Periferija

Savjetnik za izbor pc zvučnika

explorer 4 pet 12.10.2012 17:59

Jeste li se ikad zapitali koliko štetno glasna glazba na lošim zvučnicima može utjecati na vaš sluh?

Vjerojatno ne. Slušati glazbu pri glasnoći od 95 db na zvučnicima od 300 kn i na zvučnicima od 1000 kn nije isto. Zvuk na jeftinijim zvučnicima prilikom velikih glasnoća se doslovno raspada, uzrokujući nakon vrlo kratkog slušanja (20 minuta otprilike) glavobolje i nimalo ugodno zujanje u ušima. Zato sam se odlučio napisati savjetnik za izbor pc zvučnika.

 

Dakle, postoji više vrsta zvučnih sustava za kompjutor. Najčešće su to 2.02.15.1 sustavi. Također, postoje 4.1, 6.17.1 sustavi, no oni su manje poznati, ponajprije zbog toga što ne donose ništa posebno u odnosu na 5.1 sustave, te činjenice da ljude ne zanimaju eksperimenti u cjenovnom rangu od oko 1000 kn, koliko je pretežno cijena ovih zvučnika.

 

Snaga zvučnika izražava se u RMS watima (prava snaga), premda se danas koristi mnogo trikova kako bi se ljude privuklo na kupnju ultra jakih zvučnika od 500W koji ruše zidove a koštaju 100 kn. Toga jednostavno nema. Ta snaga koja je napisana je P.M.P.O snaga, tj. ona nestvarna. Takvi zvučnici od "400-500W" obično imaju par vati prave snage. Evo ovako vam to izgleda. Zvučnici snage 600 w za 60 kn :D

 

Dalje što se kod zvučnika gleda je kvaliteta izrade. Najpoželjniji materijal za izradu zvučnika je drvo ili MDF jer najbolje rezoniraju zvuk. Ovdje također postoji trik kao i kod snage.Na kutijama često piše wooden speakers, što nije istina.To je MDF (medium density fibreboard) na koji je naljepljena imitacija drva. Inače, MDF je drveni materijal koji je gust i ne rezonira puno, tako da je pogodan materijal za izradu zvučničkih kutija.

 

Još jedna stvar koja se gleda kod zvučnika jest veličina membrana. Ona nije presudna, i veće ne znači bolje, jer se prvenstveno gleda kvaliteta samog drivera. Nije čudno da manje membrane totalno nadsviraju one veće. Npr. neke Logitechove membrane od 4" bez problema sviraju niže frekvencije i kvalitetnije su od većine 5,25" membrana. Problem je kod pc zvučnika što se ovakve membrane koriste kao subwooferi, a inače zvučnici ove veličine su srednjetonci u hi-fi sustavu( onom koji je višestruko kvalitetniji od pc sustava).

Inače, najpravilnije bi bilo kad bi raspodjela veličine zvučnika bila: 0,5" - 1,5" za twetere, 3" - 5,25" za srednjetonske zvučnike te od 8" pa nadalje za subwoofere. To bi bile idealne veličine. Primjerice, Corsair SP2500 ima takvo nešto (8" bass driver, 3" middle driver i 1" tweter).

 

Također, bitan je i frekvencijski raspon zvučnika koji je kod većine pc zvučnika prenapuhan. Priče da zvučnik od 200 kn svira od 20hz-20khz su priče za malu djecu. Evo jedan primjer takvih zvučnika. Genius sw hf 1200 sviraju od 20 hz-20 khz i koštaju 260 kn. Realno, ovi zvučnici sviraju od nekakvih 60 hz do 12 khz, što je mnogo manje od deklariranog.

 

Ne vjerujte svemu što piše na kutijama zvučnika jer često nije istina. Oslonite se na svoje uho, to će vam biti najbolji ispit.

