AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

Starfield jos nitko nije testirao sa ryzenom i memorijom iznad 6000MHz a uredno se voze 7600MHz moduli na njima vec tjedan dana... a i Starfield je u banani bas me briga za jednu od 100 igara di se pokazuje premoć intela, a i to ce se još optimizirat kao sta se i Atlas Fallen za intel Atlas Fallen Optimization Fail: Gain 50% Additional Performance by Turning off the E-cores
A u vezi.memorije preporučaš gluposti jer opet ne čitaš i brzoplet si, prve dvije ako sad preordera cekat ce ih do 2025te uz to da imaju mutavu cijenu, a ova zadnja je 6000c32 model za 150e teška tragedija kad se za manje pare kupi 7200C34 Hynix A die... a i neznam zasto bi se zakuvacao parama u memoriju a uzima ulazni model procesora takoreć, bolje tih 50e za skuplju memu da nabaci za r7 7700/x
sve u svemu učiti i puno učiti

Starfield jos nitko nije testirao sa ryzenom i memorijom iznad 6000MHz a uredno se voze 7600MHz moduli na njima vec tjedan dana... a i Starfield je u banani bas me briga za jednu od 100 igara di se pokazuje premoć intela, a i to ce se još optimizirat kao sta se i Atlas Fallen za intel Atlas Fallen Optimization Fail: Gain 50% Additional Performance by Turning off the E-cores
A u vezi.memorije preporučaš gluposti jer opet ne čitaš i brzoplet si, prve dvije ako sad preordera cekat ce ih do 2025te uz to da imaju mutavu cijenu, a ova zadnja je 6000c32 model za 150e teška tragedija kad se za manje pare kupi 7200C34 Hynix A die... sve u svemu učiti i puno učiti
Bome tebi svašta promiče vidim ja (ponovno pogledat slike koje sam postavio da vidiš koje je memorije testirao GN u tom cpu testu).
Poslije toga pogledaj detaljnije video pa ćeš čuti sto je predložio Buldzoid i to sa E jezgrama su također isprobali (slika u prilogu).
Video od GN-a je tu:
Starfield Gamers Nexus Cpu Test
Što se tiče memorije, ne znam da li smijem, pa nisam postavljao linkove od memorije baš iz Njemačkih trgovina tako da sam postavio sa Amazona. Detaljnije kada i kako je koja dostupna nisam ni gledao, no to je manje bitno, bitno je s kojim modelima bi okvirno išao. A cjenovno također manje bitno, mogu postaviti 10 linkova i manjih cijena od tvojih sa Amazona.de, ali mi se neda, lijen sam iskreno.
Za razliku od tebe koji još uvijek ni nemaš ništa od navedenoga ja bar mogu reći da imam GSkill TridentZ5 6000 Mhz i to Intel Xmp rdy na AM5 platformi pa eto, pričam napamet. Od AM5 ploča trenutno 4 komada pa ako te nešto zanima slobodno pitaj, nije sramota pitat.
Naučit ćeš nešto kada ti to sve (ako) stigne.
Lp

