Povezivanje na Internet

Žično spajanje s jedne sobe do routera

Imperijas čet 7.3.2019 22:07

Pozdrav,

 

danas smo prebačeni na tcom optiku, međutim router se nalazi u drugoj sobi i na njega je žično spojeno jedno računalo gdje je brzina 100-110 mbps. Problem je što je moja soba na drugom kraju stana (oko 10 m) i što se tiče wifi-ja router je skoro pa beskoristan. Zanima me kakav točno kabel mi treba da bi mogao računalo u svojoj sobi žično spojiti na router u drugoj sobi. Nisam baš učen u području mreža, jedino što mi baca na googlu je UTP kabel al odlučio sam pitati ovdje da budem siguran. Kolko sam skužio, router ima 4 LAN utora i dva su slobodna.

Avensac čet 7.3.2019 22:23

Dap, treba ti utp kabel. Kad kupujes imas sa i bez konektora ("neterminirani") na krajevima. Uzmi si onaj sa konektorima, tako da ga samo utaknes u lan port na pcu i ruteru i vozi.

 

EDIT: pazi i na vrstu CAT5e ili cat6

MrBlc čet 7.3.2019 22:39

Cat5e je dovoljan za gigabitnu mrežu, pogotovo na tu udaljenost, međutim, cat6 je više ulaganje u budućnost.

 

Mrežni kabel ide do 100-ak metara, tako da neće biti problema, a ako ne nađeš gotovi te duljine, dućani poput chipoteke ti režu na željenu duljinu i krimpaju konektore.

Imperijas čet 7.3.2019 22:46

Hvala puno obojici. Problem bude mi jedino kako provući kabel - naime, kabel bi morao ići kroz vrata moje sobe, pa preko hodnika i onda u sobu di je router. Sad me jedino zanima dal je taj kabel predebeli za povući ispod tepiha a da nije velika izbočina ili preko hodnika gdje se prolazi.