Opće teme i ostali operateri

Roaming u bih potroswn limit od 60 eura

senderos ned 18.8.2024 23:04

Dakle bio sam u BiH na jedan dan, iskljucio mobilne podatke po prelasku granice, no u jednom trenutku sam upalio na doslovno 10 sekundi, i odmah sam dobio poruke o potrosnji 80 i 100 posto limita podatkovnog prometa. Dakle 60 eura potroseno za manje od 10 sekundi, cijena 100 kb u roamingu je 0.39 eura.Je li to moguce tako brzo? Vjerovatno jest i debil sam, ali opet za manje od 10 sekundi, bas me sokiralo. Inace sam isao na google maps u tom vremenu. Mreza je tomato.

UncleJimbo pon 19.8.2024 07:21
senderos kaže...

Dakle bio sam u BiH na jedan dan, iskljucio mobilne podatke po prelasku granice, no u jednom trenutku sam upalio na doslovno 10 sekundi, i odmah sam dobio poruke o potrosnji 80 i 100 posto limita podatkovnog prometa. Dakle 60 eura potroseno za manje od 10 sekundi, cijena 100 kb u roamingu je 0.39 eura.Je li to moguce tako brzo? Vjerovatno jest i debil sam, ali opet za manje od 10 sekundi, bas me sokiralo. Inace sam isao na google maps u tom vremenu. Mreza je tomato.

To je cijena za partnerske mreže, cijena van iste je 3x. Čak i po toj povoljnijoj  je 1MB skoro 4 EUR-a pa si ti računaj ako si povukao 10-15 MB.

zelenapaprika pon 19.8.2024 12:55
senderos kaže...

Vjerojatno je moguće. 62 EUR-a su limit potrošnje koji je uveden da ti se ne bi dogodilo da po povratku doma imaš tisuće EUR-a duga (ako si na pretplati). Zato ti tvoja mreža onemogući podatkovni promet.

S Tomatovog Weba, na kojem kune nisu pretvorili u EUR-e, ali izračunaj sam, to ti je 60-62 EUR-a. I vjerojatno je isto za pretplatnike.

"Mogu li ograničiti svoju potrošnju dok sam u inozemstvu?

Možeš ograničiti troškove surfanja uslugom Limit podatkovne potrošnje u inozemstvu. Ova ti usluga omogućava da postaviš limit u kunama samo za surfanje u inozemstvu, a nakon što dosegneš postavljeni limit, daljnje surfanje u inozemstvu onemogućava se do kraja tekućeg mjeseca.

Korisnicima na bonove je dostupan limit od 464kn, dok pretplatnici imaju mogućnost odabira više različitih iznosa limita, viših i nižih.
Ako želiš saznati još korisnih informacija, klikni ovdje. "

Meni se slično dogodilo u Švicarskoj na aerodromu u Zurichu prilikom presjedanja na avion za Zagreb. Nepažnjom mi je ostao uključen podatkovni promet, a Švicarska nije u EU niti ima ugovore s EU o roamingu poput npr. Norveške, tako da su tamo troškovi roaminga veliki. I ode sve s prepaid računa u par sekundi. Da je bila pretplata, došao bih do limita potrošnje svoje tarife.

I zato: 1.) kupi SIM karticu lokalne mreže BiH 2.) ako ti mobitel podržava e-SIM, pogledaj ponudu takvih usluga, bilo je o tome riječi ovdje na forumu

robogo pon 19.8.2024 13:09
GSP kaže...

trazi providera da ti umanji racun, reci da nije tvoja krivica ...meni ssu umanjili...ja u bonbon metio da nemoze racun biti vec od 20 eura, tzv limit racuna

Ne ide to tako. Prvo se provjeri je li i kada poslana SMS poruka da se nalazi u roamingu i poruka s cijenama u roamingu. Ako je potrošen promet nakon slanja te poruke, otpis troška je dobra volja operatera, a ne nešto što se mora.

I "manje od 10 sekundi" nema nikakvog značenja kad u tih 10 sekundi (ako uzmemo u obzir da je brzina prijenosa podataka na 3G 21 Mbit/s, a ide do 42) može prenijeti preko 20 MB podataka.

UncleJimbo pon 19.8.2024 13:59

Otpis troška je nešto što je moguće tražiti u slučaju poslovnih korisnika, kod privatnih osoba to se rijetko odobrava pogotovo što su operateri u slovu zakona sa postavljenim limitom a svi nude i pakete putnih minuta i podatkovnog prometa koji pokriva upravo roaming van EU.

zelenapaprika pon 19.8.2024 19:03
UncleJimbo kaže...

