Povezivanje na Internet

Pokućni vs. mobilni internet

D-wook ned 26.7.2020 19:02

Pozdrav ekipo!

 

Na poslu i kući trebam internet na koji bi se spajao preko laptopa. Koliko sam istražio ponudu i mogućnosti postoje dvije opcije od Tele 2. To su Internet uz pretplatu (pokućni internet) za 169 kn/mjesec + cijena wi-fi routera jednokratno i ekipna tarifa za 121-159 kn za člana (ovisno o broju članova) koja uključuje neograničeni mobilni internet.

 

Znači opcije su da se spojim laptopom preko hot-spot mobitela (imam Samsung s5) ili wi-fi routera. Mene zanima postoji li razlika između kvalitete i brzine veze između te dvije mogućnosti? Probao sam malo hot-spot preko mobitela i to je jako sporo, hoće li preko "pokućnog" biti normalno?

 

Ako imate koji prijedlog, preporuku ili ideju svakako ju podijelite.

 

Lijepi pozdrav!

ihush pon 27.7.2020 00:53

- oboje je mobilna mreža, ista stvar, moguće dobre brzine ali i problemi (smetnje, udaljenost-opterećenje..) i to se koristi kad se 'mora', fixna bakar-optika-coax su stabilnije + imaš zakonski osiguran minimum 70% nominalne brzine.

- mobilni i šeranje je praktično, pokućni je bolji za šeranje ali manje prijenosan-praktičan (jer je to ipak router..).

- problemi koje imaš s brzinom ostat će isti ili ti je postojeći mobitel problem + brzina koju ostali wlan uređaji mogu koristiti tj ako imaš lte to ne znači da će neki stari wlan adapter raditi na toj brzini, nego radi na onoj koju podržava npr 54g itd.. + smetnje pa i koliko imaš susjeda na wlanu, kanali itd..

Marko :D pon 27.7.2020 08:24

Pokućni internet (prva poveznica u tvojoj poruci) je internet na kojem surfaš do 1 TB bez spuštanja brzine. Radi se o data SIM kartici na kojoj su onemogućeni razgovori i s njom se može samo ići na internet. Ovo uzimaš ako ti treba samo isključivo neograničen internet.

 

Mobilna tarifa (druga poveznica u tvojoj poruci) nudi sve, ali ima neka ograničenja. I ovdje se radi o neograničenom internetu, no nakon potrošenih 5 GB dnevno, moraš slati SMS poruke za dodatna 2 GB interneta. Ovdje dobivaš normalnu SIM karticu s kojom možeš raditi pozive i slati poruke i uzimaš je ako ti trebaju sve usluge.

 

Što se brzine i kvalitete usluge tiče, općenito od Tele2 nemoj očekivati čuda. Mreža je na nekim mjestima dosta zagušena zbog pokućnog interneta, pa brzina varira iz minute u minutu (ukratko, brzina ovisi o tome što korisnici rade na internetu). 4G je inače nužno zlo i koristi se samo kada nemaš drugu opciju za internet.

 

Ako ti internet treba za kratko razdoblje, Bonbon nudi tjednu flat tarifu za 70 kn. Nema spuštanja brzine i radi se o skroz neograničenom internetu.