Ostale softverske teme

Mitovi i legende ili HW+SW(os-apps)...

ihush čet 3.8.2023 12:37

računala, razna, stara-nova, jaka-slaba, adekvatna-sukladna-kompatibilna sa zahtjevima appsa koje korisnik koristi dok je os 'samo' ljepilo-karika-spoj kao driver, kao žica miša-mreže tj nakupina legokockica-slagalica ili šasija auta s osnovnim dijelovima kao motor-volan koje nešto spaja tj bez čega su beskorisne komponente.

 

-svaka apps-soft ima svoje requirementse, zahtjeve-uvjete-preduvjete uključiujući i znanje korištenja ili stvari koje se podrazumijevaju npr struja ili ekran odgovarajuće rezolucije kako bi sadržaj mogao biti prikazan pri čemu samo računalo za sebe ne treba ekran ili miša-zvučnike.. npr serveri ili ulazno-izlazne jedinice kao npr miš mogu biti zamjenjene recimo govornim naredbama ili touchscreenom-panelom ili joystickom..

 

-zašto tema ili što se u njoj pokušava.. ?? pa za npr čudotvorni linux kao čest odgovor za stara-slaba računala, koja tad po lovačkim pričama 'lete'... -ne, ne lete, ne rade ništa što hw ne omogući dok u kontektsu korisnika i appsa linux praktički nema što raditi za prosječnog korisnika, koji zato koristi win, msoffice-photoshop-acad.. i sl. ili gaming uz problem snage-mogućnosti hw-a koji je inicijalni problem pa gaming kriterij ne spada tu tematski..

 

-jer, ima dosta starijih računala, desktop-laptop, koja rade .. ili novijih klase tablet-netbook koji su preslabi u usporedbi s normalnim računalima + ograničeno ili onemogućeno nadogradnja-pojačati-dodati.. a često se tad kao čudotvorni elexir za odgovor nudi linux, pogotovo neka light-DE distra.. a to je ekšli stara lovačka priča, legenda.. iz pogrešnog doba-desetljeća. Mantra fahidiota i naivaca koji im povjeruju jer oni znaju..

 

linux distre.. najjednostavnije pogledati na distrowatchu, kratki opis-izgled.. i najvažnije, oni koje tema zanima.. probati. Tek tad se može nešto znati osim lovačkih priča tj na konkretnom hw uz ono što korisnik želi na računalu koristiti tek tad je bilo koji os-nakupina softa upotrebljiva-korisna, ne sam os za sebe jer mu to nije svrha, os služi appsima, onom što radimo-koristimo, ne sam sebi..

 

... i tad nije važno koliko 'troši' resursa tj koliko on za sebe traži za rad, minimum-optimum-višak i kako to što ima raspolaže, daje appsima.

 

-u čemu je problem-zabluda? pa u light distri i ideji da ona 'troši' manje recimo rama (disk je sporedniji..) .. i to je nekad davno (malo nakon dinosaura i st.7mog..) bilo uvjetno točno, u doba kad je linux za prosječnog juzera bio beskoristan, što je za većinu i danas tj 2% vs 92% desktop juzera ili usa-macos 30-50%.. pri čemu svi mogu koristiti free-linux no ne koriste.. jer ne korsiti korisnik os, ne bira korisnik os nego su to appsi koje korisnik treba-želi koristiti i ako je to npr msoffice-acad-photoshop.. tad linux nije izbor.

 

-što je linux distra? .. uz os-krernel gnu-linux, distra je nakupina softa, paket, os... s ogromnim mogućnostima izbora, kao gui-forntenda grafičkog dijela prikaza koji se može po želji izabrati no povezan je s appsom tj apps ovisi o tome, kompatibilnost, jednako kao driver za directx ili opengl.. tj apps ima neki frontend, kompatibilno, dok je linux samo jedan-os, grafički dio je dio no moguće je više, izbor.. a da bi grafička apps radila tj njen frontend tad ona mora biti za neki grafički prikaz, os mora imati odgovarajuće sys-dll fileove, dependencyje, ono što čini dijelove osa, da bi takva gui ovisna apps mogla raditi tj prikazati formu-frontend, kao što igre traže directx ili ogl .. 

