Razni hardverski problemi

Kloniranje sustava na novi hardver:

Festus pet 9.10.2020 15:03

Pozdrav, triba bi kupit novu matičnu (B450) i disk (SSD ~480-500GB, SATA), pa me zanima dali bi se moglo klonirat ili prebacit putem image backupa trenutno stanje sa 1TB HDD na taj novi SSD? Naime, to bi mi puno više odgovaralo od svježe instalacije najnovije verzije Windowsa 10 i postavljanja sustava i programa kakvi su mi sad. 

Valentin17 pet 9.10.2020 16:09
Festus kaže...

Da nadograđuješ na SSD sa HDD BEZ promjene matične ploče, onda nema problema, odradi se kloniranje disk i riješen problem.

Ali kod tebe je situacija drugačija, ti mijenjaš komplet matičnu ploču i trebaš odraditi reinstall windowsa ako želiš da sve radi kako treba,

kad i ako dođe do problema, znat ćeš da razlog nije taj što nisi odradi reinstall i fino krenuo sve ispočetka.

Stric_Jura pet 9.10.2020 16:20

Pozdrav,

 

gle to je lutrija...

 

imam poznanika, prodao mu Phenom a nVidia 8200 pločom, Windowsi... njemu je instalacija bila važna, s svim programima za glazbenu produkciju, kartice, MIDI điđe miđe....

da taj komp klincu, na Intel i7 2600 makinu samo prekopča diskove i sve mu proradi nakon par restartova, već 8. godinu mu to tak dela...

 

ja slažem delanec server, crkne ploča, dobijem zamjensku, isti proizovđač, isti chipset, samo drugi model - i samo se ruši pri bootu (ostalo sve isto), BSOD - i išla svježa instalacija...

 

Dakle, skini MigrationWizard (više ga nema na Win 10, ali ima na netu ZIPana  sa Win 7 verzija)...

 

instaliraj na svježe Windowse, spoji ih najbolje mrežom (ide i offline preko ext. diska) i pokreni na starom kompu MigWiz, označi svoj profil koji želiš kopirati, pokreni na novom, upiši identifikacijski broj koji je izgeneriran u MigWizu na starom PCu, i označi na koji profil (usera) želiš prekopirati profil s staroga...

 

Možeš označiti i sve druge mape/diskove za kopiranje, ali  to se da i ručno prekopirati...

 

 

također, prekopiraj i C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu - to je lokacija općeg Start Menija, a onaj osobni u %appdata%\Microsoft\Windows\Start Menu će se ionako prekopirati..

 

pa vidiš koji programi imaju prazne ikone, tj. nedostaju na novom kompu pa ih instaliraš -a kako su podaci prekopirani, imat ćeš sve postavke kao i na starom PCU...

 

ihush sub 17.10.2020 11:37

-može se svašta.. ali može biti i problema. Čim postaviš pitanje znači da nemaš iskustva i tad je svaki problem 'veći'.

-npr zašto ideja o dva koraka u jednom? prvo obaviš jednu stvar, ako radi.. promjena mbo-računala. Tad ako radi muvneš na ssd..

-win može ali ms ne želi pa tako mogućnost paljenja ne osvisi samo o drugom chipsetu-driveri nego i o licenci, načinu kako je prvotno instaliran i aktiviran win, zaštita.

 

-ali, clean je uvjek bolji-čišći-optimalan način. Kad imaš novi ssd, baš nikakvog razloga nemaš ne probati. Install wina je brži od kloniranja + restartovi-popravci a install sveg ostalog + podešavanje ovisi samo o tome koliko appsa koristiš ili često nepotrebno-natrpano.. svaka app se lako instalira u nekoliko minuta, recimo desetak u sat vremena i to je to.. čemu kemijati?

