Razni hardverski problemi

Dell Inspiron 15 3567 - spržena matična??? Help!

Lasagne_at_night ned 20.3.2022 10:03

Pozdrav svima!
Mislim da sam sprzio matičnu, evo situacije, molim pomozite savjetom.

 

Laptop kupljen 2018., nakon 2 godine, po isteku jamstva ugrađeno još 4MB RAMa i SSD. Živnuo... Bio strašno spor do tada.
Pred neki dan otkrijem da kabel adaptera zeza i uspostavi se da je kabel "oslabio", na mjestu gdje počinje konektor. Budalasto sam išao rotirati kabel da vidim hoće li to ostvariti kontakt i je -adapter je počeo puniti bateriju. Međutim, ubrzo nakon toga kabel se zbog elastičnosti malo pomakao i odjednom se mobitel i punjač ugasio. Oprezno sam izvadio konektor iz laptopa i vratio ga, ništa se nije dogodilo. Ogulio sam kabel i konektor, spojio žice kakao treba, zalemio i izolirao. Struja opet dolazi u laptop.

 
Laptop sada:

- ne daje znakove života kada je samo na bateriji (inače je baterija držala skoro 2h)

- kada spojim adapter, upalim laptop, uređaj se aktivira, ali upali samo ventilator na par sekundi, ne dođe do boota, ne upali ekran, jedina ledica koju laptop ima treperi vrlo brzo i bez nekog patterna (dinamika podsjeća na treperenje HDD ledice na kućištima), a potom se resetira i krene sve ovo ispočetka. Nakon nekoliko ovakvih pokušaja boota, lap prestane ovo izvoditi i dobijem "3 white i 5 amber" svjetala - po dijagnostici Della, to je "power-rail failure".

Jesam li spržio ploču? Mogu li to popraviti ili trebam milenjati cijelu MBO? Da tražim po MBO s multimetrom što je izgorilo?

 

Naglašavam, laptop ni u jednom trenu ne pokaže ništa na ekranu, ne mogu ući u bios itd.

Čitao sam po webu savjete tipa isprazniti kondenzatore, upaliti ponovno, izvaditi bateriju, vratiti, upaliti bez baterije, ispremještati RAM, šdiskonektati sve živo pa ponovno spojiti, ništa nije pomoglo.

Hvala svima.

 

 

 

 

 

 

 

DELL Inspiron 15 3000 Series (Intel) - 3567 Core(TM)
i3-6006U 2.00 GHz
15.6 LCD Back Cover
8GB, 2400MHz, DDR4
256GB SSD 
DVD/CD

andrijam pon 21.3.2022 12:54

Pronađi nekoga tko popravlja matične ploče, da pogleda. Eventualno možeš i ti vizualno pokušati vidjeti što je izgorjelo.  Nekad se vidi. Prvo potraži osiguraće na ploči i provjeri ih, onda provjeri moss fetove kod baterije dali su kratkom spoju pa kondezatore kod5V i 3.3 raila.

Sveo ovo zahtjeva određeno znanje i opremu. Zato se drži mog prvog savjeta.

ivo454 uto 22.3.2022 08:52

 Meni je nešto slično bilo, na 5537, kad sam ušteko HP punjač, nakon toga radio je samo na bateriji, ali nije punio, kad se baterija potrošila, ništa više nije bilo. Ja sam isto vizualno gledao i to s dosta dobrim povećalom, ali ništa nisam primijetio. Stavio na "Njuškalo" s opisom kvara, čovjek platio 300kn za matičnu.

Lasagne_at_night čet 24.3.2022 17:29

Hvala ti!

Pogledao sam MBO sa obe strane i naravno da ne vidim nikakvo crnilo po ploči :D Osim lemilice i povećala, druge opreme nemam, a ni stručnosti da lamatam lemilicom po ploči :D

Raspitao sam se o trošku popravka, cijene servisa kreću od 600 kn da više, zavisi od obima kvara... Na oglasima ne nalazim polovnu MBO.

Nisam siguran da li mi se isplati popravak. Kako nikako nisam zadovoljan prvenstveno ovim TN ekranom, a nije neki sprinter ni u browsanju sa puno tabova itd,nekako navijam za kupnju nekog FHD sa IPS od cca 3500 (HP ili Lenovo).

Da li prodati dijelove koji funkcioniraju as is u dijelove; popraviti ovoga pa ostati na njemu dok mi više stvarno ne bude neupotrebljiv, ili uložiti dobiveno u nabavu novoga?

Ne mogu odlučiti, molim mišljenje.

Hvala!

Lasagne_at_night čet 24.3.2022 17:31
ivo454 kaže...

 Meni je nešto slično bilo, na 5537, kad sam ušteko HP punjač, nakon toga radio je samo na bateriji, ali nije punio, kad se baterija potrošila, ništa više nije bilo. Ja sam isto vizualno gledao i to s dosta dobrim povećalom, ali ništa nisam primijetio. Stavio na "Njuškalo" s opisom kvara, čovjek platio 300kn za matičnu.

Jesam li dobro razumio da ti je čovjek kupio matičnu i da si za nju dobio 300 kuna? 

 

Hazzard From da Hood uto 29.3.2022 14:57

Moje iskustvo s takvim slucajem je bio voltage injection, i spricanjem alkohola oko stabilizatora i kondenzatora kod 19v prikljucka, da bih na kraju ipak pronaso sprzeni stabilizator, zalemio novi, i sprzeni "trace" komadom licne popravio..Sve u svemu igra me kostala 2-3 sata i 15kn za stabilizator..Ako nemas nikakvog iskustva ili samopouzdanja daj nekom da proba popravit, ili nekakv servis koji se time bavi..Multimetrom mozes isto tako naci kvar, pouzdanije ali sporije u svakom slucaju.
Gl&hf