-nabrojmo neke ... npr ubuntu obitelj, xubuntu, lubuntu, kubuntu.. kao i to da svaki može imati više frontendova, gnome, kde, xfce.. evo jedna lista s top-9.. tek da averagejuzer dobije feeling što se nudi, a to je samo frontend-gui, pri čemu je linux i dalje jedan-os.. a distra je nakupina tog softa, osim kernel-osa i dllova tu idu i frontendovi-guiji, jedan ili više u distri po izboru.. dok je ubuntu na xfce = xubuntu tj juzer tako počne razumijevati nazive-terminologiju ili kako izabrati distru.. pri čemu je preporuka ubuntu (jak support), dok su derivati s nekim prefixom, kao i varijacije npr nekad popularan mint a lančano su temeljeni na debianu kao jednoj od temeljnih distri no nije namjenjena prosječnom juzeru ili početniku tj izbor svega i lakše je juzeru tad krenuti od ubuntua ili minta nego s deb koji nudi isto to-sve x-puta više.. tj juzer dok ne vidi, ne proba.. ne može ni znati u čemu je razlika ili će čitati satima kako bi otkrio razliku dok polovi sve info kojih ima beskonačno..

 

kraće, juzer treba izabrati neku (ili sve po redu, za probati-vidjeti..) od ##-ubuntu distri .. npr lubuntu koji je na LXQt .. dostupna za 32-64bit (neke samo 64bit, važno za slabiji hw-kompatibilnost, raspoloživi resursi i sam footprint osa koji je za 64bit veći od 32bitnog pandana istog filea..) i recimo namjenjen slabašnim netbookovima (klasa ispod normalnog laptopa, više kao tablet-mobač.. često s ograničenim diskom-storageom npr 32-64gb..) uz LTS koji za ubuntu klonove klasično ide svake parne godine, aktualan 22-04.. ostalo u klasičnom ubuntu ritmu 04-10 (mjesec)..

 

-takva distra je primarno namjenjena netbookovima-tabletima.. tako je optimizirana, probrano od profesionalaca koji znaju, bolje nego da juzer kreće s deb ili arčem tj šansa da će on bolje-optimalnije izabrati sve što znači distru je manja od lotošansi..

-nasuprot tome je kde-plasma kao kubuntu.. i problem starih pravila i fahidiota i sadašnjosti-promjena-evolucije koju ignoriraju.. tj nekad je kde bio za 'jake' tj gpu-hw.. jer je kao gaming tražio gpu i ostale resurse.. uz početne probleme koje svaka nova stvar ima tj u vrijeme 2010-2015.. uz uefi-gpt-boot-secboot-tpm.. probleme pa se vrijeme dijeli na do i od 2018me.. od kad recimo na svim distrama sve već radi stabilno i ne samo frontend nego i boot-gpt ostalo..

-u to staro doba, kde nije bio za integruše, slabija računala nego kao gaming ili video-grafika.. pri čemu i kvaka-22.. da linux nikad nije postao gaming platforma ili acad-photoshop.. čisto stvar proizvođača-tržišta i tu dominira win+mac..

-ako kde radi na računalu, tj ako postoji odgovarajući hw-resursi tad je kde optimalan izbor, jer upravo zato što koristi gpu, kao što to koriste svi moderni osevi, win-aero, macos-metal.. koriste sve apps, koristi browser za video, playeri za dekodiranje h264-265.. tj ako nema adekvatne gpu tad sve mora obaviti sam cpu, time ima duplo više posla i ako je već slabiji cpu s manje rama tad ga dodatno opteretimo takvim multimedijalnim sadržajima.. a svi bi 'samo surfali'.. pri čemu ne razmišljaju (ne znaju) da je današnja multimedija-interenet ekšli identičnih zahtijeva kao i gaming-video.. samo je razlika u količini-snazi.