-ne da ti se podešavati, postavke win, appsa, browsera..? to nije dovoljno dobar razlog za ideju kloniranja... tj najčešći razlog je recimo origigi licenca a to ti recimo neće proći tj ovisi o tome kako je instaliran-aktiviran prvi put.. i da to znaš opet ne bi imao pitanje jer bi imao potrebno znanje o tome kako se to radi, što su problemi itd. To čuvanje licence nema smisla s win10 kao razlog pokušaja kloniranja na novi pc.. jer w10 radi bez aktivacije dok se key lako pribavi za par dollara. Pa onda smisao, želiš li potrošiti parsto eura na računalo a žališ za npr 20kn win licence? Pogrešno mjesto štednje, pogrešna ideja pogotovor ako ekšli nešto radiš i kad moraš imati prave licence, račune.. tj tad nemaš stotine appsa nego par potrebnih i tad se brineš o backupu podataka, ne softa...

-gejmanje? da igre su ogromne i dok se instaliraju to traje, no ako želiš novo računalo i da radi optimalno, tad je clean optimum pa čak i da ništa ne mijenjaš par godina može biti razlog za npr refesh ili clean. Soft kao msoffice, browser.. što to ne možeš u par minuta instalirati i podesiti, favorite ili postavke pozadinske slike? .. može se, može se svašta ali ponekad nema smisla. Ponekad ono što želimo nije optimalno itd. a problem je što za sve trebaš odgovarajuće resurse čega je dio i znanje, a da stekneš znanje moraš to sve proći-naučiti-razumjeti.. dok to nemaš vjerojatnije ćeš imati problem na kojem zapneš i nemaš ništa.. teži način učenja, u ovoj kombinaciji nepotreban rizik vs optimum, jer staro računalo ne moraš uopće dirati, tj imaš novo mbo-disk.. tj dva računala, čak da je samo dva diska imaš dovoljno za čist pokušaj i učenje, pa probaj.. na ssd instaliraj win, radit će.. instlairaš potrebne appse i podesiš.. to će raditi, optimalno, sve ostalo je samo možda i preduvjet je znanje za to napraviti + sreća jer ne znaš win-licencu-verziju kako je prethodno napravljeno pa time ni šansu za zamjenu (reaktivacija keya na drugoj mbo.. npr OOBE-prep) i baš ništa ti ne pomaže ako to radi meni, ne znači da će i tebi jer ms-win i licence nisu iste, ms se zna zaštititi.. itd. a najvažnije, dijeli đabe, radi.

-ako je stvarni razlog neki treći soft, nešto za što ne znaš kako aktivirati.. tad to ne radiš ako je važno. Tj tad je logičnije složiti paralelno novi pc i ne dirati stari dok sve ne radi na novom. Win jednostavno nije dovoljno dobar razlog za takvo kemijanje.. upališ-radi, može i početnik. Hoćeš li biti napredniji ili početnik-juzer ovisi o tebi a tad tek nešto takvog možeš probati...

Festus ned 18.10.2020 16:44

Koristi se Windows 10. Ipak san se predomislio, možda bi mi kloniranje bilo uspješno, ali san odlučio da mi je sad dobra prilika za novu instalaciju, ovoj trenutnoj je 3 godine. Bit će puno posla za podesit baš sve kako mi je sad, ali san uspio odvojit i spremit podosta različitih stvari poput drivera, postavki programa i ponečega ostalog pa ću lako pribacit u novu instalaciju, a iman i ranije zapisanu proceduru postavljanja Windowsa po svojoj volji, tako da ne moran opet istraživat po internetu, šta zna potrajat. Doduše, nisan baš sve zapisa, ima puno sitnica pa će svakako taj proces potrajat. Zahvaljujem vam se na pomoći, možda neki drugi put, živili!

ihush ned 18.10.2020 17:44

-install radi uvjek s posljednjom dostupnom verzijom, 2004.. jednako vrijedi za drivere tj ako imaš par godina stare 90% da su 'beskorisni' tj trebaš nove za odgovarajuću winver-build po godinama-mjesecima izlaska npr 1909+.. ako nema (oem support npr mbo-vga-audio-lan..) tad 99% win ima noviji-posljednji generički driver koji radi ali možda ne nudi sve fičere-opcije.. to rješavaš nakon installa i ponekad driver izađe za koji mjesec ili nikad, ms-catalog i sl. ili koristiš posljednji dostupan ako mu os dozvoljava (ako da ne blokira-ignorira)..