Bome tebi svašta promiče vidim ja (ponovno pogledat slike koje sam postavio da vidiš koje je memorije testirao GN u tom cpu testu).
Poslije toga pogledaj detaljnije video pa ćeš čuti sto je predložio Buldzoid i to sa E jezgrama su također isprobali (slika u prilogu).
Video od GN-a je tu:
Starfield Gamers Nexus Cpu Test
Što se tiče memorije, ne znam da li smijem, pa nisam postavljao linkove od memorije baš iz Njemačkih trgovina tako da sam postavio sa Amazona. Detaljnije kada i kako je koja dostupna nisam ni gledao, no to je manje bitno, bitno je s kojim modelima bi okvirno išao. A cjenovno također manje bitno, mogu postaviti 10 linkova i manjih cijena od tvojih sa Amazona.de, ali mi se neda, lijen sam iskreno.
Za razliku od tebe koji još uvijek ni nemaš ništa od navedenoga ja bar mogu reći da imam GSkill TridentZ5 6000 Mhz i to Intel Xmp rdy na AM5 platformi pa eto, pričam napamet. Od AM5 ploča trenutno 4 komada pa ako te nešto zanima slobodno pitaj, nije sramota pitat.
Lp
Druže ne kuzis se 2% u tehnologiju, blamiraš se i nemam paonte raspravljati sa tobom i raditi cirkus
Ja ti kazem da na Ryzenima nitko nije isprobao brže memorije od 6000MHz imas i HUB test na tu temu, a ove memorije koje si pokazao na slici su testirane na 13900k lijepo ti.piše.
A za memorijh imas djecje izgovore, neznas jel smijes linkat ducan a linkaš amazon, i tamo na temi o grafama stavljas Mindfactory slike... odi spavat
I preporučas nesto covjeku a ni ne gledas sta i jel dostupno i kad, i onda jos bubneš nije bitno kolko košta
I sta sad sta imas ddr5 od gskilla 6000Mhz zamisli vau... Pametnije idi odvrti novi Cinebench 2024 u temu pa pokazi kako tadi sistem i sta imas.
Aj bok, sve mi žao te poklapat toliko

Osobno mi je MSI najdraži proizvođac matičnih, imao sam u zadnjih 15 godina njihovih 6 ploča, 2 Asus ploče i 2 Asrock ploče... MSI opcenito jako brz sa izbacivanjem BIOS-a i podrški, i imaju meni osobno najbolji BIOS.
Ja sam kupio MSI B650 Egde Wifi model jer mi je nekako najzaokruženiji i nije divlja cijena, plus sta je ploča sa bijelim motivom a to mi ide na ruku jer slažem crno-bijeli avangard sistem.
U Njemačkoj imas trenutno aktivan MSI cashback pa možes kupiti MSI B650 Tomahawk trenutno bang4buck i nakon kupnje i registracije dobiti za nju 20e nazad.
Meni je nenormalno da msi nema niti jednu b650e ploču, pošto sam tražio baš taj čipset preskočio sam msi iako mi je msi ok i prošla ploča bila je od msia.
Na sadašnju ploču asus ROG STRIX B650E-E GAMING WIFI moći ću ugurati još najmanje dvije ili tri generacije procesora i imat ću pcie 5.0 x16 slot za grafičku, valjda će se sjetiti oficijelno podržati brže memorije od 6400 mhza.
Meni asusov bios nije nimalo gori od msia, dapače, najgori je asrockov, tone stvari im uopće ne radi, nelogično posloženo, promijeniš jedno on automatikom mijenja treće iako je to treće već namješteno i uopće ne ovisi o onom prvom, strašno, koliko im je sheban bios.
a bacim pogled i na tu plocu, na trenutnoj msi sto imam usb 3.0 mi je uzasno spor ne zeli kopirati pravom brzinom nego 10-12mb/s a na drugom racunalu ide puno brze.

Druže ne kuzis se 2% u tehnologiju, blamiraš se i nemam paonte raspravljati sa tobom i raditi cirkus
opet trolate i glupirate se kao i sto puta dosad prije nego vas iznova i iznova potjeraju s foruma
dajte se prestanite prepucavat, možda vam tkozna koji profil po redu potraje duže od par dana/tjedana

