Izbor procesora 2024.?

Moj glas ide 7950X3D, ali ako su ti igre nebitne, odaberi onda 7950X. X3D ti nema smisla tada kupovati.

intel naravno, amd zaobiđi jer je nize kvalitete izrade

Upravo suprotno - Intel se pokazao lošim izborom u High-end segmentu svoje 13. i 14. generacije. Nekvalitetnim. Jer ako ti procesori imaju grešku u vidu korištenja previsokog napona u radu i koji im relativno brzo našteti (u godinu dana ili manje, ako se intezivno koristi), onda je jasno da ti proizvod ima grešku, tj. nije prikladan dugotrajnom radu pod visokim opterećenjem.
Nebitno sada je li hardverska ili softverska, činjenica je da se inženjerima nešto "potkralo". Dogodio se previd, propust. Trebalo je to na vrijeme biti uočeno, a ne da korisnici prijavljuju nestabilnost ili im se procesori kvare.

Čini se da ti internet ne radi zadnjih mjesec dana. Možda bi trebao razmisliti o promjeni operatera. Ne brini, ja ću ti pomoći:
https://www.techradar.com/computing/cpu/intel-admits-damage-to-unstable-14th-gen-and-13th-gen-cpus-is-permanent-incoming-patch-is-a-preventative-not-a-cure
https://www.theverge.com/2024/7/26/24206529/intel-13th-14th-gen-crashing-instability-cpu-voltage-q-a
https://www.tomshardware.com/pc-components/cpus/intel-cpu-instability-crashing-bug-includes-65w-and-higher-skus-intel-says-damage-is-irreversible-no-planned-recall
https://www.pcworld.com/article/2415697/intels-crashing-13th-14th-gen-cpu-nightmare-explained.html
https://www.extremetech.com/computing/intel-cpu-crashing-bug-affects-many-more-chips-than-we-thought
https://www.tomshardware.com/pc-components/cpus/despite-intel-patch-black-myth-wukong-devs-warn-about-core-13th-and-14th-gen-cpu-crashing-studio-provides-a-few-workarounds-to-avoid-crashing-issue

AMD koristi najnapredniji proizvodni proces iz TSMC tvornica dok Intel ima velikih problema sa vlastitim waferima, i nije u stanju pratiti tehnologiju današnjice.
Osim ovdje opisanih problema se neispravnim serijama sami dizajn procesora sa velikim i malim jezgrama dovodi do laga pri upotrebi pojedinih aplikacija i procesori imaju ogroman TDP.

Upravo suprotno - Intel se pokazao lošim izborom u High-end segmentu svoje 13. i 14. generacije. Nekvalitetnim. Jer ako ti procesori imaju grešku u vidu korištenja previsokog napona u radu i koji im relativno brzo našteti (u godinu dana ili manje, ako se intezivno koristi), onda je jasno da ti proizvod ima grešku, tj. nije prikladan dugotrajnom radu pod visokim opterećenjem.
Nebitno sada je li hardverska ili softverska, činjenica je da se inženjerima nešto "potkralo". Dogodio se previd, propust. Trebalo je to na vrijeme biti uočeno, a ne da korisnici prijavljuju nestabilnost ili im se procesori kvare.
Bez obzira na ove Intelove greške svaki je Intelov procesor novije 13 ili 14 generacije moguće "undervoltati" bilo u BIOS-u(postavljanjem micro code 0x104 na mojoj ploči) ili preko Throttlestopa pa je rezultat dosta hladniji,stabilniji i brži procesor odnosno onakav kakav bi trebao biti.

AMD koristi najnapredniji proizvodni proces iz TSMC tvornica dok Intel ima velikih problema sa vlastitim waferima, i nije u stanju pratiti tehnologiju današnjice.
Osim ovdje opisanih problema se neispravnim serijama sami dizajn procesora sa velikim i malim jezgrama dovodi do laga pri upotrebi pojedinih aplikacija i procesori imaju ogroman TDP.
Autor teme jasno je naveo da traži stabilan procesor bez overclocka, s naglaskom na niske temperature, te da mu gaming nije bitan. Ipak, ovaj forumaš hladno preporučuje Intel i širi netočne informacije o AMD-u. Bolje bi mu bilo da se drži bodybuildinga i proteina, a ovo prepusti nekome tko je stručniji i tko ima internet zadnjih mjesec dana.

Ja ne bi uzeo intel vise ma da je jedini na svijetu.

Bez obzira na ove Intelove greške svaki je Intelov procesor novije 13 ili 14 generacije moguće "undervoltati" bilo u BIOS-u(postavljanjem micro code 0x104 na mojoj ploči) ili preko Throttlestopa pa je rezultat dosta hladniji,stabilniji i brži procesor odnosno onakav kakav bi trebao biti.
Svaki procesor se može undervoltati, ali zašto se zamarati prčkanjem po BIOS-u? Bolje je kupiti procesor koji je već efikasan odmah nakon instalacije. Npr, serija ryzen 9000 je vrlo efikasna s default postavkama, a sada je dobila i gaming boost, iako je autor napomenuo da mu to nije bitno, a u productivity workloadu je odlična (9950X).

