nibs sri 2.8.2017 15:33

Pozdrav,

 

zanima me kako je moguce pojacati WiFi signal u kuci koja ima prilicno debele zidove. Svaki zid (unutarnji i vanjski) je oko 80cm debljine i ima ih 5-6. Fizicka udaljenost od routera do sobe gdje je potreban internet nije velika - svega 7m, ali zbog zidova i pretpostavljam armature u njima, signal se gubi vec u sljedecoj prostoriji.

 

Razmisljao sam o powerline adapterima tj. pojacavati signal putem struje, ali ne znam kako provjeriti moze li se to izvesti i ako se moze koji su uredjaji kvalitetni.

 

Koja su vasa iskutva i savjeti?

 

Unaprijed hvala!

lp

Adoon čet 25.7.2019 10:33

Imam sličan problem, nadam se da će netko dati preporuku. Kod mene je situacija da imam 2 kamene kuće udaljene 10-ak metara jednu od druge. U jednoj je 4G router d-link-dwr-921 sa Tele-2 karticom za mobilni internet. Zanima me kako dobiti wifi signal u drugoj kući. Između routera i prostora u drugoj kući su svega 2 zida ali su dvostruko armirana i na svakome je po 30 cm kamena. Postoji li nekakva antena koju bih mogao spojiti na router i izvući je vani na fasadu prve kuće pa da izbjegnemo jedan od dva zida? Ili da idem na neko powerline rješenje?

 

ihush čet 25.7.2019 10:50

-što bi s powerlineom? tj ako su spojene el.žicama.. zašto ne bi jednako položio mrežni kabel,..

-antene, zidovi.. ili ćeš žicom ili bežično. Nije problem udaljenost nego smetnje, zid. Signal. Ili primaš ili ne a to nije stvar koju možeš znati dok ne probaš. (primjer, slušaj radio na nekom malom tranzistoru.. kako šećeš po sobi-kući ili vrtiš antenu primjetiš promjenu u lovljenju signala, može biti super, može biti loše, može biti da pomak od pola metra sve riješi.. a možda ćeš antene staviti na krov, možda na prozor-balkon.. np pravilo je da antene trebaju imati optičku vidljivost i da je žica ipak žica, jer kad signal loviš, tad su još pitanej smetnje, npr drugi radio uređaji u blizini, npr mobiteli, hotspotovi.. jer sve to koristi iste kanale i desi ti se kao s talijanskim radio-tv stanicama.. tj to sve su smetnje, dok je samo tvoj signal ono što želiš. Može ti se desiti da jednom radi drugi put ne.. i zato je žica zakon. Power je samo kad iz nekog razloga ne možeš položiti mrežni kabel.. pa se koristi strujni. Ako ćeš ipak powerom, pripazi na deklariranu brzinu, fast-100 ili gbe-1000 .. kao i za bežično 2.4-5ghz tj 54mbit ili brže x-nekoliko puta. S većom brzinom rastu i problemi-smetnje (prekidi).. tj svaka smetnja je tad 'jača'.. a današnja upotreba želi brže, ne sporije.. može se desiti da će power line biti višestruko sporiji od wlana..

 

-za početak, kupiš neki router, pokušaš se spojiti na tele2-modem (router).. i tad znaš što možeš s wlanom.. jer antene su samo vanjski dio, kabel od par metara ako je potrebno za optičku vidljivost-zid-smetnje.. i to je recimo to. Naravno, i modem trebaš pozicionirati na odgovarajuće mjesto (ne u neki buker-sef-podrum, nego negdje gdje će njegov signal lakše pokriti željeni prostor). Normalno wlan u routeru pokriva kuću bez posebnih problema ali ovisi o armaturi-smetnjama kako će koji dio kuće biti pokriven... pošto ide do 100-300m (da nema prepreka) lako je pokriti 10m.. 50m. Ili, još lakše za test, spojiš se laptopom ili mobitelom.. isto je i vidiš radi li ili moraš nešto kemijati.

Adoon čet 25.7.2019 13:28

Nemam mogućnosti provlačiti mrežni kabel, zato i gledam alternativna rješenja. Imao sam svojedobno doma neki dlinkov range extender od 300-tinjak kuna ali to je bila katastrofa, svako malo bi prestao sa emitiranjem signala ili bi brzina bila nikakva a bio je 5 m udaljen od routera, između 1 zid od knaufa. Zato me zanima je li se pojavilo nešto kvalitetno i stabilno a da nije 1000 kn. Imam doma Ubiquiti AC LR i prezadovoljan sam, otkad sam ga zakačio za router nijednom ga nisam trebao resetirati a brzina je uvijek oko maskimalne. Ali on košta oko 850 kn a u ovom slučaju bi ga koristio samo mali dio godine. Probao sam se igrati sa pozicioniranjem routera ali dobaci se maksimalno do vrata druge kuće, jednostavno više ne može.

ihush čet 25.7.2019 13:58

-nema se što pojaviti.. radio signal, radio antena, problemi-smetnje su već stoljeće isti.

-nema 'jače' tj snaga emitiranja je ograničena dok antena lovi što može + smetnje. .. tj da nema takvih problema žica bi bila eliminirana ali je i dalje tu.

-svi uređaji, AP, router, extender.. kako god ga nazoveš, rade isto, ista antena-standard (teoretski).. a razlika je samo u defaultnom soft-postavkama ili broju priključaka. Najmanji rizik je nabaviti router, ako imaš žicu, spojiš na wan, ako nemaš wlan-ap-repeater.. (većina nudi opciju, mod rada kao što i AP može glumiti router samo što nema lan-portove-switch nego 1kom..). Naravno, ne baš svaki model (ako nema soft..) pa to treba provjeriti, pročitaš na kutiji.. a prednost, ugl su jeftiniji mada isti, dok su ap skuplji.. ponuda-potražnja i sl.

 

ako ne možeš provući žicu, tad možeš samo bežično.. ali ako razmišljaš o powerlineu tad neka (strujna) žica postoji, tad ne vidim zašto se ne bi postavila i mrežna-kabel.. tj to treba kad se nešto gradi. Tek ako to nije moguće (što je nemoguće?) .. razmišljaš o power, a tek ako ništa žičanog o wlanu.. tj već si imao iskustva i nema nekog razloga zašto bi sad bilo bolje, tj ako si imao smetnje one nisu nestale. Pogledaš-provjeriš npr mobitelom ili laptopom.. kako ti uređaji 'love' tako lovi svaki srugi wlan uređaj, .. + jedino što je moguće imati odvojivu natenu pa je žicom dovuči do bolje pozicije, no i sam router-ap može biti na 'istom' mjestu..

 

-nema generičkog odgovora za svaku konkretnu situaciju nego je svaka situacija 'izuzetak' za sebe, radi ili ne.. a tad i problemi, prekidi ili brzina (a stalno želimo više..).

 

+kao btw, umjesto iskorištavanja postojećeg tele2.. uzmeš još jedan, ponekad je to optimalno u odnosu na cijenu a tad ipak imaš dvije linije.. -sve je moguće, samo je pitanje resursa i 'želje' (cijene..).

 

++ podsjetnik na razne wlan standarde (brzina).. a, b,g, n.. tj ako je problem signal, možda je rješenje niži standard-brzina, ali tad zaboravi na yt-filmove.. (propustnost) itd.