Gdje ti vidis da ja trolam molim te? Argumentirano sam demantirao gluposti koje piše i preporuča ljudima ako ti je to trolanje onda super

trolanje u smislu da se prejebavate unedogled i već na nekoliko tema zaskačete jedan drugoga
ako vam dosad nije bilo jasno zašto ste dobili šup kartu s foruma tkozna koliko puta, možda je ipak bolje da se više i ne prijavljujete
možda ja i nisam osoba koja baš treba upozoravati na prejebavanje jer isto znam zaglibiti, ali neke mjere ipak treba imati
a čim krenete u prvom/drugom postu sa 'nemaš pojma, ne ti nemaš pojma, ne ne TI nemaš pojma...' jasno je da niste niti imali namjeru normalno raspravljat
rasprava se može voditi i bez da drugoga omalovažavaš na prvu

trolanje u smislu da se prejebavate unedogled i već na nekoliko tema zaskačete jedan drugoga
ako vam dosad nije bilo jasno zašto ste dobili šup kartu s foruma tkozna koliko puta, možda je ipak bolje da se više i ne prijavljujete
možda ja i nisam osoba koja baš treba upozoravati na prejebavanje jer isto znam zaglibiti, ali neke mjere ipak treba imati
a čim krenete u prvom/drugom postu sa 'nemaš pojma, ne ti nemaš pojma, ne ne TI nemaš pojma...' jasno je da niste niti imali namjeru normalno raspravljat
rasprava se može voditi i bez da drugoga omalovažavaš na prvu
Pod prvo ja sam ovdje novi.
Nemoj ti isto sada cjepidlaciti i preuvelicavati, napisali smo svaki 2 komentara u temama, kakvo je to nadjebavanje u nedogled nije mi jasno, nismo naštancali stranicu dvije ili tri kako to.obicno bude kada se raspravlja. Naravno ako lik preporucuje RAM covjeku koji kupuje a taj RAM nije dostupan prije 2025te a mozes ga platit kao preorder treba naglasit i opomenut, pa onda jos nakon toga i preporuka koje linkaš izjavit ma nebitno je kolike su cijene i isplativost toga sta linkam i preporucujem.
Forum je da se raspravlja, samo naravno neda mi se sa ljudima koje smatram nerelevantnima, zato sam i napisao u zadnjoj poruci da je to to od mene i neda minse cirkusirat jer sam vec ustanovio i prokazao da netko nezna bas terminologiju.
EOD

Ja ti kazem da na Ryzenima nitko nije isprobao brže memorije od 6000MHz imas i HUB test na tu temu, a ove memorije koje si pokazao na slici su testirane na 13900k lijepo ti.piše.
A za memorijh imas djecje izgovore, neznas jel smijes linkat ducan a linkaš amazon, i tamo na temi o grafama stavljas Mindfactory slike... odi spavat
I preporučas nesto covjeku a ni ne gledas sta i jel dostupno i kad, i onda jos bubneš nije bitno kolko košta
I sta sad sta imas ddr5 od gskilla 6000Mhz zamisli vau... Pametnije idi odvrti novi Cinebench 2024 u temu pa pokazi kako tadi sistem i sta imas.
Aj bok, sve mi žao te poklapat toliko
Oprostite kolega doktore, stručnjače Filipe, nisam vas prepoznao, moje duboke isprike. Malo poštovanja ti ne bi škodilo.
Ajmo redom, kažeš nitko nije isprobao bržu memorije od 6000 Mhz na Ryzenu, ok. Koliki bi bio napredak na 7800X3D da imas 6800, 7000 ili 7200 Mhz memoriju u odnosu na solidno tweekanu 6000 Mhz memoriju? Dal bi dobio možda 3-4 fpsa više? Koliko znam i dobro mislim ni toliko, pa stoga ne vidim smisao rasprave oko toga kao da ćeš dobiti statistički značajnu razliku, a nećeš. I GN nije dobio na 13900k pa nećeš ni ti na Ryzenu "odskočit" sigurno.
Za dalje, molim te da usvojiš razlike između linkova i slika, te razlike između amazona i njemačkih dućana.
Stavljao sam linkove s obzirom na modele referirajući se točno na to, MODELE i NAZIVE, nisam se referirao na cijenu, dostupnost i ostalo pa ću se evo ispravit i postaviti linkove na "tvoj" idealo.de i hr nabavu koliko uspijem. Kad si trabunjao o toj dostupnosti, eto dostupnih memorija da dostupnije ne mogu bit.
Gskill1 idealo.de Gskill1 nabava.net Gskill2 idealo.de Gskill2 nabava.net Gskill3 idealo.de Gskill3 nabava.net GSkill4 idealo.de GSkill FlareX5-nesto jeftiniji u De, a u Hr po narudžbi Adm, i Kingston1 Fury idealo.de Kingston1 Fury nabava.net i nesto od T-force na 6200-6400 Mhz jer 7200 Mhz sa nesto nizim latencijama je pitanje dal bi i kako funkcioniralo sa Ryzenom TForce 6400 cl40 idealo.de Corsair bi izbjegao.
Imam to što imam, rekao sam, to ne mora predstavljati aposlutno ništa nikome, točka. Taj setup je tu da radi bez problema i da se na njemu igra i to za sad obavlja. Da vrtim Cinebench radi tebe koji iskačeš s takvim stavom nema smisla, niti hoću, nekad kasnije radi nekog drugog ili sebe možda i hoću.
opet trolate i glupirate se kao i sto puta dosad prije nego vas iznova i iznova potjeraju s foruma
dajte se prestanite prepucavat, možda vam tkozna koji profil po redu potraje duže od par dana/tjedana
Pa nije baš da volim trolati i glupirati se jer mi se to radi, to ne radim niti hoću raditi, rasprava je normalna tu i to je sasvim uredu.
Na skakanja, podbadanja i ostalo se previše ne obazirem, ne uzvraćam i ostajem miran pa ću tako i dalje, sve u smjeru teme.