Throttlestop skines za 2 min i namjestis za 5 minuta preko tutoriala na youtube.Ne mora biti prckanja po Biosu.
Ovo sto je on naveo su sve odlicni procesori ali ja bi osobno isao na AMD 7950x jer ima manji TDP od intela, efikasniji proizvodni proces.
A ovo gore sto sam napisao da ne bi vise na intel to sam se salio , nagodinu dodem sa core ultra.

Hvala na inputima.
Ma prosao sam ja zadnjih par stranica i po ovim intel i amd temama, i nekako sam stekao dojam da ovaj novi amd 9950x je razocaranje? Nisam bas previse sad pratio te procesor teme. Opcenito sam uvijek bio na intelu radi stabilnosti i malih temperatura (trenutni sistem mi ne prelazi 50 stupnjeva), ali kao sto sam napisao, stabilnost je u biti najbitnija. Da to radi 24/7 sljedecih 5 godina bez da mi se rusi il neznam sto. Do sad je oko tog intel bio dobar, nisam nikad imao amd, al citam pa svi pisu da je sada amd konkurentan, a intel je valjda za ove serije javio da skoro 50% serija ima problem. Izbacuju i taj neki fix koji bi to trebao popravit, al malo sam skeptican prema non salantnom odnosu ako znaju da 50% procesora koje su izbacili je gresno i nema popravka. Dal je amd ok s nvidiom sada? I to je nekoc bio problem, ne znam dal se to promjenilo. Ne bih mjenjao graficku svakako.
Svakako jos inputa ce pomoc u odluci.

ovdje nedostaje najbitnija informacija - a za sto ti tocno treba?
neke krute podjele procesora na ovakve ili onakve prema tipu zahtjeva mozda vise i nema u smislu kako je to nekada bilo, svi su "dobri" za sve, ali opet nijanse odlucuju, ovisno i tome za sto ti treba.
dalje, koja graficka, sto ona radi - samo daje sliku ili obavlja neki posao? koliko je taj posao vezan uz jezgre,taktove,memoriju....
ovako izgleda kao da si uzeo 4 najskuplja procesora (ok, nisu najskuplji, ali) i sad nek se raja grize u pokusaju da objasni koji je "najbolji".
kuzis...koja je tocno tvoja dilema?

Hvala na inputima.
Ma prosao sam ja zadnjih par stranica i po ovim intel i amd temama, i nekako sam stekao dojam da ovaj novi amd 9950x je razocaranje? Nisam bas previse sad pratio te procesor teme. Opcenito sam uvijek bio na intelu radi stabilnosti i malih temperatura (trenutni sistem mi ne prelazi 50 stupnjeva), ali kao sto sam napisao, stabilnost je u biti najbitnija. Da to radi 24/7 sljedecih 5 godina bez da mi se rusi il neznam sto. Do sad je oko tog intel bio dobar, nisam nikad imao amd, al citam pa svi pisu da je sada amd konkurentan, a intel je valjda za ove serije javio da skoro 50% serija ima problem. Izbacuju i taj neki fix koji bi to trebao popravit, al malo sam skeptican prema non salantnom odnosu ako znaju da 50% procesora koje su izbacili je gresno i nema popravka. Dal je amd ok s nvidiom sada? I to je nekoc bio problem, ne znam dal se to promjenilo. Ne bih mjenjao graficku svakako.
Svakako jos inputa ce pomoc u odluci.
To Intel i Nvidia ili AMD i Nvidia je potpuna besmislica još od prije 15 godina, a to je u tech svijetu ekvivalent od prije nekoliko epoha. Dakle, to samo po sebi nema nikakve veze ili merituma za odluku o kupovanju bilo nove grafe ili novog procesora.
E sad za preporuku, Intel ne jer ono, valjda je sve jasno. Što se tiče AMD Ryzen 9 9950X, on je "razočaranje" samo u smislu da nije donjeo očekivani napredak u performansama u usporedbi s prethodnim flagshipom Ryzen 9 7950X, a ne da ne valja. Tako da toga moraš biti svjestan i uzeti to u obzir. Isto tako, kad sad srede i ovo s Windowsima, dobiti ćeš još boosta u performansama. Dakle, to je trenutno vrh procesor i tu je sve jasno i uz nenormalno efikasniji rad od "crash" Intela. Tako da ono tu nema neke dileme.
Jedino što tebi ima neke dileme je Ryzen 9 9950X ili Ryzen 9 7950X. Jer kako rekoh, novi nije bitno brži, a i 7000 serija je vani već 2 godine i sve se zna, ja nisam čitao da ima ikakvih problema. Tako da ono, nikako nije Ryzen 9 9950X loš jer je to sad vrh procesor, nego mu je jedini minus bio što je malo napredovao od odličnog Ryzen 9 7950X i to ti je to. Pa ti sad si važi i odluči.

