Indukcija ili plin (boca)

Zanima me čist informativno što je jeftinije od ove 2 solucije.
Dakle kuhanje na plin iz boce ili na indukcijsko kuhalo? Imam obje solucije, no koristimo plin oduvijek ajmo reć iz navike.
Dali je tko radio kakvu kalkulaciju možda ili nešto?
Dakle radi se o plinu u bocama, gradska plinska mreža ne postoji u mjestu gdje živim.
Tražio sam malo po googleu, no nema mi smisla jer podaci nisu vjerodostojni pošto se cijena energenata jako promijenila od 2005-2010 od kad su teme na koje sam naišao.
Pronađi potrošnju oba uređaja i usporedi cijene energenata.
Mislim da je plin daleko jeftiniji(50kn mjesec,a 10l boca traje cca 60 dana)
Još jeftinija bi bila mogućnost kuhanja na drva jer ujedno iskorištavaš energiju za grijanje i kuhanje po potrebi,a u još boljem slučaju može se koristit i kao etažno grijanje u kombinaciji s kombiniranim bojlerom.

Pronađi potrošnju oba uređaja i usporedi cijene energenata.
Još jeftinija bi bila mogućnost kuhanja na drva jer ujedno iskorištavaš energiju za grijanje i kuhanje po potrebi,a u još boljem slučaju može se koristit i kao etažno grijanje u kombinaciji s kombiniranim bojlerom.
Nije baš tak jednostavno. Nije isti stupanj konverzije potrošene energije u korisnu energiju. Jedino kak bi ovo mogao doznati je da kupim mjerač potoršnje i prek njega da spojim indukciju pa vidim koliko bi potrošio struje u mjesec dana na kuhanje i usporedim to s plinom. A i ne radi uvijek cijela peć nego samo određeno kolo, također indukcija je na termostat (ak se ne varam) tak da je to teško izračunati samo po snazi uređaja.
Također mislim da je plin jeftiniji, no eto nisam siguran pa pitam iz znatiželje. No da, oko 60 dana nam traje boca.
Što se tiče ovog na drva, istina, ideja je dobra, ali samo za zimsko razdoblje. No imam već rješen sustav grijanje/topla voda pa to otpada.

Iskorištenost energije na plinu je oko 95%,provjeri za indukciju,ali mislim da su tu negdje.

Gledao sam prije možda 2 godine na jednoj njemačkoj televiziji gdje su uspoređivali indukciju, plin i struju u kuhinji. Največu iskorištenost je imala indukcija jer nema gubitaka energije kao što plin ima zbog grijanja zraka okoline. Za struju ni ne moram napominjati da je bila daleko najskuplja... Samo je indukcija u startu skuplja i ne mogu se baš svi lonci koristiti.

Gledao sam prije možda 2 godine na jednoj njemačkoj televiziji gdje su uspoređivali indukciju, plin i struju u kuhinji. Največu iskorištenost je imala indukcija jer nema gubitaka energije kao što plin ima zbog grijanja zraka okoline. Za struju ni ne moram napominjati da je bila daleko najskuplja... Samo je indukcija u startu skuplja i ne mogu se baš svi lonci koristiti.
Kolega(a i ostala ekipa) mislim da ovdije nije bas cilj rasprave korisnost ,tj ulozeno dobiveno .. pitanje je sta je ispaltivlje po džepu ...bi li ispalo jeftinje kuhat na struju tj indukciju ili na plin?

Da ne otvaram novu temu s obzirom da se na forumu pise i o usisivacima predpostavljam da netko od vas koristi i i indukcije.
Netko da je presao sa plina na indukciju jeste zadovoljni?
Konkretno model PXY675DC1E me zanima,dali ga imate?

