Povezivanje na Internet

ZAS - zajednicki antenski sustav

trolaslavonska sri 14.9.2016 23:23

Tema je vrlo ozbiljna. Ne radi se samo o tehnološkom hypeu i to mora biti jasno od samog početka. Ali pustimo neki stari uvodnik mreze.

Selim se u novu zgradu u kojoj je raspoloziva optika u HFC varijanti (hibrid optika do zgrade pa koaksijalac u zgradi).

I svi po defaultu imamo proveden taj neki ZAS, gdje imamo neke TV kanale, whateva. 

E, sad, providerima se ne da provlaciti novi kabel, vec nam maknu ZAS, i puste net. I jos se kao prave dobri sto nam mukte puste i neku mizeriju od tv kanala, jer kao vise nema ZASa.

 

Medjutim, u nasoj zgradi je vec isprojektirano rjesenje kojim je providerima dana mogucnost da od elektro sobe provuku coax do stanova kroz buzir koji je dediciran bas za to.

I on se terminira u HD ormaricu u hodniku stana, u kojem je pripremljen patch panel za ustekavanje etherneta po sobama. Ma mrak... To su inace nove POS zgrade u zg, koje su isto btw mrak :)

 

Ali operaterima se to ne da, i oni redovno cvikaju ZAS i koriste postojeci kabel. Neki se stanari bune da je to protupravno, da to nije njihovo vlasnistvo i slicno. Neki citiraju neke zakone koji zvuce donekle uvjerljivo u vezi toga.

 

Zanimaju me vasa cijenjena iskustva, da li su vam podvezali taj ZAS i koje su alternative. Ponavljam, dakle, ne moraju nista stemati, stavljati neke kanalice na zidove, sve im je na izvolte...

 

EDIT:

inace raspolozivi su bnet, btnet , terrakom i oktv koliko mi je poznato za optiku.

Arendelle sri 14.9.2016 23:53
trolaslavonska kaže...

Zanimaju me vasa cijenjena iskustva, da li su vam podvezali taj ZAS i koje su alternative. Ponavljam, dakle, ne moraju nista stemati, stavljati neke kanalice na zidove, sve im je na izvolte...

 Radije bih da mi podvežu jajovode negoli ZAS.

trolaslavonska čet 15.9.2016 15:34

I meni isto. :)

 

Bnet-u se to ne da raditi, kazu da oni idu preko ZASa i kvit. E, ali Terrakom kaze da oni proturaju kabele i po alternativnim buzirima... Samo sto su izgleda dostupni tek krajem 10 mjeseca.

Ali radije bih i to nego bnet.

viper pet 16.9.2016 14:02

Mi isto imamo zas i prije cca godinu dana su došli iz bneta i postavili tj izbusili  po hodnicima svoju instalaciju u PVC kanalice. Ko hoće spoji se naknadno pa opet dodju iz bneta i buse direktno iz hodnika u njegov stan. Neće se svi prebacit na bnet pa nije uredu njima ukinut zas. 

agent_00klc pet 16.9.2016 14:14

Nitko nesmije rezati nikakve kabele koji nisu njegovo vlasništvo. ZAS je  u vlasništvu vlasnika zgrade. Ti kabeli koje režu su za kabelsku televiziju i onda ih samo prespoje da služe za net.

Možete se žaliti vlasniku zgrade i HAKOM-u koji je nadležan za sve što se tiče elektroničkih komunikacija kao što su telekomunikacije i antenski sustav.

MrBlc ned 18.9.2016 18:47
agent_00klc kaže...

Nitko nesmije rezati nikakve kabele koji nisu njegovo vlasništvo. ZAS je  u vlasništvu vlasnika zgrade. Ti kabeli koje režu su za kabelsku televiziju i onda ih samo prespoje da služe za net.

Možete se žaliti vlasniku zgrade i HAKOM-u koji je nadležan za sve što se tiče elektroničkih komunikacija kao što su telekomunikacije i antenski sustav.

Vlasnik zgrade su zapravo svi suvlasnici (vlasnici stanova i poslovnih prostora) zajedno. Takva intervencija nije protuzakonita, ali isključivo ako se slože SVI suvlasnici.

 

Međutim, ako je koaksijalac proveden od HD ormarića do svakog stana posebno iz centralnog splitera, tada B.net može pojedinog korisnika (u dogovoru s njim) prebaciti sa ZAS-a na svoj sustav, bez da to ima utjecaj na ostale korisnike.

 

Ako ZAS ima i satelitski sustav, onda je takvo rješenje neprihvatljivo i korisnik bi trebao inzistirati na odvojenom kabelu za internet.

agent_00klc ned 18.9.2016 20:01

Ok, sve je to ok ali neznam tko je vlasnik zgrade jer je OP rekao da se radi o POS-ovim stanovima, znači iznajmljivanje. Valjda APN.

Mi možemo samo nagađat što se točno događa jer nemamo uvid u izvedeno stanje.

Ali bez obzira, ako netko radi nešto što korisnik ne želi ima se pravo žalit.

trolaslavonska ned 18.9.2016 21:25

Sto se vlasnistva tice, tu je situacija sarolika, odnosno, neki su bas kupili stan, kao ja, a neki su u podstanarstvu.