Otpis troška je nešto što je moguće tražiti u slučaju poslovnih korisnika, kod privatnih osoba to se rijetko odobrava pogotovo što su operateri u slovu zakona sa postavljenim limitom a svi nude i pakete putnih minuta i podatkovnog prometa koji pokriva upravo roaming van EU.

Ovo zadnje ne nude svi. I ti paketi su se mijenjali s godinama i postajali sve gorima. Mene je paket od 150 kuna prije 10-11 godina spasio troška od 1100 kuna dok sam bio u roamingu u Turskoj. Tako da se osoba mora raspitati ima li njegova mreža takve pakete ili ne.

Ispis potrošnje bi ti operater morao dati. Ja sam to jednom eksplicitno tražio kao privatna osoba i dobio sam ga. Bonbon to ima u Web profilu korisnika. Ovo je Tomato, to je A1. Nemam pojma imaju li oni takvo što ili ne.

UncleJimbo uto 20.8.2024 18:34
zelenapaprika kaže...

Ovo zadnje ne nude svi. I ti paketi su se mijenjali s godinama i postajali sve gorima. Mene je paket od 150 kuna prije 10-11 godina spasio troška od 1100 kuna dok sam bio u roamingu u Turskoj. Tako da se osoba mora raspitati ima li njegova mreža takve pakete ili ne.

To se trebao raspitati davnih dana prije nego je uopće otišao na takvu mrežu, jer nisu svi operateri uistinu operateri neki se samo tako zovu.

S druge strane ako putuješ po regiji "Wild Wild West" aka Srbija, Crna Gora, BiH tada su takvi paketi neophodni za normalno funkconiranje jer za određene stvari ti naprosto treba mreža van hotela i spotova.

Paketi se mjenjaju stalno kako po nazivima tako i po onome što uključuju i nisu isplativi jer se radi o onome "carstvo za konja" ali su nužno zlo i jeftiniji od onoga da se plaća 4EUR-a po MB-u.

zelenapaprika sri 21.8.2024 10:24
UncleJimbo kaže...
zelenapaprika kaže...

To se trebao raspitati davnih dana prije nego je uopće otišao na takvu mrežu, jer nisu svi operateri uistinu operateri neki se samo tako zovu.

S druge strane ako putuješ po regiji "Wild Wild West" aka Srbija, Crna Gora, BiH tada su takvi paketi neophodni za normalno funkconiranje jer za određene stvari ti naprosto treba mreža van hotela i spotova.

Paketi se mjenjaju stalno kako po nazivima tako i po onome što uključuju i nisu isplativi jer se radi o onome "carstvo za konja" ali su nužno zlo i jeftiniji od onoga da se plaća 4EUR-a po MB-u.

Neki operateri su dobri samo za domaću upotrebu i to za skromnije korisnike (ne po količini jedinica, nego po broju dodatnih usluga).

Hrvatski i ostali operateri iz tzv. "regiona" su se nešto dogovarali oko spuštanja cijena roaminga jer puno ljudi ide amo tamo i dosta im je astronomskih cijena. Što su dogovorili, ne znam, jer ne putujem u te države ili to radim rijetko.

Kako god, doma je potrebno raspitati se ima li operater te balkanske pakete ili ne. Ako nema, onda vidjeti podržava li mobitel e-sim i riješiti podatkovni promet na taj način. Ako ni to, onda kupiti sim u državi boravka. Ima rješenja. Najgore je otputovati i onda nastradati.

Operaterima se ponekad omaknu dobri paketi. Ponekad.

senderos sri 28.8.2024 11:42

Hvala svima na odgovorima.

Očito sam bio debil i to je to. Kontam za par sekundi samo da vidim lokaciju neće otići tolika lova. Ovo ću platiti, šta ću, a za ubuduće ću prvo limitirati taj roaming, drugo uzeti njihovu simicu ili vidjeti podržava li moj mob tu e - sim, nije mi poznato šta je to.

zelenapaprika sri 28.8.2024 12:22
senderos kaže...

Hvala svima na odgovorima.

Očito sam bio debil i to je to. Kontam za par sekundi samo da vidim lokaciju neće otići tolika lova. Ovo ću platiti, šta ću, a za ubuduće ću prvo limitirati taj roaming, drugo uzeti njihovu simicu ili vidjeti podržava li moj mob tu e - sim, nije mi poznato šta je to.

Nisi debil.  U mobitelu sada odmah isključi roaming podataka. To ti je prva zaštita.