Girith pon 7.9.2020 09:04

Pozdrav svima,

Nedavno sam preselio i zbog nedostupnosti kvalitetnog fiksnog priključka za Internet kupio Mikrotik SXT LTE6 i instalirao na krov. Kupio sam Tele2 SIM sa mobilnim Internetom i usmjerio prema baznoj stanici SXT. Signal je odličan.

Općenito Internet radi super, a jedini scenario gdje velikom većinom imam problema je kod video callova. Čim netko upali video call ili sharea screen u većini slučajeva call počne trzati, od toga da je podnošljivo i može se pratiti do toga da je nerazumljivo i nemoguće sudjelovati u callu. Jako rijetko radi bez poteškoća. U istom trenu Speedtest daje 30-50 Mbps down, 15-30 Mbps up, tako da mi se ne čini da je do bandwidtha. Skoro kao da rade neki shaping (ili ne rade) pa promet ostalih korisnika na baznoj stanici affecta moje pozive. Ili druga teorija koju imam je da Tele2 nema dobro posložene Internet rute prema tim aplikacijama. Isto se događa u više različitih aplikacija, bilo Microsoft Teams, bilo slack, ili neke druge.

Kontaktirao sam Tele2 službu za korisnike, čak su me tražili i pcap snimku prometa, ali na kraju su samo zaključili da je "kod njih sve u redu".

Pa me interesira da li je još netko naišao na takve probleme sa Tele2 i eventualno im prijavljivao? Izgleda da ću biti primoran probati i ostale operatere, ali prije nego idem u poduhvat skidanja SXT-a (na stupu je od 3m) da provjerim da li je to neki poznati issue sa njima. Ako je još ljudi affectano, možda bi bili voljni istražiti malo dublje iz Tele2.

Lp