Iz elektrosobe imamo koaksijalac koji ima ZAS, i on ima:

 

"

15 DVB-T programa:

MuxA (HTV1, HTV2, RTL, NOVA)
MuxB (HTV3, HTV4, RTL2, DOMA)
MuxD (RTL Kockica, SPTV, CMC, JabukaTV, MrežaZG)
Muxd44 (TV 4Rijeke, Z1)

2 kodirana DVB-T2 multipleksa EvoTV (MuxC i MuxE - ukupno 52 programa).

Imamo i satelit na krovu sa 2 LNB-a (ASTRA i još jedan) također isprobano i radi.

"

 

 

ako nekoga vise zanima, moze pogledati nas forum posvecen novom naselju na zaprudju: http://karla-metikosa.net/forum/viewtopic.php?f=9&t=36

 

i imamo jedan buzir (prazan, nema kabela niti forspana) koji je za nesto namijenjen. Neki kazu net, neki sat, neki kablovksu... I tu bi onda trebali povuci kabel za net.

 

bnet je mnogima (u biti cuo sam iz trece ruke o dva slucaja gdje nisu) istekao ZAS i iskoristio taj kabel za net. I jos su tehnicari pisali da su potrosili 5m kabela i slicno.

 

Ne znam mogu li se oni naknadno zaliti, jer nisu imali pojma kad su se uselili sto se dogadja... Mnogi nisu kuzili da imaju uopce tu mogucnost.

I moze li operater odbiti instalaciju ako zelis da ti ostane ZAS, jer se to isto dogadjalo. (Opet bnet)

 

Inace ja cekam terrakom net, rekli su da nece dirati ZAS...

MrBlc ned 18.9.2016 21:58

Mislim da ti se najbolje posavjetovati sa predstavnikom stanara jer Bnet to ne smije raditi. 

Bnet uvjeti - izgleda da je moguće dogovoriti da Bnet pušta nacionalne programe na ZAS, ali mislim da je kompletan taj dio zapravo za regulirati staro stanje jer se prije svašta radilo, pa ima i stavke o povratku u zatečeno stanje nakon izgradnje svoje mreže.

 

Prije su imali u FAQ-u pitanje vezano uz ZAS i tamo su rekli da oni po zakonu ne smiju dirati ZAS, ali sad to ne mogu naći.

Ja sam prije bio u zgradi u kojoj je bnet bio dostupan i tamo smo imali u stanu kutiju u koju su dolazila dva koaksijalca - bnet i ZAS, te je jedan odlazio na utičnicu, dok je drugi bio terminiran. Biraš koji ti treba, a drugog terminiraš. Ako ti trebaju oba, na tebi je da drugog sam provlačiš iz te kutije gdje ti treba.

Sum_of_all_fears ned 18.9.2016 22:00

Mi smo imali toliko zaebancije sa tim ZASom (propala jedna pa druga firma) da smo na kraju odbili bnet u zgradi i pustili samo T-com da povuče svoju optiku odvojeno od ZASa (to inače tako rade). Jedva našli firmu da to ponovno osposobi, sad su stavili čak i opremu za DVB-S...

weedos pet 7.4.2017 03:26

Pozdrav svima!

 

Oživljavam ovu nešto stariju temu jer se i sam nalazim u situaciji da me je Bnet isključio sa ZAS-a, bez mog znanja i pristanka.

Pustili su mi nekoliko programa iz svog paketa besplatno, međutim ja bih htio uvesti EvoTV, ali "gospoda" iz Bnet-a odbijaju bilo kakvu suradnju.

 

Jeste li uspjeli dobiti kakav odgovor od HAKOM-a ili od udruge zaštite potrošaća?

 

 

tomo007 pet 1.11.2019 21:05

Pozdrav, molio bi pomoć.

 

U zgradi je optika koja ide dalje preko koaksijalnog kabela u stan. U stanu imam u dnevnoj sobi tri priključka:

1. izlaz u kojeg je ukopčan Bnetov router (imam samo kod njih internet)

2. izlaz u kojeg je ukopčan TV i preko kojeg imam neke njihove analogne programe i četiri digitalna.

3. izlaz od satelitske.

 

Sva tri su koaksijalna.

 

Rečeno mi je da obzirom da imam Bnet da jednostavno ne mogu koristiti normalnu antenu jer sve to koristi Bnet.

Palo mi na pamet opcija da se iskoristi ovaj treći izlaz od satelitske. Da ga se iskopča i spoji u kutiji na normalnu antenu. Postoji li opcija za to?

 

Prilažem i slike jer nemam pojma šta da probam. Pretpostavljam samo obzirom da se ovo nalazi na 3 katu na kojem su samo 3 stana a na 2 katu na kojem sam ja ima 6 stanova da je ovaj SDC 912 moj.

 

Imate ideju šta da probam i postoji li uopće ovo kaj sam ja zamislio i da radi?

 

evo i slike u visokoj rezoluciji:

https://ibb.co/jWrg2Jz
https://ibb.co/0KTSxGD

 

Hvala