Sedin7 ned 8.12.2019 17:46

Pozdrav raja

Mene zanima da li je isto sa utp kablom i mreznom karticom ista brzina neta ili je veca sa mreznom karticom?
Kod mene je net 300/12 Mbps, a trenutno mjerim 198/7mbs ?

Eh sad me zanima po kojim parametrima moram gledati da bi uzeo mreznu karticu da bi dobio ovu brzinu neta koju imam?

Hvala na savjetima.

ihush ned 8.12.2019 21:23
Sedin7 kaže...

Pozdrav raja

Mene zanima da li je isto sa utp kablom i mreznom karticom ista brzina neta ili je veca sa mreznom karticom?
..

- pitanje je zbrčkano.. :)

pa možda, ako pitaš koja mrežna kartica, što-kako gledati oznake.. fast-100mbps i gbe-gigabit-1000mbps = naziv koji ti sve objašnjava, tj to je max koji mrežna-kartica-chip može progurati (dok je realno transfer manji). .. + duplex koji to duplira tj u dva smjera istovremeno, ovisno o ostatku opreme jer da bi jedna strana kabla radila potrebna je i druga strana tj router-switch pa ovisi što imaš (operaterov modem) i ograničenje te opreme.

+ pripazi, mbps su megabiti, dok se na PCju sve računa u bytima (bit-bajt =x8).. i to nisu iste veličine tj osmerostruka razlika ovisno što ti neki soft prikazuje pa i kb-mb-gb.. radzlika između SI sustava i PC-binarnog. To te može zbuniti. Kao hertzi, transref se mjeri u bitovima, najmanjoj jedinici, dok su bayti-kilobayti itd.. ono s čime radi pc-cpu-disk..

+ da bi imao gbe-1000 brzinu, tad treba sve biti za 1000, kartica, kabel, switch/router.. ako je bilo što 100 tad je niža brzina-granica + kabel mora biti 'pravi' tj ne samo 4 žice nego svih 8 žica pravilno spojenih i vidiš status na led indikatorima (obično mrežna i switch imaju ledice na portu.. zeleno-žuto-crveno/plavo i te boje označavaju brzinu konekcije (max) dok je stvarna nešto manja pa na 100mbps imaš cca 13-16MB transfer (veliki B = bayt=8xbit, malo b=bit) dok je na 1000 cca 150MB transfer ako je sve odgovarajuće brzine + duplex koji neće duplirati brzinu nego je moguće istovremeno dvosmjerno rad-kopiranje tj s dva računala međusobno istovremeno kao max granica propustnosti standarda.

 

-bežično.. ovisi o signalu, smetnjama i standardima koju mrežna (wlan) podržava. Opet, sve tj obje strane, PC-router (tj wifi/wlan server u kutiji koju zovemo modem ili router). Ako je stara oprema, tad je a-b-g standard tj max 54mbps, novje ac-n.. umnožak recimo 150-300-450.. pa do 700-gbe i više kao i 5ghz mreža (obična j e2,4ghz..) uvjek ide zajdnička-niža brzina + smetnje/signal i to nije usporedivo kao žica tj ovisi.. + nije svejendo koliko mrežnih uređaja se spaja, pc-lap-tablet-mobitel-tv.. tj što ih je više to je server opterećeniji i time će brzina biti manja, tj ovisi iz koje klase je router.. neki su jači-robustniji i mogu istovremeno opslužiti više korisnika, neki slabiji. .. ali ni to nije sve, susjedi, svi wifi signali u dometu (recimo 50-100m pa do 300m..) su smetnje, kanali koji mogu ometati međusobno rad (kao radio stanice...) i tad možeš imati prekide ili pad brzine, dok žica radi jednako tj nema tog problema koji ima wlan. Sve ostalo je isto, mreža je mreža, standard..

