Roni10 čet 30.1.2020 20:01

Pozdrav 🙂

 

imam ovu situaciju

 

danas sam dobio modem od A1. Prije toga sam koristio t-Com modem i sve je radilo kako treba. 
A1 nema svoje parice pa se spajaju preko t-Com-a i za te radove sam čekao 20 dana. Nakon što sam dobio modem od A1 spojim kabel u dsl port i čekam da mi se upali dsl lampica ali ništa se ne dešava. Vidio sam da iz zida vire žice.

 

iz zida vire četri žice 

 

1. smeđa 

2. plava

3. Crvena 

4. narančasta 

 

sada ne znam kako spojiti opet te žice i da li je problem do mog spajanja ili su oni ne nešto zeznuli na njihovoj strani.

 

Da li znate kako da spojim da mi radi internet. Inače sam uzeo paket samo s internetom.

 

Hvala lijepa. 🙂

ihush čet 30.1.2020 21:34

za telefonsku paricu (par= 2) se koriste dvije žice, spojiš, radi ili ne, tad je ona treća.. tj pto te sprijčava da postojeći tel kabel spojiš na modem? Zašto si razvalio zid-utičnicu? Imaš standardni rj11 konketor+žicu.. to je to, osim ako je pogrešan par žica, no od tri žice (treća se nije nikad koristila, 4 je baš višak, nespojena) već nakon drugog pokušaja mora raditi.

 

-ali, kad se mijenja operatr, tad je pitanje kad će biti pušten signal s centrale, to može biti u prekidu od par minuta, par sati do par dana (nakon tri dana idu sankcije, prijava-žalba, operater na kojeg prelaziš to mora riješiti).. pa ako si zato krenuo razvaljivati žice, tad samo vrati nazad i čekaj, tj nazovi operatera i pitaj, jer dok nema signala nemaš što spojiti.

Lil Dice čet 30.1.2020 21:41

Ako nisi ništa prespajao ostavi kako je bilo, vjerojatno nema signala kao što kolega ihush kaže. A inače bi crvena i crna trebale biti aktivne, znači ove male žice koje ulaze u sredinu porta (srednja dva kontakta) idu na crvenu i crnu.

ihush čet 30.1.2020 21:50
Lil Dice kaže...

Ako nisi ništa prespajao ostavi kako je bilo, vjerojatno nema signala kao što kolega ihush kaže. A inače bi crvena i crna trebale biti aktivne, znači ove male žice koje ulaze u sredinu porta (srednja dva kontakta) idu na crvenu i crnu.

 inače su u tel kablu crvena i zelena aktivne, srednji par (2-3), često samo te dvije žice (dok su crna i žuta vanjske 1-4) tj ovisi kog se pita, električar-telefonista ili mreža.. na mrežnom kablu je to plavi par.

+ slažem se, u ovom slučaju je vjerojatno crna+crvena.. ali to nije rj11 colorcode nego stari telefonski, kao i bužir koji može imati više žica, npr 7-15..

ihush pet 31.1.2020 09:34

-ostavi, nisi ti za to... (zovi majstora). Ako ti nije jasno, spojio si žice... ako ti i dalje nije jasno, uzaludno je dalje.

-DSL može raditi ako je pravilno spojena linija/žica i ako je uključena na centrali-signal.