Razni hardverski problemi

Različite brzine ventilatora na cooleru

PPdoX uto 14.1.2025 21:35

Pozdrav.

Imam Arctic freezer 34 eSports Duo (na R5 5600x) i zanima me da li je normalno da ventilator sa prednje strane (od strane RAMa) radi otprilike na pola brzine, a sa zadnje strane punom brzinom.

Spojen je na 4pin konektor za cooler, ne pregrijava se procesor, nije pretjerano bučan (malo je bučniji zadnji zbog pune brzine), nema pada performansi, apsolutno ništa drugo ne ukazuje na neki problem, a u biosu šta god da podesim uvijek tako radi, i kad se tek upali, i kad ga opteretim maksimalno.
Matična je ASRock B450M pro4 2.0

Lil Dice uto 14.1.2025 21:51

Dva ista ventilatora bi preko pwm pst trebala biti na identičnoj brzini, tak da nešto ti ne štima. Provjeri jel to spojeno sve ok (jedan vent u drugog i onda na cpu fan matične) i updejtaj i resetiraj bios.

Petar hw uto 14.1.2025 22:01

skini jedan ventilator i iste temperature ces imati

ovdje mozes vidjeti razliku izmedu jednog ventilatora i 2 ventilatora na noctui nh-d15 (2 ventilatora) i nh-d15s (jedan ventilator), temperature identicne ili razlika 1 stupanj, na isto deklariran TDP

na svim dual towerima je potreban samo sredisnji ventilator, imao sam lc-cc120 (klasicni single tower cooler) i dark rock pro 4 (1kg dual tower) i temeljito testirao sa razlicitim pozicijama ventilatora, vjerujem da je ista prica i na tom freezeru 34 DUO

coa13 uto 14.1.2025 22:36

Ako su ti ventilatori spojeni na isti konektor na matičnoj preko neke "račve" ili preko nekog kabla gdje možeš povezati 2-3-4 ventilatora na jedan konektor može biti problem u kablu ili samoj "račvi". Nažalost problem može biti i u samom ventilatoru da njegova elektronika odnosno mala ploča na koju dolazi signal sa matične koji komunicira sa ventilatorom na koliko da se vrtiti onda moraš da mu sam spustiš voltažu pa da se samo okreće na fiksnom broj obrtaja (da ne bude mnogo bučan ali opet da temperaturu procesora održava kako treba), problem u njegovom kablu ili da se pin izvuče na njegovom konektoru. Pokušaj da im zamjeniš mjesta gdje su priključeni i odmah ćeš znati u čemu je problem.

Ali ako su spojeni na dva različita konetora na ploči trebalo bi u samom biosu da podesiš da taj drugi ventilator prati ili temperaturu procesora ili ako imaš kao kod mene da prati obrtaje prvog ventilatora šti ti dođe na isto ali je dobro iz razloga kada imaš identične ventilatore kao u tvom slučaj.

miki_the_pirat sri 15.1.2025 13:10
Petar hw kaže...

skini jedan ventilator i iste temperature ces imati

ovdje mozes vidjeti razliku izmedu jednog ventilatora i 2 ventilatora na noctui nh-d15 (2 ventilatora) i nh-d15s (jedan ventilator), temperature identicne ili razlika 1 stupanj, na isto deklariran TDP

na svim dual towerima je potreban samo sredisnji ventilator, imao sam lc-cc120 (klasicni single tower cooler) i dark rock pro 4 (1kg dual tower) i temeljito testirao sa razlicitim pozicijama ventilatora, vjerujem da je ista prica i na tom freezeru 34 DUO

Pretpostavka je majka svih zajeba.

PPdoX sub 18.1.2025 07:09

Spojeni su preko račve na jedan konektor. Za početak sam im samo zamijenio mjesta, tako da ovaj "push" radi punom brzinom, a "pull" sporije, iako se CPU nije pregrijavao ni onako, čisto da budem siguran dok ne odnesem na servis.