-nemaš što zapisivati, tj pravila su uvjek ista kao vožnja auta/bicikl :) .. install i podesiš osnovno, obaviš update i tek tad kreneš s installom appsa, drivera.. ne žuriti jer ponekad automatika obavi nešto tj ovisi o internetu i serverima pa ponekad npr printer samo treba sačekati, ne raditi dupli posao dok to radi automatika.. jedino što ne znaš da se to možda radi.

-zato polako.. manje problema. Ne moraš sve podesiti prvi dan, možeš u hodu jer realno ne trebaš sve stalno i tek tad vidiš koliko malo raznog softwarea koristiš osim kad je nešto novo pa isprobavaš jer je novo.. npr banalan primjer dodatni fontovi koje netko refleksno vuče mada ih možda više ne kroisti... važno je da znaš kako se nešto radi, instalira-podešava i gdje ćeš pronaći ako zatrebaš, npr uredna installacija-dodaci appsa i svega što ti treba na nekom install-mediju kao stikić-ext disk... a kad to nemaš nego se nalazi na recimo radnom računalu tad je uvjek pitanje što sve držiš po downloadima i sl. .. često višak, novije verzije npr acorbat readera, jave, 7z.. i sl. free appsa-dodataka koje bezbroj puta u godinu možda instliraš ili jednom u par godina..

Ajar ned 18.10.2020 18:16
Festus kaže...

Pozdrav, triba bi kupit novu matičnu (B450) i disk (SSD ~480-500GB, SATA), pa me zanima dali bi se moglo klonirat ili prebacit putem image backupa trenutno stanje sa 1TB HDD na taj novi SSD? Naime, to bi mi puno više odgovaralo od svježe instalacije najnovije verzije Windowsa 10 i postavljanja sustava i programa kakvi su mi sad. 

 eo, upravo sam to učinio pri instalaciji ssd-a (samsung evo). oni imaju i alat za izravno kloniranje (prijašnji je isto, doduše, bio ssd ali manji). klonirao je sve* - sistem, programe, bla (dokumente ne držim na sistemskom disku pa mi je svejedno). prošlo je brzo i bezbolno te proradilo otprve. dakle, jamčim da to funkcionira k'o urica samo za samsung evo ssd-e (kao target - izvorni disk, s kojeg se klonira, može biti bilo koji). 

 

*stari disk je bio u usb 3.0 docku (vani) a nov u kanti. samsung tvrdi da može i direkt ali ima nekakav poseban kabel (nema toga za kupiti tu). guglaj malo.

Festus pon 19.10.2020 00:35

Ajare, mijenja se i matična pa je malo zeznuto, iako bi se možda dalo napravit, ali nema potribe.

 

Jura, već san sve podatke svih vrsta organizira i pospremio, pa mi neće tribat dugo da to sve pribacin na novu instalaciju. Puno će me više izgnjavit traženje sitnica po sustavu, po tom pitanju san picajzla. Dobar je taj tvoj način, ali eto, novi disk i ploča, prillika za novi početak, nakon toga valjda neću morat ništa dirat 10ak godina. 

 

ihush, držat ću se trenutnih verzija sustava i drivera ako bude moguće, a tribalo bi bit. Kad sve funkcionira pravilno, ne volin ništa mijenjat i zamarat se novijim verzijama. 

Ante pon 19.10.2020 09:05

Ako klonirate s razlicitih ploca, grafickih i to, generalizirajte prije toga windows instalaciju https://petri.com/using-syspre-windows-10

Preprucam nakon toga kloniranje s clonezillom.

 

Ako zelite nesto jednostavnije, macrium reflect radi isto ok.

 

Uvijek mozete i nakon kloniranja generalizirati windowse, nakon reboota ponovo proc osnovno postavljanje windowsa i samo se ulogirate na prvotnog korisnika, ako ne zeli bootati normalno za generalizaciju, safe mode i tamo probat generalizirat/sysprepat.

 

 

ihush pon 19.10.2020 09:37
Festus kaže...

..

