Razni hardverski problemi

200mm bitfenix fan i beep na matičnoj...

Mako ned 11.10.2020 20:29

Kupio rabljen bitfenix 200mm blue led fan...(rabljen zato sto nisam mogao naci drugi a da je 20mm debljine).

Slike cu staviti u attacment. 

Fan ima 3 pina i molex (puni molex 4 pina). Molex je ustekan na silu tamo gdje se spaja kabel (koji nije dosao uz fan) za led. 

Ukljucim fan 3 pin na maticnu, vrti bez led-a. Mislim se ni ne treba mi. Podesenje vrtnje u windowsu i biosu radi ispravno. Fan je stao tako ukljucen nekih 4h...i odjednom iz maticne krene beep (non stop, bez prekida) a sve radi, fan vrti, temp ok, sva napajanja pokazuju ok itd....restart ne pomaze...

Provjerim u BIOSU jel iskljuceno fan fail warninng etc...sve je iskljuceno...za svaki slucaj loadam default bios postavke, ne pomaze.

Iskljucim i iskopcam fan...ukljucim...sve ok.

Na gigabytovu siteu provjerim sta koji beep znaci, pise da continous beep znaci greska u memoriji.

Googlao sam po netu i uz ovaj fan ne dodje molex, vec 3 pina i neki dvopinski kabel za led.

Zanima me jel lik koji mi je prodao fan stavio molex da napaja led? Predpostavljam da se ne smije spojiti molex i 3 pin istovremeno? (lik kaze da moze i da je vrtio ok (sumnjam)).

Jel moguce da je taj molex i 3 pin lik koristio istovremeno i da je to poremetilo fan pa on sad trazi vise struje?

Maticna je aorus gaming k3 z370

Prilazem i slike

Ako netko ima neku pretpostavku...

 

mbaksa ned 11.10.2020 23:03

Nisam se previše igrao s ventilatorima, no 3-pinski ventilatori sami po sebi nemaju mogućnost regulacije brzine vrtnje. Jer imaš tri pina - ground (minus), plus (12 V) i tahometar (za prepoznavanje brzine vrtnje). To onda znači da ti matična ploča kontrolira brzinu vrtnje PWM metodom na naponskoj grani za ventilator? Nisam točno skužio što se dogodilo - ventilator se više ne želi vrtjeti ili što? Ako ti matična doista regulira struju PWM metodom za ventilator, pretpostavio bih da si previše usporio ventilator. Naime, ventilatoru prilikom pokretanja treba malo više struje pa ako on inicijalno dobije premalo struje, ne može ni zavrtjeti lopatice, iako mu je ta ista količina struje dovoljna za vrtnju kad se lopatice već vrte.

 

Koliko sam shvatio, LED-ice imaju odvojeno napajanje, odnosno jedno s drugim nema veze (LED-ice i elektromotor ventilatora).

Mako pon 12.10.2020 01:17

Nisam spajao taj molex nikako, samo 3 pin na ploči i pomoću njega kontrolirao brzinu (sad kojim principom to radi ne znam, valjda kroz PWM). Fan se uredno vrti i prije beepa i za vrijeme beepa. Ledice nisam ukljucivao jer mislim da moram ukljuciti taj molex, a molex mi ne izgleda kao da je došao uz fan (imaju slike org pakiranja i ovog sto ja imam).

Znači sve radi a matična radi beep...i sve se dogodilo usred rada...

Da ledice su preko molexa (koji nije org.) fan motora na 3 pina...

Slika pina na koji sam ga spojio kaže ''All Hybrid Fan Headers can automatically detect the type of cooling device whether it be fan or pump with different PWM or Voltage mode'', valjda ga kontrolira kroz PWM...

Mako pon 12.10.2020 01:30
mbaksa kaže...

Ako ti matična doista regulira struju PWM metodom za ventilator, pretpostavio bih da si previše usporio ventilator

 Moguće da je ovo, postavio sam krivulju u programu koji kontrolira vrtnju na manjim stupnjevima da manje vrti. 

Čudno da se vrti a da matična beepa.

Strah me da matičnu ne spržim.

ne znam kako izići iz ovog quota :D

mbaksa pon 12.10.2020 01:44
Mako kaže...

Nisam spajao taj molex nikako, samo 3 pin na ploči i pomoću njega kontrolirao brzinu (sad kojim principom to radi ne znam, valjda kroz PWM).

Ne da mi se sad ići čitat uputstva za matičnu ploču - ako si programom regulirao brzinu vrtnje ventilatora i doista si vidio/čuo da se brzina vrtnje mijenja, onda ta matična ploča može i 3-pinskim (a vjerojatno i 2-pinskim) ventilatorima mijenjati brzinu vrtnje reguliranjem struje koju im pušta. Kod 4-pinskih ventilatora ventilator si sam regulira brzinu, a matična ploča mu putem četvrtog pina samo šalje signal.