Pa ja imam 6200 mhz memu sada u PCu, pogledaj pod mojPC, trenutno radi na 6000 sa smanjenim latencijama, radi i na def. 6200 i blago overklokana na 6400 sve u mom pc i to stabilno, nisam dalje isprobavao.
Ovdje su je testirali, doduše na intelu.

Pa ja imam 6200 mhz memu sada u PCu, pogledaj pod mojPC, trenutno radi na 6000 sa smanjenim latencijama, radi i na def. 6200 i blago overklokana na 6400 sve u mom pc i to stabilno, nisam dalje isprobavao.
Ma prica je bila oko Starfield testiranja, kazem koristili su 6000 C30 memoriju, jos nema ni jedne recenzije u igrama sa ryzenima na ovim vecim frekvencijama iznad 7GHz.
A intelu đaba bolji kontroler kada uopce skalira sa bržom memorijom, gain je nikakav cak i sa 8GHz klik dok je ryen jako memory sensitive i ima odličan gain od podešavanja RAM-a
Ryzen DDR5 scaling (i ovdje je 6000c30 max koji su koristili, a sa ovim novim biosima i 7200+ brzinam se moze jos osjetno dobiti na rezultate u testu)
Intel DDR5 scaling

Ma prica je bila oko Starfield testiranja, kazem koristili su 6000 C30 memoriju, jos nema ni jedne recenzije u igrama sa ryzenima na ovim vecim frekvencijama iznad 7GHz.
A intelu đaba bolji kontroler kada uopce skalira sa bržom memorijom, gain je nikakav cak i sa 8GHz klik dok je ryen jako memory sensitive i ima odličan gain od podešavanja RAM-a
Ryzen DDR5 scaling (i ovdje je 6000c30 max koji su koristili, a sa ovim novim biosima i 7200+ brzinam se moze jos osjetno dobiti na rezultate u testu)
Intel DDR5 scaling
Mislim da je i buildzoid došao do sličnog zaključka u jednom od novijih tube videa, inače namjestio sam ram latencije kompletno po njegovim preporukama za zen 4 platformu, ovdje su screenovi iz biosa, kome treba.

