Samke28 sub 18.7.2020 22:48

Pozdrav.

Prije svega izvinite ako sam fulao podgrupu jel sam stavio u " Hardverski problemi" ali mislim zaista da je problem u Hardveru.

Prije nekoliko mjeseci sam koristio USB stick i prilikom korištenje USB stick-a on  je odjednom prestao da radi.

Odmah sam izvadio USB stick iz porta i ponovo ga stavio unutra od tada on ne funkcionira.

Svkai put kad to napravim  to jest kad ga ubacim u USB port zasvijetli lapmica na sticku(lampica svijetli maximum 3 minute i sama se gasi)..i kompjuter šalje zvučni signal da je stick ubačen" ali ga nema u MY Computer-u,kao što ga i nema u Disk managmentu.

 

Instalirao nove drajvere za sve druge USB koji su mi se izlistali u device manageru...ali kad idem instalirati driver za spomenuti USB..javlja mi grešku i piše ovako " Ovaj uređaj se nemože pokrenuti (kod 10)

u device manageru ga prepoznaje....ali kad idem rješavati problem u device manageru i stisnem na njega desni klink i kao ono " rješi problem" on vrti jedno 4 minute i blokira.

Pokušao sam ono "run"  pa upisati cmd pa ono list disk ni tamo ga ne prepoznaje.

Ali zanimljivo kad ga ubacim u kompjuter očita ga u device manager....i piše u USB Mass Storage Device.

Važni su mi dokumenti ostali na Usbu a kako da to spasim?

Drugi stick kojeg imam normalno radi,tako da s kompjuterom je sve uredu

 

 

Dali mi neko može pomoći?

Unaprijed Vam se zahvaljujem.

 

 

Pozdrav

ihush ned 19.7.2020 12:50

-crknut stikić..

-stikić (kao i ostali mediji-diskovi) se sastoji od kontrolera (usb na interni medij) i sam storage-chip/disk (kod cd-dvd-a je to sam medij, kod ostalih spojeno u kućištu). Ovisno o kvaru, kad ode kontroler-port/priključak tad ne vidiš usb uređaj-stikić ili samo nepoznat uređaj.. kad ode storage-disk-chip (memorija) tad možeš vidjeti stikić-usb tj kontroler koji prijavljuje uređaj ali nema storage-kapaciteta. Nevažno jer rezultat je isti (crknuto) ali kao objašnjanje kako vidiš stikić i zašto. Dodatno, da je važno tad se nosi u servis za spašavanje i teoretski oni mogu memorijski chip staviti na drugi kontroler (kad je kvar u kontroleru ne u memoriji..) ali u slučaju kad crkne chip-memorija tad nema popravka, kao žarulja (nit) radi dok ne crkne.. i to je to, nema popravka-zamjene-lemljenja jer je to stvar mikronske skale-proizvodnje visoko integriranih chipova (silicij).

-sve može crknuti bilo kad, većina upravo u trenutku paljenja-spajanja, jer tad je najveće inicijalno naprezanje materijala, krene struja, promjena topline .. i 90% elektronike tad crkne, dugi kvar je u radu-opterećenju i treći je nepravilno uklanjanje tj zato postoji opcija saferemove koja gasi struju na portu i tad je sigurnije za odspojiti uređaj. Možeš bez tog ali tad ovisiš o sreći, 100, 1000 puta.. jednom te pogodi i crkne a možda bi crklo i pravilnim uklanjanjem (ne možeš provjeriti-znati).

-zato, sve što je važno držiš na odgovarajuće pouzdanom mediju + backup. Ako nemaš backup, tad neovisno što misliš nije važno tj idući put ćeš imati backup..

+ flash/sd memorije su najrizičnije dok su hdd, ssd pouzdaniji mediji. Falsh se koristi za prijenos, ne za sigurnost-trajnost, ali i faktor (ne)sreće-slučajnosti. Nije preporučljivo spajati na razna nepoznata računala, ne znaš kakvi su naponi-usb + malware i sl. .. i već zato se ne koriste kao jedini storage nego kao prijenosni s računala na računalo .. + danas uz internet nepotrebno.

