Programiranje

Video Tutorijali ili Ebook

_roodrd pet 13.9.2013 19:30

Pozdrav, kao sto sam naslov kaze 'Video Tutorijali ili Ebook'.

 

Pa sta zaista hocu da kazem ? Hocu da kazem sta je bolje , zasto je bolje , zbog cega , gdje se vise nalazi 'detalja'  itd. : Video TUTs ili Ebook.

 

Posto sam dobio preporuku od jednog "programera" da je bolje Video TUTs i od tad sam okrenuo se samo Video TUTs , nikad ni jednu knjigu nisam procitao (msm o programskim jezicima).

 

Pozdrav, ocekujem odgovor.

 

 

rustweaver pet 13.9.2013 20:27

Tutorijali su jako skraćena verzija onoga što ćeš pronaći u nekoj knjizi. Često objašnjavaju veoma usko ograničen dio nečega, dok su knjige opsežne i uglavnom temeljito pokrivaju sve i svašta.

 

Što se videa tiče, video si prisiljen gledati tempom kojim se odvija i ako ti nešto nije jasno moraš ga premotavati. Isto tako, ovisiš o nečijim sposobnostima objašnjavanja (doduše i kod knjige ovisiš o sposobnostima objašnjavanja autora, ali knjige ne piše svaka šuša).

 

Zašto moraš gledati video da bi učio programirati? Ne znaš tipkati tekst? Većina ljudi koji gledaju video tutorijale spadaju u kategoriju onih koji ne znaju kako treba koristiti IDE pa onda iz video snimke vide kako se što u IDE-u radi. Nauči razdvajati znanje korištenja IDE-a i znanje programiranja u nekom programskom jeziku.

 

Tutorijal ti je kao nekakav crash course. Nije zamišljen da bude temeljit i da te pretvori u stručnjaka, nego da ti pruži osnovne informacije kako bi mogao obaviti nešto.

 

Odgovora na tvoje pitanje nema. To je osobna preferancija.

ShAdOw_GaBa ned 15.9.2013 02:29

Stvar tvog ukusa. Recimo ja preferiram Pluralsight, placaju se ali vrijede svake kune. Inace preko dreamsparka mozes dobit gratis 90 dana. Pogotovu su dobri oni od Scotta Allena. Ali knjige su detaljnije po meni, ali u video tutorijalima sve to vidis u praksi. Nekako najbolje kombinirati oboje.

mbaksa ned 15.9.2013 03:48

Video tutorijali su kod programiranja stvar za početnike, koji tek upoznaju razvojnu okolinu. Zapravo i dobra stvar. Ja sam tako imao uvod u Javu - fora za početak, kad još učiš elemente sučelja.

 

Kad čovjek pohvata osnove razvojne okoline, video tutorijal je čisto gubljenje vremena (a meni osobno je i frustrirajuće što moram čekati da vidim što će netko napraviti). Druga je stvar što neki vole gubiti vrijeme, malo slušati, pauzirati video, ukucati liniju-dvije koda, pa nastaviti gledati video, pa opet pauzirati...

 

A i kao što rustweaver u osnovi kaže, kroz videotutorijale čovjeku pobjegne (pre)velik dio teorijske osnove. Programiranje je proces gdje se uči što, kako, zašto, kada itd., a kroz tutorijale čovjek u osnovi uči samo kako, i to na uskom području.

 

 

Video tutorijali vezani uz programiranje me podsjećaju recimo kao da netko napravi video tutorijal za kreativno pisanje. I sad ti gledaš kako neko kucka tekst u Wordu. I objašnjava ti koje je dublje značenje ovoga što je upravo nakuckao.