Vidjet cu u utorak kako sta pa zalijepiti razlike sa memom na 6000c30 vs 7200 c34 ili dokle vec uspijem nabiti frekvenciju, 7600 kad bi uspio ustabiliti to bi bilo TOP.
Iako ce na 3D modelima gain biti manji nego na vanilla seriji. Testiram pa zalijepim rezultate.

koju plocu uzeti i rame uz R5 7600 CPU, komp ce biti namjenjen za igranje na FHD 120hz monitoru za pocetak. GPU isto neka od cca 200-300€ polovna a kasnije ce se to dvoje mijenjati.
Najeftiniju ali dobru, ali pazi da ne ugaziš u određene smotane ili smrdljive Asrock A620 matičnjače.Sto ti kristušof, u 2023 godini pa matična nema nikakve Led konektore za rasvjetu=Asrock budaletine na kvadrat.
https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-7000-zen-4-cpu/282858.aspx?page=34&jumpto=6612616&sort=asc&view=flat
Ukratko "B650 provjerene jeftikanere", ili čak i bilo koja solidna A620 bila bi sasvim dosta.Imaj u vidu, da je Stevo sve te testove radil sa R9 7950X procom.
https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-7000-zen-4-cpu/282858.aspx?page=34&jumpto=6613722&sort=asc&view=flat
https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-7000-zen-4-cpu/282858.aspx?page=30&jumpto=6600755&sort=asc&view=flat
https://www.youtube.com/watch?v=DTFUa60ozKY
https://www.youtube.com/watch?v=ekeTA1rds1s
Dalje znamo, Gigabyte ili Asrock onak realno ima dost izbora.Asus samo noga u guzicu(iz više razloga), ili bacaj u Savu pa nek plivaju ili rone do Beograda.

U kratko u vidu i odabiru matičnih ploča sve po potrebi.
Tko će držat sve stock komotno može gledati ploče a620
Tko bi se igrao sa profesorom i ramima b650 (preporuka MSi cijenovno od 170e nadalje)
Da uzimam 7800x3d stavio bih ga osobno na najjeftiniju asrock b650 ploču jer realno na njemu nema puno štimanja.
Jedino ram malo zategnut latencije. Po svemu viđenom dobije se nešto zatezanjem latencija ali najviše dobiješ većom brzinom. Bolje 7200 cl38 nego 6000cl30 ako je cijenovno pristupačniji. Bar je trenutno tako....

Samo za Mobilne potrebe, dakle realno to je Very Big-big kombinacija s obzirom da uz Zen4C ide debelo manje L3 Cache(za serverske/HPC CPU potrebe)+ima znatno manju površinu=jeftinije u proizvodnji.
To je i dalje Zen 4, i ne to nije kao Intel kombinacija iz više razloga.
"It’s worth noting that, unlike Intel’s hybrid designs with the Cove/Mont series, AMD’s ZenC (dense)architecture still supports hyperthreading (SMT)".
https://videocardz.com/newz/amd-phoenix2-cpu-die-shot-featuring-zen4-zen4c-architectures-has-emerged
Phoenix2 iGPU je duplo veči 4CU, u odnosu na recimo klasičan Desktop Zen4 uz koji ide samo 2CU iGPU.Za sad su poznata dva modela, i to je to za sad sasvim dosta.
2C+4Ce = 6/12 CPU
2C+2Ce =4/8 CPU

Dakle ipak ide big-little amd koliko god ti donedavno laprdao da se to nikad neće dogoditi

Daa, kad ih Intel napravi, onda su patuljaste, a kad ih AMD napravi onda su samo malo nižeg rasta

Samo neka to ostane jedino na mobilnim cipovima pa neka kupci laptopa čupaju kosu oko optimizacije i mušica takve konfiguracije čipa. Na desktopu smo vec posvjedocili na r9 X3D modelima da ni chiplete neznaju razdjeliti prema zadatku i pun kufer hejtanja schedulera, a gdje bi tek onda pojedinacno jezgre uštimali da rade kako treba.
Bilo bude tu veselja.

