Razni hardverski problemi

Bootanje win xp-zvucni signali sa MBO

OCdale sri 14.10.2009 09:43

Pozdrav,

 

 

Imam matičnu P35 DS3P kad je FSB na 398 ili 399 boot-a u win bez problema. Kad dignem FSB na 400 ili neke veće vrijednosti,počne piskati MBO. ne daje sliku na ekran.

Nakon toga ugasim komp, izvadim kabel sa napajanja i čekam par minuta, ponovo probam startati i ide u Bios i u windowse na FSB 400 ,425 ( na 400 i 425 komp radi stabilno,testirao sa prime i ortos,proc q9400 je na default voltaži) ako ga kasnije restartam opet isti problem...moram gasit komp i čekat par minuta. Beep(zvuk) koji maticna ispusta je: jedan dugi beep i dva kratka

 

Mislim da je možda napajanje preslabo, Chieftech 550w? Komp je pod Moj PC 

 

Koja su vaša mišljenja i dali je netko imao sličnu situaciju?

OCdale čet 15.10.2009 09:28

Imam da i taj signal znaci video adapter problem. Kartica je sasvim u redu, ali to se događa kada stavim FSB na 400 ili preko, ako ugasim komp i pricekam 3-5min i ponovo upalim, ide bez problema i stabilan je.

Spock čet 15.10.2009 12:44

Zato jer ti nije uključena opcija "zaključavanja" PCI sabirnice (ili je tvoja ploča uopće nema) kad digneš FSB dignu ti se svi taktovi svega na ploči i zato ti grafička otkaže poslušnost

jer nije predviđena da radi na tako velikom taktu PCI-E-sa.

 

Kad ištekaš i uštekaš kabel  iz napajanja BIOS se resetira na "default" postavke.

OCdale čet 15.10.2009 13:26

PciE sabirnica je zaključana na 100, kad ištekam i uštekam kabel sve postavke ostaju identične kao prije samo što sad ide u win a prije kod restarta nije. Nema vraćanja na default postavke osim ako napravim clear CMOS

 

Spock čet 15.10.2009 14:06

Ako ti radi na većem FSB u bez rušenja nebi trebalo bit napajanje problem.

 

1. Jesi siguran da je error zvuk od grafike? (ja koliko sam se susretao s tim kad grafika ne radi neda sliku i to je to). /probaj posudit od nekoga grafičku ako je error zvuk od nje 100%/

 

2. Provjeri dal memorija radi na 1066 Mhz koliko bi trebala a ne na nekoj većoj vrijednosti. Latencije na default!!

 

3. Digni sve voltaže za jednu nijansu koju dopušta matična (0,01 imaju sve novije bolje ploče) /osim PCI-E nemoj dirat tu voltažu čisto iz razloga šta ja nikad nisam i neznam šta bi se moglo desit :)/

 

4. Sve novije ploče imaju sistem da kad se ugasi napajanje iliti išteka kabel defaultiraju bios postavke. Čudno da ti postavke ostaju, meni bi se uvijek bios defaultiro,a to su i uveli da nemoraš ručno CLR CMOS radit koliko ja znam. Ovo mi je čudno.

 

 

5. Odi na stranicu proizvođača matične i provjeri svoju verziju bios-a sa najnovijom (koje greške je najnovija verzija ispravila), ako vidiš nešto slično tvom problemu flash-aj BIOS.

 

6. Search LCARS Database :D Googlaj problem neko na stranim forumima sigurno je imo slično iskustvo.

 

7. Zadnje ako si sve isprobo bi moglo biti da se tvoja matična/procesor/memorija ne vole i stvara se neki konflikt. Probaj s drugom memorijom i drugom grafičkom.

 

OCdale pet 16.10.2009 08:57

Hvala Spock

 

Probao jesam sa drugom karticom i ispocetka sam mislio da ce sve radit,par puta sam restartao i ponovo isti zvuk, probat cu danas jos malo oko memorije i napona FSB i MCH pa cemo vidjeti, ako ne ostavit cu ga na 398 X 8=3 184 Mhz . Javim jos ako uspijem sta sredit.

 

Btw postavke se ne resetiraju jer nije problem u ploci ni processoru, jednostavno komp napravi taj zvuk ali ide dalje boot-a samo nema slike na ekranu. Mozda je napon PCIE u pitanju ili onaj rail iz napajanja, sta dodatno napaja karticu ne da dovoljno napona ? budem jos malo isprobavao :-)

 

Spock pet 16.10.2009 12:08

OK..moraju ti bit 2 raila ukopčana na toj kartici ja mislim.

 

Probaj s drugim na pajanjem ili privremeno isključi recimo dvd optiku ili jedan hard disk ako ih imaš više, ako ti radi dobro sa manje priključenih uređaja na napajanje onda je do napajanja.

 

Ja sam inače totalno odusto od clokanja radi takvih pi.darija..dok sam bio mulac mi se još dalo natezat, al sad od kako radim i uz druge obveze jednostavno više nemam živaca za takve glavobolje. Viče

 

 

OCdale pet 16.10.2009 20:57

Rail imam direktno sa napajanja,ali mislim da sam uspio rjesiti. Dignuo sam napon FSB-a za 0.05V i sad boota bez problema.

Mene još malo pere to clockanje, ali imam sve manje vremena tako da "viša sila" djeluje Smijeh