 

Mako kaže...

Fan se uredno vrti i prije beepa i za vrijeme beepa.

...

Znači sve radi a matična radi beep...i sve se dogodilo usred rada...

Aha. A fora je u tome što ti zapravo ne znaš što taj beep signalizira i zapravo ne znaš je li uzrok ventilator,ne?

 

Onda probaj ponovno spojiti ventilator pa vidi hoće li se ponovno čuti beep. Znači, prvo utvrdi je li uzrok beepa ventilator pa onda dalje možemo ići razmatrati zašto ventilator.

 

Mako kaže...

Ledice nisam ukljucivao jer mislim da moram ukljuciti taj molex, a molex mi ne izgleda kao da je došao uz fan (imaju slike org pakiranja i ovog sto ja imam).

Čini se da nije došao, lik ga je prenamijenio. LED-ice se valjda štekaju na 12V header na matičnoj ploči. Koliko vidim, imaš 12-voltni 5-pinski RGBW header na matičnoj ploči i spojeni dvopinski ženski header na ventilatoru. To bi u tvom slučaju značilo da bi + spojio na 12V, a - bi onda morao spojiti na G (zelenu boju) i onda bi svjetlinu tih LED-ica regulirao podešavanjem zelene boje za 12V LED traku.

 

No, korištenjem molexa neće se ništa dogoditi LED-icama. Jedino ako negdje u tom kabelu nije nešto zeznuto, napravljen kratki spoj ili štoveć.

 

Taj kabel s molexom ti inače nije bio uštekan, odnosno nije bio u računalu? Da ne bi ispalo da je onaj jedan izloženi pin negdje napravio kratki spoj.

mbaksa pon 12.10.2020 01:47
Mako kaže...

Moguće da je ovo, postavio sam krivulju u programu koji kontrolira vrtnju na manjim stupnjevima da manje vrti. 

Čudno da se vrti a da matična beepa.

Možda beepa jer se presporo vrti?

 

Pazi - to je 20-centimetarski ventilator. Matična ne zna koliko zraka on gura, ona zna samo broj okretaja pa je moguće da si previše smanjio broj okretaja (okretaje ne bi ni idaleka toliko smanjio na 12 ili 8 cm ventilatoru).

Mako pon 12.10.2020 01:58

Brzina se mijenja, vidi se na oko i program očitava, matična ima taj neki hibridni fan header koji kontrolira preko PWM i Voltage, bar tako piše.

Kad sam izvadio vent beep je prestao, iako na gigabytu kazu da beep koji ne staje označava problem na RAM memoriji.

Led vjerovatno neću spajati samo me strah jel fan moze sprziti nešto na matičnoj ako ostane spojen samo preko 3 pina?

Molex je bio uz fan unutra ali mislim da nije dirao nista (nije nemoguće, ali ne vjerujem)

Ugl. hvala, probam jos sutra, valjda nece sprzit matičnu...

mbaksa uto 13.10.2020 00:04
Mako kaže...

Opet ga ukljucio i evo 6h radi bez problema, stavio na vrtnju nekih 500 RPM...

Jel bi to onda značilo da je vjerojatni uzrok preniska brzina vrtnje ventilatora?

 

Probaj smanjiti brzinu ventilatora pa onda vidjeti. Ako bude beepa (možda nakon restarta računala ili nakon uključivanja), a beep nestane kad vratiš na 500 RPM, onda znaš da je to uzrok.

Filox uto 13.10.2020 12:21
Mako kaže...

Trenutno vrti na 220-240 RPM...mislim da nije uzrok vrtnja...

 Možda ti se neki kontakt pomaknuo dok si stavljao ventilator, može bit i memorija, pa se kontakt ispravio kad si opet mrdao PC, rastavljao i skidao/vraćao ventilator. Čudni su putevi kompjutera.

Mako uto 13.10.2020 14:08

Moguce da je molex nesto dodirno, a da sam pomakao ram je nemoguce...imam haf evo box...poslozeno, pozracno...ramovi mi udaljeni od pina za vent...i sve se dogodilo kad sam izisao iz igre, okrenuo se a ono beep... 😄

Filox uto 13.10.2020 14:55
Mako kaže...

Moguce da je molex nesto dodirno, a da sam pomakao ram je nemoguce...imam haf evo box...poslozeno, pozracno...ramovi mi udaljeni od pina za vent...i sve se dogodilo kad sam izisao iz igre, okrenuo se a ono beep... 😄

 Iznenadio bi se kako se memorija može poremetit samim pomicanjem kučišta... Nisi ni trebao direktno dodirnut, ali samo pomicanje PC-a je moglo to uzrokovat, naravno ako nije dobor sjela memorija ili nešto slično tome. Ovo je samo jedna od mogućnosti, može bit svašta.