Prijenosna računala

Lenovo ideapad 1 smece laptop

exer1234 uto 1.8.2023 21:14

Dakle obitelj dobila neki laptop lenovo ideapad 1 14ada05

od A1 za produzivanje ugovora

laptop je puz,,,, laptop iz 2010 je duplo brzi od ovog

probao nove windows i 10 i 11, ne pomaze nista

unutri je sve mobile, dakle ne mozes prosiriti ni ram niti ista

specs su:

amd 3020e vega 3
4gb ddr3 i od toga 512 grafa
ssd 60gb

Da li ima ikakve pomoci za ovo smece? cisto da bude upotrebljiv za osnovnu upotrebu? znaci otvorimn browser, ucitava 100 godina

Vavoom uto 1.8.2023 21:27
exer1234 kaže...

Dakle obitelj dobila neki laptop lenovo ideapad 1 14ada05, laptop iz 2010 je duplo brzi od ovog

probao nove windows i 10 i 11, ne pomaze nista

unutri je sve mobile, dakle ne mozes prosiriti ni ram niti ista

specs su:

amd 3020e vega 3
4gb ddr3 i od toga 512 grafa
ssd 60gb

 

Možda ima odvojiv HDD/SSD, pa ga probaj zamijeniti za neki SSD s većim kapacitetom (moja preporuka neki WD, ali s bilo kojim nećeš pogriješiti), jer zna se da SSD ubrzava i najslabije PC-eve/lapove 

 

Inače, ak negdje griješim, nek me ispravi 

 

Probaj instalirati na njega neku stariju verziju Windowsa (npr. 10-ku build 1507 - zapravo originalni) ili pak Linux (čujem da najbolje radi na slabijim procovima), ali čudno mi je da novi lap sa novim procom je neupotrebljiv ni za što 

Damir22 uto 1.8.2023 21:56

Minx linux ili slicno....

Doduse, ako se mozes naviknuti na linux. Ako ne gledaj si neku "lite" verziju windowsa, ima onaj atlasOs, imas i phoenix instalacije...

Atlas recimo odlicno radi na prastarim komopjuterima, cesto jos i sa ddr2 ramom, 2gb i slicno. Ali, toliko je stripan od svega da je u nekim slucajevima funkcionalnost upitna, pa sve ustvari ovisi za cega bi koristio taj laptop.

Brki1994 sri 2.8.2023 07:40
exer1234 kaže...

Dakle obitelj dobila neki laptop lenovo ideapad 1 14ada05

od A1 za produzivanje ugovora

laptop je puz,,,, laptop iz 2010 je duplo brzi od ovog

probao nove windows i 10 i 11, ne pomaze nista

unutri je sve mobile, dakle ne mozes prosiriti ni ram niti ista

specs su:

amd 3020e vega 3
4gb ddr3 i od toga 512 grafa
ssd 60gb

Da li ima ikakve pomoci za ovo smece? cisto da bude upotrebljiv za osnovnu upotrebu? znaci otvorimn browser, ucitava 100 godina

 

Koliko vidim, laptop dolazi s eMMC flash memorijom, a ne SSD diskom. eMMC je okej za bazične entry level laptope koji služe za surfanje, ali za sve više od toga biti će presporo. Ako možeš ubaciti u laptop jedan jeftini 128 GB SATA SSD i možda ubaciti još 4 gb RAM-a (isto jeftino), trebao bi sustav prodisati i malo protegnuti noge.

 

Moji imaju sličan laptop (iz 2018.g. sa dvojzegrenim celerenom) te je s HDD bio neupotrebljiv. SSD je ubrzao sustav i to drastično. Imaj na umu da se radi o komponenatama koje su izuzetno spore. Svima uvijek preporučim da kod laptopa gledaju minimalno i3 ili ryzen 3 kao procesore. Osjeti se ta razlika između njih i procesora koji su klasa ispod.

dax-lax sri 2.8.2023 07:51

Nema tu nadogradnje. Zalemljen kompletan ram, nema dodatnih utora.
Cpu je klokan na 1.2GHz.
Već je gore puknut okljaštrani win 10 home S u osnovi.

Možeš probati ubaciti 10tiny. Ta će verzija vjerojatno funkcionirati ok. Ako ne, nema do linuxa za takav krameraj.
Zabranio bi da se nešto takvo uopće razvija, a gdje pak prodaje.

Brki1994 sri 2.8.2023 07:56
dax-lax kaže...
Nema tu nadogradnje. Zalemljen kompletan ram, nema dodatnih utora.
Cpu je klokan na 1.2GHz.
Već je gore puknut okljaštrani win 10 home S u osnovi.

Možeš probati ubaciti 10tiny. Ta će verzija vjerojatno funkcionirati ok. Ako ne, nema do linuxa za takav krameraj.
Zabranio bi da se nešto takvo uopće razvija, a gdje pak prodaje.

 

Prodaje se jer ljudi (posebice oni koji neznaju) vide laptop kao "poklon" uz neku ponudu ili za malu lovu i onda se upecaju. Tako ih se lako uvali ljudima.

ihush sri 2.8.2023 13:14

-to je ekšli više tablet-subnotebook nego (normalan-klasičan) laptop kao klasa-kategorija ... + u jeftinijim-slabijim klasama je često fixno-zalemljeno ram, bez dodatnih mogućnosti proširenja, tako da to nije opcija.

... jedino što ima je m2-utor za nvme drive i to može dosta pomoći jer je emmc-flash memorija izuzetno spora u odnosu na klasične diskove-ssd-nvme (nije to ssd..).

-dodatni problem sporosti je nedovoljno ram-a i tad je soft-os prisiljen dodatno koristiti drive (disk-storage, kao emmc) kao swap što dodatno uspori sve neovisno o tome što cpu-gpu mogu odraditi, jer sve ovisi o ramu i sve je na disku koji se konstanto mora koristiti tj direktno postanu usko grlo u prometu.. u tome bi m2 disk pomogao, možda do očekivanih performansi (usporedivo s normalnim računalima te klase-cpu-gpu-ram..).

+ današnji osevi, neovisno koji, tj isto-slično, nije problem os niti njegovi zahtijevi nego appsi, tj ono što se koristi a to je npr browser-player-igra-office.. oni su ti koji traže, ne os i njihove potrebe treba zadovoljiti pri čemu je 4gb minimum već godinama umanjen za sheranje s gpu i sporim diskom koji kompenzira nedostatak rama..

-tj umjesto 'normalnih' oseva za desktop-laptop (normalna računala) ovo treba gledati kao mobitel-tablet klasu-namjenu a tad i izbor osa-appsa.. tj treba neki mobilni os, kao android, chromeos i sl. i radit će kao što radi mob-tablet jer su u osnovi isti-slični kao emmc ..

+napraviti reda, tj isključiti nepotrebne appse koji se često defaultno pokreću automatski, troše nedovoljne resurse kao ram..

-linux.. može i ne mora pomoći, tj juzer tad mora biti svjestan ograničenja HWa kojeg ima na raspolaganju kao količinu rama i emmc, nije linux-distra čarobni štapić, tj potrošnja osa kao footprint je zanemariva u odnosu na appse koji bahato traže-troše kao browseri koji pod minimum već godinama traže 2gb.. praktički ništa drugo na takvom računalu ne smije biti aktivno i to s jednim-manjim brojem tabova.. sve ostalo traži više rama kojeg nema.

 

-light distra kao xlde.. xubuntu, nije riješenje, tj može biti u dijelu da će os biti minimalan, no kad se pokrene apps-browser tad on troši-traži.. i os tu ne može ništa, nije to čarobni štapić, dok je zauzeće osa-footprint samo razlika koliko koja distra-os zauzme za sebe recimo između 250-500mb do 1gb.. tj to je samo razlika 'veličine' koja ostaje za ostalo-appse.

-ako radi dobro, tad je već godinama kao suprotni-paradox, bolji izbor kde-kubuntu-plasma distre za multimediju-surfanje.. jer napredniji gui koji traži hw-resurse kao gpu kad to ima tad koristi, ubrzava-olakšava, ne mora sve cpu i pogotovo su takva računala tad jednostavno bolja s 'težom' distrom, tj linux je isti ispod haube dok se za gui-frontend tad koristi kde-plasma koja kroz gpu rasterećuje cpu koji tad može odratiti ostale taskove, bez tog kao korištenja akceleracije je sve sporo i sve mora cpu dok danas svi browseri za primjer imaju gpu-akceleraciju .. (uz dodatni problem da u ovom slučaju to nije zasebna gpu sa svojim ramom nego korisit dio postojećeg, krade osd sysa, ..).

-win... uz nešto bloata kojeg treba ubiti-isključiti postane ok, no problem su i dalje appsi, antivirus, update.. a pogotovo kad dođe veći update-upgrade na 64gb emmc-a, što ubije sve, nema dovoljno mjesta + radi satima jer je sporo u odnosu na ssd-nvme na slabom hw-cpu bez dovoljno viška rama.. praktički neupotrebljivo a to znači da za juzera koji ne zna kako tad upgreadati jednostavno win nije opcija tj radit će recimo pola godine i tad h2-problem koji će doći u 10-tom mjesecu .. linux distra nema takav problem no sve se mora ažurirati-nadograđivati tj surfanje-internet i browseri ne dozvoljavaju drugačije .. rade to sami za sebe kao chrome.

 

-najmanji problem je sam os, no os nije sam sebi svrha.. u ovom slučaju juzer ne može birati (slobodno) os nego nešto što bi bilo sukladno mogućnostima uređaja koji je preslab u odnosu na normalne uređaje i današnje zahtijeve .. jedino što bi pomoglo (osjetnije) je m2-nvme i ne koristiti emmc jer je malog kapaciteta za današnje oseve+rad i spor, dok bi na nvme i swap lakše nadoknadio nedostatak rama no i dalje ostaje bolji način ograničeno koristiti po jednu apps a ako je to browser ne sa sto tabova i sl. .. kao slab auto, ne stišće se gas, neće.. prilagoditi se mogućnostima ili imati čarobni štapić no to nije linux ili os..

 

-obrnuti primjer, bez interneta-ažuriranja.. da je to neko računalo za neki konkretan posao u firmi-kući, npr za cnc stroj, tad bi kao os mogao i recimo xp ili w7, starije distre i sl. i tad bi takvo računalo s tom kategorijom softa radilo zadovoljavajuće, tj u to doba su appsi tražili manje resursa, tj bilo bi dovoljno za rad starog officea, osa, browsera.. no browser bi bio beskoristan, playeri ne bi znali s h265 itd.. i tad je za surfanje i sl potrebe takvo računalo beskorisno tj os-soft iz tog vremena prije recimo desetljeća.. dok recimo stari acad-office-photoshop od prije 10god mogu normalno raditi unutar tih resursa. Nema surfanja, interneta, meila, medijskih playanja.. tj obrnuto od recimo današnjeg mobitela koji to može jer je jači i ima odgovarajući čip za akceleraciju kao i odgovarajući os tj appse jer opet, nije stvar u osu, os je samo layer-poveznica prema appsu koja se koristi i kojoj os da raspoložive resurse no ne može stvoriti ono čeg nema dok mobitel ima recimo h265 dekoder i lako može surfati i gledati filmić..

 

-realno, taj 'laptop' je slabiji od današnjeg mobitela, klasa tablet.. i prema tome treba prilagoditi očekivanja-taskove, os-appse koje se želi koristiti, prije recimo +5god je bio upotrebljiv no u međuvremenu je bahatost-zahtijevi appsa kao browsera otišlo na više. Zato nije odgovor xubuntu i slične light distre tj zanemariva razlika jer na kraju za surfanje koriste brwoser kao chrome.. dok više dobiju tad korištenjem modificiranog chromea kao light verzije dok čitav biz pomalo gura u browser-os koji će u nekom vremenu eliminirati os.. browser je problem, izbor, koji treba riješiti (jer je to željena namjena, surfanje..).

Marko :D sri 2.8.2023 15:48
Brki1994 kaže...
dax-lax kaže...
Nema tu nadogradnje. Zalemljen kompletan ram, nema dodatnih utora.
Cpu je klokan na 1.2GHz.
Već je gore puknut okljaštrani win 10 home S u osnovi.

Možeš probati ubaciti 10tiny. Ta će verzija vjerojatno funkcionirati ok. Ako ne, nema do linuxa za takav krameraj.
Zabranio bi da se nešto takvo uopće razvija, a gdje pak prodaje.

 

Prodaje se jer ljudi (posebice oni koji neznaju) vide laptop kao "poklon" uz neku ponudu ili za malu lovu i onda se upecaju. Tako ih se lako uvali ljudima.

Kad vam god operater ponudi nešto na poklon kod produženja ugovora, neki mobitel/tablet/laptop/pametni sat, imajte na umu da se radi o e-wasteu. Te su stvari teško iskoristive, a operateri ih daju ljudima na poklon čisto da se riješe zaliha jer to na drugačiji način ne mogu prodati. Da im je stalo do darivanja korisnika, poklonili bi bar neki mid range mobitel/tablet/laptop/pametni sat, a ne neki low end na kojemu i osnovne funkcije štekaju.

 

Upitajte se zašto nikada nikome na poklon ne daju neki Samsung jači model, jači laptop, Huawei pametni sat, GoPro kameru. To je ipak kvalitetna i skupa roba koju sigurno neće nikome pokloniti ili dati popust na kupovinu. 😉

 

Zato svaki puta kada vam pokušaju uvaljati nešto, ljubazno odbijte i pitajte možete li dobiti radije popust na uslugu. Ako ne, opet dobro, bar nemate smeće doma s kojim ne možete ništa. Ako kojim slučajem dobijete popust, još ste u plusu jer taj popust vrijedi više nego uređaj koji bi vam dali "na poklon".

picajzla0707 sri 2.8.2023 19:45

Zadnji put kad je bilo išta vrijedno pažnje, dobio sam samsung s5 mini za '1 kunu' kod zele2. Obzirom da sam ionako plaćao pretplatu, to mi je bilo super, a mob sam koristi 5+ godina.
Samo to je bilo daaaavno davno, sad već godinama plaćam dvije najjače pretplate i šturac od akcija

pqweasdyxc sri 2.8.2023 20:09

Imam rezervni macbook air s 2012. s 4 gb rama i 2c/4t procesorom koji radi ok s Linuxom. Nije baš da sve leti, ali radi ok. Pogotovo ako se stavi neka distra s Mate, Xfce i sl DE. Možeš probati Linux Mint Xfce. 

 

 

Marko :D sri 2.8.2023 20:38
picajzla0707 kaže...
Zadnji put kad je bilo išta vrijedno pažnje, dobio sam samsung s5 mini za '1 kunu' kod zele2. Obzirom da sam ionako plaćao pretplatu, to mi je bilo super, a mob sam koristi 5+ godina.
Samo to je bilo daaaavno davno, sad već godinama plaćam dvije najjače pretplate i šturac od akcija

Prave akcije i popusti korisnicima kod produženja ugovora, nestali su još 2018. godine. Sada dobiješ mizeran popust, da ti se jednostavno ne isplati ugovorno vezat. Imao sam popust na tarifu u Telemachu jer imamo povezane brojeve. Sada ga više nemam i plaćam kao da imam jedan broj jer nemam ugovornu obvezu. Do 12. mjeseca se ne planiram vezat ugovorom, plaćam toliko koliko tarifa je, pa ću vidjet što se nudi u 12. mjesecu, ne nužno od mobitela, ali od tableta, satova ili gadgeta. Još samo četiri mjeseca.

picajzla0707 sri 2.8.2023 22:17

Pa ne vežem se niti ja, već godinama. Mob sam novi uzeo nedavno u amazonu - pixel 6a i miran sam opet godinama.
Jedino ako budu imali dobru ponudu moba, da zamijenim kćerkin, ona ih 'troši' redovno. Samo, ne nadam se previše.
Treba mi flat tarifa za kćerku i mene, pa to i plaćam, a ako bude povoljnije ili zgodnije zbog manje ograničenja, makar i malo skuplje, prebacit ću se u tcom

millennial čet 3.8.2023 20:29
exer1234 kaže...

Dakle obitelj dobila neki laptop lenovo ideapad 1 14ada05

od A1 za produzivanje ugovora

laptop je puz,,,, laptop iz 2010 je duplo brzi od ovog

probao nove windows i 10 i 11, ne pomaze nista

unutri je sve mobile, dakle ne mozes prosiriti ni ram niti ista

specs su:

amd 3020e vega 3
4gb ddr3 i od toga 512 grafa
ssd 60gb

Da li ima ikakve pomoci za ovo smece? cisto da bude upotrebljiv za osnovnu upotrebu? znaci otvorimn browser, ucitava 100 godina

 2/2 CPU i 4GB rama nije nikakva sreća i još nema pravi SSD, ali opet ne bi trebao raditi tako sporo i jadno. ovo bi trebalo biti ok za malo surfati u par tabova, napisati nešto u wordu, pogledati mail. ako je toliko spor reklamiraj ga. radio sam na sličnim laptopima i još uvijek se da ovo što sam nabrojao. neće browser otvoriti u sekundu, ali par sekunda mu je dosta. može se i kakav fhd film pogledati.

 

bubni sliku task manager performance da vidimo opterećenje kad pokreneš browser. tu se vidi što ga guši.

millennial pet 4.8.2023 00:09
exer1234 kaže...

gusi ga cpu koji je na 100% non stop, evo kad sam uslikao ovu sliku, samo mi je bug forium bio otvoren u tabu, i frisko sam restartao windows...

 

 

https://ibb.co/B4PmWYY

 to bi bio ovaj model, tu je više opcija tvoj je vjerojatno ovaj najslabiji

https://psref.lenovo.com/syspool/Sys/PDF/IdeaPad/IdeaPad_1_14ADA05/IdeaPad_1_14ADA05_Spec.pdf

 

bez obzira što je to slabašan laptop morao bi raditi ok za browsanje.

evo ti i nekakav benchmark, vidi se da ipak ide

https://www.youtube.com/watch?v=tYbz7peoE-8

 

daj pukni još sliku procesa, isto task manager pa processes pa sortiraj po CPU usage da vidimo što to točno tjera proc na 100%.

 

jesi li probao drugi browser? ista situacija?

 

probaj ući u bios pa vidi što ima od opcija, mislim da možeš slobodno smanjiti memoriju za iGPU na 256MB. možda se može podesiti TDP, vidi.

exer1234 sub 5.8.2023 14:04

ma sve je ok, browser je jedini koji uzima procese za ram i cpu.. nekad radi ok, nekad je spor, ne znam o cemu ovisi

 

htio sam ga ponijeti u de da ga koristim za posao, al isplativije mi je uzeti neki normalan laptop za 300e, sigurno je puno brzi :D