Razni mrežni problemi

Kucni server za valheim/terrairu i slicno

KKristijan ned 20.2.2022 17:04

Pozdrav, 

 

Nisam se nikad bavio s ovim niti ne znam jel glupo i da li je dobar podforum, ali gledam uzeti neki stariji komp na njuskalu i koristit ga za hostanje servera na valheim/terrariji po potrebi (5-10) igraca. Moze li se tako nesto koristiti i za hostanje web pagea? Moze li se to uopce napraviti, koliko je zahtjevno i kakav bi PC to trebao biti?

 

Znam da mogu rentati negdje, ali ovo bi isao raditi ko fun project, ne iz neke velike potrebe.

captain_soap_McTawish pon 21.2.2022 18:16

Nemam pojma kolike bi specifikacije mogle biti potrebne za to, ali u svakom slučaju, ako želiš hostati statički web page, ili želiš da se na tvoj server netko drugi želi spojiti, moraš ćeš nekako riješiti konekciju iz vana.

 

Sigurno nemaš statičku IP adresu, u smislu da ti provajder dodijeli točno jednu IP adresu (vanjsku od tvoga rutera) i da možeš dns servere svoje domene usmjeriti na to, ili dati drugima direkt ip da se spoje na tvoj server. Statička IP adresa se relativno skupo plaća, i nije baš za obične korisnike.

 

To uglavnim riješiš nekom dynamic DNS uslugom, ima ih dosta na internetu i to besplatnih. Kreiraš račun na njim, i oni ti dadnu skriptu ili nešto, koja periodički uspostavlja konekciju prema njihovim serverima, i onda oni zapišu odakle je došla ta konekcija, tako znaju tvoju trenutnu (vanjsku) ip adresu. I onda kad netko uspostavi zahtjev prema njima (hostnameu koji je obično neka poddomena njihove glavne domene) oni mogu njemu vratiti tvoju trenutnu ip adresu.

 

E sad, tvoj ruter je tvoja prva točka prema "vani" i na njemu moraš na firewallu otvoriti portove koji ti trebaju, a i onda na svom računalu istu (ovisno o OS-u). Nekad, ne uvijek, između tvoga rutera i "vanjskog svijeta" imaš CGNAT, i onda kad netko pokuša uspostaviti konekciju prema tebi, to neće proći kroz firewall od CGNAT-a (nisam sto posto siguran za detalje). Onda moraš zvati provajreda i tražiti da ti da tkz. vanjsku IP adresu, i iz iskustava koje znam, većina provajdera će ti to omogućiti bez ikakve dodatne naknade. (njima taj CGNAT treba zbog ograničenog broja IP adresa, a većini korisnika ne treba vanjska IP adresa, da netko uspostavlja konekciju izvana prema njima).