gxsoz pon 9.3.2020 20:16

Pozdrav, novi sam u branši "freelancera" na Fiverru, zasad sam zaradio oko 100$ - 200$ i volio bih to raditi kao neki "side job". Stvar koja me zanima je obračunavanje poreza, što apsolutno ne razumijem, čekam da mi porezna odgovori na mail, do tada sam htio vidjeti ima li ovdje freelancera koji rade "svakodnevno", mogu li mi dati neke smjernice za isplatu (tipa sa PayPala na Visu etc.). Čitao sam dosta po netu, neki kazu da se ne "brinemo", neki kazu da je pitanje vremena kad ce me nac i lupit po dzepu jer nisam prijavio dohotke.

1. Žao mi je što otvaram novu temu, žao mi je ako u mojem pitanju ima nejasnoća, novi sam i zelim si "uljepsat" sliku zivota u RH :D
2. Molim bez trollanja, jer sigurno ce se naci tipkovnica mafia i izvrijedat me i bit sarkasticna. Novi sam i molim za razumijevanje.

Unaprijed hvala na svim pozitivnim odgovorima, kritikama i diskusijama :)

Fero pon 9.3.2020 20:38

Kako si naveo čekaj odgovor Porezne, od Fiverr-a isplate idu na PayPal ili na karticu koju možeš spojiti. Jesi li pročitao Tos i Privacy Policy od Fiverr i PayPala što se tiče zarade i poreza u državi u kojoj živiš?

Možeš mi poslati PM pa ću ti objasniti o Paypal i kartici.

Thonchek27 pet 11.12.2020 16:58

Ako još neko nije siguran što je točno potrebno, evo kako sam ja napravio što se tiče Fiver-a i Upwork-a. 

 

1) Otvorio sam paušalni obrt - vrlo jednostavan proces, sve je gotovo unutar par dana, te proces košta cca. 600 kn

2) Prijavio sam se na mirovinsko i poreznu, te im prijavio sve račune, uključujući i Paypal

3) Zatražio PDV ID pošto i Fiverr i Upwork zaračunavaju feejeve za usluge, te na te feejeve trebate plaćati Hrvatski PDV, te na kraju predati PO-SD obrazac

4) Nakon što je sve rješeno, vrlo lako prebacite novce na račun obrta i na kraju godine prijavljujete sve.