C# program koji računa volumen i oplošje kugle

nigdje nisi postavio vrijednost r
Daklem
r=Convert.ToDouble(Console.ReadLine());
console.readline ti vraća string, i sa convert.todouble ga konvertiraš u double da bi ga mogao pospremiti u varijablu tipa double.

nigdje nisi postavio vrijednost r
Daklem
r=Convert.ToDouble(Console.ReadLine());
console.readline ti vraća string, i sa convert.todouble ga konvertiraš u double da bi ga mogao pospremiti u varijablu tipa double.
e to se traži! :)probat ću pa javim.

Jos mi nije jasno zasto pisete u C# a ne koristite osnove OOP-a.

Ajde Tnakire, da vidimo klase i metode na djelu ;-)

Ma problem je u tome sto ljudi u startu krivo uce i na kraju dobijes spageti programera koji sebi i kolegama komplicira zivot.

Ma problem je u tome sto ljudi u startu krivo uce i na kraju dobijes spageti programera koji sebi i kolegama komplicira zivot.
Slazem se, opet me C# privlaci.

evo ovako sam riješio "slučaj" .. niije profi al hbg .. (:
hvala vam svima redom! :)
... nije profi al radi

Šta si pod tim misliš?

Ne vidim kaj fali Gamecoderovu kodu. Jednostavan i uredan source je uvijek poželjan, a OOP ionak nije garancija ničega, a pogotovo ne kvalitete koda.
Uostalom, ovak jednostavan problem ić over-engineerati je smiješno, IMHO.

došao do određene faze programa u izradi programa.. dakle problem mi je učitati r/polumjer(broj) sa tipkovnice i iskoristit ga u formuli za izračun volumena i oplošja.. zasad sam napisao samo formulu za volumen. možebitno treba dodati još koji namespace, a neki su valjda i viška. tek sam danas malo ozbiljnije uzeo C# u ruke, tj. tek ga počeo učit. btw. u C++ bih znao riješit zadatak. dobro, zanima me kako uvrstit broj koji se unese "r" u formulu ? korigirajte me ako još bilošto u kodu ne štima ...
Ako već znaš sa c++-om riješiti zadatke to bi trebalo značiti i da znaš OOP bar osnove ,inače može se i parsiranje raditi u zadatku ,također bi trebao znati i naučiti koje su osnovne razlike između C#-a i C++-a jer to puno znači i govori o programeru .Slažem se sa tnakir-om jer kod mora biti čist i jasan a i da se zna što koji redak znači.Mislim da je suvišno bilo što reći jer može se samo ući u raspravu .Drago mi je da se C# uči ali nadam se da ideš na pravi pristup(temeljit).

Ne vidim kaj fali Gamecoderovu kodu. Jednostavan i uredan source je uvijek poželjan, a OOP ionak nije garancija ničega, a pogotovo ne kvalitete koda.
Uostalom, ovak jednostavan problem ić over-engineerati je smiješno, IMHO.
Istina, ali ako na banalnim primjerima ne pocme raditi kako treba nece ni dalje. U svakom slucaju si u pravu, ali ovo moje ali jos uvijek visi tu negdje :)

Evo ja baš planiram početi s C#...
Da li se tu može početi s nikakvim znanjem OOPa,jer do sad sam se samo bavio s C++-om i zasad samo naučio napisat klasu,ništa dalje nisam radio u vezi OOPa,makar iz C++a znam arraye,petlje,spremnike,funkcije,rekurzije itd.(Sve sto je trebalo za natjecanja iz programiranja).

Da li se tu može početi s nikakvim znanjem OOPa,jer do sad sam se samo bavio s C++-om i zasad samo naučio napisat klasu,ništa dalje nisam radio u vezi OOPa,makar iz C++a znam arraye,petlje,spremnike,funkcije,rekurzije itd.(Sve sto je trebalo za natjecanja iz programiranja).
OOP nije vezan za programski jezik. Klase, objekti, metode, propertiji postoje i u C++u, i u Javi i u VB.Netu i u PHP-u i u neznam ni ja cemu.
Moze se poceti sa nikakvim znanjem iz filozofije OOP-a.

OOP nije vezan za programski jezik. Klase, objekti, metode, propertiji postoje i u C++u, i u Javi i u VB.Netu i u PHP-u i u neznam ni ja cemu.
Hvala
Može preporuka nekog IDE-a?

