ipv7 čet 7.5.2020 23:11

Nedavno sam dobio novi mobitel, Unihertz Titan, I moram reći to je jedinstveni mobitel kakvog drugačijeg nećete naći u ponudi današnjih mobitela. Ako niste niša na koju ovaj mobitel, možda vam se neće svidjeti, meni se svidio. Ajmo reći Caterpillar mobitel i Blackberry imali su dijete i nazvali ga Unihertz Titan.

 

Obavezna lektira o tome zašto sam htio baš ovaj mobitel, nalazi se ovdje:
https://forum.bug.hr/forum/topic/opcenito-o-mobitelima/blackberry-priv-exit-review/275046.aspx

 

Ukratko htio sam mobitel s qwerty tipkovnicom. I da to bude pravi radni mobitel, a ne uređaj za konzumaciju medija. I ovaj mobitel je to obećao. Dapače, usudio bih se reći da je to mobitel za građevinare, lugare, čuvare šuma, terenske radnike... Ili jednostavno outdoor ljude koji vole kvalitetan mobitel.

 

Pros:

Ruggediziran i vodootporan - Ma kakva Nokia 3310, ovo je ruggedizirana cigla po uzoru na caterpilar mobitele. Možeš ga umakati u vodu, bacati na pod... Očekujem da ovaj mobitel može podnijeti puno habanja.A i opet je tu ona fina gumificirana plastika. samo sada s izgleda, da nije to titanijska konstrukcija?(fakat nisam siguran)

6000mAh baterija - Luksuz je imati bateriju koju ne moraš puniti svake noći.

Glasan je - Može se čuti poziv i u središtu najveće prometne buke, jasno i glasno. Neće te baš probuditi iz sna, ali notifikacije se ne promašuju radi tišine, u normalnim zvučnim uvjetima svaki poziv se čuje čak i na nekoj srednje-niskoj glasnoći. Ukratko, dok su neki moderni mobiteli presuptilni, ovaj uopće nije suptilan, dapače, vrlo je izravan :P

Cijena - 350$, odnosno oko 2000+kn. Znači čvrsto u donjem-mid rangeu, što je rijetko dobra cijena za mobitele koji su u ovakvoj niši.

Fizička tipkovnica - Nisam siguran je li mi je još baš tako dobra kao s Blackberry Priv-a  tipkovnica, ali mi je dobra u svakom slučaju. Trebam se malo još naviknuti na novi veći layout. Isto kao i na Blackberry-u tipkovnica ima podršku za kapacitivni touch, ali je po defaultu isključena jer patent drži Blackberry.

Điđe miđe - Svašta ovaj mobitel ima. Podvodna kamera, walkie talkie, magnetski kompas, dedicirani senzor udaljenosti itd...

 

Cons:

Ovaj mobitel je veeeeliik - Na slikama se ne vidi koliko je velik, ali uživo, impresionira veličinom. Meni osobno ne smeta, ali znam da nekima bi zasmetalo.

Format ekrana - 1:1 4.6" ekran. Opet, meni ne smeta, drugima bi moglo smetati. Inače dodatnih 8 piksela u horizontalu je isto tu zato jer je Blackberry patentirao 1:1 format ekrana na mobitelima.

Loša softverska pozadina tipkovnice - Defaultni softver za tipkovnicu na žalost nema podršku za  Hrvatski, znači nema ćčšžđ. To se riješi tako da se instalira Blackberryjev softver za tipkovnicu prateći ovaj tutorial: https://www.youtube.com/watch?v=v3H4rCH50m0 Osim toga tipkovnica nema symbol tipku pa se mora programabilna tipka podesiti da funkcionira kao symbol tipka što iz nekog razloga nije po defaultu.

Agresivan battery management - Battery management je jako dobar na ovom mobitelu, ali je previše agresivan. Ubija i aplikacije koje bi trebale raditi u pozadini. Npr. budilica, bluetooth aplikacije itd... Ali to je opet nešto što se da isključiti za svaku aplikaciju.

Kamera - U najboljem slučaju osrednja, ničime se ne ističe osim underwater načinom rada. Osobno mi niti ne treba bolja. Važno da slika mrežne ormare :)

 

Ukratko, dok su neki moderni mobiteli presuptilni, ovaj uopće nije suptilan, dapače, vrlo je izravan :P Mobitel za radne ljude, a nije ni previše skup pa je i za radničku klasu. I naravno, fizičke kvalitete i neuništivost ovog mobitela, stvarno mi se čini da je to prava stvar. Sam računalni hardver mobitela, nisam primjetio nikakvo usporavanje, nikakav termalni throttling, 128G flash storagea mi se čini dobrim.

 

Više detalja i slike:
https://www.unihertz.com/shop/product/titan-39