 

ihush, držat ću se trenutnih verzija sustava i drivera ako bude moguće, a tribalo bi bit. Kad sve funkcionira pravilno, ne volin ništa mijenjat i zamarat se novijim verzijama. 

 -to nije nešto što možeš 'birati'.. tj win10 nije xp. Promjena. Win10 je 'posljednji' win, neće biti 11, 12.. ali zato imaš polugodišnje cikluse, verzije-build.

-a problem je što npr od verzije 1703 kreće izmjena sys-osnovnih stvari, modela drivera.. (npr wddm 1.0 koji je isti-identičan driver od xp-dx90c..) i tad imaš drivere za chipset po verziji .. ne izbor nego jednako kao da nazoveš win11, novi driver za novi os neovisno što se naziv osa nije promijenio.

-pogledaj drivere za chipset-lan-audio-vga kod proizvođača mbo ili grafičkih i vidiš za w10 nekoliko verzija drivera. To nije stvar izbora nego pormjene koju moraš napraviti, tj imati kompatibilan-odgovarajući driver da bi os normalno radio.

-nadogradnja w10 je obvezna, ne stvar izbora, preduvijet za install-licencu (dok velike firme mogu imati svoj wsus-server, ent-licence i sl. i tad to radi admin, ostali korsinici su unutar 3 aktualna builda i nadogradnju moraš napraviti u periodu supporta +6mj..). Ne miješati update i upgrade kao značenje, mada su po msu to sad izjednačene stvari.

 

-moraš updateati a to znači da driver koji si imao prije godinu, danas ili za godinu možda neće biti isti.. tj sve mijenjaju a samo je pitanje kad koji dio.

-većini korisnika, većinu drivera obavi sama automatika, internet.. problem imaju oni s nekom egzotikom ili hw +10 god koji još radi npr printer-skener.. tj proizvođači nemaju nikakve obveze izdati novi driver + sasvim suprotnan interes a sve radi isključivo s driverom, ne bez. Kad win izbaci iz svoje baze supporta neki generički driver tad ga jednostavno više nemaš tj imaš za xp, w7-8... starije buildove w10 ali ne za novi koji može tražiti isključivo novi + certificiran. Tad nemaš izbor dok te win tjera dalje.

 

sad je aktualan winver 2004 (prethodni 1909).. možeš imati taj install, drivere za aktualnu verziju i to ima smisla čuvati ali možda će već idući build tražiti noviji i tad su stari beskorisni. S brzim internetom nije problem kad zateba skinuti, jedini problem je što neke stvari s vremenom nestanu, ne možeš pronaći ali za novi build ako traži novi dirver to ne pomaže nego tad bacaš stari hw.. nije stvar izbora.

Festus pon 19.10.2020 11:07

A čuj, iman već na dvd-u verziju 1703, koju trenutno koristin. Napravit ću isto ka i prvi put, instalirat tu verziju i pustit update da dobavi zadnji build te verzije, tada ću blokirat. Nakon toga ću instalirat drivere koje trenutno koristin, osim za matičnu, zvuk i LAN jer će to bit novo. Na kraju će sve to skupa bit isto kako je sad i nema razloga da ne bude ispravno.

ihush pon 19.10.2020 12:33

-to je pogrešan-besmislen način. Uvjek je clean u prednosti a time i međuverzije-buildovi koje moraš nadograditi + updateovi.

-napraviti install medij možeš za nekoliko minuta, čist-origigi i to treba biti nulta točka, referenca, tad računalo radi kako je predviđeno, optimalno itd.

-Tek kad imaš neki specifičan razlog tad kemijaš zato jer moraš..

-ili kraj poruke, bit će isto.. neće, možda, slično itd. + čemu tad ako je rezultat isti međukoraci koji svaki može izazvati problem, KISS kaže izbaci nepotrebno-višak.. itd.

-naravno da nećeš instalirati drivere koje sad koristiš ako instaliraš na novo računalo, tj install će obaviti sve ili većinu i 99% nećeš morati instalirati ni jedan driver osim možda mrežni ako je noviji nego što ga ima os tj za nepoznat lan-chip koji nije bio dostupan (driver) u vrijeme izrade aktualnog builda .. a time zapravo starija verzija ima još manje šanse da instalira generički driver naprosto zbog timelinea.