-tako današnji browseri kao minimum traže 2gb rama.. nekad je to bilo puno, danas je 4gb minimum tj to je minimum već desetljeće za nova računala tj danas praktički ne postoji računalo s manje od 4gb, ispravno i upotrebljivo za prosječne potrebe kao surfanje pri čemu neka apps može normalno raditi no to je tad apps iz tog vremena ili kao office-word koji ne traži ništa posebno, knjigovodstvo, tetris.. dok već minecraft traži odgovarajući hw-ogl 1.2 itd.. i može raditi no jedva, fps.. na slabijem hw-gpu-cpu..

 

-u čemu je razlika DE npr kde-lxqt.. pa u tom frontend dijelu koji se brine za prikaz-grafiku + footprint tj zauzeće na storageu kad je to važno (nije važno na većem mediju 100-200-više gb, no s 30-60gb je vrlo važno.. i tad se često koristi 32bitni .. a tad je ograničen i izbor ostalog soft-appsa kao browseri jer svi gase support npr za stari win-xp ili win7.. kao što većina distri gasi 32bitnu verziju).

-lakša distra će tad optimalno koristiti neadekvatan gpu, koji nema mogućnosti koje inače traže novi fičeri-zahtijevi, radit će.. ali jedva tj ovisi što juzer želi raditi, surfati.. jer će tad imati problem, dok će 'računalo letjeti' mada se to odnosi samo na os, menije i sl. tj to je ne-korištenje, ne-interenet i sl. .. tad je besmisleno to što 'leti'.. može jednako biti sporo.

-kde.. ako ima odgovarajuću gpu, tad će ju koristiti za prikaz svega-forme-guija.. i tad će računalo-cpu raditi brže-rasterećeno + integruše koje kradu dio sys-rama ili koje imaju svoj-odvojen.. tad se taj resurs koristi, naravno ako postoji.. i tad je to brže-optimalnije od ostalih frontendova koji ne koriste ili manje koriste te mogućnosti.. kao gaming, multimedija.. i podsjetnik, internet je danas=multimedija, dok je prije desetljeća to bio samo internet-html... usporedite npr dinamičke sadražaje i slike-video koji se na svakoj stranici vrti.. usporedite brzine interneta danas i prije desetljeća.. sve to je evoluiralo, mobač to može.. staro računalo bez odgovarajućeg hw ne može, tj tad to dodatno radi cpu.. i tad ništa 'ne leti'.. nego se vuče ko krepana mačka pri čemu to nije mana ili vrlina osa, linuxa, maca-win.. nego je to naprosto hw-ograničenje i soft podrška odnosno to je prvi korak kojeg juzer-početnik treba znati kod izbora distre tj guija tj nakupine softa koji će biti odgovarajući za njegove potrebe i hw .. pri čemu treba ostati realan u očekivanjima, jer linux nije čarobni štapić, ne postaje intelica-integrirka time quadro-gpu i razlika je da nešto radi, jedva ili sve leti.. u lovačkim pričama.

