Procesori i MBO

CPU hladnjak-vodeni ili zračni?

Jurassic Park sub 12.9.2020 18:50

Pozdrav svima,

 

nisam bio siguran gdje da otvorim temu pošto nema tema gdje se uspoređuje zračno i vodeno hlađenje.

Naime,kupujem i7 10700K koji bi htio overclockati jednog dana i htio bi neko kvalitetno hlađenje koje će trajati što duže je moguće,ali da također bude kvalitetno.

Mislio sam uzeti Arctic Liquid Freezer II 360,ali sam čuo da kod vodenih hladnjaka može doći do izljevanja vode na ostale komponente,te da su jako komplicirani za namjestiti i održavati.

Meni se osobno više sviđaju vodeni hladnjaci zbog izgleda i performansi,ali me brine koliko su pouzdana.

Zračna su nekako jednostavnija,ali hlade lošije i nekako mi nisu oku ugodne.

 

Zanima me što bi mi vi preporučili i da li se isplati kupiti vodeno hlađenje pošto traju kraće,može doći do izljevanja,treba ih održavati,a i skuplja su?

Izzy sub 12.9.2020 21:58

Imaš odličnih zračnih hladnjaka za 600-700 kn. Noctua je tu broj 1. A ja sam uzeo vodeno pa što bude. Inače, obično se kvari pumpa, a curenje sigurno da je moguće, ali je malo vjerojatno. Ovo koje ja imam me je došlo oko 1100 kn i ima 5 godina jamstva.

 

EDIT: Hlađenje nije bilo teško montirati. To da je teško se vjerojatno odnosi na sisteme gdje je odvojena pumpa i spremnik tekućine itd. Nešto kao što nudi poznati EKWB. Tzv. "Custom" izvedbe, a AIO (all in one) je ovo što ti gledaš i što ja imam. I te "Custom" izvedbe treba održavati, a AIO ne.