Robi pon 8.4.2019 16:15

Uveo sam doma A1 optički internet (preko koaksijalnog kabla). Uz njihov Ubee router imam i svoj mikrotik. Na Iskonu sam mom mikrotiku dodijelio statičku IP adresu 192.168.5.5 i zatim na njemu drugi IP rang 10.x.x.x. To je sve uredno radilo. Sada kada na Mikrotiku stavim da je 192.168.0.x fiksna IP adresa internet ne radi. Ako stavim da je ista ta IP adresa dinamička onda radi. Može li se to kako riješiti bez da A1 router prebacujem u bridge?

wifi pon 8.4.2019 20:01

ne znam jesi li pogrijesia prilikom pisanja pa u jednom slucaju stavia 5.5 a u drugom 0.x, ali ako je to stvarna situacija, naravno da ti ne radi kad je njihov router na 5.x, valjda 5.1, a ti si svoju wan stranu stavia na 0.x...
Lan strana a1 i wan strana mikrotika moraju bit u istoj mrezi sto nisu ukoliko je a1 na 5.x a mikrotik na 0.x

wifi uto 9.4.2019 07:22

Spoji direktno pc u a1, pa otidji: win+r, cmd
zatim ipconfig /all
zapisi dodijeljenu ip adresu, subnet masku, gateway, te dns servere.
Sada mozes u mikrotika za wan stranu upisati navedene podatke, s tim da ip adresu mozes prominit samo zadnju brojku, npr. stavis x.x.x.10, a sve ostalo upisi kako je bilo na pcu...

ihush uto 9.4.2019 10:51
Robi kaže...
Na Iskonu je bilo 192.168.5.x, na A1 je 192.168.0.x

 -ne, tj ovisi.. bivši amis je 192.168.1.254, ostalo 192.168.1.1 .. + kabelska-bnet fičeri koji blokiraju korištenje više istovremenih korisnika-računala.. ako je bnet-kabelska, ugasiš modem, spojiš router na wan port (router može imati opciju kloniranja MAC adrese, služi upravo u ovakvkom slučaju..) tad kod paljenja modem da pristup prvom spojenom uređaju, tj routeru.. i tek tad možeš dalje.

-u pravilu, postavka koja je bila, samo drugi subnet na routeru, tj može biti bilo koji samo ne isti kao na modemu, odnosno, ako je isti, tad se na routeru treba isključiti dhcp.. modem-lan ide na router-wan i defaultno routanje će obaviti automatika.

u slučaju bneta, zbog ograničavanja broja korisnika, daje pristup po MAC adresi, zato routeri i imaju takvu opciju (inače bi kloniranje maca bilo besmisleno), ali jednostavnije je ugasiti-upaliti.

 

što god bilo, probaj prvo bez routera, direktno na modem, vidiš postavke, subnet (adresu modema-mreže..).. i da ti radi internet, nakon tog spojiš se na router, ako treba podesiš ga (subnet) i tad spojiš, ako treba reset svega.. i nakon par minuta bi trebalo raditi, tj default postavke bi trebale biti ok ili automatika u routeru promjeni potrebno ako primjeti koliziju (ovisi u koju kategoriju spada uređaj tj software).

 

subnet 10.0... je poseban, bnet ga koristi za tv-kabelsku, nije dozvoljeno-problem... tj nije isto koristiti iskon i prijeći na bnet, drugačije postavke-pravila/ograničenja jer je bnet započeo upravo kao kabelska tv i tek kasnije proširio na internet/telefon, osnovni biz i sve postvake povezane s tim kao i ograničavanje po MACu koje je iz doba analognih prijemnika, s digitalnima je nepotrebno ali nasljeđeno kao postavke tog operatera..

 

btw, nemaš optički preko koaxialca.. tj po koaksialnom kablu se može zaključiti da si na bnet opremi-mreži i situacija s A1 je mix-sarma svega, telefonije/amis, viphomebox/mobilna, bnet/kabel.. dok su svi ostali operateri klasična parica kao bivši amis i samo s amisovom tel.linijom bi bilo isto/slično prelazak s jednog na drugi. Iskon je također 'poseban' dok svi korsite subnet 1.1 iii 0.1 oni koriste 5.1 jer su bili prvi operater nakon ht-a i izabrali drugačiju ip adresu (prije se ADLSa koristila 0.1, s adsl 1.1 kao default većine mrežne opreme, bilo kojeg routera kojeg kupiš.. i automatika ako detektira koliziju automatski može promijeniti 0-1 tj piše u uputama koja je default ip-adresa)