-usputno.. sve leti i na xp-u, no on je mrtav, nema više supporta, nema više appsa-browsera tj ovisi o onom što postoji a za browsanje to znači da je sve manje iskoristiv, dok apps iz tog doba ili tetris može raditi vječno dok se računalo ne raspadne.. radit će na 256mb rama.. radit će brzo na novijem računalu, paljenje.. no radit će 'ništa' od onog što moderan-prosječan juzer želi kao surfanje tj može odgovarajuće raditi samo ono što je u to vrijeme radilo, ne novo jer novo traži više-novo, npr igra traži w10 i dx12.. osim više rama i diska.. i da postoji novi dx za xp tad bi to čak bilo ok, no ms to neće dati i to je jedina prednost-razlika.. tj xp je usporediv s light distrama uz razliku da su one ažurirane, dok i dalje brzina-mogućnosit softa ovise o mogućnosit HWa, ne o lovačkim pričama .. a vrlo malo, unutar 5%, oko optimizacije koje znalac može znati pa podesi-uključi-isključi računalo-resurse.. tj razlika koju će neki guru dobiti u performansama vs juzerprosječan je zanemariva, pogotovo s distrom outofbox za install... dok razlike dođu kasnije, dodavanjem appsa i nadogradnjama, kad se kroz neko vrijeme može pojaviti dllhell-ovisnost.. i kad je možda bolje obaviti clean novije distre, recimo svaka (druga) lts..

 

-ubuntu, gnome.. je 'standardna' distra, na kojoj će vjerojatno većina softa raditi, support + često je temelj kao za mint.. (jednako kao što je za ubuntu debian..).

-preporučljivo za prosječan hw, prosječnog korisnika-potrebe.. tj tek kad postoji konkretan razlog za lxqt i slične light distre tad ih se iz tog razloga korisit, npr za tablet-netbook.. ili poneko prastaro računalo uz napomenu da treba biti realan u očekivanjima, tj sve leti.. ne leti ništa, ovisi što se radi-želi, koja igra, apps-browser.. tad tek može letjeti ili se vuče ko magla i to tad ovisi o raspoloživim resursima HWa koje ima ili nema jer hw je onaj koji to radi, ne os, ne distra a traži apps, ne juzer ili os.

 

-moja preporuka za prvu probu, kde-plasma-kubuntu.. kao druga, ako prva ne radi dobro iz nekog razloga koji je ugl hw-resursi, light kao lxqt.. dok je za generičke juzere generički odgovor ubuntu.

-mogu drugi derivati, kao mint.. ili koja je sad popularna distra, no to je stvar trenutne popularnosti, promjenjivo, hir.. ovo je dugoročno :) ..

 

-svaka distra ima mogućnost npr live-persistent installa, kao install-boot + casper čime postane live, tj 'normalan' instaliran os koji se može koristiti uz prednost da je već podešen za to računalo, driveri, meniji, izgled.. a radi sa stikića-usb.. i može se instalirati na disk. .. zgodno za probu, bolje od install-live probe, konkretnije.. a juzer ne mora imati više računala, više diskova za probu, tj potreban je samo stikić-usb recimo +30gb..

 

-izrada sitkića.. za sve postoji howto, svejedno kojim alatom-metodom, može i rufus iz win.. tj to je vjerojatno lakše-razumljivije juzerima + može i persistent rufusom.. (rufus pametno prepozna os-iso-install kao win10-11 i linux pa ponudi odgovarajuće opcije..).

 

-u probi sa stikića-usb, za osjećaj brzine imati na umu da radi sa stikića, da ovisi o brzini stikića + usb2.0 ili 3.0.. i da stikići-jeftikaneri nemaju deklarirane stvarne brzine, no za surfanje i sl je dovoljno dobro za probu-usporedbu .. i možda odluku-izbor koji os-distra je kome primjeren.. ne po lovačkim pričama ili 'meni sve leti'..

 

-problem s tablet-netbook pa i laptop ili desktopima .. za boot treba znati f-tipke.. + postavke biosa, što tablet ne nudi itd.. pa ponekad nije baš jednostavno ni bootati a tad ni probati-vidjeti-provjeriti.. nema generičkog odgovora, tj google + par ključnih riječi kao boot i naziv računala-uređaja.. ili čitanje manuala uz rtfm :)

+ uz f-tipke, postoje i fn.. većinom je boot na f8-f12, možda esc za boot meni a kad baš ne možemo otkriti ili nema, tad odspajanje-vađenje postojećeg diska-drivea-storagea s kojeg se boota osim kad je to emmc zalemljen pa to nije opcija..

