Ostale hardverske teme

Bacanje starog hardvera s nabreklim baterijama?

meme3 ned 12.9.2021 18:02

Zanima me kako se sigurno zbrinjava stari hardver, pogotovo ako u sebi sadrži baterije koje su nabrekle? Znam da trgovine hardverom (i druge valjda) mogu preuzeti stari e-otpad, no hoće li ga odbiti ako napomenem da su baterije neispravne i možda mogu biti opasne ako ih se slučajno probuši? Ima li neko posebno mjesto za zbrinjavanje toga?

 

U mom slučaju se radi o starom power banku po kojem je prolivena tekućina pa su baterije nabrekle. Kućište je aluminijsko od jednog dijela s dvije plastične strane gdje su portovi, pa ih je moguće jedino izvaditi tako da ih izguram s jedne od plastičnih strana kroz drugu, a to je naravno sada teško kad su nabrekle. Ili to nije toliki problem da se ne bi moglo baciti s ostalim e-otpadom?

fer-de-lance ned 12.9.2021 22:42

Svaka litijionska baterija se zapali kad se probuši (ako imaš sreće i ostane dovoljno pritisnuta i na povoljnom mjestu je probije onda se samo dimi), bez obzira jel nabubrila ili nije.

Ako te to brine, onda ju potpuno isprazni prije bacanja, prazna je puno manje zapaljiva (nemreš ju skroz ispraznit ako ju ne izvadiš, tak da je i "prazna" baterija još puna).

A mjesta za zbrinjavanje ne postoje u RH, sve ti na kraju završi na odlagalištu otpada (i ono kaj baciš u namjenski kontenjer), eventualno povade metal i to je to, kod nas se apsolutno ništa ne reciklira.