 

Sad ću obraditi svaku skupinu zvučnika, izdvojiti best buy i moj izbor, slično kao u Bug-u. Ide detaljna obrada za 2.0, 2.1 i 5.1 a za 4.1, 6.1 i 7.1 ću samo napisati čemu služi taj nedostatak/višak satelita. Polijećemo :)

 

2.0 ZVUČNICI

Kad se priča o zvučnicima, prvo se pomisli na ovakav tip zvučnika. Sve izvedenice (2.1, 4.1, 5.1, 6.1, 7.1 pa čak i 8.1) su nastale iz stereo sustava. Ovakav sustav se sastoji od 2 zvučnika koji u pc izvedbi najčešće sadrže 1 ili 2 drivera. Najbolje je izbjegavati zvučnike s jednim driverom jer on svira niske, srednje i visoke tonove, što nije baš neka sreća. Uzmimo u obzir da ti driveri nisu kvalitetni, jednostavno zaključujemo da zvuk koji oni daju nije kvalitetan. Mnogo bolje rješenje je svakako dvosistemski zvučnik, onaj s 2 drivera, iako ni to nije garancija da će zvučnici kvalitetno svirati. A zašto je bolje rješenje?

Vrlo jednostavno. Dok pojačalo na jednosistemskim zvučnicima šalje signal samo na jedan driver, to kod dvosistemskog ide na dva drivera, te se tako frekvencije bolje raspodjele i manja je "opasnost" da će doći do zagušenja tonova. Znao sam često čuti jednosistemske zvučnike koji nemaju ni dobar bas, ni srednje ni visoke, sve je zamuljano, kao da se tonovi svađaju pa se niti jedan ne izvodi kako to zaista treba. Stoga preporučujem kupnju dvosistemskih 2.0 zvučnika, te izbjegavanje jednosistemskih, naravno, ako financije dopuštaju.

 

BEST BUY: 2.0 sustav koji bi istaknuo kao apsolutni best buy je Genius sp hf 1800a. 50W rms snage će biti dovoljno za većinu korisnika, izrada u MDF-u što je svakako bolje od plastike, čist zvuk, po meni čak i lijep dizajn te neloša zvučna slika. Sve to za 380 kn, što je vrhunska cijena. Neki zvučnici koje bi još preporučio su Genius sp hf 500a, Genius sp hf 2020 i Logitech Z200.

 

MOJ IZBOR: Moj izbor pada na M audio AV40, jer na tržištu više nema dobrih pc zvunčika. Prodaju se kao studijski monitori, ali pošto se mogu lako spojiti na kompjutor, nema razloga da ih ne stavim, jer za cijenu od oko 900 kn nude i više nego adekvatan zvuk za taj iznos. Izrada je vrhunska, debeli MDF, dovoljno snage, čista zvučna slika s laganim nedostatkom niskih tonova, ali i vrhunski srednji i visoki tonovi.

 

VAŽNO: Ukoliko vam prostor dozvoljava, nek zvučnici i vaša glava budu točke jednakostraničnog trokuta. Neka udaljenost između "točaka" bude barem 1m. U tom položaju možete čuti ono najbolje od svog zvučnog sustava

 

RECENZIJE:Logitech Z520, explorer 4, M audio AV40, explorer 4, Genius sp hf 3000, Batista i Genius sp hf 1250B, explorer 4.

 

2.1 ZVUČNICI

Ovakav tip zvučnika nastao je dodavanjem subwoofera 2.0 sustavu, te sada on svira niske tonove, dok su sateliti zaduženi za srednje i visoke tonove. Time se izbjeglo stavljanje 2 niskotonska drivera (kod 2.0 sustava u svaki zvučnik ide po jedan woofer) što je naravno, jeftnije rješenje, no ne i kvalitetnije. Kod 2.0 sustava se točno može odrediti iz kojeg smjera dolazi bas, dok je to kod 2.1 sustava nemoguće. Npr. audiofili više vole 2.0 sustave jer nema nepoklapanja u glasnoći i raznih faznih odstupanja koja se javljaju u sustavima sa subwooferom. Oni su u pravu, i na kraju krajeva, sva glazba se snima na 2.0 sustavima. Vratimo se na 2.1 sustave.

