ne mogu brisati mape dokumente. Znači da imaju ili šifru za svakog učenika ili postoji li mogućnost da nekako dodijelim sve to skupa

Hvala!

 Najjednostavniji nacin je promijeniti NTFS dozvole tako da ucenici nad određenim folderom imaju read i write prava, ali nemaju delete prava... 

 

 Drugi nacin je da na svom računalu kreiras niz DCOM korisnika (user/pass) i foldere za svakog od ucenika. Na taj nacin svaki od njih ce imati svoju mapu, i samo ce oni moc uc u nju (naravno i profesor). 

ihush čet 21.3.2019 10:37

- user+pass su osnova, dakle mora svatko imati svoje jer drugačije se ne može selektirati tko-što može tj ne može.. + logovi.

- na to idu permisioni, svi osevi ista stvar jer to je stvar mreže, share-rulovi.

- kao što je to na npr win, imaš juzera koji se logira, ima svoje dokumente.. ne može do drugog juzera jer nije admin, itd.

 

ali pretpostavka da je to 'prekomplicirano'.. da, jer ili mogu svi sve ako nema filtera, ili moraš imati sve napravljeno, nema 'lakšeg'. Osim npr ideja, jedan folder gdje imaju pristup bez kontrole (to znači da mogu i brisati tuđe..) iz kojeg ti povučeš potrebno, tj kao privemeni folder kojeg po kriteriju (može skripta/automatika) čim se neki file pojavi, movneš u odgovarajući folder učenika (kojem on nema pristup, jer bi tad morao imati userlogin-pass/permisione..). Pošto to radi automatika u pravilu je folder prazan.

-iskoristiti nešto npr za printer-skener i sl. .. ili se već nešto takvog natipka, schreduler, bilo što. (npr nešto kao e-mail.. ovisi što ti se nudi, npr automatski forwarder.. ako ti šalju na mail, tad ostalo radi tvoj mail po kriteriju filtera.. ali to ne može običan web-free mail klijenrt, nego neki 'jači'.. poslovni i sl. jer to ti ISP ne daje đabe, no možeš podići svoj mail server.. itd.)

Simao čet 21.3.2019 12:18

Baš se i dvoumim između svega toga. Internet je postojan optika OS-evi su svi win 10, a učenici imaju dozvoljen office365 račun preko carnetovih podataka ***@skole.hr koji im ja vadim i generiram lozinke. Krenuo sam od logike da svaki učenik ima svoju mapu u koju sprema podatke i samo on ima pristup toj mapi jer u suprotnom će oni jedan drugome pobrisati. Integracija s onedrive je odlično napravljena u win10 tako da to njima ne bi bio problem. No problem je što dođu drugi učenici iza njih sa svojim kor. podatcima.

Još malo istražim pa napišem što mi se činilo kao najpametnije a njima najjednostavnije rješenje jer u suprotnom ništa od toga

ihush čet 21.3.2019 13:25

+ pripazi na problem GDPRa i osobnih podataka, tj ako imaš njihov username&pass tad i problem-odgovornost bar formalno + ako imaš odvojen pass (neki drugi).. mada taj pass 99% nikad ne mijenja, ažuriranje.. može se iskoristiti, tj tio je i smisao postojanja takvih accaunta, ali ništa još nije pravno regulirano, siva zona.. tj to bi moralo biti riješeno na nivou školstva, sustavno, ne slučaj-država ili entuzijazam.

-nitko osim usera ne bi smio imati uvid u njegov pass.. čak ni admin (koji može, ali formalno smije samo resetirati i nakon tog user treba promijeniti...). Osnovna mrežna pravila igre, koje su u ovakvom slučaju samo nepotrebna smetnja-overkill.

-kad tako gledaš, tad je jedan share folder na kojem nema zabrane-kontrole optimum, uz rizik da netko nešto pobriše i sl. npr ograničena mreža na lan, jer ako je uključen wlan tad može bilo tko mobačem i sl. .. tj to je razlog zašto firme često imaju isključen wlan ili dvije odvojene mreže i sl.

Simao sri 27.3.2019 12:33

Ja sam administrator tako da je to rješeno putem Carnet sustava ja mogu vidit user i generirati pass ali ga ne mogu vidjeti. Automatski pomoću tog accounta @skole hr se mogu logirati na office365 tj. imaju pravo na njega besplatno. Pa sam mislio stvoriti na onedrive jedan folder za svakog učenika i pomoću mail adrese dati pristup no onda oni mogu samo mijenjati i uređivati postojeće.

Još istražujem pa kad vidim što je najbolje javim.

 

espltd čet 14.5.2020 15:02

Iako je tema stara imam sličan problem.Na PC sam postavio vanjski disk,kojeg  sam sherao u mreži :.KorisnikIvan ima svoju mapu ,a korisnik Mario ima svoju mapu , s ciljem da si međusobno ne mogu gledati podatke u istima.Na svom računalu sam otvorio gore navedene mape i kao admin postavio svoje ovlasti, a zatim ubacio njihova korisnička imena kao nove lokalne user-e na PC-u.U kartici sigurnost pojedinih mapa sam ubacio imena korisnika i njihovo mjesto na LAN mreži.te im dodjelio prava odnosno izbacio neželjene korisnike tipa everyone.Kada dođem na korisničko računalo kolega vidim dijeljeni disk i navdene mape.Međutim ne mogu im pristupiti.Pokušao sam npr .s računala korisnika Ivana postaviti njegovo korisničko ime i dozvole u kartici sigurnost ,ali ništa se ne događa.U čemu griješim ?Hvala