Samo neka to ostane jedino na mobilnim cipovima pa neka kupci laptopa čupaju kosu oko optimizacije i mušica takve konfiguracije čipa. Na desktopu smo vec posvjedocili na r9 X3D modelima da ni chiplete neznaju razdjeliti prema zadatku i pun kufer hejtanja schedulera, a gdje bi tek onda pojedinacno jezgre uštimali da rade kako treba.
Bilo bude tu veselja.
No pa to je bio fake info od onog ytbera koji navodno sve svoje komponente kupuje, na kraju se ispostavilo da sve radi kak treba, lik je skoro poznat ko i userbenchmark

Daa, kad ih Intel napravi, onda su patuljaste, a kad ih AMD napravi onda su samo malo nižeg rasta

Ne ide, jer to nije bug-little kao kod Intela sa raznim ograničenjima.
- Intel E jezgre ne podržavaju SMT
- Intel 12/13/14 Gen procovi nemaju aktivan AVX512, i to baš radi malih Intel E patuljastih jezgri
To smo več sve ranije raspravili, ili čak sam ja i dobro prognoziral da eventualno AMD rješenje neče bit kao Intel žbrkljuš Hibridno rješenje.
Več i žabe u močvari to znaju, pa eto ja se samo smijem.
- površina jedne Intel P jezgre=na istu veličinu ili površinu stanu 4 Intel E patuljaste CPU jezgre
Nije to ništa novo, ili eto opet po životinjski to več znaju i Žirafe.
Več odavno znamo, da je Zen4C(samo 35% manja površina)samo taktički sprešani Zen 4 sa znatno manjim L3 Cache-om.

No pa to je bio fake info od onog ytbera koji navodno sve svoje komponente kupuje, na kraju se ispostavilo da sve radi kak treba, lik je skoro poznat ko i userbenchmark
O kakvom yubituberu ti pričaš?
Za r9 7900X3D i 7950X3D je AMD davao posebne instrukcije kako podesiti sistem da taj procesor moze raditi ispravno, a problem je kaj cim radis nesto van gaminga ti moras rucno odabrati favoriziranu aplikaciju da se prikladni chiplet favorizira u njoj (pain in the ass).
Da ne pričam o core parking bugu, tj nakon 7900X3D/7950X3D ti moraš nanovo instalirati OS jer nista drugo nece rijesiti problem da ti 7800X3D radi normalno klik

Mali teaser za sutra ako ovi iz Pošte naravno ne rastegnu datum dostave pošto je DHL kojeg sam odabrao za dostavu (proc, matična ram) na Computer Universe iz neznam kojeg razloga HR Pošti proslijedio paket umjesto da su oni dostavili.
Uzeo danas u ADM.hr ovaj Thermalright AM5 Secure Frame crnu verziju (ima još i crvena verzija) za 18e, cisto da mi pasta ne bježi po procesoru kad ima taj puzzle dizajn IHS-a i ove sitne elektricne komponente između pa da ne moram svaki put kad mijenjam pastu radit kemijsko.
Sami secure frame je jako fine izrade i dobije se i Thernalright TF7 termalna pasta od 2g
Slike

Stiglao i zadnji komad slagalice, sada je sve na broju i mogu krenut na slaganje konfe. Pa da vidimo taj čudesni X3D na dijelu

Kakve su vam latencije u AIDI sa DDR5, ima ko screenshot kakav... notloB DarthMarkus kakvo je stanje kod vas dvojice?

Pozdrav ekipi!
Imam kratko i praktično pitanje. Naime uzeo sam 7800x3d i giginu gaming x ax ploču i neki jeftini ddr5 ram. Za ram piše da podržava amd oc profil expo, no nisam taj ram našao na qvl listi podržanog rama. Hoće li to stvarati problem?
Dolazim nakon 10-12godina intela, zadnji amd mi je bio FX8320. Znam da je ryzen imao probleme na početku sa IMC-om. Nadam se da nije danas ista situacija i da ne mora pisat svaki mogući model ddr-a na qvl-u. Ako ploča podržava, recimo, 6800mhz 30lat onda bi nekom logikom trebala i moju sporiju?
Usput, jel ekipa fleshate bios na najnoviji odma ili probate bootat os, pa tek onda rješavate bios?