Daj kolega Hrka nemojte trolati kakav plin u današnje vrijeme 😅 indukcija je zakon . Em zbog brzine kuhanja , em čišćenja i održavanja , em uštede što griješ samo lonac a ne kao kod plina cijeli stan.
Ne bi smo se više nikad vratili na plin. Kad se sjetim kad se nešto kuha po ljeti pa u kući kao u paklu , griješ cijeli prostor dok se kuha. Kod indukcije se grije samo lonac i sva energija se iskoristi samo za kuhanje a ne za grijanje prostora . Možeš slobodno staviti ruku centimetar od lonca na indukcijska ploču i ne grije gdje se lonac ne nalazi.
Neka mana je što moraš imati posuđe za indukciju.
Bosch indukcija bi trebala biti odlična , imamo Ikea i prezadovoljni smo. Eto gledaj garanciju tko daje više za svaki slučaj .

Da ne otvaram novu temu s obzirom da se na forumu pise i o usisivacima predpostavljam da netko od vas koristi i i indukcije.
Netko da je presao sa plina na indukciju jeste zadovoljni?
Konkretno model PXY675DC1E me zanima,dali ga imate?
Imam Seriju 6 i ne bi ništa drugo pomislio imati osim indukcije.
Održavanje, brzina, efikasnost, jednostavnost, praktičnost, male dimenzije. Apsolutna preporuka.
Ova koju ti gledaš bi trebala biti no brainer.

Ne bi smo se više nikad vratili na plin. Kad se sjetim kad se nešto kuha po ljeti pa u kući kao u paklu , griješ cijeli prostor dok se kuha. Kod indukcije se grije samo lonac i sva energija se iskoristi samo za kuhanje a ne za grijanje prostora . Možeš slobodno staviti ruku centimetar od lonca na indukcijska ploču i ne grije gdje se lonac ne nalazi.
Neka mana je što moraš imati posuđe za indukciju.
Bosch indukcija bi trebala biti odlična , imamo Ikea i prezadovoljni smo. Eto gledaj garanciju tko daje više za svaki slučaj .
Iskreno cu ti rec nisam indukciju nikad detaljno ni gledao.U kuci je uvik bio plin,kuhao na plinu i kad sam stan kupio odma sam zeni rekao samo plin i nista vise,moze kombinacija ako hoce.Da,da priznam nisam bio u pravu...sad kako sam malo vise guglao vezi toga vidim da mi nebi trebao biti problem prec s plina na nju sto se tice mojih potreba.
A posuđe mi nebi trebalo bit problem jer ja osobno koristim samo tave od karbonskog celika,lijevani celik i jednu od inoxa.
Imam Seriju 6 i ne bi ništa drugo pomislio imati osim indukcije.
Održavanje, brzina, efikasnost, jednostavnost, praktičnost, male dimenzije. Apsolutna preporuka.
Ova koju ti gledaš bi trebala biti no brainer.
Da,sve sto si naveo to me i vuce...ali mene je zabrinulo kad sam video pogledao od slicnog modela...evo link lakse nego da objasnjava. Flex zona na njemu ne radi kako je predvidjeno jer grije samo na sredini,umjesto da detektira citavu povrsinu tave i zagrijava je ravnomjerno,ako imas volje pogledaj.
Flex zona bi mi trebala bar jedna.

Ima tko preporuku indukcijske ploče koja zbilja grije cijelu površinu posude, ne samo sitni krug/kružnicu? Također, da mu regulacija snage nije po principu paljenja/gašenja indukcijskog elementa?
Ja imam neku staru Gorenje ploču koja grije samo kružnicu na sva 4 elementa. Regulacija snage radi na principu paljenja/gašenja elementa.
Razmišljam o zamjeni jer sam nekidan pokušao seasonati carbon steel tavu - mission impossible!

Volim kuhat i cesto sam u kuhinji,cijeli zivot sam koristio plin,bilo roditelji dok sam zivio s njima bilo ja kad sam se ozenio!
Znaci plin mi je bi sve,prije 2 god sam renovirao stan i bila je dvojba plin ili indukcija!
Hvala Bogu da sam se odlucio na indukciju!
Pa to je pravi preporod,brzina,ciscenje a i vecina posuđa mi je ionako podrzavalo indukciju tako da je prelazak bio jednostavan!
Uglavnom indukcija all the way!
Btw ima Bosch serija 6 sa onom veliko multi zonom koju mozes koristi posebno i skupa ako koristis vecu tecu!

