Razni mrežni problemi

Dobit ću optiku, kao dijete da čekam

all_or_nothing pet 17.12.2021 20:55

taman sam posložio mrežu na kilavom bakru kad naiđe bager i raskopa mi ulicu, slažu optiku.
dakle bit će, a ja volim biti spreman. 

iskopali su kanal do kuće, pretpostavljam da će kutiju postaviti na fasadu. ont će se ugnijezditi s druge strane zida, to će tehničare čekati spremno. do ont-a provlačim utp cat 5e, ne zato što sam škrt nego zato jer ga već imam a udaljenosti su male pa ne očekujem u dogledno vrijeme potrebu za većim brzinama.
taj mrežni ide u managed switch a iz njega lan2 u ht router, odijelim mu vlanove za iptv i voip a drugi utp, sa lan3, u wan synology-a koji hendla lokalnu mrežu. sa lan3 puštam samo internet.

sad, na bakru, je ht-ov zte router u bridge-u i to šljaka savršeno, synology ima svoj vlastiti ip range sa fiksnim adresama uređaja a spaja se online pppoe konekcijom, zte-u je isključeno sve što se dalo isključiti, osim iptv i voip-a.

no, čitam da novi ht routeri ne rade dobro u bridge mode-u.


pitanje: ovo što sam skicirao ni nije pravi bridge? može li to šljakati ovako? mislim, je li problem ako konekciju ovako podijelim, koji router se prijavljuje na mrežu? znam da ne mogu oba sa pppoe pa me zanima hoće li tako ht-router biti stalno online za telefoniju i iptv i tko traži ip adresu, odnosno, vide li se routeri međusobno? ima li uredne konekcije na acs?

ili da jednostavno sačekam da puste pa da probam. :kafa: