Hardwhelper!!! pet 2.1.2015 20:27

Da, HDD se zamijeniti ili kombinirati sa SSD-om, velicina diska kod laptopa je standard 2.5'...

Pri kupnji jedino vodi racunILa o generaciji SATA kontrolera odnosno SSD-a (SATA2 ili SATA3).

Particija se može uz adekvatne alate prebaciti na SSD, ukoliko HDD ne prodajes mozes to uciniti kasnije uz uvijet da istu ne obrises!

 

EDIT: rastavljanjem laptopa i bilo kakvom izmjenim tvorničke konfiguracije krsis  a time i gubis garantne uvjete!

 

ihush pet 2.1.2015 20:32

diskovi moraju biti odgovarajućih dimenzija (standard) .. tako da je to 2.5" .. ali točno treba paziti i na to, jer DEBLJINA ne mora biti jednaka. SSD bi trebao doći s adapterom (neka guma..) za debljinu, tj neki notebookovi upravo zato da bi bili što tanji koriste SSD (koji uvjek može biti tanji od HDDa).

-provjeri debljinu, 7/9 mm i adapter. Uvjek stane, ali ako je utor za deblji disk, tad je klimavo (kontakt).

 

-disk je disk, sporedno dali je SSD, može ali ovisi koji alat, koji kapacitet.. često je ipak bolje napraviti clean install. Ovisi o modelu (cijeni) možeš dobiti alat za migraciju OSa. (recovery ovisi o korištenom alatu). Najgora situacija je ako se koristi EFI-GPT, tad je izbor kompatibilnih alata ograničen (nije problem OS, ali skrivene particije mogu biti problem, pa ostaneš bez recoveryja.. obrnuto, ako možeš kopirati rec. tad je to dovoljno i napraviš recovery na SSDu ali tad može problem biti veličina koja je definirana u skriptama..).

IVOX pet 2.1.2015 20:32
croatianchemist kaže...

pozdrav

 

Ako se kupi laptop sa hdd, da li se daj hdd može zamijeniti bilo kojim ssd ili se mora voditi računa o dimenzijama ssd-a?

dodatno, da li se može recovery particija sa hdd prebaciti na ssd?

 

 

hvala

 Trebas provjeriti velicinu diska, najcesce ako se radi o prijenosnom racunalu koristi se 2.5" format. Provjeri i sučelje koje se koristi, najcesce je SATA sucelje, ali na starijim laptopima mozes naici na PATA/IDE sucelje.

 

Desktop HDD-ovi su 3.5" i koriste SATA sucelje.

Laptop HDD-ovi su 2.5" i koriste SATA sucelje. 

Vecina SSD-ova je 2.5" i koriste SATA sucelje.

Neki laptopi koji koriste HDD i SSD zajedno, mogu koristiti mSATA sucelje za SSD, pa pazi!

 

Sve podatke mozes kopirati uz odgovarajuci software.

croatianchemist pet 2.1.2015 20:38

Hvala na odgovorima.

 

Možda se ne gubi garancija ako daš u ovlašteni servis da ti obave zamjenu hdd -> ssd ... 

 

Ako se već kupi lap sa org.win. onda mi šteta izgubiti tu licencu, zato mi zgodno da prebacim recovery particiju pa s nje instaliram org. win.

 

Ne znam dal bi se moglo i ovako: napravim clean install windowsa, stavim onu verziju koja je kupljena uz lap, pa samo tokom instalacije upišem SN koji bi trebao pisati negdje na lapu ili na nekom papiru?

 

Lp

IVOX pet 2.1.2015 20:45
croatianchemist kaže...

Hvala na odgovorima.

 

Možda se ne gubi garancija ako daš u ovlašteni servis da ti obave zamjenu hdd -> ssd ... 

 

Ako se već kupi lap sa org.win. onda mi šteta izgubiti tu licencu, zato mi zgodno da prebacim recovery particiju pa s nje instaliram org. win.

 

Ne znam dal bi se moglo i ovako: napravim clean install windowsa, stavim onu verziju koja je kupljena uz lap, pa samo tokom instalacije upišem SN koji bi trebao pisati negdje na lapu ili na nekom papiru?

