Prijenosna računala

Prijenosni SSD kao glavni?

tigerija sub 28.10.2023 08:40

Koje su mane?

 

Znaci glavne stvari bi bile na prijenosnom SSDu koji se ukopca u laptop.

Programi za grafiku (ajmo reci photoshop na primjer).

Prenosio bi SSD, portable.

 

Na internom bi bio windows i nebitne stvari.

Valentin17 sub 28.10.2023 08:45
tigerija kaže...

Na internom bi bio windows i nebitne stvari.

Tu si ograničen na brzinu USB utora, tako da to nema smisla jer će sve raditi usporeno.

Drugi problem može biti kad sljedeći put ukopčaš SSD u laptop, da mu sustav dodjeli drugo slovo, onda nećeš više moći pokrenuti taj Photoshop dok ne promjeniš slovo na ono koje mora bit.

Nije to pouzdano tako da ne bih preporučio nikako.

ihush sub 28.10.2023 10:45

-teoretski-tehnički je ok 'ali'..

-prvo, nema smisla za appse koji se instaliraju, jer tad mora čitavo vrijeme vanjski disk biti priključen, zato se koristi interni. + zaštita.

-drugo, spomenuto u postu između, slovo-path diska koji win dodjeli automatikom na prvo slobodno.. ako se želi tako koristiti treba prije installa apps promijeniti 'na fixno' tj neko drugo slovo, ne prvo koje je dodjelila automatika, npr slovo 'R:' kao 'radni'.. tad će svaki put dobiti isto 'rezervirano' slovo (osim ako to isto napraviš za dva-više uređaja.. tad opet problem duplića koji ne radi dok ne izmjeniš..).

-treće, logika-smisao ili kad kažeš 'glavne stvari'.. što su kome 'glavne stvari'? glavni su podatci-dokumenti u poslu, ne apps, ne računalo-os. .. kao i to da os+appsi zauzmu neko mjesto-kapacitet koji traže i to je to... ne treba im više mjesta osim za rad sysa kao tempovi tj to može biti na npr 200gb disku dok podatci mogu rasti, biti daleko veći, ovisno što se radi, baze, slike, video.. i to može zauzeti daleko više nego što traži os i apps, kao i npr backup koji jednako ide na drugi-dodatni disk.. + evolucijom je obično u računalu manji disk recimo 250gb, dok tijekom korištenja kupiš novi-veći-jeftiniji vanjski čisto rastom ponude i razvojem npr 1-2tb.. koji prije nije bio dostupan kao i to da će 'sutra' možda u ponudi biti neki od 100tb za siću.. dok ovisno o standardu-dimenzijama možda ne možeš spojiti veći-novi medij-disk u samo računalo, npr m2-nvme.. ili što kad dođe sata4, već došao usb4 ili m2 postane m3.. tj ono što vidimo u proteklim godinama-promjenama pri čemu i stara računala imaju usb port pa je sve nekako dostupno-moguće preko njega spojiti + razlika laptop-destkop i time ograničeno-onemogućeno dodavanje internih komponenti-diskova-kontrolera dok ako ima npr optički cd-dvd može se iskoristiti port-rupa-priključak za adapter-ladicu koja je daleko praktičnija i potrebnija od optičkog-cd uređaja danas upravo iz tih razloga i to je vrlo vjerojatan scenarij kako ćeš koristiti .. no tad je to interni disk..

 

-sam usb3 (3.1-3.2-4.0) je dovoljno brz, brži od sata3-600 za rad, tako da u odnosu na stare-klasične diskove hdd-ssd usb može biti brži, skoro do brzine m2-nvme dok je sam disk (točnije drive-storage-medij) možda isti-identičan tj razlika je samo u kontroleru na koji se spaja i to je tad dvostruka konverzija-lanac.. tj m2 je direktno na pciex port, sata je kontroler ograničen brzinom-standardom kao što svaki ima drugačiji priključak upravo da bi se razlikovalo tj spojilo na odgovarajući.. laptop i većina računala (novije) imaju jedan m2 port.. jači-skuplji imaju 2-3.. na desktopu nije problem dodatni kontroler-priključak kao ni fizičko mjesto ili napajanje za uređaj-disk, dok u laptopu sve to ograničava sam laptop fizički tj postojećim mjestom za neki uređaj .. koji na starijem nije postojao itd.

