Ručna motorna kosilica - trimer - pomoć u odabiru

Zahvaljujem svima koji su dali prijedloge i sugestije.
Stekao sam onaj najgrublji uvid u sve to,
a idući tjedan idem do hajster servisa i unikomerca pa da uživo sve to vidim i probam.
Pa jel kosiš to samo jednom ili?

Ma morat cu to stalno odrzavati...

Otac i ja koristimo Jonsered BC2125 već nekih pet i pol, šest godina sigurno. To je ovaj trimer ovdje.
Svega 1,2KS, a nema toga s čime je imao problema. Uz kvalitetu i pouzdanost te masu istaknuo bih razumnu potrošnju kao prednost.
Kupljen u Pevecu i plaćen 2.799Kn, ako se ne varam, isplatio se svakako.
Prije toga smo imali neki puno stariji Stihl, ne znam koji model, ali znam da je radio bez ikakvog problema deset godina minimalno, a zasigurno i više od toga.
Husqvarna, Stihl, Jonsered... S bilo čim od navedenog se ne može pogriješiti. Kvaliteta s uskličnikom iza a.

samo nemoj stavljat stihlov dvotaktol u husqarnu....

samo nemoj stavljat stihlov dvotaktol u husqarnu....
ne vidim razlog zašto ne bi koristio mješavinu sa sthlovim uljem u husqarni. šta se tiče mješavine bitno je sljedeće :
- za sthilove motore ( motorka, trimer, šišač ...) koristi se 2%-tna mješavina, ako se koristi shilovo ulje. ako se koristi neko drugo ulje (recimo ono jeftinije iz Peveca), onda ide 4 % (duplo više)
- preklo zime, kada se stroj ne koristi, mješavinu obavezno izliti iz rezervoara
- nikako ne koristiti mješavinu od prošle godine

meni se pregrijao trimer,a nakon par dana(vjerojatno nevezano s ovim,al ajde),izgorio filter zraka

izgorio filter zraka
- Kako je to moguće? Pa nije se zapalio valjda.

pocrnio,crn ko ugarak inače bude zelenkast

hm, ako je bila 2% tna mješavina, onda lako moguće da se zbog tog pregrijavao ...

sa husqarninim XP nema problema...dolmarka jedino podnosi stihlovo ulje :)

delete

Kakve crne postotke vi spominjete, pa nije to kemija ili nuklearna kemija, sipaš čep na litru i to je to.
SILK KOJI KORISTIM (samo je moj crveni)

Inače uz trimer dobiješ bočicu za praviti mješavinu.
Imaš označeno dokle ide dvotaktola, a dokle benzina

Imam 3 pitanja : Gdje servisirati trimer? Trimer koji doma imamo nije servisiran barem 12 godina ( Alpina stara jos radi kao nova ) i pocela se gusiti pa ne zelim forsirati da nesto ne ode.
Koje ulje stavljati u kosilicu? Trebam ga zamjeniti
I kako sprijeciti ljepljenje trave od podvozje kosilice ?

Imam 3 pitanja : Gdje servisirati trimer? Trimer koji doma imamo nije servisiran barem 12 godina ( Alpina stara jos radi kao nova ) i pocela se gusiti pa ne zelim forsirati da nesto ne ode.
Odakle si?
Nečeš ga sprječiti nikako, moraš se potruditi i očistiti poslije (al to nema svrhe ionako)

u servis specijaliziran za te male motore,kosilice,trimere itd...jedino da probaš udarit malo laka na podvozje,pa se valjda neće hvatat na glatku površinu
p.s. jučer kosio nakon godinu dana stajanja,upalio iz trećeg puta :D whisper X flaks

Možda premazivanje dizelom. To pali kod ralica da se ne hvata snijeg na razgrtač.

Moze neko misljenje o ovom trimeru? Trenutno ga ima u pevecu za 230kn pa mi recite sto misliste jeli to dobra kupnja. Trimer nam treba samo za kosenje manjeg prednje vrta. Takoder ima i neki Einhell za 220kn, a cak je i jaci (370w naspram 280w) pa me zanima kakva je kvaliteta tog. Prvenstveno mi je bitna kvaliteta i da ne crkne brzo jer bi se to rijetko koristilo i trava u tom vrtu nije ni gusta vec dosta rijetka pa ne treba ni neka posebna snaga.