 

-ovo nisu upute kako ćete to napraviti, ovo su upute što trebate probati, što postoji, što su lovačke priče a što preduvijeti za normalan rad ili što juzer misli pod 'samo za surfanje' pri čemu je to prije desetljeća bilo nešto nezahtijevno a danas je multimedijalno kao gaming.. tj ako može surfati tad može raditi u officeu i igrati tetris-minecraft.. a možda i više od tog.. tj surfanje-internet je postao kriterij-prag koji eliminira neadekvatna računala-hw dok je os ili distra samo manji dio, nešto što može umjereno pomoći ili kad je os-sys baš na granici-klackalici-vagi da može ili ne može, tj ako ima 4gb rama i ako mora paziti na svaki mb potrošnje-razbacivanja a to može samo majstor-guru tj juzer može probati odgovarajuću distru što je ekšli mogao i bez ove teme-posta recimo ako pročita kratak opis na distrowatchu.. no uz problem da će googlanjem kao i na forumu pronaći svašta, činjenice i priče kako sve leti..

 

-os je samo os, hw je taj koji nešto radi, kao s autima, vozač vozi i pri tome ne mora biti ferrari-najbrži da bi se prevezao od točke a do b.. dok će iskusan vozač, dobar, uvjek možda biti brži od početnika s manje problema ili sudara ili ako zna put-cestu.. pri čemu auto može ostati isti.

-hw, unutar 10-više godina raspona je ogromna razlika-razvoj, mogućnosti-performanse.. a to prate i appsi, igre, traže više, tj nitko ne radi soft koji će raditi na +10god starom nego rade za novo, pri čemu se ponekad staro može iskoristiti.. no neće tad ono što nije iskoristivo nekom linux distrom postati ono što leti.. osim kad juzer zavitla kroz prozor i popljuje linux koji je u priči nevin, silovan.. lovačkim pričama i nerealnim očekivanjima.

 

-primarni kriterij danas je browser.. tj što je zajedničko +90% juzera? nije tetris, nije minecraft, nije word, nije photoshop.. ali je internet, surfanje, mail, yt, netflix.. kao na mobaču a to je multimedija i za video je potreban hw-čip koji prije nije postojao a danas ga mobač ima.. tj što bi mobač od prije desetljeća mogao danas? ...to je razvoj pc-it i time softa-appsa koje to bahato traže, ne os.. on ne traži ništa i pri tome nije čudotvorac dok je linux i dalje samo jedan a ostalo su nakupine softa koje je netko spakirao i to nazovemo distra dok je sva mudrost za korisnika-juzera znati izabrati odgovarajuću za svoje potrebe i hw, dok jedno bez drugog ne vrijedi i ostaje samo želja a to nije dovoljno ...

 

-kako juzer može kvalitetno-dobro izabrati nešto kao os? kako izabrati sladoled, cipele? .. probanjem. Lako je.. par minuta (ili sati) i znate, tj vrijeme za porčitati ovaj post je slično da za to vrijeme skinete distru i kreirate stikić.. pa probajte i tad ćete znati što hw može, što je linux-distra, odnosno možete tad kvalitetno birati, do tad je samo naivnost i lovačke priče koje su tek slučajno ponekad točne.

 

-svaki os je dobar-odličan (osim reactos).. i radi upravo ono što treba raditi, problem je što juzer to ne zna i ne treba ni znati, jer nije svatko guru-majstor, naprosto juzer nešto koristi, kao što koristimo mobač-auto.. no za izbor mora probati, tek tad zna i može stvarno birati.. a ovo je lako, besplatno, pola sata (ili duže dok traži tipke za boot..) i možda nekome pomogne.