Ima tko preporuku indukcijske ploče koja zbilja grije cijelu površinu posude, ne samo sitni krug/kružnicu? Također, da mu regulacija snage nije po principu paljenja/gašenja indukcijskog elementa?
Ja imam neku staru Gorenje ploču koja grije samo kružnicu na sva 4 elementa. Regulacija snage radi na principu paljenja/gašenja elementa.
Razmišljam o zamjeni jer sam nekidan pokušao seasonati carbon steel tavu - mission impossible!
ah, dakle isti kujac kao i obična ringla na struju...
cijeli život kuham na plinu i nedavno sam bio prisiljen kuhati na struju, pa to je katastrofa
šestica odlična za jako kuhanje, peticu ne koristim, četvorka dobra za smanjit vatru za početak i onda hurčina - sa četiri na tri kao da i ne radi ringla, umjesto da lagano smanjuje i da mogu dinstat na laganoj vatri
ako je na četiri prejako, ako je na tri preslabo, dvojku i jedinicu ne koristim jer ne služe ničemu
dakle fino podešavanje jačine vatre je noćna mora, ako je i indukcija takva, onda je hebi
možda za moderne kuhare koji sve zgotove u 10 minuta na max vatri, ali za mene koji volim slow food kuhanje, gulaše, paprikaše, sarme, sve što treba lagano dinstanje i kuhanje, očito nema ništa bez plina
...ili ipak netko zna da modernije indukcije to rade bolje?

Imas dosta njih bas zato sam ja i zapeo za ove dvije.Pogledaj kad guglas nazivaju ih bridge mode,flex zone,combine ili kako vec sve....ove dvije sto sam ja pitao jedna ploca je sa dvije flex zone i detektira ti automatski velicinu lonca i tako zagrijava komplet,a druga ima jednu stranu flex zona,a drugu stranu dva kola.
Pogledaj video sta mene brine radi toga se mislim...ovi u videu kazu da je sve uredu s njom,sad je li to jedna greska od njih nezz koliko ili je takav dizajn "s greskom" nezz ni ja pa trazim iskustva iz prve ruke.
Ne mozes na tom to raditi s karbonskom tavom,jedino plin ili pekara.Ovo drugo se meni pokazalo savrseno klasicna metoda,a vec nakon par dana koristenja postala je klizaliste.
ah, dakle isti kujac kao i obična ringla na struju...
cijeli život kuham na plinu i nedavno sam bio prisiljen kuhati na struju, pa to je katastrofa
šestica odlična za jako kuhanje, peticu ne koristim, četvorka dobra za smanjit vatru za početak i onda hurčina - sa četiri na tri kao da i ne radi ringla, umjesto da lagano smanjuje i da mogu dinstat na laganoj vatri
ako je na četiri prejako, ako je na tri preslabo, dvojku i jedinicu ne koristim jer ne služe ničemu
dakle fino podešavanje jačine vatre je noćna mora, ako je i indukcija takva, onda je hebi
možda za moderne kuhare koji sve zgotove u 10 minuta na max vatri, ali za mene koji volim slow food kuhanje, gulaše, paprikaše, sarme, sve što treba lagano dinstanje i kuhanje, očito nema ništa bez plina
...ili ipak netko zna da modernije indukcije to rade bolje?
Nije bas ko obicna ringla na struju,brzina,ploca je hladna,bolja iskoristivost energije,reagiranje na promejnu temo je instant,preciznost s temp itd...imas razlicitih modela i kako koja radi,guglaj ako ti treba.
I ja sam se iznenadio da moze komotno plin zamjenit,jucer sam bas gledao po int i odlucio sam preci na nju,a jos mi je plus sto cu plinksu bocu iz elementa izbacit pa cu dobit prostora.

