JayCutler sub 23.4.2022 09:15

Da li mi netko može pomoći?

 

Znam da ima različitih načina za boot-anje u Safe Mode, ali bi me zanimala opcija da boot-am kada je računalo ugašeno. Znači, par puta stisnem power gumb, kada se pojavi logo matične, ponovo ga stisnem i ugasim. Tako sam napravio par puta, i kada sam 4 puta bootao da mi se sistem digne u Recovery Mode, ništa. Ušao u Windowse normalno.

 

Provjerio sam da li mogu bootati na taj način, mogu.

 

Ne znam zašto ne mogu ući na taj način u Recovery Mode? Ili prekratko gasim računalo pri paljenju, ili ga predugo držim Power gumb. Jel tko zna rješenje?

 

 

ihush sub 23.4.2022 09:24

-otkrio si način 'otvaranja vrata' tako da ih razbiješ.. (slikovito). tj. radiš loše-pogrešno i stvaraš problem tj samo je stvar sreće (i robustnosti računala-osa-winreg..) da nakon tog računalo-os radi tj slično kao da u radu recimo nestane struje.. što će se desiti, većinom 'ništa' no ponekad i kvar, recimo crkavanje diska ili neke komponente, napajanje-mbo-vga.. i tad imaš problem, dok paljenjem-gašenjem (nedefininan broj recimo par tisuća za redom) je način kako možeš ubiti bilo koju elektroniku klase žarulja-tranzistor (i disk-ssd kao trim funkcija ili realokacijska tablica).

 

-to nije ulazak, to nije način kako se uđe u takvu opciju-meni, nego je to izazivanje problema kad automatika uđe u meni i ponudi recimo safemod.

-nema dobrih-pravih načina osim jedan, uđeš u opcijski meni win-osa a za to mora biti upaljeno računalo tj tek u idućem paljenju-rebootu se može ponuditi taj meni, što će reći da moraš biti u win .. ne dok nisi u win ili dok recimo win ne postoji na računalu (recimo nije instaliran os)... tad će te ista automatika vjerojatno poslati u bios, što i bez 'forsiranja' radi većina novijih biosa ako nema boot diska ... jer tad logično nema kamo prosljediti boot.

 

edit: .. ah, možemo i spomenuti kako se ulazi u meni.. iz win, umjesto normalnog gašenja-restarta, držati shift čitavo vrijeme i tad restart.. tad će se pojaviti izbor, tad pustite shift i izaberete način idućeg paljenja osa, + dok se msconfigom to može uključiti kao trajno, tad se kod svakog paljenja pojavi taj meni, no to je besmisleno-nepotrebno.

JayCutler sub 23.4.2022 09:35

ihush, hvala lijepa na odgovoru.

 

Iskreno, meni treba taj način za ulazak u safe Mode, radi se o instalaciji Kaspersky Total Security.

 

Kada ga instaliram, i restartam računalo, ne mogu ući više u Windowse. Pri pokretanju računala, logo Windowsa mi se pojavi, i dalje, jedino što mogu vidjeti je blank screen. I ništa više ne mmogu raditi, osim da na Power gumb ugasim računalo. Kada ga upalim, opet ista stvar. I tako mogu unedogled.

 

Zato sam zamolio da mi se pojasni ulazak u Safe Mode na taj način.

ihush sub 23.4.2022 10:45

-i što bi tad? nije ti jasno nego i dalje forsiraš kaspersky uz tko zna što na računalu, sredi računalo, ako nikako drugačije clean-format-c.. safe mod ne služi tome tj i dalje bi imao isti problem tj safe mod nije nešto što želiš-trebaš-koristiš nego nešto kad imaš problem tj nešto što ekšli ne želiš...

 

odnosno, ovo nije odgovarajuća tema ako i dalje misliš o kasperskom i sl. pitao si kako u safe, savjet.. dobio si, no kao u ostalim temama i dalje nešto pokušavaš-forsiraš, safe nije riješenje samo ponekad neko nužno zlo/sredstvo za možda otkloniti problem ali u slučaju kad instaliraš kasperskog ponovo tad se vrtiš u krug.

-riješi postojeći problem, zaboravi kasperskog itd.. i svaka tema je za sebe dok savjet prihvatiš ili odbiješ, no tad je besmisleno ponavljati itd.