Ostale mrežne teme

DynDNS i "fiksna" IP - Tutorial

Sum_of_all_fears uto 30.3.2010 00:06

Evo da i ja budem koristan malo. Trebate fiksnu IP adresu za pristup svom kućnom serveru (CoD2, CoD4, SQL, Remote Desktop...) a ne želite dati hrpu love svom ISPu? Evo jednog od mogućih rješenja kako si besplatno osigurati fiksnu adresu.

 

Rješenje je DynDNS - besplatna DNS adresa koja je uvijek povezana sa vašom trenutnom IP adresom. Bez obzira na 24h reset veze i promjenu IP adrese, vaš server će uvijek biti dostupan preko fiksne DynDNS adrese. Evo kako se to radi.

 

Prvo je potrebno napraviti besplatni account na ovoj adresi. Popunite podatke o računu i stavite svoju pravu e-mail adresu jer će na nju doći mail sa potvrdom. Nakon što to popunite, kliknite na Create Account. Na unesenu e-mail adresu će doći link sa potvrdom koji otvorite. Dočekat će vas ovakva stranica.

 

Sada se vratite na http://www.dyndns.com/ i logirajte se u svoj account da bi uključili free DNS. Kada ste se logirali, kliknite na Services - DynamicDNS - DynamicDNS Free. Kliknite na Get Started.

 

Popunite podatke o DynDNS adresi. Možete upisati koje god ime želite (ne mora odgovarati imenu accounta) pod uvjetom da već nije zauzeto i izaberite iz popisa neku od domena (nije bitno koja - uzmite onu koja vam najviše odgovara). Pod IP adress upisujete vašu trenutnu IP - samo kliknite na link ispod i odmah će upisati trenutnu IP (ne, to nije ona lokalna 192.168.1.x. - to je ona IP koju recimo vidite desno na Bug Forumu pod "Zadnja prijava sa:"). Drugo ništa ne treba mijenjati. Kad sve to pupunite, kliknite na "Add to cart" na dnu stranice.

 

Ako je sve ok, dovest će vas do "košarice" koja je besplatna. Kliknite na Next na dnu stranice. Sad će vas dočekati nešto ovakvo:

 

Kliknite na Activate Services. Ako ste sve napravili kako treba, DynDNS usluga vam je aktivirana. Ovako izgleda kada je sve složeno. Glavni dio posla je napravljen.

 

Sada ide jednostavniji dio. Treba skinuti i podesiti DynDNS updater - program koji će usklađivati vašu IP i vašu domenu. Prilikom instalacije, maknite kvačicu da ne instalira DynDNS.com Internet Guide koji bi vam mogao onemogućiti pristup stranicama sa određenim "sadržajima". kad instalacija završi, DynDNS updater će se pokrenuti i tražit će vas informacije o vašem accountu - to je ono prvo što ste upisali.

 

Kliknite na okay. Sada imate glavni prozor. Tu samo kliknite na kvačicu uz ime vaše domene i na apply. Program će sinkronizirati lokalnu IP i domenu i sada imate svoju fiksnu adresu. Ovako izgleda prozor ako je sve ok. Program se diže sa Windowsima i kod svakog reboota i u određenim vremenskim intervalima usklađuje IP i domenu tako da je ona dostupna i točna 24h.

 

Sad je adresa spremna za uporabu. Primjer za CoD4: umjesto da se svakih 24 tipka druga IP u konzolu, sada upišemo /connect test123bug.kicks-ass.net:28960 i odmah se spajamo na našu IP i na naš server. Evo i ping testa naše domene (tako možete provjeriti jel vaš server radi)

 

To je to. Za sve nejasnoće pitajte ovdje, ne na PP tako da i drugima pomognemo. I nemoj da negdje drugdje nađem ovaj tutorijal!

 

EDIT: Mala napomena - kao što je MrBlc rekao, potrebno je forwardirati portove na ruteru da bi se omogućio pristup serveru (ovo je lista TCP/UDP portova i pripadnih programa). Za 99.99% rutera upute nađete na http://portforward.com/ a upute za forwardiranje portova za Siemens SX763 Wlan ruter imate na ovoj temi (upute su doduše za uTorrent ali samo promijenite portove).

 

EDIT: DynDNS updateri za Linux

MrBlc uto 30.3.2010 08:35

Dodao bih 2 stvari. Čisto da ne bi bilo zabune, i dalje je potrebno proslijedit željeni port na routeru, a adrese unutar LAN-a moraju biti statične. Drugo, neki routeri podržavaju DynDNS client, pa je dovoljno samo upisati username, pass i host od DynDNS u router, bez instalacije clienta na komp.