 

Pri kupnji ovakvih zvučnika bilo bi dobro da pripazite na promjer membrane kod subwoofera, jer kupiti 2.1 sustav koji za bas ima 3" driver je ravno samoubojstvu. Iskreno se nadam da nećete naletiti na neke s membranom promjera 2" (vidio sam par žalosnih primjeraka), bježite od toga kao od vatre,oni ne proizvode zvuk a jedino što stvaraju je bezvezno brundanje. Promjer membrana za prave subwoofere počinje od 8", no kako je to rijetkost kod pc zvučnika, najčešće su tu 4 i 5,25". Nađu se i poneke membrane od 8, 7 i 6,5", no to je većinom na skupljim modelima.

 

BEST BUY:Zvučnike koje bi u ovoj kategoriji izdvojio kao best buy su Genius sw hf 1205. Nisu neka ekstra kvaliteta, ali od best buy 2.1 zvučnika se i ne treba mnogo očekivati. Ipak, ima nekoliko pozitivnih stvari o ovom sustavu. 30W rms snage, membrana basa od 5,25" koja dobro odrađuje posao, prilično čvrsta i dobra izrada u MDF-u, te filtri za bas i treble. Ovaj komplet košta 260 kn, i s obzirom što se dobije nije skup.

 

MOJ IZBOR: Ovdje je izbor bio vrlo lagan, jasno to je Corsair SP2500. Ove zvučnike već na izgled ne možete usporediti s ostatkom ponude 2.1 sustava kod nas. Ogromna kutija (u koju otprilike stane 3 kutije nekih prosječnih 2.1 zvučnika) već daje naslutiti da se unutra nalazi nešto stvarno veliko. Tako i je. Subwoofer dug skoro pola metra, težak 14 kg, te dvosistemski sateliti u robusnom kućištu od plastike, a zvučnicima se upravlja preko vrhunskog kontrolera. Pravi bas driver od 8", mid range od 3" te tweter. Gdje ćeš bolje za pc zvučnike, i još 230W rms snage. Kvalitetan i čist zvuk, eksplozivan i dubok bas, dobro pogođeni i nenasilni srednji i visoki tonovi su obilježja ovog fantastičnog sustava. Također imaju dovoljno snage da žbuka počne otpadati, tu je precizan i vrlo praktičan kotroler te je kvaliteta izrade na visokom nivou. Pogađate, cijena je paprena, 1800 kn. To definitivno nije malo za 2.1 pc zvučnike ali dijelom i opravdavaju cijenu jer davno nisam čuo neki 2.1 sustav koji tako dobro svira. Ipak, kao alternativa se ističe dosta jeftiniji Logitech Z623, koji za cijenu koja varira od 1100-1200 kn nudi sasvim solidnu zvučnu sliku, mnogo snage te nelošu kvalitetu izrade. Dakle, za one koji si ne mogu priuštiti Corsair, sa Z623 ne mogu pogriješiti.

2.1 zvučnike koje bih još preporučio su Logitech Z523 i Edifier E3300. One koje nisam probao, a čine mi se dobri su Arctic sound s362, Genius sw g3000 i Edifier C2.

 

VAŽNO: Subwoofer uvijek držite na podu.

 

RECENZIJE:Logitech Z313, explorer 4, Divoom Xforce 3, explorer 4, Logitech Z2300, explorer 4.

 

5.1 ZVUČNICI

5 satelita na jedan subwoofer, surround, 100 metara kablova. To je dame i gospodo 5.1 sustav. S ovakvim tipom sustava sam bio najmanje u dodiru jer nisam neki gamer ni filmofil, što je prvotna namjena ovakvih zvučnika. Većina ljudi misli što više zvučnika to bolje, što naravno, nije istina. Velika je greška kupiti 5.1 sustav te ga poslagati po stolu. Ako želite 5.1 onda ga i lijepo rasporedite po sobi. Rasporedite tako da sub stavite na pod ispod stola ili u kut sobe, centralni ispred sebe, prednje zvučnike oko metar i pol od glave te zadnje zvučnike iza sebe, po mogućnosti 120 stupnjeva od glave. Ako već želite kupiti 5.1 sustav onda skupite bar 700 kn jer se za te novce može dobiti nešto što kako tako valja. Jer uzeti nešto ovako ili Genius sw 1020 je tragedija. 5.1 sustavi od 20 w, mora da kuće ruše. Idemo na ozbiljnije sustave, ostavimo igračke za djecu.

