axos uto 23.2.2016 21:59
chutac kaže...
axos kaže...

Iako Arctic nisu ventilatori s najboljim performansama, kad se traži best buy Arctic je na samom vrhu.

Istina, ali po meni, ne isplati se razlike u cijeni ako se ne izvlače maksimumi iz komponenti 

Evo ga na slici. 10ak godina na kućištu bez filtera. Iz vremena kad su 80mm bili standard. Nedavno sam ga izvukao i dalje je ispravan.

AngryBird sub 12.3.2016 19:43

Da vas pitam, pošto se baš ne kužim previše.

Da li može bit štetno za ventilatore (uključujući i CPU cooler) da rade manje više cijelo vrijeme na 85 % i više workload-a (ali samo u igrama) ?

Overclockao sam CPU na 4,3 GHz (1.164V Vcore) i u System Information Viewer-u sam postavio da radi na skoro 90 % kad CPU dosegne 60 i više stupnjeva. Slika dolje

Stjepanj sub 12.3.2016 19:44

naravno da je stetno, vent ako radi na vecim okretajima manje ce trajati... za duge staze imas specijalne industrijske ventove koji su tome namjenjeni...inace "svaki" ventilator ima u svojim specifikacijama vijek radnih sati na odredenim okretajima"!lp

AngryBird sub 12.3.2016 19:48
Stjepanj kaže...

naravno da je stetno, vent ako radi na vecim okretajima manje ce trajati... za duge staze imas specijalne industrijske ventove koji su tome namjenjeni...inace "svaki" ventilator ima u svojim specifikacijama vijek radnih sati na odredenim okretajima"!lp

Ovo gore što sam pisao to je bilo samo za CPU fan, ne za sve ventilatore.

a dobro, kad crkne, crkne, bolje nego da riskiram overheat procesora, jel tako

Valentin17 sub 12.3.2016 19:50
AngryBird kaže...

Da li može bit štetno za ventilatore (uključujući i CPU cooler) da rade manje više cijelo vrijeme na 85 % i više workload-a (ali samo u igrama) ?

Prije će ti se potrošiti ležaj.

Treba gledati da koristiš kvalitetnije modele sa čim višim CFM (količina zraka koji vent. može pomaknuti u minuti),

vent. s većim CFM bude radio bolju cirkulaciju zraka i neće morati raditi na velikim okretajima.

Kod odabira venta. obrati pozornost i na glasnoću, po meni je sve preko 21 decibel preglasno. KLIK.

AngryBird sub 12.3.2016 20:11
Valentin17 kaže...
AngryBird kaže...

Treba gledati da koristiš kvalitetnije modele sa čim višim CFM (količina zraka koji vent. može pomaknuti u minuti),

vent. s većim CFM bude radio bolju cirkulaciju zraka i neće morati raditi na velikim okretajima.

Kod odabira venta. obrati pozornost i na glasnoću, po meni je sve preko 21 decibel preglasno. KLIK.

Ovo je moj cpu hladnjak : https://www.techpowerup.com/reviews/Coolink/Corator_DS_LGA2011/

Čini se da ima sličan CFM kao i ovaj kojeg si ti linkao, makar ne mogu nigdje pronać podatak koliko radnih sati može moj hladnjak izdržati...

axos ned 13.3.2016 00:11
AngryBird kaže...
Valentin17 kaže...
AngryBird kaže...

Ovo je moj cpu hladnjak : https://www.techpowerup.com/reviews/Coolink/Corator_DS_LGA2011/

Čini se da ima sličan CFM kao i ovaj kojeg si ti linkao, makar ne mogu nigdje pronać podatak koliko radnih sati može moj hladnjak izdržati...

Samo odvrni i uživaj. Idealno je da ne idu preko nekih 60% ali i na 90% će izdržati par godina.

rangoj ned 13.3.2016 00:54

Noctua F12 Industrial 3000 je najbolji izbor za 120mm ventilatore.