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
Ja sam mislio da su fanovi Tejlor Svift i Kim Kardašijan bolesni.
Nakon SVEGA ti napišeš da je AMD niže kvalitete izrade.
osim ako, naravno, što sumnjam - ne trollaš.

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
Ja sam mislio da su fanovi Tejlor Svift i Kim Kardašijan bolesni.
Nakon SVEGA ti napišeš da je AMD niže kvalitete izrade.
osim ako, naravno, što sumnjam - ne trollaš.
Bacio je troll post i povukao se, mučki.

kuzis...koja je tocno tvoja dilema?
Napisao sam cini mi se prilicno jasno. Da je sto stabilniji u radu (znaci radi 24/7/365 sljedecih 5g) i da se ne grije puno i uglavnom "opcenite" performanse. Znaci oni benchmarkovi sta se obicno testiraju na procesorima, ima ih danas na destke vise nisam pametan koji su relevantni, i onda ljudi koji to prate znaju pa imas 10 testova, neki su bezveze, neki su bitni i ekipa koja prati procjeni i obicno ima neko uvrijezeno misljenje. Naveo sam da gaming nije bitan i to je to.
To Intel i Nvidia ili AMD i Nvidia je potpuna besmislica još od prije 15 godina, a to je u tech svijetu ekvivalent od prije nekoliko epoha. Dakle, to samo po sebi nema nikakve veze ili merituma za odluku o kupovanju bilo nove grafe ili novog procesora.
E sad za preporuku, Intel ne jer ono, valjda je sve jasno. Što se tiče AMD Ryzen 9 9950X, on je "razočaranje" samo u smislu da nije donjeo očekivani napredak u performansama u usporedbi s prethodnim flagshipom Ryzen 9 7950X, a ne da ne valja. Tako da toga moraš biti svjestan i uzeti to u obzir. Isto tako, kad sad srede i ovo s Windowsima, dobiti ćeš još boosta u performansama. Dakle, to je trenutno vrh procesor i tu je sve jasno i uz nenormalno efikasniji rad od "crash" Intela. Tako da ono tu nema neke dileme.
Jedino što tebi ima neke dileme je Ryzen 9 9950X ili Ryzen 9 7950X. Jer kako rekoh, novi nije bitno brži, a i 7000 serija je vani već 2 godine i sve se zna, ja nisam čitao da ima ikakvih problema. Tako da ono, nikako nije Ryzen 9 9950X loš jer je to sad vrh procesor, nego mu je jedini minus bio što je malo napredovao od odličnog Ryzen 9 7950X i to ti je to. Pa ti sad si važi i odluči.
E to me zanimalo, znaci nije taj 9950x flop takav. Cini mi se da ce on prevagnut. I da, ovo s nvidia/amd znam da je staro, al nemam vise vremena pratit tehnologiju vec duze vrijeme vec ovako kad mijenjam nesto lakse mi je pitat ljude koji su u tome. tih 15g. koje spominjes je otprilike i vrijeme kad sam zadnje pratio tech i znam da su bili neki driver problemi itd itd, i opcenito se uvijek spominjalo intel+nvidia i amd+ati kao da se najbolje slazu.

svaki procesor ce raditi stabilno i hladno, tu nema odgovora i preporuke jer i dalje ne govoris sto ce raditi?
dali pricamo o nekom normalnom opterecenju procesora, 10-20-50%, svakodnevno koristenje, windowsi, ili pricamo o nekim taskovima koji ce ga drzati 24/7 pod punim opterecenjem.
koliko dugo ce trajati, opet ovisi o tvojim specificnim potrebama, kad ces ga mjenjati za nesto bolje i mocnije - opet, ovisi za sto ga koristis.
mozes gledati koji ti je jeftiniji, koji manje trosi, koji ne zahtjeva neku specificnu platformu, a svaki ces koristiti tocno onoliko koliko zadovoljava tvoje potrebe.
generalno, nemas dileme, niti jedan se po nicemu ne izdvaja da mozes reci da je bolji, osobna preferenca i misljenje.
combo amd cpu i nvidia graficka ne radi nikakve probleme.