 

BEST BUY: To je dobro nam poznati model Genius sw hf 5050 V2, jedna od najboljih best buy stvari na tržištu pc zvučnika. 150W rms snage, vrlo dobra zvučna slika, solidan bas driver od 6,5" te dvosistemski sateliti a sve to u MDF-u. Cijena od 800 kn je i više nego opravdana.

 

MOJ IZBOR: Logitech Z906, nasljednici poznatog i mega popularnog Z5500 modela, pri izdavanju nisu baš oduševili. Na oko, ovo je osakaćeni Z5500 ali ne toliko koliko se dramatizira. Sustav ima zanimljiv kontroler s mnogo funkcija, kvaliteta izrade je u vrhu pc zvučnika, debeli MDF za subwoofer i plastika vrlo dobre čvrstoće, nikakva jogurt plastika. Z906 raspolažu s čak 500W rms snage, što je uistinu mnogo, te se s njima može podići ozbiljna buka. Cijene se kreću od 1950 kn pa nadalje. Prilično precijenjen sustav, ali boljih na našem tržištu nema tako da je Z906 "sam sebi konkurent".

Sustav koji je također prilično dobar jest Genius sw hf 6000. 1100 kn košta, nudi kao i mlađi brat mnogo za traženi iznos.

 

VAŽNO: Ako nemate mjesta za pravilno rasporediti 5.1 sustav, okanite ga se, jer u suprotnom činite glupost.

 

 

4.1 sustavi - Nemaju centralni satelit, samo prednje i zadnje zvučnike, sa subwooferom naravno.

6.1 sustavi - Imaju dva centralna satelita, prednji i zadnji.Inače, centralni sateliti služe za govor u filmu.

7.1 sustavi - Uz centralni, prednje i zadnje, imaju još i bočne zvučnike. To je najverniji surround, koji očito nije zaživio. Nešto najekstremnije i najkvalitetnije od surround sustava za pc općenito su Creative gigaworks s750.

 

To je to od mene, nadam se da će ovaj savjetnik pomoći ljudima da odaberu ono što im je stvarno potrebno. Btw. evo za kraj koja slika pravih zvučnika, onih s kojima se najbolji pc zvučnici ne mogu ni mjerit.

Pozdrav :)

 

 

 

 

Father_Dougal pet 12.10.2012 19:01

Nekoliko ispravki, kolega:

 

MDF (to jest mediapan) NIJE šperploča. Radi se o vrlo gustom drvenom materijalu, koji se ne radi od tankih ploča, nego prešanjem vlakana te sabijanjem sa vezivnim materijalom. Puno zvučnih kutija se radi od njega, zbog toga što je gust i ne rezonira puno.

Frekventni raspon zvučnika u mnogo slučajeva nije lažan, no ono što (vjerojatno) ne znaš jest činjenica da nisu naveli kako su mjerili - naime, ako je raspon od 20 Hz do 20 kHz, nije isto ako je ±3 dB ili ±20 dB. U prvom slučaju su te krajnje frekvencije tiše za 3 dB od ostatka spektra, te im je čujan raspon otprilike 35 Hz-19 kHz, a u drugom slučaju od otprilike 70 Hz do 17 kHz.

Na kraju, zašto radiš distinkciju PC zvučnika i monitorskih zvučnika? Oba su aktivni zvučnici, a monitori često imaju prednost što su rađeni sa nearfield slušanjem na umu - dobro će zvučati ako sjediš blizu i ispred njih; osobno bih prije preporučio studijske monitore nego PC zvučnike iste cijene. Znaš zbog čega još?
Zbog toga jer sam za monitore siguran da su se potrudili napraviti čim linearniji frekventni odziv, koji je zapravo najbitniji u cijeloj priči sa dobrim zvukom, za razliku od PC zvučnika koji često imaju strahovito nelinearan odziv, pa znaju tutnjati u basu, kriještati u srednjima i šuštati u visokima, ili biti zamuljani. 

 

Najte se ljutiti :)

animal4444 pet 12.10.2012 19:02

okej je sve ovo, samo genius svrstavati u kvalitetne hmm okej ukusi su razliciti {#} . I samo jos nesto bih hteo dodati, a sta je sa Altec Lansing zvucnicima? Po meni jedan od najkvalitetnijih i najboljih 2.1 resenja.

