Prijenosna računala

Nadogradnja RAM i SATA SSD

Dragy sri 25.10.2023 01:28

Pozdrav ekipa!

 

Naime imam dilemu oko kupnje RAM memorije.

 

 

Pošto imam Lenovo Legion Y540 laptop sa trenutnih 2x 8GB 2666MHZ CL19 i HDD od 5400 RPM, mislio sam to zamijeniti sa sljedećim:

 

RAM - KINGSTON Fury Impact KF432S20IBK2/32 (2x 16GB)

SATA SSD - SSD 1TB SAMSUNG 870 EVO, MZ-77E1T0B/EU

 

 

Za SATA SSD sam istražio i prema dimenzijama bi trebao odgovarati u zamjeni postojećeg HDD-a. Mislio sam se između Samsung 870 Evo ili Crucial MX500, ali više manje koliko vidim je to slično.

 

Što se nadogradnje RAM memorije tiče, prema onome što sam istražio, moj laptop podržava do 2666 MHZ DDR4, ali vidio sam npr. ako stavim RAM memoriju od 3200 MHZ downgrejdat će se na 2666 MHZ, sad ne znam jeli bi tu trebalo biti nekih problema? Nova RAM memorija je CL 20 a moja trenutna je CL 19, ako to uopće što i znači.

 

Također moram naglasiti da NISAM na najnovijoj verziji BIOS-a iz razloga što mi trenutna, malo starija verzija BIOS-a puno bolje termalne perfomanse ima, jer mi procesor I7-9750H kad igram bude kao pećnica (95c) sa najnovijim BIOS-om, dok je sa trenutnim max do 85c.

 

E sad, dilema mi je u tome što u ni jednom shopu ne mogu pronaći takozvani ''kit'' RAM memorije a da je 2x 16GB 2666 MHZ. Jedini kit od 2x 16GB koji sam pronašao ima frekvenciju od 3200 MHZ.

Svi ostali stickovi RAMA u shopovima dolaze pojedinačno, a sad ne znam dali će značiti nešto ako uzmem 1x stick 16GB i drugi stick 1x 16GB od istog proizvođača i uparim ih skupa? Hoće li mi raditi takozvani dual channel i općenito hoće li biti kakvih problema?

 

Slike od trenutne RAM memorije prilažem u postu.

 

 

Hvala na pomoći.

ihush sri 25.10.2023 09:23

-teoretski.. bilo koji ram i kombinacija-par će raditi, ali uvjek se preporuča identičan-kit-par, dok parovi zapravo ne postoje tj to je ista memorija kao i pojedinačna iz serije, samo upakirana u par tj važne su specifikacije i to je identična serija-model.. (ne samo brand ili kapacitet što je ekšli najmanje važno, dok sasvim različiti moduli mogu najnormalnije raditi tj vrlo malo slučajeva je kad ne radi).

-sasvim nešto drugo je da ram odgovara specifikacijama koje mbo-bios podržava-prepozna, kao kapacitet koji se dobije brojem čipova na modulu dok se razlikuju po 'gustoći' tj pojedini čip većeg kapaciteta ne mora biti podržan-prepoznat i veća šansa za starije računalo-bios je da će prepoznati 'stariji' modul manje gustoće (većeg broja fizičkih čipova na modulu).

-ram neovisno o deklariranoj max brzini automatikom radi na podržanim brzinama + ovisno o paru (prva zajednička niža brzina), vidi ostale brzine u tablici ram-clockova posebno ras-cas-timinge tj ono što kažeš za 2666-19 je 99% iidentično za 3200-20.. tj to je moguće ista-identična memorija s razvojem proizvodnje realno iste 'stvarne' brzine koja ne ovisi samo o clocku nego i cas-ovima tj to je recipročna vrijednost-pauza čekanja dok obje daju brzinu (manji cas=brži).

-diskovi hdd-ssd.. svi ssdovi stanu na mjesto hdda, tj stariji hdd su debljine 9mm, noviji-tanji 7mm.. u šire mjesto može ići tanji disk, obrnuto ne može dok ssd nema problem 'debljine' jer ne ovisi o npr motoru-akutatoru, obrnuto uz ssd se ponekad dobije okvir-pločica +2mm koja služi da ssd čvrsto stoji na širem mjestu. za ssd baš nikakvog problema ne može biti što se tiče kompatibilnosti-dimenzija.

 

-ali, problema ćeš možda imati, npr licenca (20h2??) .. jer ms ima svoje interese, dok za bios-proizvođač imaš neobičan naziv (invalid?).

-kao i pitanje za verziju biosa, tj o biosu ovisi što će prepoznati od rama, ako nema fixanja bugova to je praktički jedina izmjena-ažuriranje na laptopu i možda ćeš morati na noviju verziju ako postojeća ne podržava ram module (jer upravo to u radu-razvoju jednog proizvoda vremenom dođe na tržište, veći-gušći modul memorije.. sve ovisi o biosu jer to je laptop, ne desktop-komponenta koja 'mora' raditi s drugim dijelovima).

 

-važno za ram, 99% će raditi bilo koja kombinacija ali ovisi o biosu, klasično se koristi posljednja dostupna verzija + pročitati changelog po verzijama kako je bios izlazio da bi se vidjele promjene (ako postoji). da bi ram radio na laptopu to mora biti deklarirano-navedeno.. ako nije možda ne radi jer ovisi o biosu mada je tehnički sve ok. .. čitati oznake, važne, slova, L i napon .. to je važno, clock najmanje ili 'kit-par' koji ne postoji.

-veći problem može biti paljenje win, zaštita-interesi-licenca.. +sec.boot i tpm.. možda ćeš morati clean install.