Nije bas ko obicna ringla na struju,brzina,ploca je hladna,bolja iskoristivost energije,reagiranje na promejnu temo je instant,preciznost s temp itd...imas razlicitih modela i kako koja radi,guglaj ako ti treba.
I ja sam se iznenadio da moze komotno plin zamjenit,jucer sam bas gledao po int i odlucio sam preci na nju,a jos mi je plus sto cu plinksu bocu iz elementa izbacit pa cu dobit prostora.
ma nije me briga za iskoristivost energije i hladnu ploču, niti s plinom ništa nije vruće okolo
zanima me jel možeš fino dozirat temperaturu kao na plinu, a ne da ili kuha ko luda ili ne kuha skoro ništa ko ringla
za slow food kuhanje to je najbitnije, a ne da stalno balansiram između dvije postavke od kojih je jedna mrvu prejaka, a druga mrvu preslaba

ma nije me briga za iskoristivost energije i hladnu ploču, niti s plinom ništa nije vruće okolo
zanima me jel možeš fino dozirat temperaturu kao na plinu, a ne da ili kuha ko luda ili ne kuha skoro ništa ko ringla
za slow food kuhanje to je najbitnije, a ne da stalno balansiram između dvije postavke od kojih je jedna mrvu prejaka, a druga mrvu preslaba
Ne mogu ti rec jer je osobno jos nisam koristio,ali citajuc jucer/danas koliko sam shvatio to joj i je jedna od prednosti odgovor na promjenu topline i preciznost.
Znam da ima modela koji automatski podesavaju temp da voda kuha ali ne prokuha da ispari iz lonca,onda opcija Senzor PerfectFry stalno prati temperaturu tave kako bi spriječio da hrana zagori i jos takvih stvari imas dosta.
Po komentarima sto sam naletio na forumima i youtube ljudi su odusevljeni sa tim,pa sad vidit cemo.

onda vjerojatno treba gledat neku moderniju s više opcija i obavezno ovo da grije preko cijele površine tave, ne samo u sredini
morat ću to isprobati kod nekog, ne da mi se investirat i mijenjat sve i da na kraju budem nezadovoljan, pa da se vraćam
kuham skoro svaki dan, nekad i za večeru, to mi je vrlo bitna stavka da fercera kako meni treba
slično mi je bilo s dilemom za peći na pelete, neki ju hvale, drugi proklinju dan kad su je uzeli
pa se ti misli oće li biti dobra ili neće, na koncu sam ostao na klimi, kod mene na viru nikad nije previše hladno, još sam ličanin pa mi pogotovo nije hladno i s klimom je sasvim ok
inače, kad se kolege zamataju u uredu u kapute i šalove, ja normalno radim u laganoj košulji, kad je njima bar donekle toplo, meni je već vruće

Doziranje je meni bolje nego na plinu.
Ja sam se nakon razvoda preselio u svoj stan i opet sam na plinu, ista ploča kao i prije indukcije... najradije bih ga iščupao i kupio indukciju isti čas.
(al' šteta)
Voda brže zakuva, toplina se kreira u samoj posudi, nema kontaktnog prijenosa, ma divota. Meni je računica bila jeftinija nego plin u boci.
Kupiću je opet, majku joj.
EDIT: sve ovo je iz perspektive osobe koja je na indukciji (spojenoj na 2 faze) kuhala 5 x tjedno, raznolika složena jela (ne govorim o indukciji za kuhanje kave i friganje jaja na oko)

onda vjerojatno treba gledat neku moderniju s više opcija i obavezno ovo da grije preko cijele površine tave, ne samo u sredini
morat ću to isprobati kod nekog, ne da mi se investirat i mijenjat sve i da na kraju budem nezadovoljan, pa da se vraćam
kuham skoro svaki dan, nekad i za večeru, to mi je vrlo bitna stavka da fercera kako meni treba
slično mi je bilo s dilemom za peći na pelete, neki ju hvale, drugi proklinju dan kad su je uzeli
pa se ti misli oće li biti dobra ili neće, na koncu sam ostao na klimi, kod mene na viru nikad nije previše hladno, još sam ličanin pa mi pogotovo nije hladno i s klimom je sasvim ok
inače, kad se kolege zamataju u uredu u kapute i šalove, ja normalno radim u laganoj košulji, kad je njima bar donekle toplo, meni je već vruće
A ja se mislim da idem na ovu sto ima na jednoj strani tu flex zonu,a na drugoj dva kruga klasicna,a ne dvije komplet felx zone.
Osobno mislim da je kod ovih na videu sto sam stavio problem u vrsti tave koja je losija na inukciji pa ne provodi dovoljno dobro toplinu,a i bosch je po meni zeznio oznacavanje na ploci pa su ljudi pogresno shvatili to.
Ako pogledas plocu vidis da su ravne crte i u ciloj duzini ajmo rec stvaraju pravokutnik e sad ako netko to zamisli da su ispod zavojnice poredane u oblik pravokutnika pa se iznenadi kad pocme kuhati jer naravno da nisu vec su zavojnice u obliku kruga,a krug kad preslonis na pravokunik nema sanse da pokrije citavu povrsinu njegovu,naravno da ostaje "praznih" mjesta i tu igra ulogu je li posudje dobro provodi toplinu ili ne,ako je onda ce se lako zagrijati sve,ako ne onda ce ta prazna mjesta biti topla,a ne vruca zbog toga komplet flex ploca mozda i nije najidealnija.Nezz jesam se dobro izjasnio ali mislim da shvacas logiku.

