Razni mrežni problemi

Ethernet printer spajanje na wifi bez routera

Simao sri 27.2.2019 00:58

Imam printer canon 1133a koji u sebi nema opciju spajanja na wifi (pise da ima opcionalni wifi??) i ima ethernet prikljucak. Printer se nalazi u prostoru u kojem je dostupna samo wifi mreza. Kako podesit da on bude dostupan putem wifi mreze? Citao sam da je jednostavno putem print servera. Imam router koji mi je visak mislim da je zyxel i jedan hotspot koji mi je visak. Da li je moguce iskoristiti neki od tih uredaja da mi sluze kao print server, odnosno da se printer spoji na njih putem usb-a ili etherneta te da ga oni putem wifija ucine dostupnim u mrezi.
Hvala

Posmatrač sri 27.2.2019 07:19

Print serveri ti trebaju kad imas printer koji nema mrezni prikljucak bilo koje vrste. Posto ti imas ethernet port treba ti AP. Ako ti ijedan od tih uredjaja moze raditi kao AP u client modu tako mozes prikopcati printer na ostatak mreze. Ethernet kabel u AP a ap se kaci na Postojecu WI FI mrezu u client modu. Tako meni radi godinama vec.....Fakticki AP ti je wifi kartica koju nemas u stampacu ;)

Simao čet 7.3.2019 23:28

Upravo tako. Koristio sam AP postavio ga u klijent mode i kada pingam printer dobivam odgovor od njega. Problem je što driver od Canona 1133a ne prepoznaje printer na mreži. Podesio sam static ip na printeru i AP-u

ihush pet 8.3.2019 14:39

.. da nešto drugo/treće, ping ga vidi, .. vjerojatno nije podešena mreža, file&print share npr, stari driver-printer koji koristi smb.1.0 (isključen u w10) itd..

 

++ da je mreža ispravno podešena, tad bi printer bio vidljiv browsanjem mreže + automatski bi instalirao potreban driver (ako je dostupan online..). Čačkati postavke mreže dok se to ne desi, npr postaviti mrežu kao poslovnu-work/privatnu + dozvoliti file&print (popupić koji pita kod prvog browsanja mreže..) + dodati smb.

 

++ install necertificiranih drivera pod w8-10, treba reboot u 'safe' mod (f8.. dozvoliti install necertificiranog drivera), često za stariju opremu jer se proizvođačima to ne da (plaćati..).

ihush pet 8.3.2019 14:58

-za probu, početak.. dovuci nekako mrežni kabel, kad proradi, tad se igraj wlanom-routerom..

svaki problem riješavati u manjim dijelovima-sistematski, ne od kraja nego početka. Tad radi ili je neispravno.

Bugibug sub 1.2.2020 16:28

Hello, imam problem .Pošto mi je laptop riknuo (hard disk). Nemogu vise printat dokumente. Imam Canon Pixma iP7250

Skinem app na mob i nikako da se povežu. Da li je to trebalo napravit u instalacijskom dvd koji se dobije sa printerom. 

I kad ukljucim wifi nista trazi ga al nikako da se povezu. 

ihush sub 1.2.2020 16:42

-RTFM, to je prva stvar kad nešto zapne, može i google, tj to će biti brže-konkretnije nego da ti to netko možda točno ili pogrešno odgovori, možda danas ili za godinu dana.. :)

ali, evo, kako se to radi.. pa čitaj i idi po redu.

-znaš što je WPS? Ako ne znaš, ako nemaš pristup modemu/routeru (ili mogućnost podešavanja) tad možda ne možeš tako..

 

pravilo, google + ono što tražiš.. npr, prvo tipkaš(klikni)..i tad klikneš npr ovo, pa tako pronađešwlan spajanje za koje trebaš WPS..