Ostale hardverske teme

Nedostaje pola radne povrsine.

TheNiZziP11 čet 30.7.2020 19:49

Kada se upali radna povrsina cijela lijeva strana nedostaje. Monitor je 1680x1050 i kada stavim tu rezoluciju dalje nedostaje. Pokusao sam promjeniti razoluciju i samo je priblizavalo desnu stranu. Jel mozda problem u adapteru. U gpu je hdmi i sa njega u vga (u monitor). Pokusao deinstalirati monitor drivere.

ihush pon 10.8.2020 20:58

-nije adapter, nego konverter, aktivna elektronika + adapter (koji se odnosi samo na fizički konektor-adapter-format). Nije greška korisnika nego trgovine-proizvodnje koja to tako pogrešno naziva, ali treba ponavljati zbog razumijevanja. Ne postoji adapter analogno-digitalnog, može biti samo analogno-analogni ili digitalno diitalni (drugi format priključka ali isti standard). Problem je da čak ni cijenom trgovci to ne razlikuju + elektronika/chip je dovoljno malo da stane u tijelo konektora pa može izgledati kao adapter.

 

-ili je neispravankonvereter ili rezolucija koju ne podržava ili kvar monitora (matrica) ili kvar grafičke, postavke drivera-rezolucije ili problem što kroz konverter grafička ne može 'vidjeti' monotor dok konverter možda radi na 1024-1920 i standardnim rezolucijama dok je ovo nešto uzmeđu i možda ne podržava nativnu rezoluciju monotora dok bi možda na nekom drugom radio normalno..

-za test treba drugi monotor ili vga ili adapter-konverter.. bilo što što će potvrditi ili eliminirati uzrok. Tek tad možeš riješiti problem.

TheNiZziP11 pet 14.8.2020 14:20

Gledao sam i vidio sam da vise ljudi ima taj problem kod starijih monitora i kada koriste adapter. I koliko sam skuzio problem je kod novijih AMD drivera. Tako da sam obrisao sve GPU drivere i instalirao sam"stariji"

AMD driver Radeon Software Crimson ReLive Edition 17.9.1

 nakon toga sam resetirao PC i na monitoru je radilo Auto Config. Kod "Amd Radeon Software Adrenalin iz nekog razloga driver nije prepoznalo pravu rezoluciju monitora 1680x1050 i nije radilo Auto config.Mozda zbog HDMI adaptera ne znam. Pa eto ako nekome bude isti problem sa starijim monitorima ili opcenito sa rezolucijom neka proba instalirati stariji driver.