Koji RAM i koliko gb može ići?

-ddr4... nije problem nabaviti veći modul, tj do 16gb ako si pronašao podatak za max 20gb (4 gb solidared-fixno i jedan dimm utor ..) znači da do 16gb kapaiciteta modula 'mora' raditi.. ali.
-problem može biti starost-ažuriranje biosa, koji moduli-kapaciteti-gustoća su dodani.. i pogotovo to što za takva računala proizvođač nikad kasnije ne podigne ažuriranu granicu, ne testira.. npr modul 32gb..
-teorija.. do 64gb bi chipset podržavao, 32+32.. ali, ako nije navedeno, tad je to samo teorija, 'možda'.. + kod laptopa puno više ovisi o biosu-ažuriranjima jer je sve integrirano, mora raditi, npr grafička + tipke .. laptop nije desktop koji se u startu slaže kao legići.. laptop je tvornički-čitav pa već iz tog razloga ne mora imati deklarirano ..
-teorija 2.. gustoća čipova, tj dimm-modula, broj čipova na modulu s jedne-dvaju strana, 4-8.. što je veći kapacitet-gustoća to može biti manji broj čipova iz kojih se kapacitet dobije.. tj 8gbitni čip 8 komada će dati 8GB, b=bit B=bayt.. kad su mala slova važna a kako ide vrijeme-tehnologija tako se povećava kapacitet tog pojedinog čipa kojim se rade moduli-pločice.. to znači da starije računalo-chipset-bios ne mora prepoznati-podržati novije čipove veće gustoće (i time mogućeg većeg kapaciteta) jer ne znaju koja je adresna shema-banke-modula.. odnosno u pravilu nije problem do polovice max podržanog nego prema kraju .. a u ovom slučaju imamo samo jedan dimm-utor i time prepolovljene moguće kombinacije za ukupni kapapcitet..
+teorija3.. za zalemljene, koji mogu biti povezane-ograničene zbog npr dualchanel moda i koritšenja rama za gpu-vram.. pa zbog solidared dijela ne mora podržati modul od 32gb ovisno o shemi mapiranja modula, gustoći i ograničenjima biosa mada sve teoretski može raditi, dovoljno je da proizvođač ne ažurira bios i tad neće.. ili prepozna-prijavi npr 50% ili 25% kapaciteta.. pa može biti isto ako se doda 16gb ili 32..
-ako se doda 16, ukupno 20gb.. ako se doda 32, ukupno je 36gb.. razlika, za većinu korisnika točnije appsa pa i igara skoro nevažno, jer većina radi s recimo 8-16, malo tog traži više.. pa nekog posebnog razloga za više ni nema..
-ali.. kako to često bude s tehničkim stvarima... može čak biti povoljnije nabaviti 32gb modul nego 16 ili ista-slična cijena, mala razlika.. tad se isplati probati, ako radi.. trebalo bi jer teoretskog razloga da ne radi nema osim realnosti da to nije u interesu proizvođača po isteku jamstva nakon par godina, tj žele što prije prodati novo-jače.. pa im ažuriranje biosa nije prioritet.
a dodatno, da su željeli omogućiti juzeru nadogradnju, ne bi kemijali sa solidared ramom, tj ušteda od dollara u proizvodnji je zanemariva za konačnu cijenu koja se zaokruži na 9,99 .. dok time namjerno više razgraniče 'jače' serije top modele s grafičkom kao gaming ili workstation klasa, pa čak kad je osnova ista, npr mbo+cpu.. osakate utorom za ram i tad na jeftiniji model ne možeš dodati.. dok oni od iste osnove imaju širu ponudu jačih-skupljih..
-uz to u jače mora ići jača baterija jer troše više, više rama, jača gpu.. pa veći ssd.. i tad jači-skuplji ima sve više, mada je u osnovi računala isto.. ovakvo računalo će biti u klasi 200-500, jače 500-1000€.. i zato to namjerno zaseru ovakvim ograničenjem, dok je intel znao zaključati cpu npr atom na npr 2-8gb rama da ne bi bio iskorišten kao jeftini server dok su kasnije takve prodavali s novim renejmanim nazivom.. a to intel radi u proizvodnji i može zaključati-otključati bilo koju realnu količinu rama, npr 48bitno za zetabayte...
**
-trebaš otići do 'manje' lokalne trgovine i pitati, kupiti s ugradnjom ako radi.. obično se to može dogovoriti, pa vidiš, radi li 16 ili 32.. kod većih to može biti problem, jer trgovac nije servis itd..