Father_Dougal pet 12.10.2012 19:04
animal4444 kaže...

okej je sve ovo, samo genius svrstavati u kvalitetne hmm okej ukusi su razliciti {#} . I samo jos nesto bih hteo dodati, a sta je sa Altec Lansing zvucnicima? Po meni jedan od najkvalitetnijih i najboljih 2.1 resenja.

Nema ih kod nas za kupiti.

animal4444 pet 12.10.2012 19:08
Father_Dougal kaže...
animal4444 kaže...

okej je sve ovo, samo genius svrstavati u kvalitetne hmm okej ukusi su razliciti {#} . I samo jos nesto bih hteo dodati, a sta je sa Altec Lansing zvucnicima? Po meni jedan od najkvalitetnijih i najboljih 2.1 resenja.

Nema ih kod nas za kupiti.  

 

okej, ali moze preko neta. Samo kazem za 2.1 sistem bih njih uvek izabrao ili recimo Boss sistem, ali posto je Boss dosta skup, preostaje Altec sa nizom cenom i stvarno extra kvalitetom zvuka, bukvalno me odusevilo kad sam cuo pogotovo onaj High Octane (koji i ja posedujem, sad ne znam tacnu oznaku) . 

explorer 4 pet 12.10.2012 19:28
Father_Dougal kaže...

Nekoliko ispravki, kolega:

 

MDF (to jest mediapan) NIJE šperploča. Radi se o vrlo gustom drvenom materijalu, koji se ne radi od tankih ploča, nego prešanjem vlakana te sabijanjem sa vezivnim materijalom. Puno zvučnih kutija se radi od njega, zbog toga što je gust i ne rezonira puno.

1 Frekventni raspon zvučnika u mnogo slučajeva nije lažan, no ono što (vjerojatno) ne znaš jest činjenica da nisu naveli kako su mjerili - naime, ako je raspon od 20 Hz do 20 kHz, nije isto ako je ±3 dB ili ±20 dB. U prvom slučaju su te krajnje frekvencije tiše za 3 dB od ostatka spektra, te im je čujan raspon otprilike 35 Hz-19 kHz, a u drugom slučaju od otprilike 70 Hz do 17 kHz.

Na kraju, zašto radiš distinkciju PC zvučnika i monitorskih zvučnika? Oba su aktivni zvučnici, a monitori često imaju prednost što su rađeni sa nearfield slušanjem na umu - dobro će zvučati ako sjediš blizu i ispred njih; 2 osobno bih prije preporučio studijske monitore nego PC zvučnike iste cijene. Znaš zbog čega još?
Zbog toga jer sam za monitore siguran da su se potrudili napraviti čim linearniji frekventni odziv, koji je zapravo najbitniji u cijeloj priči sa dobrim zvukom, za razliku od PC zvučnika koji često imaju strahovito nelinearan odziv, pa znaju tutnjati u basu, kriještati u srednjima i šuštati u visokima, ili biti zamuljani. 

 

Najte se ljutiti :)

 

1 Ma znam za to kako se mjeri, ali što ti to vrijedi kad slušaš glazbu, apsolutno ništa.

 

Pa napravio sam temu pc zvučnici, i stavio sam u nju isključivo zvučnike takvog tipa, no kako su t40 skupi, naveo sam da se za manje novce može uzeti nešto kvalitetnije. Zašto da ljudi bacaju novac, a za manje se dobije bolje. Di je tu zdrava logika.

 

2 Pa ja i jesam preporučio da se rađe uzmu M audio, samo sam naveo t40 jer su to pc zvučnici i o njima je tema.

 

Ma šta bi se ljutio, uvijek je kakav prijedlog/ispravka pogrešnog dobrodošla :)

 

 

vrinho sub 13.10.2012 23:20
explorer 4 kaže...

 One koje nisam probao, a čine mi se dobri su Arcit sound s361, Genius sw g3000 i Edifier C2.

Evo prije nekoliko dana sam nabavio SW-G2.1 3000 i odlični su, od woofera do satelita sve radi super.