 

+ nakon bootanja linux distre, podesite sat u win.. (ako ste probavali na radnom računalu s win..) jer linux sinkronizira s pomakom timezone.. a win odavno to ne čekira kod paljenja dok u mrežnom radu i internetu može biti problema s pogrešnim vremenom, pa klik na sat.. :)

 

-oni koji imaju staro računalo na kojem bi željeli isprobati.. mogu odmah installirati, no poželjno je barem vidjeti-probati više distri, barem dvije.. jer tek tad postoji 'izbor'.. uz dodatni problem da je tad usb2.0 i da to može biti vrlo sporo, ponekad i pola sata za boot.. (pogotovo ako padne na 1.1 standard, jer to su takva računala, bios...).

... pa je za vidjeti-izgled i samu usporedbu ponekad zgodno to probati na novijem-jačem.. brže, no tad ostaje pitanje kako radi na starom-slabijem.. itd. uz moguće probleme samog usb-porta-kontakta pa to može potrajati do prvog paljenja, no istovremeno juzer treba biti strpljiv, tj prepoznati što se događa i recimo sačekati.. ili zaključi da se smrzlo i da nema koristi čekati pa ugasi... za to nema upute nego iskustvo + malo razumijevanja za stari hw i teškoće-brzine.. gledati lampice, što radi.. ne odmah odustati.

ihush čet 3.8.2023 17:03
keke13 kaže...

TLDR: Instaliraj Linux...

 -promašio si stadion, smisao, no neka te.. :)

 

edit: ili smisao nije instalirati linux, nego koji, kako izabrati distru i što su mitovi i legende a što realnost-moguće.

juzer treba instalirati os koji mu koristi, kojim će moći obaviti željeni posao... ne linux kao čudotvorni odgovor, nego odgovarajući a za to znati mora znati i probati malo više.. pa i čitati ili tražiti, dok ovakvi kratki postići ne pomažu, čak ni za izbor distre jer to može sam juzer random izborom ili čitanjem na distrowatchu ili prvi koji mu naleti pod miš.. bez kriterija je svaki jednako dobar, svaki os ili računalo pa i onaj koji ne radi dok tek kad nešto treba raditi onda je važna i takva sitnica, onak, da ipak radi.. a to sve ipak ovisi o hw-u, ne o stotinjak distri linuxa ili DE.. pri čemu i win-mac mogu podjednako raditi mada ne nude takvu flexibilnost i time opcije-podešavanja kao sama veličina koju os-fileovi traže na disku ili radne memorije za sam os..

... i ponovo, nije os sam sebi svrha, nego ono što se želi na njemu raditi a tad sve ovisi o appsu i hwu koji to može podržati, pa tek tad može izbor osa ili nečeg nevažnog kao ikone i boje podloge dok svaki os radi, podjednako, traži podjednake resurse itd. (npr već desetljeće svi imaju identične install kriterije za normalnu instalaciju kao 512mb rama.. osim puppyja koji postoji upravo iz tog razloga i nekad davno se pokretao s disketa i sl. .. dok je za današnje prilike smiješno mali, 300mb i podsjetnik za stikiće-usb da ostali za sam installer traže barem 4-8 gb.. dok se dekompresiranjem-instalacijom to povećava nekoliko puta + swap i sl.

Nuclear_Phoenix čet 3.8.2023 17:17

Nadodao bi na ovaj zid texta jednu vrlo važnu info:

 

Ne, ništa ne može spasiti Acera iz 2015. godine da magično postane bolji, čak niti jos 4/8 GB RAM-a ili SSD. Acer je samo ilustracija, radi se o bilo kojem laptopu starijem od 5-6 godina. Možda je koštao preko 5-6k tada, bio odličan i brz ali jednostavno vrijeme ga je pregazilo. Kao sto je kolega mudro primjetio i naglasio, web je novi minimum a ne igre ili "multimedija". Prenatrpana smeca od stranica pune JSa koje glume aplikacije unutar aplikacije (browsera) nemaju veze sa stranicama od prije 5-10 godina gdje je server pripremio HTML i poslao na clienta koji je to morao rendati uz minimalnu manipulaciju DOMa sa jquery ili tako nečime - danas je gotovo svaka stranica prava aplikacija dok je server malo više nego samo veza prema bazi/sadržaju. Ok, SSR (server side rendering) se vraća ali to je i dalje udar na performanse.