 

Ukoliko je svrha ovog samo jedan servis za koji je u clinet potrebno unosit adresu u obliku host:port, može se otvorit dvije free domene na DynDNS-u. Recimo:

test123bug.kicks-ass.net

myserver.kick-ass.net

 

test123bug sinkronizirate s vlastitom adresom, a myserver preusmjerite na test123bug.kick-ass.net:28960 pa je u konzolu dovoljno upisati /connect myserver.kick-ass.net

Sum_of_all_fears sri 31.3.2010 16:40

Nakon 5-6 upita na PP kako srediti Remote Desktop preko interneta (neki očito sa posla, iz škole/faksa ili sa vile na moru Belji se žele pogledati što se događa doma sa njihovim 24/7 torrent strojevima) na PP, evo tutoriala kako to srediti. Dakle, vaš 24/7 stroj će biti dostupan od bilo kud gdje imate Remote desktop i internet.

 

Prvo, treba vam DynDNS adresa (zato sam ovo i stavio u ovu temu). Drugo, u postavkama mreže, sve adrese MORAJU biti fiksne (manualno postavljene) a ne da Windowsi sami dodjeluju lokalnu IP. U Windows XPu, to se sredi u Control Panel - Network Connections - Local Area Connection propeties - Internet Protocol (TCP/IP) propeties. Evo slike kako to izgleda (na Visti i Win7 - Control Panel - Network Connections - Local Area Connection propeties - Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4)).

 

Kada ste to sredili, treba forwardirati TCP port 3389 u postavkama rutera na IP adresu tog stroja na kojem želimo remote desktop. Ne zaboravite pustiti taj port u Windows ili nekom drugom firewallu!

 

Dio je rješen. Da bi Remote Desktop uopće radio, morate imati šifru (password) na korisničkom računu na tom stroju. Ako imate samo jedan account, i on mora imati password inače ništa od remote desktopa. Kada postavite password (ako ga dosad niste imali), treba uključiti Remote Desktop. Na Windows XP - desni klik na My Computer - Propeties - Remote - stavit obadvije kvačice.

 

Za Vistu, desni klik na My Computer - Propeties - na lijevom rubu Remote Settings - Remote Desktop - druga opcija (Allow connection... less secure). Za Win7 je vjerojatno isto al sumnjam da netko vrti na torrent mašini Win7 Namigiva Sada imate sve potrebno za remote desktop. DynDNS račun, forwardiran port, account sa passwordom i uključen Remote Deskop. Pokrenite remote desktop (najlakši način - zalijepite ovo u Start - Run: %systemroot%\system32\mstsc.exe. Pod Computer name napišite DynDNS adresu i stisnite Connect. Prvi put ćete dobiti upozorenje da veza nije sigurna, stavite kvačicu, stisnite OK i to je to - imate remote desktop preko interneta! Ako poželite ugasit taj stroj na koji ste logirani, primjetit ćete da fali shutdown ali to vas ne sprječava puno. Samo u Start - Run zalijepite ovo: %windir%\system32\shutdown.exe -s -t 0. Vas će disconnectat a stroj će se ugasiti.

 

To je to. I opet ponavljam, za nejasnoće NE na PP, nego ovdje. I ponavljam ovo - nema kopiranje tutoriala negdje drugdje!

 

EDIT: slike, argh Viče

Sum_of_all_fears uto 25.5.2010 18:26

Jesi otvorio odgovarajuće portove za FTP server u firewallu i ruteru?

 

Jesi provjerio jel DynDNS ispravno konfiguriran sa ping naredbom (mora dati odgovor - pogledaj na kraju poruke "Test domene")? Ako ping daje odg, onda FTP server nije ispravno konfiguriran.

Sum_of_all_fears uto 13.7.2010 17:38
Fićo_CoD 5 kaže...

Zanima me da li ce mi u xf biti taj server i da li ga mogu dodati u favorites? 

Bit će vidljiv na xfire ali ga ne možeš dodat u favorite - ja sam pop*zdio dok sam isprobao sve moguće načine. Na kraju je ispalo najjednostavnije ukucat u konzolu /connect adresa:port pass i kraj priče. A onda se ekipa lako preko xfirea joina.

Tin uto 17.8.2010 12:24

Dakle iz prilozene slike se vidi da mi je port otvoren, dyndns updater radi, sve 5 ali kad upisem adresu u browser javlja da je nemoguce uspostaviti vezu....ima netko neku ideju?

 

EDIT: glup sam, ostavio sam http ispred adrese umjesto da sam upiso ftp, zanemarite ovaj post, ispricavam se svima...sve radi

Boki84 sri 18.8.2010 00:11

Mozda malo skrecem sa teme, al mozda i ne, zavisi da li mi ko moze pomoci :-).

Naime, pratio sam tutorial, uradio sve kako je objasnjeno i dobio "fiksnu" ip.

DynDNS updater  mi radi, sve je OK, osim jednog. Fiksna IP mi je trebala zbog radija,

cuo sam da se preko Winampa ili SAM Broadcaster-a moze emitovati radio sa kompa

ali da je potrebna Fiksna IP. Sad sam pokusao sa ovom sto sam dobio, ali nesto ne ide :-(.

