Timo pet 22.10.2021 11:07

S obzirom da su se izlaskom Apple M1, ARM desktop SoC po prvi puta pojavili na masovnom potrosackom trzistu, cini mi se da je vrijeme da imamo opcu temu za njih, kako imamo i za Intel i AMD procesore

 

samo mali into za one koji ne znaju sto je Arm.

 

Arm Holding je britanska tvrtka koja je vlasnik prava, arhitekture i instrukcija komponenti AMR SoC-a. 

Oni ne proizvode nista, vec im je poslovna politika prodaja licenci za ta intelektualna prava svima koji to zele, sto zatim omogucuje drugim kompanijama da razvijaju svoje SoC proizvode.

 

Najpoznatije kompanije koje koriste ta prava u dizajnu svojih proizvoda su, Qualcomm, Apple, Huawei, Samsung, Mediatek, Intel, AMD, naravo postoji ih jos, nabrojah ove koje su mi u sjecanju.

 

Kompanije koje dizajniraju svoje ARM SoC-e, taj dizajn daju na proizvodnju drugim kompanijama koji imaju tvornice, FAB za proizvodnju poluvodica, kao sto su TSMC, Samsung, Intel, Globalfoundaries i slicni.

 

ARM je u svojoj osnovi RISC racunalo, R u nazivu oznacava upravo to, RISC - Reduced Instruction Set Computer.

 

Svrha RISC racunala je efikasnost i jednostavnost, sa ciljem da su sve funkcije racunala na jednom chipu, sa sto manjim procesorskim setom instrukcija, da bi se omogucilo kodiranje sa sto manjim brojem bitova, sto ima za rezultat redukciju potrosnje memorije i smanjenje "execution cycle time"

 

za primjer, x86 racunalo je potpuna suportonost, CISC - Complex Instruction Set Computers 

 

da sad ne ulazim u sve moguce detalje, koga zanima vise moze procitati sve na netu, naravno

 

Pretpostavljam da je ARM buducnost desktop racunala, a x86 polako odlazi u povijest, koliko godina ce to trajati, vidjet cemo, s obzirom da su se skoro sve relevantne kompanije na jedan ili drugi nacin ili vec ubacile u ARM poslovanje, kao sto je to Apple i Nvidia, ili su najavile planove razvoja ARM baziranih proizvoda, kao sto su Intel i Microsoft, Intel gradi tvornicu iskljucivo za ARM proizvodnju, a Microsoft vec radi na ARM based Windowsima, i najavio je cak i svoj Soc.

 

Isto tako, nedavno je i AMD takoder najavio da ce se u skoroj buducnosti sve vise se okretati ARM-u.

 

Znamo da su vec odavno u upotrebi ARM serveri, medutim htio bih da je ovo tema iskljucivo za desktop okruzenje, sto nas kao krajnje korisnike najvise zanima.

 

Kako su za sada Apple proizvodi jedini dostupni nama krajnjim korisnicima, svi koji imate te uredaje mozete sada u jednoj temi diskutirati o svemu vezanome za vasa racunala