Povezivanje na Internet

Povezivanje interneta u kući

Fly598 ned 13.10.2019 13:04

Poštovani, ako moze pomoc...

 

Dakle u prilogu je slika tlocrta moje kuce, moj problem je sljedeci;

 

ako je ikako moguće htio bih imati kabelom povezan internet u sobi na katu, i u radioni u podrumu. 

 

Trenutno stanje je sljedeće,  router koji spojen na telefonsku liniju je u prizemlju, on je spojen utp-om na max tv i odasilje wifi po prizemlju, iz routera ide kabel do RJ45 uticnice iz koje utp ide do "izvana"(to je u principu ona okrugla podzbukna kutija koja stoji na vanjskoj strani zida izmedju prizemlja i kata i kroz nju prolaze kablovi), i tamo kabel stoji u zraku, iz te kutije imam druga 2 utp kabela koji idu do 2 rj45 uticnice na katu, jedna u dnevnoj sobi a drugu u sobi gdje je pc, htio bih da iz jedne ide u AP tako da imam wifi po katu a druga kabelom do pc-a,(ne odgovara mi wifi adapterom hvatati signal iz dnevne sobe od AP-a). U radioni imam pc kojeg bi takodjer htio spojiti kabelom, po mogucnosti iz rj45 uticnice do nekakvog switcha iz kojeg bi jedan kabel isa u AP da imam dolje wireless a drugi u PC, (iz radione ne hvatam wireless signal od nikud ili je jako slab).

 

E sad, ima li netko prijedlog sto da napravim, u kutiji vani mi vire kabeli kao na slici tako da jedino trenutno imam internet u prizemlju, postoji li nekakvo rješenje, bez obzira o cijeni?, u nadzbuknoj nemam pristup struji tako da ne mogu spajati nikakve switcheve tu, a i pre mala je, iako ako bi trebalo mogu i struju tu provuci ali bi onda trebao to sve staviti u nekakvu kutiju kao za mali serveric u koju ne ulazi vlaga, ako tako nesto postoji.

 

 

 

 

 

 

 

sandokan111 ned 13.10.2019 16:08

Sad si kompletno sve izmjenio. Di je nestalo izvana? I jos si dodao i novi maxtv, internet ti sad ulazi u radionu... Kompletno druge stvari si sad nacrtao.

 

Ono prvo sto si naveo umjesto rj45 u prizemlju, stavis router/switch i od tog switcha preko "izvana" i te kutijice razvodis lanom signal u 2 ap (radiona i kat) i jos direktno u komp. Zasto si sad sve izmjenio ponovo.

 

Ovako nekako jel

 

Fly598 ned 13.10.2019 17:20

da da,, max tv sam dodao jer će ljeti biti gore a zimi dolje, tako da mi treba lan za njega, jeli ovako najbolje rjesenje na slici?, da napomenem da mi je brzina neta negdje oko 30mbps down i up 10mbps, imam mogućnosti wireless neta od negdje 100-150mbps samo se bojim da nece biti stabilno, tako da jeli mozda bolje ostati na ovom zicanom rjesenju?

sandokan111 ned 13.10.2019 19:32

Neznam sto ce ti ti svi switchevi osim ako i u radioni i na katu neces jos dodatne uredjaje spajat na lan, al sto ce ti onda ap tamo? Nema smisla tamo imat switch akd ionako vuces kabel iz glavnog switcha u prizemlju, tamo imas samo rj45 uticnicu u koju si ustekao ap, preko ap-a svi uredjaju na katu i u radioni imaju vec internet, nema potrebe za dodatnim kabelom povezivanje. Znaci ta 2 switcha nepotrebna, jer kabele si ionako povuko vec.

 

Jedino sto nisam siguran kako je stanje s maxtvom preko switcha, dal se mora vuc direktno iz routera za 2gi maxtv ili moze preko routera/switcha, to nisam siguran kako je uredjeno kod tcoma. Tehnicki ako se konfigurira kako spada ne bi trebalo predstavljat probleme, al tu vidim jedini moguci problem, ako se moze smatrat problemom.

sandokan111 ned 13.10.2019 20:15
Fly598 kaže...

Mozda ja ne znam zapravo razliku izmedju ap i switcha, jeli ap ima mogucnost odasiljanja wifi i lan izlaza sa kojim mogu u pc ili?

 Nekad davno su to bile neke razlike, al danas u biti router mozes napravit da glumi router, switch, ap, extender, stogod. Zato i gore pisem "switch/router" jer eto nekom je jednostavnije koristit switch za routanje ovako neceg.

 

Recimo, mozes ti uzet router, postavit ga u AP mode, spojies ga gore na kat da ti glumi ap, i na preostale portove koristis ih kao lan portove normalno. Ukratko, da, mozes svoj ap koristit i za lan. A mozes i ne moc koristit ako recimo odes i kupis "access point" i onda on nema na sebi lan porta :))))) Sve je to relativno kad tako gledas :)

Jedino ovo s maxtvom ti nisam siguran kako idu postavke preko switcha/routera.

ihush pet 18.10.2019 12:37
Punti kaže...

Nisam siguran hoće li maxtv raditi iza switcha, meni iskon tv nije htio.

 -max ima dva odvojena porta (dva para, crveno-iptv, žuto-lan) tj dvije odvojene mreže (subnet), kao dva odvojena uređaja-kabla, paralelno. To se ne smije mixati.

-ostali za iptv imaju automatiku tj port na koji se spoji prijemnik detektira, ta dva uređaja operatera se spoje i stvore takvu zasebnu mrežu, to se jednako ne može spajati, tj dvije mreže neovisno što je njihov sadržaj, mreža, iptv, telefonija itd.. ne miješati s tuneliranjem ili koncentratorima tj primarana želja operatera je zarada, napalta paketa-usluge, brzina interneta, iptv-kanali.. i naravno da je sve napravljeno tako da se onemogući bilo što izvan paketa. To eliminira switch tj postaje besmislen. U vrijeme prije wlana dok je bnet tek započeo s internetom (do tad samo tv-kabelska).. router/modem je tako podešen (tj soft-firmware operatera) da je samo prvom priključenom uređaju nakon paljenja po MAC adresi dozvoljavao pristup internetu. Time su eliminirali da se pusti čitav kvar preko jedne linije.. no to se wlanom relaxalo + ako staviš dodatni router tad on ima pristup i nema mogućnosti ograničenja na borju uređaja iza dodanog routera.

 

-biznis-interesi, ne zato jer se inače nešto ne bi moglo, nego jer je to namjerno onemogućeno u operaterovoj opremi (koja nije zapravo njegova nego trće strane, samo logo + soft-firmware kojeg kontrolira operater i sve mogućnosti koje tako ograničen soft dozvoljava tj onemogućava).

-operater ima pravo zaštititi svoj poslovni interes, tko želi dva prijemnika mora imati dva uređaja+pretplatu. (osim mogućnosti same linije kao propustnost).

 

-npr, svi (većina) dvbt prijemnika s pvr funkcijom može snimati stream.. ali komercijalni kanal ima lokot, tj samo free-fta-zemaljski/domaći kanali se mogu snimati (osim torrentea koji ima nešto treće..) mada smo to pravo snimanja za osobnu upotrebu platili zampom i imamo pravo.