anarchyST sri 13.9.2023 14:24

Pozdrav ekipa...

Da li je netko u zadnje vrime isao raditi u Švicarsku?

Kakva je procedura? Sta je tocno potrebno od papira/dozvola, itd...?

 

Bio sam na razgovoru sa recruiterom i prvo sto me pitao je da li imam radnu dozvolu, nisam ni znao da mi treba...

profesor_okultis sri 20.9.2023 10:26
anarchyST kaže...

Pozdrav ekipa...

Da li je netko u zadnje vrime isao raditi u Švicarsku?

Kakva je procedura? Sta je tocno potrebno od papira/dozvola, itd...?

 

Bio sam na razgovoru sa recruiterom i prvo sto me pitao je da li imam radnu dozvolu, nisam ni znao da mi treba...

radnu dozvolu ti treba ishoditi poslodavac u CH, to da ćeš ju ti sam dobiti na foru ja bi došao malo delat u CH zaboravi

 

 

 

smajlee sri 20.9.2023 12:08

Ako dodjes do djela da razgovaras za posao u CH, ako si iz HR,tj ako imas, reci cu EU putovnicu, vjerujem da nije nikakav problem dobiti dozvolu. Ja sam prije 3 god dosao i poceo sa L (poslodavac ishodio) i sad imam B.

Recruiteru kazes da je HR u EU i da se dozvola dobiva bez problema. Eh sad, nisam siguran al mislim da nas je CH opet bacila u kvote, al taman da pocnes i sa L dozvolom koja traje 1god vec iduce godine mozes traziti B dozovolu koja traje 5 god.

Dakle ako imas mogucnost i zainteresiran si za tak nekaj probat, go for it

 

Kaj se tice doci tu trazit posel tu, mozes i to :) samo je pitanje kolko se mozes financirat hehe. Tak i tak do 3mj mozes biti u CH bez da se prijavis hehe, pa kaze ekipa odes u IT,DE,FR na kavu i vratis se nazad i op "resetiras" vrijeme - tak pricaju, neznam da li je to 100% tak.

Ako imas nekoga u CH, mozes bez problema doci kao turista i telefonirat,slat mailove,razgoarat sa recruiterima tak da, ponavljam, ako mislis da mozes, just to it

 

Ako uspijes i selis :) istrazi malo troskove zivota, iako u CH place u IT sektoru za nekoga s iskustvom to nebi trebal biti neki problem, a mozes i tu pitat za detalje oko troskova

Sretno

Blade18 sri 20.9.2023 15:51

ajde da ovak pitam, posto je cura trenutno na razgovoru za jednu svicarsku firmu...
ja sam dobio par ponuda za senior devops-a, place su bile otprilike od 7k do 10k eura neto, jos ono 3 put provjerim i pitam, vele mi neto...
to mi se cini strasno puno, kakva su iskustva? ispod koje place se nebi trebalo iti u CH?

Makić sri 20.9.2023 15:56

ponovo su kvote došle, mislim da taman ide sad u 10 tura za ovu godinu i onda opet 1.1. ako sam dobro skužio, ali kovote su definitivno tu.

meni je žena išla ima 4 mjeseca  i dobila je L vizu kao doktor u bolnici. Ja pokušavam naći nešto, ali bezuspješno trenutni posao je toliko vezan za dio telekominikacija i nema otvorenih mjesta, da sam odusta od toga.

S obzirom da ima CCNP certifikat iz Cisca gledam u networkingu, ali traže tečan njemački, ugl gledam kad žena nađe stan dati otkaz tu i tamo otić naučit jezik kroz koji mjesec

 

Makić sri 20.9.2023 16:01
Blade18 kaže...

ajde da ovak pitam, posto je cura trenutno na razgovoru za jednu svicarsku firmu...
ja sam dobio par ponuda za senior devops-a, place su bile otprilike od 7k do 10k eura neto, jos ono 3 put provjerim i pitam, vele mi neto...
to mi se cini strasno puno, kakva su iskustva? ispod koje place se nebi trebalo iti u CH?

 jako ti ovisi koji grad, tipa stanove s više soba je lakše nać. Gradovi Bern, Zurich liste su za razgledat stan i dugo se traži.

Trenutni grad di mi je žena Langenthal stanovi su oko 1700€ za 3.5 soba, hrana je skuplja, al jbga i plaća je veća.

Godišnja karta za vlak 1 klasa je oko 6.5k €, 2. klasa 3.5k €,

Zdr. osiguranje mi žena plaća oko 400€ mjesec, malo bolje je uzela

mob to ovisi šta gledaš, ona ima Lebara to je neka podvrsta Sunrise, ide oko 40€/mjesec neograničeno sve i za Europu

interent mi se isto nije učinia skup kad se pogleda omjer

dogovarat plaću u brutto naravno i imajte na umu da oni u to ubace i tzv 13. plaću, pa to dijelite s 13 ne s 12

smajlee sri 20.9.2023 21:39

Dakle, kao sto je netko rekao, trazite bruto iznos placa i obavezno pitajte za 13tu placu i bonus

Ja sam imao ugovoreno 12 placa + 13ta+bonus(koji nije morao ici svake godine). Uglavnom, firma mi je jos placala i zdravstveno extra na placu. U biti pitas za beneficije firme koje nude prema zaposleniku.

