Prijenosna računala

Ugradnja baterije jačeg kapaciteta u laptop

Danchas sub 5.2.2022 10:03

Pozdrav, forumaši! Imam jednu nedoumicu oko promjene baterije u laptopu pa molim iskusnije za pomoć. 

 

Imam Lenovo Ideapad 330s-15IKB na kojem baterija pokazuje znakove korištenja (kapacitet reduciran oko 20-25%) te sam razmišljao o njenoj promjeni. Stvar je u tome da je originalna baterija slaba (2-cell 30Wh 7.4V) i njome sam nezadovoljan odkad sam kupio laptop prije 4 godine. Za sve moje ostale potrebe laptop je i više nego dobar, ali baterija traje max 3h normalnog korištenja (kad je bio nov trajala je 3.5-4h). Googlajući sam saznao da taj model laptopa dolazi s dvije verzije baterije - jedna je ova moja slabija, a druga je jača, 3-cell 54.2Wh 11.25V. Naravno, kad sam kupovao laptop to nisam znao, niti to igdje piše na specifikacijama. Baterije od 30Wh i 52Wh izgledaju identično, a većina stranica na netu nudi samo te "jače" zamjenske baterije. Na službenim Lenovo stranicama mogu se naći također oba modela.

 

Moje je pitanje sljedeće - mogu li ja zamijeniti svoju bateriju tim"jačim" modelom? Na službenim Lenovo stranicama piše da je jača verzija baterije kompatibilna s mojim uređajem. Ono što me ipak brine je veći napon (11.25V umjesto 7.4V). Ne želim si "spržiti" laptop pa me zanima je li to problem? Kontaktirao sam službeni Lenovo servis i oni mi nude zamjenu baterije istim modelom kakav imam i ja u laptopu (i to bi, naravno, naplatili petinu cijene laptopa) uz poruku da ostale baterije nisu dobavljive, a na službeni Lenovo mail mi nitko ne odgovara. Našao sam nekoliko stranica koje nude zamjenske baterije i cijene su, naravno, osjetno manje. Mogu sam otvoriti laptop i zamijeniti bateriju, to nije problem, i vrlo bih si rado povećao autonomiju laptopa jer ovako uvijek moram imati struju u blizini.

 

Dakle, je li sigurno instalirati bateriju s većim kapacitetom i voltažom, ili da se ipak držim modela koji se nalazi u računalu? Hvala unaprijed!