Zamolio bi bilo koga ko zna ista o ovom ili neki forum na koji moze  da me uputi

da mi odgovori. UNAPRED HVALA!!!

dia151 sri 18.8.2010 00:25
rustweaver kaže...

Samo me zanima koje vi modeme decki koristite? Velik broj modema sami po sebi podrzavaju rad sa DynDns a neki i No-IP, tako da sa takvim modemima ne morate koristiti updater.

Evo ja koristim Edimax AR-7084gA kojeg sam dobio od ISP-a (optime) i taj router podržava DynDns.

miki1981 pet 27.8.2010 17:58

Ajde da i ja ubacim svoj problem ovdje...dakle imam web, svoj server, na serveru exchange server za email, koristim domenu i tak to bla bla...koristim i dyndns naravno. Uglavnom što se desilo...nestao net, mail, sve stalo, restartao modem proradilo sve osim dolaznih mailova, i onda opet sve riklo. Došli ovi iz T-coma, donijeli novi modem, siemens sx763, fino ja ukuckao dyndns podatke u njega i sad lijepo radi net, rade interni mailovi, rad slanje mailova van, ali primanje mailova nikako od nigdje...ima li netko neku kvalitetnu ideju?

Posebice netko tko zna u čemu bi mogao biti problem... hehe, Sum_of_all_fears?

miki1981 sub 28.8.2010 11:37

A moram malo pogledat sve po redu danas popodne, to me zahebava od kad su mi donijeli drugi modem, sve radi i net ide, i mailovi idu prema van i interno al idolaznih nema ni za lijek.

Morat ću malo pogledat kako je setiran dyndns i koji su sve portovi u igri šta treba otvorit i forvardat,,,Jučer i prekjučer jednostavno sam imao preveliku gužvu da se tome u miru posvetim pa onda nisam niš ni uspio sredit. A danas popodne se nadam da ću se toga riješit.

Penryn sub 28.8.2010 15:01

Može li netko malo detaljnije opisati kako konfigurirat Filezilla FTP Server jer meni ne ide baš od ruke.

Imam napravljen DNS koji radi normalno..reagira na ping preko cmd-a i isproban sa Remote Desktop-om, gdje je sve radilo normalno.

A FTP server nikako da konfiguriram na ispravan način. Preko browsera i FTP clienta mogu ući samo lokalno, tj. preko 127.0.0.1. :S

Fowardani su portovi 20 i 21 na routeru prema ip-u mog kompa koji je ručno namješten. Svi firewall-ovi su trenutno isključeni. (windows-ov i ESET SS)

Pa eto, ako tko može napraviti mali tutorial kako konfigurirati Filezilla Server sa DynDNS-om, bio bih zahvalan.

I kada upišem hostname od DNS-a u address bar otvara mi 192.168.1.1, odnosno konfiguracijski izbornik od routera.
Jel to normalno?

Penryn sub 28.8.2010 16:45
rustweaver kaže...

Jesi se probao spajati ftp klijentima?

Preko browsera i FTP Clienta se mogu spojiti na server samo preko "lokalnih" adresa.

Točnije preko 127.0.0.1 (glavna admin adresa servera) i 192.168.1.26 (lokalna adresa mog kompa u mreži).

Problem je što se ne mogu spojiti sa "vanjskom" adresom, tj. sa DNS-om ili vanjskom IP, a DNS i ta vanjska IP

uredno reagiraju na ping-anje preko cmd-a.

Penryn sub 28.8.2010 17:29
Sum_of_all_fears kaže...

Jesi siguran da su portovi otvoreni? Lokalno radi - dakle server je dobro postavljen. Domena odgovara na ping - domena je ok. Problem je dakle port.

 

Probaj upisat ftp://adresa.dyndns.com:port

Portovi (20 i 21, TCP) su otvoreni na routeru prema ip adresi mog kompa..i DNS se updatea preko routera. Pokušao sam i sa programom, opet ista stvar.

Ne otvara mi. Mislim da i ne trebam pisat port jer se radi o ftp-u, on automatski kad otvara, otvara port 21.

Jedino mi možda windowsi ili ESET Smart Security blokiraju port. Al neznam kako, svi mogući firewall-ovi su pogašeni. :S

 

Sum_of_all_fears sub 28.8.2010 17:31
Penryn kaže...

Portovi (20 i 21, TCP) su otvoreni na routeru..i DNS se updatea preko routera. Pokušao sam i sa programom, opet ista stvar.

Ne otvara mi. Mislim da i ne trebam pisat port jer se radi o ftp-u, on automatski kad otvara, otvara port 21.

Jedino mi možda windowsi ili ESET Smart Security blokiraju port. Al neznam kako, svi mogući firewall-ovi su pogašeni. :S

 

To je već lagano čudan problem. Koji ruter imaš? Jesi napravio samo port forward ili i port trigger?