 

-mrežna kartica ovisno koliko trgovac nabije maržu, može koštati od 30kn do 300 i više.. kao i wlan stikić obično oko 70-150kn, dok su routeri (s wlanom i ostalim) 150-200kn naviše. Koliko ćeš platiti i koliko je nešto stvarno brzo-dobro ovisi, nema pravila.. može router biti jeftiniji od mrežne, može biti jeftina brza mrežna ili stikić.. a jednak model može u drgoj trgovini biti par puta skuplji. To je stvar trgovca-marže pa i reklame. Teoretski svaka radi prema specifikacijama koje vidiš na kutiji, teoretski ne možeš pogriješiti.. i svaka je ok..

ihush pon 9.12.2019 10:44
Sedin7 kaže...

Znaci net ce biti dosta brzi preko mrezne kartice?

Kod mene je utp kablo iz modema direktno u pc ide.

 opet.. zbrčkan si, mješaš termine-nazive u rečenici.

-mreža je mreža, sve, internet dok su žice, uređaji dio mreže.

kabel je mrežni, cat5-utp to je ''isto'' (razlika u potrebnim brzinama, duljini kabla, izolaciji.. ali sve je to mreža) .. i to preko žice, za razliku od bežičnog signala koja je ista mreža-spojeno ali bez žice, wireless-wifi-wlan. Standardi koji određuju sve, kao oznaku kabla cat5e, brzinu portova-switcha, brtinu wifi konekcije.. su standardi, neoisno hoćeš li spojiti žicom ili bežično.

-žica ima svoju konkretnu brzinu ovisno o standardu, bežično ovisi o brzini komekta-standardu i smetnjama. Žica može biti brža, pogotovo ping npr optika, sve na kraju ide preko neke žice.. ali može i wlan biti brži, može biti npr 1700mbps .. a to je brže od gbe-1000 žice (postoji i 10gbit mreža-kartica.. ali vjerojatno je nemaš..). Nije problem brzina, tj uvjek se može više, novi standard, nova oprema ali uvjek si ograničen najsporijim uskim grlom kao max brzinom u tom lancu dok wlan uvjek ima pad brzine, lag, smetnje, od idealnog 100% signala uvjek možeš samo jednako ili manje i zato se kaže da je žica brža od bežičnog (zapravo to nije točno, ovisi o opremi-standardima).. ali na kraju je uvjek žica pa je to točno.

 

utp je tip kabla, mrežni, može biti izoliran od smetnji,shilded, može biti ojačan-samonosiv-deblji-tanji, kruti gipki.. itd.. ali utp ti ne znači ništa, dok cat5e, cat6 itd točno opisuje ožičenje i tad moguću brrzinu.

kabel može biti normalan-straight-patch ili crossover, može biti s 4 žice, 8žica (u parovima, zato se naziva parica, kao telefonski 2-žice, jedan par, 2 para, 4 para) i mora biti spojen po odgovarajućem rasporedu tj 8 žica mora biti točno-pravilno spojeno s A-i-B strane da bi komunikacija bila moguća + elektro magnetske smetnje ili pad signala na dužini žice pa se kabel po standardu koristi do 100m preko tad stabilizacija itd..

-bežično nemaš ništa (zrak), nema žice ili konektora-utičnice i tad ovisiš samo o standardu komunikacije tj mogućnosti opreme (staro je sporije jer nisu postojali noviji standardi za više brzine kao danas..) + uvjek će postojati smetnje i slabljenje signala ovisno o udaljenosti i izvorima smetnji.

 

-žica je 'bolja', brža, konkretna, bežično je praktično. Oboje je mreža i sve mora biti po standardima kao i kabel cat5e ili wlan 2.4ghz abgn.. itd.

Robi ned 22.12.2019 16:53

Pretpostavljam da misliš na LAN i WIFI

 

LAN

- Minimalna kategorija kabla Cat5e ( Razlika između Cat5 i Cat5e ) do 100 metara

- LAN kartica u desktopu koja podržava gigabitni LAN (10/100/1000)

- Ako imaš i svoj router mora podržavati gigabitni LAN

 

Kod mene je slučaj A1 router (brzina 150/15) => Mikrotik => Iz MT idu 3 uređaja preko LAN-a i 3 stalna (plus dodatni) preko Wifi. 

