Razni hardverski problemi

Compaq E1 vision problem hardware

skip sub 28.9.2019 21:15

pozdrav, imam navedeno racunalo s procesorom E 1200 i 4 gb rama, youtube zapinje i neznam razlog, hd je 500gb vjervatno spor ali opet bi youtube trebao normalno raditi, win 10 svjeze instaliran i sve valja u device manageru, razmisljam da ugradim ssd ali pitanje dali bi to pomoglo, sta mislite gdje to steka ? HVALA  

ihush sub 28.9.2019 21:31

- preslab CPU za današnje normalne potrebe + za dekodiranje vide treba odgovarajuća vga/gpu.. danas sve koristi gpu. Za yt bi mogla pomoći neka novija vga koja bi odradila dekodiranje.

- diskovi s tim nemaju veze.

skip ned 29.9.2019 05:01

hm nebi reko da gledanje youtube videa zatrzava jer je taj procesor i graficka preslabi, npr imam jos jedan komp generaciju stariji am2  ploca s intel celeronom i na njemu se youtube normalno vrti bez trzanja. dakle ovaj bi to moro odradit bez vau da je sve ispravno.

ihush ned 29.9.2019 10:22

-ne. Govoriš o tehnologiji od prije +desetljeća.. i vidi se da uopće nisi 'kompjuteraš' .. tj da ne znaš u čemu je razlika ispod haube, vga-gpu.

npr nekad je video online bio u flashu, danas u html5 ... i nekad je to radi oflash player, danas browser.

-današnji browseri zato imaju veće requirementse od npr OSa, office appsa i sl, tj kao igranje-gaming..

-gpu je danas zvjer za paralelizam, s tisućama jezgri koje dekodiraju kompresirani video. Nekad je video bio npr divx i dekompresirao ga je cpu/soft, danas bez ogvorarajućeg HWa jednostavno ne možeš. upravo to zakolje preslabi cpu .. dok tebi to može izgledati 'isto'.

-jednako tao i unutar cpua imaš razliku, upravo integrirana vga-gpu tj dio za MMX-SIMD tj instrukcije koje to rade u hardwareu, tj svaka video kartica-chip-uređaj-cpu danas kao npr mobitel ima odgovarajući chip za dekodiranje npr h.265/HAVCa (hr prelazi na t2/havc..) i može lako prikazati YT klipiće, dok staro računalo jednostavno to nema, ne postoji i tad bi cpu morao biti višestruko jači samo da to nadoknadi.

 

-današnji requirementsi za browsanje su zapravo identični kao za gaming, tj isti resursi samo je pitanje koliko-količinski želiš/trebaš snage (kao kubikaža i snaga bensinskog motora.. ali time i cijena).

-zato ti mobitel to vrti a stari PC ne.

-da dodaš neku gpu tad bi ona obavila taj dio posla tj tad imaš chip (nevažno gdje se ship nalazi u cpu-vga-negdje..) kao i bilo koji tv prijemnik, media player, mobitel.. i tad taj chip to radi brzo-lako dok cpu ne može tj može današnji jer ima taj dekoderski dio tj kao i vga ima hw support i upravo se u tim proširenim instrukcijama krije rzalika u jezgri starog cpu i današnjeg, ne samo broj jezgara i clock. Upsoredi na intel ark stari cpu i bilo koji današnji, primjeti npr AVX... misliš da slova nemaju značenje?

-pogledaj requirementse browsera? Misliš da je to samo surfanje? nešto lako? .. ne danas je survanje = gaming = multimedija i koristi se novi HW koji to može.

 

-stara računala mogu služiti i dalje, za ono što su u njihovo vrijeme mogla raditi.. ali to ne uključuje surfanje jer se internet promijenio kao što se promijenio tv-signal s analognog na digitalni pa sad s t(1) na t2-havc.. i tad staro ne može jer nema ono što novo traži. Nema razlike PC ili starij dvbt prijemnik, jednostavno ne može dekodirati signal.. + PC može jer je sve nadogradivo tj sve je soft ali tad bi to morao raditi CPU a taj jednostavno nema dovoljno snage da bi to mogao. Danas mobitel ima više RAMa i više cpu-jezgara nego prije desetljeća zvjer-računalo. Zato to današnji mobitel može ali stari ne može kao ni ovaj PC.

 

-na PC je ugl lako dodati vga-gpu.. nove cca 200kn, polovno što god da nađeš.. ugl vga može pomoći i danas se vga krositi za sve što koristi frontend-gui u modernom OSu tj to je requirements za instalirati OS .. npr bez minimalno dx90c/SM2.0.. GPU-VGA ne možeš ni instalirati današnji OS, tj tad ne zadovoljava AERO kriterij, a to je prije desetljeća bio gaming PC. Danas je to minimum (tek da radi).

 

edit: ili, umjesto dodavanja vga u staro računalo, danas istu stvar može prosječan dvb-t2/hevc smart-prijemnik (mreža).. i nema razloga zašto ne bi upravo takvom kutijicom gledao filmove jedino što su nespretni za tipkanje jer nemaju miša+tipkovnicu i sl. Tj današnji prijemnici-mediaplayeri su mini PC.. koji to mogu jer imaju potreban hardware-chip tj dekoder.

andrijam pon 30.9.2019 22:08

Taj stroj ima hardveski dekoder. Pokušaj se spojiti na internet preko kabela, a ne preko wifia. Onda vidi kako radi. I smanji rezoluciju videa kojeg gledaš. Imaš dolje desno izbornik za promjenu. I strojevi stari preko 10godina rade bez problema.

ihush pon 30.9.2019 22:46
andrijam kaže...

Taj stroj ima hardveski dekoder...

 -to je običan PC star cca 7-10 godina.. sa starom vga tj mobilnom/integriranom grafikom niže klase koja nema nove dekoder-mogućnosti jer tad nisu ni postojale uz inače slabe performanse u odnosu na gaming-decidiranu vga .. npr ram. Da ima dovoljno hw-snage glatko bi prikazivao yt-video.