Samke28 ned 19.7.2020 13:46

Ovako ja se nerazumijem toliko u hardverske stvari zato sam i postavio pitanje ako mi može neko pomoći.

Da je USB crko skroz onda uopće nebi dao signal kompjuter kad ga ubacim ukompjuter.....i nebi zasvijetlio stick (lampica na njemu) da je potpuno crko..znači nije potpuno crko..jer da je kažem Vam bio skroz mrtav.

Imam dva ulaza na laptopu za USB probao sam na obadva NEIDE.

Drugi stick kojeg imam sasvim normalno radi.

Taj USB stick koji "ne radi" pokušavao sam staviti na TV isto tako ne radi...a do prije par mjeseci je radio i na istom tom TV-u.

Gledao sam malo preko interneta i na youtube..svi nude rješenje za tu grešku "ZVANA KOD 10" ali nažalost ja sam pokušao sve to ali neide.

Problem jest u tome što USB STICK nemože...uopće da instalira drivere ..jednostavno NEIDE...traži kao drajevere nekih 4 minute i u tom trenutku dok on traži drajvere.....lampica na usb sticku se gasi i onda se oglasi poruka kao tipa " Nemože se naći odgovarajući update za ovaj uređaj..problem s uređajem..."KOD 10"?

Ako itko zna kako da skinem bar te drajever za taj USB...radi se o EPSONU....tražio sam na njihovoj službenoj stranici od EPSON ali tamo nema.

Sigurno postoji neki sajt gdje se može jednostavno upisati koji koristiš stick i on automatski nađe najnovije updajte za taj tvoj stick i gotovo...i tad vjerujem da bi on proradio..jer vidio sam na youtube da nakon što su neki ljudi update napravi za USB stick koji im  nije radio...nakon update STICK je normalno počeo da funkcnionira.

Znači čitam komentare na youtube....mislim pa valjda postoji neko razumno rješenje..ako se itko neko ovdje kuži koje je specijaliziran na području spašavanje podataka s USB. ili ko je imao ovakav problem s USB stickom...bio bih Vam zahvalan na pomoći.

 

 

fer-de-lance ned 19.7.2020 15:11

Drivere za usb stick ne skidaš, nego su to generički driveri za usb mass storage ili kak se već zovu.

Uštekaj stick i onda u device manageru ga pronađi i desni klik pa uninstall driver, pa restartaj komp i ponvno ga uštekaj kad se upali komp pa bude samo reinstaliralo driver, ali 99% da je hardverski kvar jer bi ti radio na laptopu i telki da je stvar u driverima.

 

ihush ned 19.7.2020 15:22

-internet je prepun svega, pa i gluposti.. za korištenje stikića ne trebaš driver, tj driver već imaš za računalo tj chipset-kontroler (usb) koji radi posao, dok je sam stikić recimo kao cd-dvd-kaseta.. ubaciš, radi ili je neispravan.

-poruke kod10.. i sl gluposti nemaju veze s računalom i/ili mogućim greškama tj nije svaki kvar isti, uzrok-posljedice ili ponašanje.

-crko je stikić, nije crko njegov interni kontroler kojeg os vidi, ali rezultat ti je isti.. tj ili je 100% ispravno i radi, ili je neispravno i ne radi, a jel greška 1-99% crknutog je sporedno, ili-ili, nema između.

Samke28 ned 19.7.2020 15:53

Kad idem da deinstaliram taj USB stick...on vrti jedno 3 minute...kao deinstalira i kad se zagasi lampica na USB-sticku onda javlja kao da treba da se restarta kompjuter da bi se dovršila deinstalacija i kad restartam onda isto prilikom pokretanja windowsa opet se pali lampica uvjek traje 3 minute i tad prestane.

Neznam sigurno je otišao stick....

ihush ned 19.7.2020 15:57

-da, crkao je.

-to win (filesys) pokušava pročitati medij, jer to je automatika.. i upravo kad postoji kvar-problem to traje duže, jer su tad timeouti u sekundama 30-60-90.. tj ponovni pokušaji prije nego sys odustane od čitanja (neispravnog).