-generički driver je 99% dovoljan, tj samo kad imaš neki fičer koji trebaš ideš na noviji driver tj to se odnosi na novije komponente i audio-video (gpu) zbog dodatnih opcija koje fulldriver nudi kao CP aplete.. dok generički možda ne nudi, kao printer i sl.. no tad dobiješ i često nepotrebno smeće-višak, bloatware koji možeš izbaciti itd.

-tad računalo radi, sve ostalo je kemijanje i potreban je 'razlog' koji ne mora biti neki relevantan, dovoljno da ti tako želiš.. pa možeš (nije ovo ''zabrana'') :)) .. no ako daš računalu šansu, kao želiš savjete, možeš barem probati 'moj' pa 'svoj' način i tad izaberi ono što ti je bolje tj tek kad vidiš razliku možeš birati ako postoji izbor, do tad je samo pogrešna ideja ili sindrom fahidiota koji misle da ono što je 'danas najbolje/pravilo' vrijedi vječno tj ne prilagode se promjenama nego valjda očekuju da se svemir (ili os) prilagodi njima.. da, reklame to sugeriraju, no reklame su recimo laž.. pa biraj, ali tek kad znaš što postoji, kad nešto probaš kao sladoled, tad možeš stvarno birati, ne dok 'znaš najbolje' zato jer ti je do danas tako radilo tj to je fahidiotizam suprotno od znanja, kao ravnozemljaši itd. i ne postavljaš ti uvjete, nego MS.. pa prije nego poželiš neki OS pročitaj requirementse ili barem koju verziju npr MS preporuča (naravno posljednju) .. no čisto kao kriterij, mišljenje, jel bolja stara ili nova winver ne zato jer 'ja tako kažem'.. ok? Tako ti je u kriterijima + eula uvjet updatea-upgradea i ako je teoretski jednako instalirati stariju verziju pa nadograditi na noviju uvjek je čist način, direktan bolji tj ili su isti ili nisu a tad je direktni jednostavno bolji jer je manje koraka u kojem može doći do problema, pravilo KISS dok su sve ostalo izuzetci ili posebni uvjeti-kriteriji-potrebe pa tad i izbor koji ne ovisi o želji ili npr (nevažno) boji ikona i desktopa..

-ti se moraš prilagoditi osu, uvjetima, svemiru, ne oni tebi, jer neće.. :)

 

++ edit;

dio o driveirma, tj u jednini, jer postoji samo jedan driver + verzije, samo jedan proizvođač drivera, proizvođač komponente-chipa-uređaja.

-ne postoji MSov driver za vga, lan, audio, nego je to nazovimo 'generički' driver, tj driver bez dodatnih opcija, fičera, ogoljen ali time čist-dobar. Kad ne trebaš neke opcije tad je čisto matematički-fizikalno 'bolji' jer je isti + manje dodataka a time pod istim uvjetima 'bolji' jer je manje mogućih problema, kao auto koji ima više kotača i time više mogućih probušenih guma dok motor može imati do dvije jer ima samo dva kotača. Više tad ne znači bolje-jače nego više mogućih problema.

-driver koji ms upakira u win install je isti driver, proizvođača, često novja verzija (ako je neki stariji hw recimo oko +5g.. jer proizvođač više možda ne ažurira) dok za novo ne može ništa drugo nego novo jer staro ne postoji a tad je i novi driver za aktualne buildove win, tj chip iz ove godine će podržavati npr 1909 no ne mora starije winver jer ni jedan proizvođač ne mora proizvoditi (dati support-trošal) za stariji os. Tako nove komponente nemaju driver za npr win 1703 i tad imaš problem jer prvo moraš nadograditi os da bi mogao instalirati driver koji traži noviji os. Tj time što ćeš ići na stariji build nisi ništa dobio osim mogućeg problema i zapravo samo radiš dupli posao osu jer prvo instalira stariju verziju da bi nakon tog skinuo i upgradeao noviju koju si već mogao instalirati u samom installu.