Microsoft Visual Studio Express - freeware je i relativno dobar :)

namespace Kugla
{
class Kugla
{
private double r;
public Kugla(double polumjer)
{
r = polumjer;
Oplosje = 4 * Math.Pow(r, 2) * Math.PI; // preko kostruktora instanciramo objekt kugla sa polumjerom kao argumentom
Volumen = (4 * Math.Pow(r, 3) * Math.PI)/3; // svojstva volumen i oplošje smo izračunali i postavili već u konstruktoru
} // pošto nam samo ova dva podatka trebaju, dakle instaciranjem objekta sa
// određenim polumjerom već dobijamo izračun opošja i volumena
public double Oplosje
{
get;
private set; // podatke iz klase možemo jedino pročitati preko svojstava, ona se jedino mogu
} // postaviti u ovoj klasi, a iz ostalih samo čitati
public double Volumen
{
get;
private set;
}
}
class Program
{
static void Main(string[] args)
{
double polumjer;
Console.Write("Unesi polumjer kugle u cm: ");
double.TryParse(Console.ReadLine(), out polumjer); // u klasi program jedino možemo instanirati objekt kugla
Kugla A = new Kugla(polumjer); // i očitati svojstva volumen i oplošje određenog objekta
Console.WriteLine("Kugla polumjera {0} cm: oplošje: {1:0.000} cm2, volumen: {2:0.000} cm3", polumjer, A.Oplosje, A.Volumen);
}
}
}

Zaboravio si napomenuti i C. ;)
@Floki
Ne bih htio kritizirati trud, ali mogel si to ljepše malo napisati :P. Hint: kad pišeš u kodu, koristi Shift + Enter za prelazak u novi red. :)

Zaboravio si napomenuti i C. ;)
@Floki
Ne bih htio kritizirati trud, ali mogel si to ljepše malo napisati :P. Hint: kad pišeš u kodu, koristi Shift + Enter za prelazak u novi red. :)
Reci, kako bi ti, ja sam preko svojstava

Joj joj, krivo si me skužil, nisam mislil na sam program, već na izgled tvog posta :P. Svaki novi red si rascjepal u novi kod tag. Htio sam ti reći, kad već pišeš, daj onda ovak:
#include <iostream>
int main()
{
//ovo je neki moj program
return 0;
}
Kužiš? :P
Samo sam na urednost mislil, ništa zlonamjerno. :)

Joj joj, krivo si me skužil, nisam mislil na sam program, već na izgled tvog posta :P. Svaki novi red si rascjepal u novi kod tag. Htio sam ti reći, kad već pišeš, daj onda ovak:
#include <iostream>
int main()
{
//ovo je neki moj program
return 0;
}
Kužiš? :P
Samo sam na urednost mislil, ništa zlonamjerno. :)
a ne, nisam ja za naljutiti se, uvijek volim dobru ideju, ili savjet , sve pet
ma ne znam zašto mi ovako iz Visual Studia rascijepi kod, tamo izgleda čisto OK, a onda preko Chromea ga ne mogu uopće ubaciti, a preko FF mi ima ovakav izgled

namespace ConsoleApplication6
{
class Program
{
static void Main(string[] args)
{
// ogledni kod
// koristio shift + enter
// za prelazak u novi red
}
}
}

Ne znam kako lijepis inace, ali meni ovo pomaze (koristim firefox). Kada kopiram kôd iz deva ili notepada, u bugovom editoru prebacim se u novu liniju, stil prebacim u kôd i onda opalim ctrl+v. Fino se zalijepi tekst i bude mi ureden kako bog zapovjeda. Inace kad god bih jednostavno zalijepio kôd, te ga naknadno oznacio i stil prebacio u "kôd" dobio bih zivi uzas...

Ne znam kako lijepis inace, ali meni ovo pomaze (koristim firefox). Kada kopiram kôd iz deva ili notepada, u bugovom editoru prebacim se u novu liniju, stil prebacim u kôd i onda opalim ctrl+v. Fino se zalijepi tekst i bude mi ureden kako bog zapovjeda. Inace kad god bih jednostavno zalijepio kôd, te ga naknadno oznacio i stil prebacio u "kôd" dobio bih zivi uzas...
Pokušat ću tako.

double.TryParse(Console.ReadLine(), out polumjer)
Ovdje ima jedna zamka za sve nas naučene na C/C++
Mi smo naučili na konzoli unositi decimalne brojeve sa točkom koja razdvaja cijeli od decimalnog dijela (američki format)
Međutim kod C# u konzolnom unosu se treba paziti da se brojevi unose u formatu na koji je namješten OS (ako ne staviimo drukčije u programu),
pošto imamo na OS defaultno namješten HR jezik i kulturu brojevi se moraju unjeti u formatu koji razdvaja cijeli dio broja od decimalnog zarezom (europski format)
Ako se unese u konzolu decimalni broj sa točkom, a OS je postavljen na HR jezik i kulturu - npr 5.25 (točka za odvajanje cijelog dijela od decimalnog) - metod TryParse() i Convert.ToDouble() će se izvršiti,
ali će u program spremiti broj 525. On u našoj europskoj notaciji misli da ta točka označava tisućice.
došao do određene faze programa u izradi programa.. dakle problem mi je učitati r/polumjer(broj) sa tipkovnice i iskoristit ga u formuli za izračun volumena i oplošja.. zasad sam napisao samo formulu za volumen. možebitno treba dodati još koji namespace, a neki su valjda i viška. tek sam danas malo ozbiljnije uzeo C# u ruke, tj. tek ga počeo učit. btw. u C++ bih znao riješit zadatak. dobro, zanima me kako uvrstit broj koji se unese "r" u formulu ? korigirajte me ako još bilošto u kodu ne štima ...