Nisu mi jasne te flex ploče i što je to . Imadem ikejinu ugradbenu i prva liga je , imaš klasična 4 kruga različitih veličina i jačina , ali svaka "ringla" u nacrtanom krugu radi kao normalna indukcijska peć (grije samo ispod lonca i cijele površine lonca). I imaš od 0 do 9 jačinu .
Mislim da je garancija 5 godina.
Također sastavio sam četiri ikea kuhinje do sad rekreacijski poznanicima, jedna peć indukcija , dvije plinske pećnice i jedna obična strujna ploča. Ova strujna nije ikea i žali bože tko kuha na to , ima da popizdi (za kavu trebaš najmanje 15 minuta).
Ali htio sam objasniti i da je problem kod plinskih ugradbenih ploča što zauzmu više prostora u visinu od indukcije i onda je manje prostora za velike lonce do visećih elemenata. Mislim nije to nešto ali pet centimetara može nekome puno značiti tko ima velike lonce i veliku obitelj, pa kad mora kuhačom miješati da ima prostora do nape.

jel imaš neku moderniju indukciju ili preporuku neke, obzirom da kolega tnakir gore kaže da je kod njega regulacija indukcije on-off, što mi baš i nije neko doziranje
nakon ljeta ću mijenjat sudoper, ugradbenu pećnicu i ploču, pa razmišljam o indukciji kao opciji da se riješim plina
EDIT
i zapravo bi trebalo uzeti ovakvu kao na prvojslici, a ne ovu na drugoj da se izbjegne da peče pola tave, a pola ne kao na onom videu gore, jel?

EDIT
i zapravo bi trebalo uzeti ovakvu kao na prvojslici, a ne ovu na drugoj da se izbjegne da peče pola tave, a pola ne kao na onom videu gore, jel?
flex ploca je ustvari spojena jedna zona ,kod ovih imas opciju da je u 3 zone postavis i na svakoj druga temp,a vamo desno radis jos nesto sta zelis.
kao sto sam rekao malo su na videu oni imali drukcija ocekivanja,jer jbga sto sam vec rekao to je ispod stakla krug,a oni su vjerovatno ocekivali pravolutnik u ciloj povrsini plus posudje igra isto ulogu.
flex strana nije losa ako dosta przis meso,ribu,povrce pa stavis gusanu plocu u ciloj duzini i sirini kad se zagrije peces na ciloj plohi,podilis u zone dvi s jacom i manjom temp,odlicno.Desno opet korostis dva kruga kako hoces,ali ooet ako neces na flex zoni plocu svejedno je mores koristit ko obicno kolo.
Bar sam tako shvatio i ja,a procitao sam pun k komentara od nekih koji je izbjegavaju do nekih koji je obozavaju.
Evoovde sam nasao isto di je dilema bila i onda komentari kasnije.

jel imaš neku moderniju indukciju ili preporuku neke, obzirom da kolega tnakir gore kaže da je kod njega regulacija indukcije on-off, što mi baš i nije neko doziranje
nakon ljeta ću mijenjat sudoper, ugradbenu pećnicu i ploču, pa razmišljam o indukciji kao opciji da se riješim plina
EDIT
Nisam imao moderniju (moja je bila iz 2019), imala je on/off regulaciju, ali moj je stav da, ako uzmeš bilo šta solidno, neš se zajebat.
Meni on off nije bio problem na indukciji, da nisam pažljivo gledao kako radi, ne bih ni skužio da je on off.
Vodi računa da ti triba barem 2 faze za puni kapacitet snage (kuhanje punom snagom na sve 4 ploče).
Ono, od 10 stupnjeva snage sigurno ćeš nać optimalnu.