 

-ne posotji bolji driver, samo driver i verzija, niti je stari win bolji-lošiji no update-upgrade ti ne ostavljaju izbor + sigurnosne i ostale pormjene koje to traže. Odnosno xp je mrtav, w7 je mrtav, 8 je mrtav, 8.1 još godinu-dvije.. jednako stari buildovi osim ako si enterprise klijent.. a to nisi.

-tako novi win za vga ima npr wddm2.0 i vidiš gpu u taskmanageru, dok za starije drivere-hw toga nema. Win za sad može raditi sa starijim, no ako imaš noviji hw tad jednostavno ne možeš instalirati stariji driver jer nije kompatibilan s novom komponentom i mora biti novi driver a novi driver (pogodi) podržava novi build, ne stari, mada je pri tome sam driver zapravo isti-identičan (teoretski) tj to je samo problem-ograničenje installer-skripte koja prije provjerava winver+hw i tad ti (ne)dozvoli install.

-proizvođačima je izdavanje dirvera trošak, ne žele vječan support tj po isteku zakonskih rokova samo dobra volja-renome-reklama je koliko dugo će ih održavati ili gurnuti u legacy (što znači da nema više razvoja-ispravaka itd.).. a ms to koristi kako bi kroz OEMe onemogućio uopće korištenje-install starih winver pogotovo xp-w7.. pa recimo bios onemogućava install mada je to sve x86 kompatibilno (umjetna nekompatibilnost) .. ms dobije što želi, proizvođači su sretni jer ne moraju održavati + kupit ćeš novo .. a jedino želja korisnika je da se ništa ne mijenja ako nema stvarne pormjene-potrebe.. no biz to ne dozvoljava, ako treba izmisli promjenu. Baciš staro kao npr ms-nokia mob jer pod winphone više ništa ne radi, jer je ugašen, napušten propao kao projekt.. to je biz i reklama je samo reklama.

 

-mrežni driveri za stare mrežne chipove rade vječno, nepromjenjeno, driver je driver kao što je pipa za vodu pipa, dihtung.. radi. No ponekad promjene promjer cijevi i tad baciš staro jer je nekompatibilno.. to je tako. Novo pak ne postoji u povijesti pa ne može za novi chipset postojati stariji win koji ima uključen driver za npr audio-mrežu-vga.. i tad vga radi u recimo vesa generičkom modu, tj samo osnovno, ne gpu-fičeri. Ako nemaš driver npr za xp tad ne možeš na takav odgovarajući način koristiti računalo a jedini driver je onaj proizvođača + copyright koji brani svima ostalima npr distribuciju (jer to nije npr FOSS-licenca nego komercijala..). Tad recimo možeš skinuti nvidia driver s njihove stranice ali nitko treći ne smije distribuirati jer time postane pirat i ako nvidia ne napravi nešto npr dirver za novi win tad ga jednostavno nitko drugi neće napraviti jer licence to brane jer nije free-open-foss, jer je komercijala pod copyrightom. Win nije linux, win je jedna distra, uzmi ili ostavi, koja ekšli kopira način rada canonicalovog ubuntua već desetljeće.. pa i polugodišnje cikluse ili ltsb-verzija.. i pošto je ms vlansik on određuje pravila, ne ja-ti-ostali a ta pravila su da je win10 posljednji win (formalno po imenu) dok su nadogradnje uvjet + polugodišnji ciklusi s kojima možeš odgađati ali ne ignorirati, tj tad dođeš do datuma kad više nemaš support (a prije toga killswitch ako ne može do ms servera..).

-datum nadogradnje možeš odgoditi ali ne vjećno, a upravo kad se slaže novo računalo tad imaš konkretan razlog za korištenje aktualne verzije koju ćeš koristiti i sutra odnosno do iduće nove verzije koja će recimo za mjesec izaći. (samo ne žuriti prvih dana, jer ako postoje problemi tad prvi služe upravo tome, optimalno +3mj.. tj to je ono što možeš birati, datum tj kad želiš nadogradnju, ne prvi jer je moguć problem, ne baš zadnji.. sredina=optimum).