-već po tome možeš zaključiti da je kvar.. a jedino što te treba zanimati je može li se nešto napraviti-spasiti.. sa kvarovma flash memorijama 99% ne možeš ništa, kvar=smeće. Možeš spasiti samo u slučaju zbrljavljenog FSa npr vađenje stikića bez saferemovea što često zbrljavi particije (sadržaj) ali nije kvar tj nije hardware kvar (crklo) nego samo logički-software kvar (zbvrljavljeno..). Samo tad možeš nešto spasiti kao što žarulja ne radi kad pregori.

Posmatrač pon 20.7.2020 07:07
Samke28 kaže...

Kad idem da deinstaliram taj USB stick...on vrti jedno 3 minute...kao deinstalira i kad se zagasi lampica na USB-sticku onda javlja kao da treba da se restarta kompjuter da bi se dovršila deinstalacija i kad restartam onda isto prilikom pokretanja windowsa opet se pali lampica uvjek traje 3 minute i tad prestane.

Neznam sigurno je otišao stick....

 Nema mu pomoci.... Jednostavno je crkao. A to sto se prijavljuje ne znaci nista... U USB sticku ima vise komponenti pa se kvar manifestuje na razlicite nacine. Meni su u mjesec dana crkla dva nova sticka i to ne bas jeftina a pogotovo ne no name tako da nikad ne drzi bitne podatke na sticku.... 

ihush pon 20.7.2020 11:20
Posmatrač kaže...
Valentin17 kaže...

Ajme, tolika rasprava oko USB memorije koju kupiš za 30 kn (32 GB), ne znam kako vam se da gubiti vrijeme samo.

 Covjek ima podatke na njemu....Citaj.....

 .. imao je. :)

 

-nevažna je cijena, treba naučiti osnove-pravila pa i čemu služi backup, ili kad prihvatiti činjenicu da nešto crkne mada je do jučer radilo. Sasvim nešto drugo je mogućnost spašavanja-popravka i sl. ili ono što zbunjuje korisnika, win ''vidi'' uređaj, tj vidi kontroler uređaja ali ne i medij-storage-sadržaj, tj to su dva dijela uređaja kao što je i sam konektor npr usb fizički dio uređaja koji ako pukne imamo problem. Neke stvari se mogu fizički popraviti, chipovi ne jer nema čekića-šarafcigera-lemilice i sl. kojim bi to mogli. Chip je kao žarulja (žarna nit) radi dok ne pukne, tad ne radi, nema popravka nego nova žarulja (teoretski mogli bi zamijeniti nit no to je teže nego kupiti žarulju + razlika je u podacima).

 

-zato ponoviti, može kupiti novi stikić.. ali ako drži nešto važno, podatke, tad treba imati backup... tj stikić služi za prijenos s računala na računalo i sl. i tad već u startu imamo podatak na računalu + na stikiću i tad je 'siguran' tj dok ne obriše na drugom mjestu tj dok ima isti podatak na dva različita medija kao backup. Ako je samo na jednom mjestu tad nema backupa (u svakom smislu te riječi) .. i tad ne postoji 'siguran' medij, jer svaki se može pokvariti, podatak optetiti-izgubiti itd. dok spašavanje može biti moguće ali ne mora, sa stikićima vrlo rijetko tj samo u tipu kvara kad više ne zapisuje (automatika tad prebaci u readonly mod, zaključa.. i može se čitati ali ne snimati, ali to su 'lijepi' kvarovi, oni ostali su 'ružniji'..).

 

-svi uče na greškama, kad se opeku. Ovaj primjer možda pomogne nekome prije nego se opeče.. ali tad ta osoba u 99% ne čita temu tj čita tek kad se problem desi a tad je kasno ako nema backupa.

Valentin17 pon 20.7.2020 13:56
Posmatrač kaže...

 Covjek je imao podatke na njemu....Citaj.....

Ispravio sam ti.

ihush kaže...
-nevažna je cijena, treba naučiti osnove-pravila pa i čemu služi backup, ili kad prihvatiti činjenicu da nešto crkne mada je do jučer radilo.

Mi ovdje dalje od ovoga ne možemo, dalje od toga je previše za nas.