Kad smo dosli, ja sam sa djecjim doplatcima (nije isto kao i kod nas, u CH djecji doplatak ide automatski po svakom djetetu a ne kao socijalna kategorija ko u HR)+zdravstveno imao 9.300chf neto i to je bilo dovoljno za sljedece:
*stan+parking 2750 (4 i pol sobni stan, ovdje to znaci stan sa 3 spavace, boravak i kuhinja) - stanovi su prazni, samo je kuhinja namjestena

*zdravstveno 750 (2 odrasla + 3 djece)

*3i stup 580

*mob+net+tv cca 200 (sheme sa popustima 6mj/god/24mj)

*hrana cca 800 tada

*auto rata 400chf + gorivo cca 150chf +full kasko 150chf

*struja cca 60chf/mj

*aktivnosti za djecu su bile cca 150chf

*proklete jaslice su bile za 2 ili 3 dana cca 1000

*dodaj na to sve neke nazovi extra troskove koji su nekad bili nekad nisu (recimo kupis novu graficku) neznam do 1000chf

Zivimo u kantonu Zug, dosta zajeb** kanton zbog malih poreza pa je tesko naci stan i govore da su tu stanovi najskuplji jer puno se firmi registriralo da placaju manji porez pa onda imas i dosta ljudi.

 

Kad sve to zbrojis, moja placa je mjesecno bila dovoljna, zeninu iz HR smo ostavljali na racunu. Sad je slika malo drugacija jer je i zena nasla posao u CH a ja sam morao mijenjat svoj posao

Sad su nam troskovi malo drugaciji al sad imamo i dvije place. Pojacali smo zdravstveno i sad ga placamo 1050chf i razmisljam da treba jos malo dignut :D, porasel nam je trosask hrane, jos jedan 3i stup i tak.

Tak da ako ti ides za curom + tvoja placa, nemoras previse razmisljat o cijenama . Jedino, pazi si jer ako ti je cura :) nemas po njoj pravo na dozvolu hehe. Zeni ju i odma dobijes dozvolu po njoj hehe, tak su svi moji dobili.

 

Btw, moja zena je ugovorila bruto godisnju placu sa 13tom u toj sumi + bonus dok sam ja ostal na 12placa +13ta placa ali bez bonusa hehe.

Sa zdravstvenim se nije zafrkavat. Imate osnovno (obavezno ga placate) koje vam za fransizu 2500chf (do te sume placate sve sami) bude oko 200chf/mj. Obavezno uzimajte dopunsko/dodatno a fransizu birajte prema svojem zdravstvenom stanju. Makić je napisal da mu zena placa cca 400chf/mj, tak negdi placam i ja za sebe.

 

Uglavnom, pitajte ako treba kaj, ako mozemo kak pomoci, drage volje.

Za pocetak si pogledajte https://en.comparis.ch/ - meni je to bilo dosta informativno u pocetku. Ima sve, od osiguranja do ponude stanova pa citajte.

 

Ovo za vlak, neznam, tj.shvacam,al mi to nismo kupili. Imamo onaj njihov SBB halb fare pokaz koji se placa oko 200chf/godisnje pa je karta kad ju kupis 50% jeftinija al ovo mjesecni pokazi,godisnji nam do sad nisu trebali.

 

I da, btw, ako ti nude za senior dev 7-10k neto chf (zakaj eura?), nemoj se cudit, place su ovdi neusporedive s ostatkom europe ali ima to i svoje razloge tak da...grebi se za sto vise :) i gledaj uvjete u kojim bi radil. Uzmite u obzir da u CH u 12h sve staje jer ekipa ima gablec koji je obavezan od pol sata do sat i pol (ovisno od firme do firme) i naravno neide ko kod nas u stanicu rada :) tak da ako dodjes na posao u 8h, imas pauzu za rucak od 12-13 (htel ti ili ne) radis do 17h recimo i tak.

Nije u CH bas sve bajno ali su uredjeniji od nas a i lova je tu

Neznam,dalo bi se svakaj jos mozda nadrobit al vec sam i ovak pretjeral.

jopaa991 čet 21.9.2023 00:03

Slozio bi se sa svime sto je kolega iznad napisao. Takoder sam u Zugu i sve napisano stoji tako. Vjerojatno nisam toliko dugo kao kolega u CH ali ovaj post gore je upravo ono sto ljudi trebaju znati. Svaka cast! 

BugHacker ned 7.4.2024 22:21

Malo uskacem iznenada, no volio bih napomenuti da je u kantonu Zugu nizak porez pa i vise naravno dobivate na racun. Ja sam u Baselu i razlika moze biti tipa 600 CHF mjesecno samo zbog kantona.

Isto tako, kanton Zug IT-u zaista nudi osjetno bolje place nego u drugim kantonima.