Povezivanje na Internet

T-com DNS serveri ne odgovaraju baš...

4ndY sri 24.9.2008 07:38

Ljudi, da li netko u zadnje vrijeme ima problema s T-com-ovim DNS serverima, malo odgovaraju na DNS upite, malo ne (i tako ne nekih 10-ak min) i onda opet radi... naravno, to je jako iritiruajuće prilikom surfanja, zapravo onesposobljava surfanje.

Debug:

dig @195.29.150.3 www.google.com

- T-com primarniDNS server - ništa ne odgovara (isto vrijedi i za sekundarni  195.29.150.4)

dig @213.191.128.8 www.google.com
; <<>> DiG 9.5.0-P2 <<>> @213.191.128.8 www.google.com
; (1 server found)  

- Iskonov DNS server - odgovara

dig @213.191.128.8 www.google.com
; <<>> DiG 9.5.0-P2 <<>> @213.191.128.8 www.google.com
; (1 server found)  

- OpenDNS server - odgovara

DSL router je Siemenes SE555 (s kojim sam nešto prije imao problema isto s DNS-om). Ima li netko ideju u čem je problem?

ambivalent sri 24.9.2008 13:03
4ndY kaže...

Ljudi, da li netko u zadnje vrijeme ima problema s T-com-ovim DNS serverima, malo odgovaraju na DNS upite, malo ne (i tako ne nekih 10-ak min) i onda opet radi... naravno, to je jako iritiruajuće prilikom surfanja, zapravo onesposobljava surfanje.

Mi u firmi već dva-tri dana, postalo je za izludit. 
4ndY sri 24.9.2008 14:32
ambivalent kaže...

Mi u firmi već dva-tri dana, postalo je za izludit. 
  Problem je što ne znam gdje je problem, a ne znam kako više diagnosticirati:
Ping direkt na IP prolazi bez problema, dig drugih DNS servera isto, zaključujem da je T-com u fafu, ali možda je i nešto drugo... 
beerhunter sri 24.9.2008 14:40

Kako se točno ponaša? Mi imamo problem što , vremenski slučajno, jednostavno "izgubi" default gateway. Jednostavno ne mogu shvatiti što se događa. Promijenjeno nekoliko modema-routera, pregledane instalacije višekratno, i mijenjanje čak, postavke, isključeni firewall, pa ponovo uključen, no gotovo svakodnevno se to dogodi tako da ručno moram pokrenuti konektiranje...

4ndY sri 24.9.2008 23:02

Ne mogu shvatiti kakve točno veze ovo ima, ali od kad sam isprobao to više nemam problema s Internetom... (možda se baš u tom trenutku i nešto drugo promijenilo).

http://lwn.net/Articles/92727/ 

(znam da je članak star, ali izgleda da se ništa nije mijenjalo i pogledajte zadnje komentare)

Uglavnom, fix za Linux korisnike:

echo 0 > /proc/sys/net/ipv4/tcp_default_win_scale

i restarta se konekcija, a za Windows korisnike ne znam (ali također i za njih vrijedi isti problem, barem se spominje Vista SP1).

Ako je to riješilo problem, jedini scenarij koji mi pada da su T-com-ovci na nekim "ulazima" promijenili router, a taj router izaziva ovaj problem... to je moj best guess.

EDIT: bojim se da ni to nije rješenje... evo, opet počelo zapinjat. Tražim dalje... Cool

beerhunter čet 25.9.2008 07:14

Jedno pitanje, da li možda "torentaš" u vrijeme kada puca? Ja sam jučer baš primjetio da kolega, odnosno njih dvojica, istodobno pokušavaju nešto skidati, naravno, portove im nisam otvorio, i nakon nekog vremena, router se sam diskonektira i treba ga ručno konektirati....

4ndY čet 25.9.2008 07:58
beerhunter kaže...

Jedno pitanje, da li možda "torentaš" u vrijeme kada puca? Ja sam jučer baš primjetio da kolega, odnosno njih dvojica, istodobno pokušavaju nešto skidati, naravno, portove im nisam otvorio, i nakon nekog vremena, router se sam diskonektira i treba ga ručno konektirati....

Nope, ništa... samo surfam... moram vidit pisač na LAN-u, možda on "torentira"  Cool

Ali imam nove informacije, izgleda da nije problem u T-comovim DNS serverima... jer i drugi (Iskon, opendns...) počinju zakazivat nakon nekog vremena.. znači vrlo vjerojatno je problem kod mene.

Isprike T-comu. 
Chaky čet 25.9.2008 12:38

I meni se isto dogada. Prije mi se vise-manje dogadala promjena ip adrese nakom 24 sata, a sad mi se resetira svako malo.

U ovom mjesesu po statistici imam 225!!! spajanja. U prosjeku veza traje 2h 27min. Ali sto je zabrinjavajuce imam rupe u vremenima gdje nema konekcije.

Inace izmedu dva restarta mi je razlika 20-ak sekundi. Sada imam rupe od 40min!

Pricekat cu do kraja mjeseca, a ako se nista ne promjeni budem ih zvao da pitam sta se to dogada.

Nazalost osuden sam na T-com, jer niti jedan drugi provider mi nije dostupan.

Chaky uto 7.10.2008 17:21
Chaky kaže...

I meni se isto dogada. Prije mi se vise-manje dogadala promjena ip adrese nakom 24 sata, a sad mi se resetira svako malo.

U ovom mjesesu po statistici imam 225!!! spajanja. U prosjeku veza traje 2h 27min. Ali sto je zabrinjavajuce imam rupe u vremenima gdje nema konekcije.

Inace izmedu dva restarta mi je razlika 20-ak sekundi. Sada imam rupe od 40min!

Pricekat cu do kraja mjeseca, a ako se nista ne promjeni budem ih zvao da pitam sta se to dogada.

Nazalost osuden sam na T-com, jer niti jedan drugi provider mi nije dostupan.

Na koji nacin mogu provjeriti da li mi se gornji problem dogada zbog neispravnog modema?
Osim da se zamijenim s frendom za modeme na nekoliko dana.
Da li ima u modemu neki error log ili bilo kakav log file koji bi mi pomogao u detektiranju problema.
Sve je radilo ok. Ovo mi se pocelo javljati zadnja tri mjeseca.