U 2.1 rangu ovaj sustav spada u jedne od najboljih i po meni zvukom to opravdava, ima skeptičnih ljudi oko Geniusovih proizvoda, bio sam i ja ali ipak sam se odlučio za kupnju  i nimalo ne žalim. 

Imaju jednu manu, meni toliko ne smeta ali možda nekom bi, ne znam da li sam baš ja naletio na takav primjerak ili je to normalno... Naime na kontroleru kada priključim slušalice zvuk je preslab da ne kažem očajan i moraš pojačati do kraja da čuješ kak spada.

mar123 ned 14.10.2012 02:49
explorer 4 kaže...
tekst

 

 

 

super si ovo odradio. mozda se sad smanji broj tema koje 2.1/5.1 zvucnike za xy love. ono sto me nasmijalo su one slike dole, pogotovo oni b&w nautilus koji kostaju par stotina tisuca kuna (blago onom koji si ih moze priustit).

XXX ned 14.10.2012 09:23

Kod 2.0 PC zvučnika dobro je uzeti u obzir SCYTHE Kro Craft Speaker SCBKS-1100 pasivni + pojačalo Kama Bay AMP mini  SCKCM-1000P-S .Problem je jedino što se kod nas prodaje to pojačalo u kombinaciji sa slabijim , jednosistemskim zvučnicima aili u principu dobar zvuk za relativno malo novaca.

Friday ned 14.10.2012 09:53

Svakako bih preporučio svima koji žele kupiti bolje 5.1 zvučnike da pokušaju pronaći polovne Z5500. Može ih se naći za 1400 kn i definitivno vrijede tih novaca. Ja sam svoje kupio polovne prije cca 2 godine i od onda ih gotovo ne gasim. Spojeni su na maxtv, dvd player (djeca upravo gledaju Doru {#}) i na komp. Uključeni su od ranog jutra do kasno navečer svaki dan i sve ide preko njih (i još imam 2 slobodna ulaza). Prošli su već masu tvrđih tulumarenja, odvrtani "do jaja" bezbroj puta (kuća mi je na dobrom mjestu pa mogu) i dalje rade kao novi. Kad mi jednog dana prestanu raditi opet ću kupiti iste.

Ovo pišem baš iz razloga što se za te novce teško može naći nešto slične snage (i uvjetno rečeno kvalitete). Svi koji su ih čuli u akciji su ostali ugodno iznenađeni.

A ne treba vam uber cool zvučna kartica - spojite ih na optiku na matičnoj i milina!

softwaremaniac ned 28.10.2012 21:21

Koje biste mi 5.1 zvučnike preporučili? Vidio sam gornji post za z5500, no nema ih u trgovini nego samo polovne, a to ne želim.kakvi su z906? ili neki drugi po vašoj preporuci. Trenutno imam Logitech x530 i radili su do prije par tjedana normalno,a onda su počeli strašno krčati i pucketati.( Stari nekih 4-5 godina)

softwaremaniac ned 28.10.2012 21:34
Balvan8 kaže...
softwaremaniac kaže...

Koje biste mi 5.1 zvučnike preporučili? 

nisi rekao najvažniju stvar, a to je cijena.  

Pa nebi išao prije cijene nekakvih z906 tipa 2300-2500 može i malo više ako je potrebno, ako je značajna razlika.

Friday pon 29.10.2012 06:23
softwaremaniac kaže...
Balvan8 kaže...
softwaremaniac kaže...

Koje biste mi 5.1 zvučnike preporučili? 

nisi rekao najvažniju stvar, a to je cijena.  

Pa nebi išao prije cijene nekakvih z906 tipa 2300-2500 može i malo više ako je potrebno, ako je značajna razlika.

 

Mislim da kod nas ni nema ništa osim z906 u tom cjenovnom rangu..

=xfact= pon 29.10.2012 16:05

imam gore navedeni corsair sp 2500 2.1 (+audigy 2 zs) .. i moram reci da je to jednostavno strasno kolko sam odusevljen njima.. svake preporuke.. jednostavno prakticno i snazno .. imam ih pola godine i nemaju nikakvih trzavica za sada..

 

ako ko kupuje ili ima kakvih pitanja moze na pm ili ovdje.. poz