 

Lp

 Ako je uz laptop dosao i originalan Windows OS onda imas naljepnicu ili nesto slicno na donjoj strani laptopa ili ispod baterije(ako se moze izvaditi). Moze biti i na nekom drugom mjestu... 

To bi radilo, naravno, licenca vrijedi za instalaciju vise puta, ali samo na jednom racunalu.

jzrile pet 2.1.2015 21:09

I još mala nadopuna. U novijim laptopima uz HDD 2.5" SATA može biti i M2 utor za disk cache ili SSD. Ja sam imao 16GB cache pa sam ga zamijenio s ovim:

 

http://www.alzashop.com/adata-premier-pro-sp900-128-gigabytes-d1940296.htm

 

Kod odabira treba voditi računa o velični, obično samo ovi manji (2242) stanu u laptop.

 

Tako da mi je ostao HDD od 1TB za podatke i SSD za sistem. Iz nekog razloga meni kloniranje nije uspjelo pa sam instalirao ispočetka ali naravno radi.

 

I još nešto, noviji laptopi imaju licencu za Win 8 "spremljenu" u nekom EPROMu ili nešto slično tako da nema naljepnice, instaliraš windowse i sami se aktiviraju.

 

IVOX pet 2.1.2015 21:18
croatianchemist kaže...

Onda samo pitanje garancije ostaje u zraku ... za samu ugradnju i windowse dakle nije problem..

 Pogledaj garantni list, sigurno pise sto smijes raditi da garancija ostane vazeca. Moguce je da mjenjanje HDD/SSD-a i eventualno RAM memorije ne poništava garanciju.

ihush pet 2.1.2015 22:07
croatianchemist kaže...

Onda samo pitanje garancije ostaje u zraku ... za samu ugradnju i windowse dakle nije problem..

-garancija nema veze s win/soft.

-otvor za pristup HDDu (i RAMu..) ne smije biti preljepljen naljepnicom (neki trgovci to stave, tad odluči dali se svađaš itd.. ako inzistiraju, tad ti moraju bez naplate ugraditi, garanciju daje proizvođač, ne trgovac...). To je pod garancijom predviđeno, naravno ako fizički oštetiš nestručnim rukovanjem to se ne prizna, ali nema razloga npr slomiti konektor. (jedino može biti pitanje koje šarafe koriste, dali imaš odgovarajući alat).

-key za win8 (predinstaliran-OEM) je u BIOSu (time i problemi s EFI-GPT za kloniranje ako nemaš odgovarajući alat).

-veći problem je reinstall skripta koja je napravljena i predviđa neku konkretnu veličinu HDDa npr 500GB, tad npr 120-SSD problem.. jer skripta kreira particije, ali to ovisi o skripti, to nije klasičan install. Kod nekih proizvođača imaš izradu seta DVDa (cca 4 kom) tad njih možeš koristiti ali problem skripte može ostati...

 

umjesto same zamjene, možda bolje rješenje, kupiti ladicu za hdd koja se ugrađuje umjesto optičkog diska, imaš oba dva, ne moraš brinuti o kopiranju recoveryja.. naravno tad bi (stari) HDD služio kao storage u toj ladici i po potrebi možeš zamijeniti optički.

bunkermax pon 12.1.2015 09:22
ihush kaže...

-garancija nema veze s win/soft.

 

 Softver ima veze sa garancijom.

 

Osobno sam dosad dvaput u karijeri izgubio garanciju. Ništa nije pomoglo, ni proizvođač, ni uvoznik, ni inspektorat....  Uglavnom, proizvod je kombinacija hardvera i softvera, i meni nisu priznali garanciju jer su tvrdili da sam stavio softver za kojega proizvođač nije testirao i optimizirao laptop....   Radilo se o predinstaliranim windowsima koje sam izbrisao, stavio linux, i crkla ploča....   

croatianchemist pon 12.1.2015 09:27

Imao sam laptop Asus N55SF koji je došao sa predinstaliranim windowsima. 

Nekoliko puta je bio u MR servisu, svaki put radi neispravne ploče.

I svaki put sam im ga slao sa kompletno obrisanim diskom, potpuno praznim.