 

Dakle, ne gubiti vrijeme na hardver koji je kad je i izasao bio prosječan. Neće ga spasiti niti najlaksi i najmanji linux zbog gore navedenog.

ihush pet 4.8.2023 20:21
Nuclear_Phoenix kaže...

..

Dakle, ne gubiti vrijeme na hardver koji je kad je i izasao bio prosječan. Neće ga spasiti niti najlaksi i najmanji linux zbog gore navedenog.

-točno.. tj os nije čudotvorac, win-lin-mac.. i svi su 'isti' (do appleovog m1 cpu isti hw.. sve međusobno isto-kompatibilno osim mac-hakintoša tj zaštite-uvjeta spešlserije..).

-i tad su na istom hw isti-slični rezultati, tj os je samo os, svaki radi odlično.

-tema je zbog lovačkih priča o čudotvornom linux-elexiru na kojem 'sve leti'.. ili je to pjesnička firgura :)

.. tj za one koji pomisle da bi tako iskoristili neko starije računalo-laptop.. može se, lako je probati-vidjeti.. i ovisno o računalu-hw može biti sasvim upotrebljivo ovisno o namjeni, pri čemu je drugi naglasak teme, 'samo za surfanje'.. to je danas kao 'samo za gejmanje' tj multimedija i odgovarajuće potrebe za hw-om, kao dekoder čip h265.. pa ono što je prije desetljeća išlo s tim opisom danas ne prolazi, ako je za surfanje tad može i ostalo a razlika je tad samo koliko brzo-jako ili koliko fps-a u igri.. vs radi ili ne radi uopće.

 

-igra koja može poslužiti za 'benčanje' je npr minecraft.. (java edišn, identično radi na svakom osu, tj javi..) da bi radila potrebna je odgovarajuća gpu, driver za opengl-client +1.2.. dok cpu-ram-ostalo naravno utječe no nije uvjet (radi, na slabom, slabo ali radi..), pod win je to kao nekad kriterij za dx9.0c ili aero, identičan kriterij kao za konzolu x-box mada je to directx iz win-xp-a koji je odavno mrtav.. čisto kao usporedba što hw-gpu mora zadovoljiti kao minimum i taj minimum je isti za sve oseve dok ispod tog može neki lagani linux no radit će sukladno hw, ne iznad tog, ne čudesa nego tek da radi računalo a surfanje je tad stvar browsera tj ako koristite npr chorme tad zaboravite na surfanje.. itd.

 

evo za primjer gpu requirementsa za chrome + kako ide vrijeme svaka novija verzija je bahatija, traži više.. pa ako netko ovo čita za koju godinu, tad će tražiti više-jače.. itd.

-osu je svejedno.. os ne služi (samo) surfanju, os je os i služi radu računala, svemu.. od čega je dio multimedija-gaming ili surfanje koje traži isto što je nekad tražio gaming ili videoediting.. (primjetite da na linku chrome spominje premiere-videoeditor..)

 

+ za nvidia-ati gpu je relativno lako.. za intel-integrirke.. napomena, mada su od početne hd-serije i prije formalno zadovoljavali gpu kriterije kao dx90c, kasnije su spuštene-odbačene-renumerirane.. tj tek od serije hd-4000 zadovoljavaju nove-ispravne kriterije za gpu potrebe današnjih appsa, starije od tog nema hw.. i posprdno se naziva de-akcelerator.. no s driverima nema problema pod linuxom, podržano.. pa je dovoljno bootati i ako zadovoljava-radi.. kao i sve jače od tog..