Nisam imao moderniju (moja je bila iz 2019), imala je on/off regulaciju, ali moj je stav da, ako uzmeš bilo šta solidno, neš se zajebat.
svakako to moram isprobati, to sa ringlom me dovodilo do ludila što ne mogu fino namjestit, pa ili je preslabo ili je prejako
ovo gdje pola tave peče, a pola ne peče je još veće sranje, pa neću non stop okretati tavu... da ne govorim da stejkove na taj način niti nemereš peći uopće
i kako to vratiti kad je ugradiš i skužiš da ti ne paše, čak i da zajebanciju oko ugradnje ne računam
ne, baš moram isprobati kod nekog na dva, tri ručka... doduše, kandidata ima koji me zovu koliko hoću, sve će kupiti i pripremiti, samo nek kuham

ja u cijelom zivotu nisam vidio indukciju koja nije on off. slazem se s kolegom picajzla, malo mi je to bezveze. ima hrane di zelim da mi lagano pusta toplinu konstantno, a ne da zagrije pa se ugasi, pa onda opet zagrije pa se ugasi. evo takve su kod svih u mojoj familiji(jedino baka jos ima plin).
pa evo i mene zanima koje su to indukcije koje ne rade na ovaj princip, kako se razlikuju i jel postoji neki naziv za to da mi je lakse pronaci.

svakako to moram isprobati, to sa ringlom me dovodilo do ludila što ne mogu fino namjestit, pa ili je preslabo ili je prejako
ovo gdje pola tave peče, a pola ne peče je još veće sranje, pa neću non stop okretati tavu... da ne govorim da stejkove na taj način niti nemereš peći uopće
i kako to vratiti kad je ugradiš i skužiš da ti ne paše, čak i da zajebanciju oko ugradnje ne računam
ne, baš moram isprobati kod nekog na dva, tri ručka... doduše, kandidata ima koji me zovu koliko hoću, sve će kupiti i pripremiti, samo nek kuham
Samo kupi onda klasicnu bez ovif flex zona i ostalog nego gdje su tocno obiljezeni krugovi i oni ce ti pec standarno.
A to za okretanje radi ocito samo kad se upali flex zona gdje na nekim mjestim imas "blind"spot ali ako je dobro posudje nebi ni to bio problem,ako ne koristis flex zonu onda imas opet klasicna dva kola kao i kod svake.
To je samo opcija koja moze biti korisna.

Imam ja bosch seriju 8 sa flex zonom, mali drugačija od ove koju gledaš. Bosch ima odličnu regulaciju, od najslabije snage do najjače, boost odličan kad treba vodu brzo zagrijat, a s druge strane kad nežto treba lagano to isto odlično radi, baš su stupnjevi odlično pogođeni.
Grije cijelom, površinom posude, prepoznaje veličinu posude, kad makneš posudu pauzira rad dok je ne vratiš, flex zona je fora jer ju možeš koristii i kao manje kolo ili kao dugačko ako imaš takav oblik, ili npr imaš dvije različite temperature na zoni pa kad je jelo pri kraju samo ga gurneš na drugi kraj da održava toplinu i sl. Ima hrpa tih zgodnih stvari.
Indukcija u praksi neusporediva s običnim kolom na struju, ali usporedba doslovno besmislena. Prije sam bio na plinu, nebi nikad više nazad.
Indukciju je zaista bitno kupit kvalitetnu radi dobre regulacije.
I da, bitno je imat kvalitetno posuđe, jer se odmah vidi koje ima više čelika i bolje hvata