Nikad nisu odbili garanciju.

Vratili su ga u tvorničko stanje i odradili dijagnostiku.

bunkermax pon 12.1.2015 10:01

Naravno. Drzava nam je neuređena i puno toga ovisi od slučaja do slučaja.  No generalno, garancija se može izgubiti zbog cackanja po vitalnom softveru isporucenom uz uređaj.   Kod mene se radilo o Samsung laptopu i alcatel mobitelu  ( custom rom sam stavio  ).

ihush pon 12.1.2015 12:42

-b.max, izvrćeš extreme.. soft može biti uzrok problema/kvara npr OC i pregrijavane, kao i rootanje time i razlog odbijanja garancije za HW. Uređaj ako dolazi čist tad nema veze s garanvcijom za SW, ako dolazi s OSom tad je samo taj OS ono za što proizvođač garantira da će raditi ispravno, sve ostalo se smatra korisničko nestručno rukovanje.. .(jednako, mogli su priznati garanciju, vjerojatno si im se zamjerio.. ili pogrešan pristup).

-ono što gore kažem, SW nije pokriven garancijom, appsi-podaci i sl. I to ovisi o brandu i seriji (cijeni) npr HPov tag u obliku y/y/y s doljnje strane, ti govori kolika je gar. za HW, SW, Bat. često je sw-y=0. OK?

Sad (prije pola god.) se u EU neke direktive upravo za rootanje mijenjaju.. garancija na HW ostaje..

Trgovac/servis može prihvatiti svaki kvar, jer teoretski on je pokriven, ali to ovisi o odnosu s proizvođačem, .. i dobroj volji.

 

Svako nestručno rukovanje može biti razlog odbijanja (sve što radiš sam kao korisnik, neovlađteni servis i sl, tad odgovornost preuzima ta osoba, ne proizvođač), čak (malo teže izvedivo) strujni udar/grom.. može biti odbijen za što je odgovorna elektra, nebi vjerovao ima jedan slučaj, elektra pokrila ali moraš biti jebeniigrač s kumovima...

bunkermax pon 12.1.2015 16:25

A eto,, bez obzira na sve, dobro je znati da postoje razni slučajevi priznavanja i nepriznavanja garancije.

U ovih 30-tak mojih radnih godina dobro sam upoznao većinu i servisa i uvoznika.

No situacija u HR je jako nesređena , i nema tu nekih sigurnih puteva glede teme.

Čak niti ne provodimo mnoge eu agende i pravila makar smo ih potpisali i kao prihvatili.

 

Ide li čovjek mjenjati disk u laptopu, šarafljenje je neminovno. 

90 % da ga niko nebu zezal zbog toga, ako nekaj krene po zlu.

No, uvjek ima 10 % šanse da naleti na spiku da je oštećena ona točkica boje na šarafima

i da je to otvarano van ovlaštenog servisa ta da više zbog toga nepriznaju garanciju...

A da nevelim da može na određenim proizvodima naletjeti na one šarafe sa tri rupice

koje je jako teško odšarafiti bez pravog alata....

 

Kompa moj , dugo si u ovome, i dobro znaš da je sve moguće i u plus i u minus..

 

ruso sri 11.2.2015 17:47

Poštovani znalci i znalčice,

 

namjera mi je zamjeniti HDD disk na svom Dell Inspironu N5110 sa Samsungovim SSD 850 EVO 250GB. Ugrađujem novi SSD bez operacijskog sustava instaliranog. Zanima me postupak nakon ugradnje. Da li je potrebno čisto nakon ugradnje pokrenuti laptop sa dvd-om koji sadrži instalaciju Windowsa 7 i izvršiti instalaciju kako to već standardno ide ili je potrebno nešto prethodno napraviti?

 

Lijep pozdrav.

 

Luks1234 ned 31.5.2015 14:11

Bok, možete li mi netko reći koju ladicu(caddy, odd) mogu koristiti za laptop Hp notebook 2000-2d05em. Hdd bih zamijenio sa ssd-om, a hdd stavio umjesto optike. Na ebayu mi nije izbacio ništa za taj model pa ukoliko netko zna neki način kako ovo ostvariti bio bih mu jako zahvalan :)