-brzina na usb-3 nije problem, no problem može biti zaštita-licenca, jer to je remowable medij (ima takvu oznaku-id..)  i to apps ako želi može vidjeti, ne dozvoliti install i sl. + disk bi morao biti stalno spojen jer ako je neka apps na njemu os traži path-link.. tj za soft koji nema neku 'jaču' zaštitu to radi, no za adobe je najvažnije da zaštiti svoj interes i tu je zato moguć problem tj da se brzo 'pokvari' .. + obično se u ovakvoj kombinaciji 'podrazumijeva' pirat verzija s crackom.. tj obično je upravo to razlog želje držanja na dodatnom-vanjskom disku a pandan tog je zaštita proizvođača koja to želi spriječiti i ako danas radi možda sutra neće itd.. a tako se ne može raditi i tad odustaneš od takve ideje, prilagodiš.. 

dabar_solta_V2 sub 28.10.2023 14:01

windowsi(10,11 neznam za 7) se nedaju instalirat na usb, da ustekas u m2 instaliras i prebacis u usb case mislim da je moguce al treba radit neke kombinacije s disk id ili kako vec ali upitno je bili radilo.

ubuntu trenutni koji koristim sam više puta prebaciva s diska na disk i jedno vrime je radia s ugreen m2 usb 3.1 ili 3.0 eksternog case-a, cak sam boota sa razlicitih kompova bez problema, i ista instalacija evo danas na internom m2 još uvjek radi. mozda mozes zeznut mikrosoft pa imat u virtualnoj masini windows s host linuksima pa moš premještat di te volja i kako te volja s puno manje problema.

 

sleep/hibernacija je problem zavisi do maticne i sta radi s usbovima kad je komp na sleep-u, treba imat dobar kabel za ful brzine iako radi i na usb 2.0. par puta mi se dogodilo da sam ima io greške dok nisam stavi bolji kabel.


sta se tice maks read/write brzina s obzirom na pcie 3.0 ssd u tom eksternom case-u mislim da su bile zakucane u 2 gigabajta po sekundi ali davno sam to mjeri pa se mozda krivo sjecam.

ihush sub 28.10.2023 15:32
dabar_solta_V2 kaže...

windowsi(10,11 neznam za 7) se nedaju instalirat na usb, ..

 -može, radi, kao što postoji i win2go.. (kojeg ms iz svojih razloga ubija..) dok problem može biti s tipom licence tj interes ms-a, os može sve.. dok linux za konkretnu potrebu nema smisla (adobe i sl.).. a jedina bitna razlika (u mogućnosti boota-rada s izmjenjivog medija) je u licenci-interesu vlasnika tj linux-ubuntu i sl. nema razloga to onemogućiti-otežati, dok ms ima.. komercijala i sl. dok ent licenca može ali nije za juzere itd.

 

-inače, to je 'zvjerska' stvar, mogućnost, praktički je 'računalo' u mediju, tj neovisno o hostu-računalu-fizički, dok od w8 nema problema kod promjene hw-a za razliku od xp-w7 koji to ne dozvoljava (npr disk kontroler, opet primarno zaštita-interes, ne mogućnost ili problem osu). .. no istovremeno je realno sporedno za 'normalne' korisnike, radna računala.. tj pravi benefit je u tome da se tad ne ovisi o hw-u, kvaru-promjeni, ubodeš-radi, tj soft odvojen od hw-a dok tek za prvo paljenje na nekom hw treba učitati nedostajuće-nove drivere da bi se hw optimalno koristio kao gpu-fičeri vs generic vga mod s osnovnim-naprednim funkcijama i sl. .. bilo bi zgodno no ispadne nezgodno jer ms to opstruira dok je u prelazu s win8 to bilo lako-dostupno juzerima (pri čemu su w8-10-11 'isti' win..). Enterprise juzer s odgovarajućom licencom u firmi nema takvu potrebu tj ima možda admin, ne običan djelatnik-većina-ostali.. pa to u većim firmama ne koriste, dok kućni juzer do sad realno nije imao takvu potrebu tj nije ni imao više različitih-istih računala.. tj za domaće potrebe se takve stvari kemijaju praktički samo zbog pirata-licenci, skrivanja.. nečeg što se ne želi da netko vidi ili ima pristup.. pri čemu većina juzera-potreba na poslu ili kući nije iz te jamesbond klase i tad im to kao petljanje-gnjavaža (ili skupa licenca) ne treba, mada bi 'bilo zgodno' :) ..