hrastro pon 31.3.2025 08:09

Prije tri dana, komp normalno radi. Idem na shut down. Isključivao se dobrih 10min. 
Uključivanje isto tako. 
U radu spor do bola. Idem na Task manager i vidim da je SSD na 100% (iako su brzine neke zanemarive <2MB/sec).

SMART javlja sve ok. wmic javlja ok. Probao sam još neki alat (mislim od samsunga) koji javlja ok. 

Benchmark daje svakakve rezultete. Read je relativno ok, write je povremeno dobar, povremeno jako spor. Nema pravila. Koji puta su vrijednosti Write dobri, koji puta loši. 

Reinstaliram Win10 na način da mi sačuva korisničke podatke i programe. Ista stvar. 
Probam reinstlairati na friško i opet smola. Skinui sam SSD s kompa i stavio ga u eksternu ladicu. Benchmark daje opet čudne rezultate.

U privitku je benchmark. 

Probao sam promijeniti kabel. Probao sam prešetekati na matičnoj u drugi utor. 

Inače, SSD je Verbatim Vi550 S3. Služi kao sistemski. Bio je do 70% pun. 

dax-lax pon 31.3.2025 08:15

Ovisi o generaciji, taj ssd zna imati problema. Ako ti je kućište sa plastičnim vanjskim kućištem, zna imat s kontrolerom problema. Neki dan s njega izvlačio podatke tako da je na njemu stajao tower hladnjak. Jedino tako prošlo.
Novi model je metalan i za sad nisam s njima imao problema.
Kupi drugi i kloniraj. Do ssd-a je.

hrastro pon 31.3.2025 09:10
dax-lax kaže...
Ovisi o generaciji, taj ssd zna imati problema. Ako ti je kućište sa plastičnim vanjskim kućištem, zna imat s kontrolerom problema. Neki dan s njega izvlačio podatke tako da je na njemu stajao tower hladnjak. Jedino tako prošlo.

Hvala. Budem probao potaracati sve particije, pa wipe. Ak proradi kak spada, ide kao storage za manje bitne stvari. 
U svakom slučaju, mislim da idem na nmve . Neka preporuka (2TB) ? Za MBO mi piše; 1 x M.2 connector (Socket 3, M key, type 2242/2260/2280/22110 SATA and PCIe x4/x2 SSD support)

nikonja pon 31.3.2025 10:52
hrastro kaže...
dax-lax kaže...

Hvala. Budem probao potaracati sve particije, pa wipe. Ak proradi kak spada, ide kao storage za manje bitne stvari. 
U svakom slučaju, mislim da idem na nmve . Neka preporuka (2TB) ? Za MBO mi piše; 1 x M.2 connector (Socket 3, M key, type 2242/2260/2280/22110 SATA and PCIe x4/x2 SSD support)

samsungov 990evo plus 2tb vidim da je na amazonu za 130 i to je ok cijena ili jeftiniji i sporiji Crucial P3 plus za 106