Imam ja bosch seriju 8 sa flex zonom, mali drugačija od ove koju gledaš. Bosch ima odličnu regulaciju, od najslabije snage do najjače, boost odličan kad treba vodu brzo zagrijat, a s druge strane kad nežto treba lagano to isto odlično radi, baš su stupnjevi odlično pogođeni.
Grije cijelom, površinom posude, prepoznaje veličinu posude, kad makneš posudu pauzira rad dok je ne vratiš, flex zona je fora jer ju možeš koristii i kao manje kolo ili kao dugačko ako imaš takav oblik, ili npr imaš dvije različite temperature na zoni pa kad je jelo pri kraju samo ga gurneš na drugi kraj da održava toplinu i sl. Ima hrpa tih zgodnih stvari.
Indukcija u praksi neusporediva s običnim kolom na struju, ali usporedba doslovno besmislena. Prije sam bio na plinu, nebi nikad više nazad.
Indukciju je zaista bitno kupit kvalitetnu radi dobre regulacije.
I da, bitno je imat kvalitetno posuđe, jer se odmah vidi koje ima više čelika i bolje hvata
Koji tocno model imas? Je li kompletna ploca podjeljena u dvije flex zone ili na jednoj strani flex zona na drugoj dva kola standardna.

PXV875DC1E
3 + flexi
Timeri su isto korisni bilo kao štoperica ili ovi koji isključe kolo ili signaliziraju.
Vezano uz regulaciju Bosch koristi modulaciju frekvencije + on/off.
Koliko čujem/vidim, frekvencijom regulira koliko se može , a na manjim snagama dodatno koristi i on/off i to radi bez greške jer je on/off s malom snagom.
Dobro je i što promjena snage ne radi u jednom skoku nego izgleda mjeri temperaturu pa dozira koliko posuda može primiti pa oda postepeno diže snagu do željene. To je posebno zgodno kad se hladna posuda/hrana stavi pa ne zaprži odmah na najjače dok se ne temperira.
Nisam imao druge indukcije pa nemam pojma rade li ovako sve ili samo bosch.
Imaju i posebne opcije održavanje posude toplom, ili npr preset za lagano, srednje ili jakko kuhanje gdje isto mjeri temperaturu i sam dozira snagu
Regulacija na ploči za svako kolo je od 0 do 10 + boost , s time da ne ide po 1 nego po pola, pa je zapravo 20 koraka i koraci su direktno dostupni na ploči, samo se pikne, tj nema nikakvih gumbi i sl.
Ja sam zaista super zadovoljan ovom pločom.
Jedna napomena kod ovih velikih ploča, dobro je imati trofaznu struju, ako nemaš, ne mopžeš na svim pločama u isto vrijeme imati max, tj neće ti dati max jer raspoređuje snagu po kolima.
Ja imam trofaznu pa radi sve ok. Drugo ograničenje je na boost, u isto vrijeme može bit dva kola na boost ako je jedno na flex zoni , a drugo na ova tri polja. Ta su ograničenja jer može pocuclati puno struje preko jedne faze pa su morali ograničiti. Ali generalno boost ti kratko treba, samo da voda npr zavrije, a to na ovoj indukciji traje minutu

PXV875DC1E
3 + flexi
Slican model sam i ja gledao 60cm.
Znaci da bi flex koristio moras ga posebno upalit,a ako ga ne upalis onda ta strana se pali kao i svaka,gdje su kola tu se aktivira ili ?
Da bacim tavu ili lonac bilo gdje na toj flex strani on ce ga prepoznat i pocet ravnomjerno grijat?
Zanima me čist informativno što je jeftinije od ove 2 solucije.
Dakle kuhanje na plin iz boce ili na indukcijsko kuhalo? Imam obje solucije, no koristimo plin oduvijek ajmo reć iz navike.
Dali je tko radio kakvu kalkulaciju možda ili nešto?
Dakle radi se o plinu u bocama, gradska plinska mreža ne postoji u mjestu gdje živim.
Tražio sam malo po googleu, no nema mi smisla jer podaci nisu vjerodostojni pošto se cijena energenata jako promijenila od 2005-2010 od kad su teme na koje sam naišao.