Moze neko misljenje o ovom trimeru? Trenutno ga ima u pevecu za 230kn pa mi recite sto misliste jeli to dobra kupnja. Trimer nam treba samo za kosenje manjeg prednje vrta. Takoder ima i neki Einhell za 220kn, a cak je i jaci (370w naspram 280w) pa me zanima kakva je kvaliteta tog. Prvenstveno mi je bitna kvaliteta i da ne crkne brzo jer bi se to rijetko koristilo i trava u tom vrtu nije ni gusta vec dosta rijetka pa ne treba ni neka posebna snaga.
a šta očekivat? za 200kn je dobro da radi.....ima susjed oba,samo ih ne koristi,ja bih isao na bosch

Znam netko za jeftinu glavu sa noževima, da nečemu bude. Trimer je Stihl FS56R i imam onaj tanjur, maticu i podlošku.

Prvo i osnovno, sve preko 400m2 zahtjeva samohodnu, ako je koliko toliko ravno, ako nije sve grbavo i hrpa drveća. Što se tiče toga, kupi Scheppach u Bauhausu 5.2ks za 360 eura, brutalna stvar, koristim ju na 1500m2 i riješi sve ko od šale.
Sas za trimer, osobno imam već par godinama više njih i puno trimeram jer tamo gdje ne može kosilica ide trimer, a to je za mene potreba za cca 150m2
Ja imam 3 trimera i evo mojih iskustava
1. Stihl FS 120 platio 500 eura
2. Strauss bezinski 1.4 ks - kupio preko supery goldija dok mi Stihl bio u kvaru 2x, platio 120 eura
3. Bosch 18 V 33 Aku trimer, zakon stvar, jednostavno, snažno, 0 kvarova - 250 eura
Moja iskustva
Stihl je zakon, al se kvari isto kao i drugi. Snaga odlična, ali cijena - uloženo dobiveno baš i ne toliko.
Strauss je zakon, vrti isto kao Stihl, vjerovao ili ne, a pokvario se niti jednom, iako se koristio daleko manje od Stihla, priznajem. Razlika u cijeni njega i Stihla je 400 eura!
Bosch je najbolje što sam kupio. Koristi svoj 2.4m flaks i reže travu isto kao Stihl, ali nije mu do koljena ako se koristi nož i ako nije trava 30cm već 60cm i veća. No što se tiče rada, perfekcija, iako trebaš bolju bateriju. Ja imam 8AH procore i s njom 30min radi kao od šale. Kako je to aku trimer, on radi kad stisnes, a ne kao benzinac koji radi i troši dok hodaš, pa je ovih 30min efektivnog rada, jer ne radi u "leru". Tako da 300m2 riješi u 30min bez problema. Kažem trava 30-40cm max, ne sad debela kao prst i duga 1m, može i to, ali onda treba više vremena i bolja opcija je Stihl ili Struass - u mojem slučaju.
Preporuka - Ako želiš ubacit bateriju, imaš travu do koljena i ne planiraš malčirati onda je Bosch pro 18v 33 zakon stvar. Ukoliko trimeraš često, kroz 3-4god potrošiš 150 eura goriva, toliko je baterija koju kasnije koristiš i za druge alate.
Ako planiraš samo jedno, kosilica je bolje, jer bilo koji trimer na 1000m2 je puno k posla - vremenski, a i gorivo itd + nemaš košaru, pa ako ti je bitno da ne bude trave posvuda - zaboravi trimer.
Moj prijedlog bi na kraju bio - kosilica koju sam naveo na početku i zatim Bosch trimer za rubove, oko drveca, ograde itd.
Zahvaljujem svima koji su dali prijedloge i sugestije.
Stekao sam onaj najgrublji uvid u sve to,
a idući tjedan idem do hajster servisa i unikomerca pa da uživo sve to vidim i probam.