Vecina vetilatora vec nakon godina dana pocnu jace zujati, vjerovatno zbog nakupljene prasine, to je razlog zbog kojeg sam se prebacio na Noctua vetilatore (F12 Industrial sa IP67 sertifikatom).. Plus cinjenica da Noctua F12 daju kontrolu brzine od 150 do 3000 obrtaja, dok vecina vetilatora kao najnizu tacku ima brzinu od 20-40%, odnosno, od 500 do 700 obrtaja pa na gore. Nivo buke je takodje fantastican!!

Prije neki dan sam na amazonu narucio NF-A9x14 PWM da na pomocnoj radnoj stanici zamijenim NF-A9 ali DC verziju, na CPU hladnjaku (koje malo starija ploce na zalost ne moze kontrolisati, pa su uvijek u na maksimalnom broju obrtaja, sto me izludjuje kad kod palim taj PC) - U isto vrijeme, u ponudi je bio i 92mm vetilator ARCTIC F9 PWM Rev. 2, za samo 4€ (na akciji), dok je NF-A9x14 kostao 17€. Kupio sam Noctue zbog fantasticnog iskustva koje imam sa njima, i nadam se da ce biti dobri kao F12...

Imam silencio 652s kuciste na glavnom PC-ju i pomalo sam freek kad je buka u pitanju...

Edit:

upravo sam kliknuo na svoj link iznad da bi zakljucio da je standard zastite na verziji od 3000 obrtaja IP52, dok verzija od 2000 obrtaja ima IP67 :)

metallic ned 13.3.2016 11:19
AngryBird kaže...
Valentin17 kaže...
AngryBird kaže...

Vent na tvom cooleru ima garanciju 5 godina, to je 43.800h gare. Dakle MTBF moze biti puno duži. Kako je Stjepanj rekao, ne brini.

metallic čet 17.3.2016 19:56

Dobar vent po okej cijeni. Osobno sam ih koristio ranije, bas taj model od 1200rpm max.

Zna imati bucan aiflow na max broju okretaja,  do1000 necujan.

Ne znam kakvu regulaciju imas, mozda bolje uzet malo sporiji model ako nemas.

Sto je najvaznije, dobro su zracili i hladili kuciste.

Iako mi se cini da je arctic cooling best buy u toj klasi.

The_Fichek sub 19.3.2016 11:45

Btw. moram ispraviti svoju izjavu:

The_Fichek kaže...

Ja imam 2x Bitfenix Spectre 120mm, bez Pro, na 800rpm nisu uopce bucni, tj. preciznije vrlo su tihi. Na max. tj. 1000rpm se vec nesto cuju, ali nema neugodnih zvukova. Isto imaju FD Bearing. Ledice se namjeste da ili stalno rade ili ne, ako se izvadi jumper. Koliko jako svijetle ovisi o brzini vrtnje.

Nije se radilo o 1000, nego max. 1500rpm. I ne radi se tocno o Spectre, nego Spectre PWM. Specificirani rpm je 700 do 1800rpm, max. buka 22.5 dB (A) sto je vjerujem samo malo slagano ili mozda tocno, ako se za max. gleda 1500rpm kao kod mene. To zakljucujem na temelju hrpe odgledanih videja sa onog kanala https://www.youtube.com/user/CoolingTechnique/videos Btw. taj video je samo dio reviewa ventilatora. Kako su dosli do CFM i statiskog pritiska, tj. metodologija testiranja i pisani review je u linku ispod videja. Nisam gledao samo taj kanal, al taj mi je najbolji za usporedjivat ponajprije buku (ostalo je unatoc metodologiji malo sumnjivo u sto smo se ja i Axos slozili :), samo se ne smije ni slucajno mjenjat glasnoca zvuka videja dok se usporedjuje.

Znaci mislim da su Arctic F12 PWM, Bitfenix Spectre PWM, CM Silencio PWM 3 najbolja tiha, a solidna 120mm ventilatora za manje pare. Kolko vidim ne postoji 140mm verzija istih, a ima Bitfenix Spectre 140mm za istu cijenu, ali ne vise PWM, nego 3pin. Iduci 140mm best buy mislim da je Fractal GP-14 koji je malo poskupio sa 90 na 100kn i BeQuiet Pure 140, samo u Conradu za 100kn.