Povezivanje na Internet

Spajanje telefonske zice sa adsl

FaZe wizZY sub 12.9.2020 21:18

Zapeo sam za zice i potrgo ih.Te zice su bile spojene tako da je dsl kabel(crvena i zelena zica) bio spojen na telefonsku zicu(crvena,crna,plava,narancasta).E sad pitanje je na koje boje trebam spjit dsl kabel(crvenu i zelenu)?

Trenutno mi dsl lampica ne svijetli

Nuclear_Phoenix sub 12.9.2020 21:30

Po pravilu, srednje tj plava i crvena ali nikad ne znaš tko je što radio. Neće se ništa loše dogoditi, spajaj dok ne proradi (polaritet nema veze). Ulinkavanje DSLa zna trajati i do 5 minuta. Pazi samo kad spojiš i kao radi, da ne bi bilo da je spoj samo po jednoj grani tj da si pogodio samo jednu žicu - kad se DSL digne, provjeri i download i upload. Ako je down ok a up samo par kb - to je spoj po jednoj.

 

Dok isprobavaš, dovoljno je samo sfrkati žice - kad proradi, stavi spojnicu ili dobro izoliraj.

ihush sub 12.9.2020 22:04
FaZe wizZY kaže...

Ja se slabo razumijem u bilo kakvo spajanje.Znaci samo jednu zicu od dsl kabel moram spojit na jednu od telefonske zice?

 da, par na par (druge dvije su 'višak') .. a raspored ovisi o onom tko je postavio žice tj jel se držao standarda po boji ili nije.

-ako kreneš na ćoravo par pokušaja i radit će..

-linija crno-crveno, na modem/zid crveno-zeleno.. 99% ta kombinacija, ako nije probaš dugu.

 

telefonski kabel je obično 4-žice žuto, crveno, zeleno, crno, obično se koristi srednji par dok vanjske ostanu višak. Za spojiti konektor trebaš alat i konektor RJ11 ili za veći RJ45 (kao mreža).