9950x je prevladao.
hvala svima na pomoci.

uslikaj kad kupis sa papiricem pored "sandokan" da znamo jel si stvarno kupio ili si neki klinac sto sanja o najjakijem procesoru

uslikaj kad kupis sa papiricem pored "sandokan" da znamo jel si stvarno kupio ili si neki klinac sto sanja o najjakijem procesoru
Predugo sam na forumu i previse staza imam da bi tako izgledalo. Samo eto ne pratim tehnologiju vise jer te zivot odnese, ali znam da uvijek ima entuzijasta, takav sam i ja bio ima 20+ g. i mogao sam svakom u svakom trenutku izbiflat sto (ja) mislim da je najbolje za odredjene namjene il novce. Pa eto, u nadi da i danas ima nekih slicnih entuzijsta sam otvorio temu da ne moram sate provoditi trazeci po netu i citajuci tehnologiju koju nisam pratio ohoho :)

Evo ti cijeli clanak pa procitaj, dakle Amd definitivno i dalje dominira svojom nestabilnoscu bilo i ostalo, za 14gen ce se tek vidjeti kad bude dovoljno reporta! Sretno s AMD nadam se da nebus zavrsio u ovoj temi u kojoj dominira AMD onako 95%!
https://www.techpowerup.com/325250/puget-systems-releases-cpu-failure-report-amd-cpus-achieve-higher-failure-rate-than-intel-13th-and-14th-generation?cp=4
https://www.pugetsystems.com/blog/2024/08/02/puget-systems-perspective-on-intel-cpu-instability-issues/

Evo ti cijeli clanak pa procitaj, dakle Amd definitivno i dalje dominira svojom nestabilnoscu bilo i ostalo, za 14gen ce se tek vidjeti kad bude dovoljno reporta! Sretno s AMD nadam se da nebus zavrsio u ovoj temi u kojoj dominira AMD onako 95%!
https://www.techpowerup.com/325250/puget-systems-releases-cpu-failure-report-amd-cpus-achieve-higher-failure-rate-than-intel-13th-and-14th-generation?cp=4
https://www.pugetsystems.com/blog/2024/08/02/puget-systems-perspective-on-intel-cpu-instability-issues/
Koja izopačenost i demagogija omg.
Svoj fanboyizam liječiti na ovaj nezreli način.
nadam se da imaš manje od 25 godina, jer ako imaš više, onda imaš teških problema kao i tvoj frend petar hw

Koja izopačenost i demagogija omg.
Svoj fanboyizam liječiti na ovaj nezreli način.
nadam se da imaš manje od 25 godina, jer ako imaš više, onda imaš teških problema kao i tvoj frend petar hw
Što ti tocno nije jasno? imaš brojke, statistike pročitaš ih, ako te zanima a neznas pitaš

Oni su Intel partner, nitko taj članak ne uzima za za ozbiljno osim tebe.
https://www.pugetsystems.com/bios/jonbach/
"In addition to his role at Puget Systems, Jon also represents the company on the Intel Board of Advisors, which helps Intel see the real-world application of their products, and how to better serve their users."

nas dva jedini govorimo istinu, amd je bio i uvijek ce biti samo niskobudzetna alternativa
da ne govorimo o sramu koji korisnik osjeca sa amd proizvodima. dok sam imao amd uvijek sam nekako izbjegavao u drustvu govoriti koji procesor imam, prelaskom na intel navedeni problem je nestao i sa ponosom mogu reci koji procesor imam (pa makar se radilo o 12100f) nekako cim se kaze intel ispadne se mocan. i "intel inside" naljepnicu actually iskoristim i zalijepim na kuciste i rub stola, onu crvenu amd ne bih nikada zalijepio

Na čelo si ju trebaš nalijepiti. Baš jadno trolanje.

nas dva jedini govorimo istinu, amd je bio i uvijek ce biti samo niskobudzetna alternativa
da ne govorimo o sramu koji korisnik osjeca sa amd proizvodima. dok sam imao amd uvijek sam nekako izbjegavao u drustvu govoriti koji procesor imam, prelaskom na intel navedeni problem je nestao i sa ponosom mogu reci koji procesor imam (pa makar se radilo o 12100f) nekako cim se kaze intel ispadne se mocan. i "intel inside" naljepnicu actually iskoristim i zalijepim na kuciste i rub stola, onu crvenu amd ne bih nikada zalijepio
sinko, prošeći kožur'cu pogleda fiksiranog na rečenu Intelovu naljepnicu, bit će ti lakše...

Hahahaha!!! Kakav si ti zajebant.
Za ne povjerovati...

Pokušava biti sarkastičan ali je preočito, to se tako ne radi. Loše trolanje.
Pozdrav. Brzopotezno.
Sto bi preporucili za sto dugotrajniji i stabilniji sistem. Bez overclocka. Fokus na performansama opcenito, gaming nebitan. Sto manje temperature rada. Cijena ne igra ulogu o odluci jer medju ovima nije to sad neka razlika. Isao bih inace s intelom al ovaj spada u moguce "problematicne". Graficka nvidia ako ista znaci.