-drugi problem je starost-gustoća koju podržava-prepozna, pa može biti problem i novi modul s manje čipova za 16gb.. tj veće šanse da radi onaj koji ima hrpu čipova po sebi 8-dvostrano.. jer je naprosto stariji, a ako je bios redovitije ažuriran tad možda nema razlike pa rade i noviji-gušći.. tj možda rade svi ali ne mora biti atestirano-deklarirano od proizvođača a tad ti nitko ne može reći 'radi'.. nego možda i treba probati.
-pošto je ddr4 već dugo u upotrebi, ima ga na šlepere, može i kinez-online, jeftino.. možda za istu cijenu kao 16 ili pola cijene domaće trgovine, uz problem da možda radi i vrijeme dostave no vrijeme mislim da nije bitno u ovom slučaju.. i ja bi išao na više, ako radi.. :) mada realno razlike 20-30 teško primjetiti, tj da imaš samo 16 bilo bi vjerojatno dovoljno a pošto do sad imaš samo 8 tad će sve što si navikao raditi raditi i dalje.. jednako.
-drugi savjet koji se obično veže, da moduli trebaju biti što sličniji-identični.. u slučaju solidared ne možeš zadovoljiti, a tražiti nešto po spec modula od 4gb kojeg ćeš baciti je beskorisno, tj brojevi na novijem-većem će biti 'jači'.. npr clock-mhz ili propustnost, no to možeš ignorirati, važno da bios podržava.. tad on prilagodi prema sporijem, tj solidared je onaj tko može nešto ograničiti-uvjetovati..
to će možda biti problem za pola godine kad se pojavi win12 odnosno dx12.. koji će po najavi za integrušu tražiti barem 16gb tj gpu tad traži barem 8gb da bi svi dx-fičeri mogli raditi, kao što sad ima prosječna gaming grafička a intel u to gura svašta, ai, pa to postane uvjet.. mada realno neće imati stvarnu snagu za takve taskove kao da na slab auto stavimo veliku prikolicu šlepera.. nije dovoljno imati prostor treba i snaga ako taj prostor popunimo teretom a ako je prazno tad nam ni prikolica ne treba, mada rama nikad previše.. i zato 'ja bi na +32..' :) možda radi, teoretski bi moglo.
edit: vidi slike iz prvog posta, 2 i 3.. 8gb ukupno i trenutni clock + ras-cas 19 2t.. dok će većina modula imati postavke-brojke kao treća slika spd npr jdec-druga kolona, cas-22-1600... pošto zalemljen dio uvjetuje par-dual brže je beskorisno + automatika podesi optimalno kao na slici 2. i tad je konačna brzina ono što daje cas19 na 1333 podjednako s c22 na 1600.. samo drugi omjer-odnos.

Kupio sam polovni laptop. Točna oznaka je Acer Apire 5 -- A515-56-58EA . Specifikacije su
Processor: Intel Core i5-1135G7
LCD: 15.6’’ FHD Acer ComfyView LED LCD
Graphics: Intel Iris Xe Graphics
Memory: 8 GB DDR4
Storage: 256 GB PCle NVMe SSD
Battery: 48 Wh Li-ion battery
Boja: Pure Silver
Želio bih poboljsati količinu rama. U njemu se nalazi 4gb soldered koliko sam skužio, no ne nalazim koliko ide max. Poslao sam upit na Protis i mislio sam keks od 32gb staviti, no negdje piše za sličan model da je dostupno max 20gb (4gb koji je već soldered plus 16gb dodatno) , rastavio sam ga i stavio novu pastu mx4 i ono temp su pale za kojih 7 stupnjeva što je odlično, te sam i slikao koji se ram nalazi u njemu.
Preko 16gb i neces primijetiti neku razliku. Pogotovo na toj masini....
Kupio sam polovni laptop. Točna oznaka je Acer Apire 5 -- A515-56-58EA . Specifikacije su
Processor: Intel Core i5-1135G7
LCD: 15.6’’ FHD Acer ComfyView LED LCD
Graphics: Intel Iris Xe Graphics
Memory: 8 GB DDR4
Storage: 256 GB PCle NVMe SSD
Battery: 48 Wh Li-ion battery
Boja: Pure Silver
Želio bih poboljsati količinu rama. U njemu se nalazi 4gb soldered koliko sam skužio, no ne nalazim koliko ide max. Poslao sam upit na Protis i mislio sam keks od 32gb staviti, no negdje piše za sličan model da je dostupno max 20gb (4gb koji je već soldered plus 16gb dodatno) , rastavio sam ga i stavio novu pastu mx4 i ono temp su pale za kojih 7 stupnjeva što je odlično, te sam i slikao koji se ram nalazi u njemu.