Odma BIOS na najnovji stavi i nakon toga mozes ukljucit EXPO i dobar si, nema veze ni XMP ni EXPO ni QVL od matične veze sa nicime niti garantira da ce raditi. Sve to mozes manualno sam namjestiti i testirati koje latencije mozes izvuci.

Pozdrav, iman ryzen 7600x i stavija sam ga u eco mode 65w i on dalje trosi vise u srltvari 90w..Neznam ima li veze to sto na ovoj Asusovoj ploci ima za cpu 8 pin i 4pin ulaze a ja sam spojija samo 8 pin jel 4 neman,iman 6plus 2pin al da mogu ubost 4 pin neman na napajanju.Dali to more biti razlog i dali more go stetit stabilnosti? Naručija sam 8pin na 2x 4pin kabel sto ce mi doci sljedeći tjedan pa cu moci spojiti.
Iako ovu vijest znam vec više od tjedan dana pošto sam istraživao ploče na službenim stranicama gdje su vec naveli te informacije za podršku frekvencije DDR5
MSI AM5 Motherboards Now Support Faster DDR5 Memory With AGESA 1.0.0.7c BIOS, Up To 8000 MT/s
Uglavnom MSI B650 Edge Wifi + 7800X3D + 32GB DDR5 7200C34 Hynix A die pa da vidimo kako musa dere jarca protiv novih intela
Ps.
Sa Asusom i AMD je grdi raskol od one hajke sa SOC naponom i zapaljenim procesorima i pločama, jos uvijek nema BIOS-a za DDR5 izbad 6400MHz, mislim zbog nacina na koji su se ponesli prema kupcima sa garancijom i ostalim ih i treba bojkotirat.
Bit će prije da će kod tebe jarac oderat musu kako je krenulo sa Starfieldom, a tko zna što nas sve čeka u budućnosti. Da sam na tvom mjestu neku memoriju ispod 8000 Mhz nebi ni gledao, memorija je sve (sutra ali malo sutra). Uz 7800X3D (u Starfieldu) ti neće pomoć ni 8000+ Mhz memorija, pa uzalud sve.
Argumentirano lijepo sa slikicama u prilogu.
koju plocu uzeti i rame uz 7600 CPU, komp ce biti namjenjen za igranje na FHD 120hz monitoru za pocetak. GPU isto neka od cca 200-300€ polovna a kasnije ce se to dvoje mijenjati.
Ako gledamo striktno 7600 tu možeš ići i na nešto jeftinije i slabije, tipa AsRock B650 PG Riptide jer je za AM5 AsRock odradio jako dobar posao. Tu je i MSI B650P Pro također dobra ploča. Iako mi Gigabyte nije previše drag zbog biosa, njega bi isto uzeo u obzir i tu gledao nešto od B650 chipseta. Asus je zabrljao motku, i službeno ne izdaju biose za memoriju dovoljno brzo kao MSI ili neki drugi proizvođači, ali računaj da Asus ok stoji što se tiče jedne Asus Tuf B650 Plus Wifi ili Asus Strix B650E-F ploče, doći će i oni polako na na svoje.
Moj bi dakle poredak bio ovako što se tice AM5 ploča: MSI, AsRock, Gigabyte, Asus. Evo i detaljniji test od HU-a pa si pogledaj.
Test B650 MBO
Što se tiče memorije ne znam da li bi riskirao sa Kingstonom ili Corsairom (prije bi riskirao sa Kingstonom nego Corsairom), ali sa G-Skillom, sigurno bi. Dakle od mene preporuka GSkill TridentZ Neo, GSkill TridentZ5, GSkill FlareX, Kingston Fury Renegade, itd itd.
Gskill1 Gskill2 Kingston1