 

 

WIFI

- Router i uređaji moraju podržavati 5GHz wifi

- Preporučena postavka 2.4GHz i 5GHz imaju isti SSID i lozinku. U tom slučaju kada je uređaj bliže routeru automatski koristi 5GHz wifi, a kada se udalji 2.4GHz. 

 

5GHz podržava veću brzinu, ali je slabiji domet. 2.4GHz ima veći domet ali je sporiji

 

 

ihush ned 22.12.2019 17:19
Robi kaže...

..

 

LAN

- Minimalna kategorija kabla Cat5e ( Razlika između Cat5 i Cat5e ) do 100 metara

..

 

 -to je recimo netočno, tj cat5 je po svemu identičan cat5e .. osim dodatno crosstalk i oba mogu gbe-1000 .. ali naravno u to vrijeme je bio 100-fast. e je samo dodatak, dodatni atest za signal.. kvaliteta kabla je jedno, spojene žice nešto drugo, karikirano, kao da potrgamo žicu tad je svejedno koji standard.. :)

-problem kojeg juzer ima je zbog 4-žilnog kabla, koji je tad samo 100mbps.. a to se pogrešno tumači kao cat5/5e razlika. Brzina koja ga je mučila je bila ograničena brojem žica, ne zato jer je kabel cat5/5e.. no povjesno gledano će biti veća šansa da je neki stariji kabel cat5 sa samo 4 žice nego noviji cat5e (pogotovo ne cat6-10gb..) tj ovisi što majstor napravi. (dok poneki čak koriste telefonski kabel.. i čak radi ali naravno nije preporučljivo.. dok je mrežni ok za telefoniju i tako se korsiti).

 

edit: ili laički primjer, možemo uzeti cat6 kabel i ako spojimo samo 1-2-3-6 (4 žice) tad ćemo imati ograničenje 100-fast, za 1000 mora svih 8 žica, a kabel i sve ostalo je pri tome isto-nepromijenjeno, ista kvaliteta itd. To je uzrok ograničenja kojeg je imao forumaš.. broj žica, ne cat-5-6 i sl tehnička razlika.

+ dalje razlika koja se tad može pojaviti kao problem, .. slobodni parovi, 4-5 i 7-8 se ugl koriste za tel liniju i sl. i kad se tako iskoristi 8žilni kabel za dvije odvojene funkcije, tad taj kabel ne može imati 1000 mada korisnik kad pogleda žice izgleda sve ok.. tj problem je tad u utičnici-zidu, skriven u žici, tj štednja žice pa sve ide kroz jedan mrežni kabel. To može mučiti korisnike dok je na 'starom žutom' kablu lako prebrojati žice u konektoru (ako nije previše zaliveno pa se možda ne vidi..). A to se radi, jer su RJ45 i RJ11 (tel) kompatibilni konektori tj manji možeš utaknuti u veći i radi. To se koristi na način da ako ubodeš mrežu imaš mrežu, ako ubodeš tel. imaš tel.. iz iste zidne utičnice, no tad i problem da nije gbe-1000 nego samo 100.

 

edit: evo link gdje je to bolje objašnjeno, cat5/cat5e.. =isto, ali viši standard, provjereno-atestirano .. i može do 125mbps ali to je zanemarivo, dok je sam standarad ožičenja tia/eia-586..

Cat-5e:    This form of cable is recognised by the TIA/EIA and is defined in TIA/EIA-568, being last revised in 2001. It has a slightly higher frequency specification that Cat-5 cable as the performance extends up to 125 Mbps.

Cat-5e can be used for 100Base-T and 1000Base-t (Gigabit Ethernet). Cat 5e standard for Cat 5 enhanced and it is a form of Cat 5 cable manufactured to higher specifications although physically the same as Cat 5. It is tested to a higher specification to ensure it can perform at the higher data speeds. The twisted pairs within the network cables tend to have the same level of twisting as the Cat 5 cables.